Kindvriendelijke hotspot: slapen met twee geiten in Drenthe

Kindvriendelijke hotspot: slapen met twee geiten in Drenthe

In Drenthe, vlakbij nationaal park Dwingelderveld, vind je wel een heel bijzonder huisje. Hier kom je namelijk niet alleen om te slapen, maar ook om twee geiten te verzorgen. En die wonen gewoon bij jou in huis. Wij nemen je mee naar deze fantastische, kindvriendelijke plek.

Geit in huis

Als we inchecken in onze plaggenhut (ook wel keuterboerderij) bij d’Olde Kamp zien we direct de glazen plaat die onze woonkamer scheidt van het stalletje van onze geiten. Terwijl de eigenaar ‘Greet en Gerrit’, want zo heten onze oppasgeitjes, haalt staan onze kinderen al met hun neus gedrukt tegen de plaat. ‘Daar komen ze mam!’.

We slapen dus in een heel bijzonder huisje. Een klein boerderijtje met plaggendak en een kleine stal. De stal en de eetkamer zijn enkel gescheiden door een dikke glazen wand. En in die stal staan twee geiten. Onze huisgenoten voor een weekend. Hoe gaaf is dat. De plaat laat gelukkig geen geluid of geuren door. Een hit is de houten balk direct aan het raam waar Greet en Gerrit lekker op ‘chillen’ terwijl wij een boterhammetje eten.

Snoephuisje met bedstedes

Naast de geiten is het huisje ook nog eens heel charmant. We hebben een open haard, ruitjesgordijnen en boerenbond servies. De vloerverwarming houdt het huisje warm en de simpele douche wordt goed heet. Er zit een kleine keuken in zonder vaatwasser en zonder oven. Wat we wel missen zijn comfortabele stoelen. Wij verblijven in de herfst in de keuterboerderij en dan is het wel fijn dat je ’s avonds goed kan zitten.

Slapen doen we in een bedstede. Reuze spannend voor de kinderen natuurlijk. Jammer genoeg zijn de matrassen wat te zacht voor onze smaak waardoor we niet heel lekker slapen, maar sfeervol is het zeker.

Eten en drinken geven

De taak van het weekend met de geiten bestaat uit twee keer per dag eten geven, zorgen voor voldoende drinken en de aanvoer van hooi van de eigen hooizolder. De ochtend en avond brokjes zitten in plasticbakjes. De eerste keer is het strijd tussen de kinderen over wie de geiten eten mag geven. Maar zodra Greet en Gerrit de bak met brokken zien worden ze zo enthousiast dat het binnengaan van het stalletje iets te spannend wordt voor onze kleuters. Iets minder spannende taken als de kraan aanzetten voor de emmer water en hooi van de hooizolder halen worden wel vol enthousiasme uitgevoerd.

Houd die geit!

Met mooi weer mogen de geiten overdag naar de wei. ’s Ochtens neem je ze mee aan de riem en ’s avonds haal je ze weer op. Een geit uitlaten! Dat willen onze kinderen wel. Dat een geit net een tikkie sterker en eigenwijzer is dan een hond blijkt als onze dochter plots de riem loslaat. Door alle commotie die ontstaat schiet de geit van schrik het dak van onze plaggenhut op. Zijn we mooi klaar mee!

Gelukkig doet een rammelend bakje brokjes wonderen en kunnen we de geit alsnog veilig naar de wie loodsen.

Geit op het dak

Allemaal beesten bij d’Olde Kamp

Naast geiten vind je ook kippen, varkens, ezels en paarden op camping d’Olde Kamp. De kippen scharrelen zelfs vrij over het terrein.

Tip: Wil je extra bijzonder slapen? Vlakbij de varkens vind je een supertoffe boomhut in het bos. Deze is dan jammer genoeg wel zonder geiten.

Nationaal Park Dwingelderveld

Onze plaggenhut ligt aan nationaal park Dwingelderveld. Het grootste natte heidegebied van Europa. Wij zitten aan de rand van het bos. Vanaf ons huisje lopen we in een half uurtje naar theehuis Anserdennen. Een gezellig theehuis met zelfgemaakte taart en waar de koffie niet in mokken, maar in kannen komt met gratis refill. Extra fijn is de speeltuin die naast het theehuis zit.

Wil je de hei op? In een kwartiertje rij je met de auto naar het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld waar je zo de natte hei oploopt. Bezoek hier ook zeker de schaapskooi. Wij gingen met de boswachter mee op pad. Ook een aanrader. Deze tochten zijn elke zondag en ter plekke te boeken in het bezoekerscentrum. Je kan ook aanmelden via de website van Natuurmonumenten.

Zelfgemaakte taart bij het theehuis

Wandelen bij het Dwingelderveld tussen de heide schapen

Zelf slapen bij d’Olde Kamp

Wil je ook slapen met een geit? Dan kan je het huisje hier boeken. De geiten horen bij ‘Keuterboerderij Drostenveen’. Naast de leuterboerderij staan er ook nog een aantal andere plaggenhutten op het terrein. Ga je liever kamperen? D’Olde Kamp heeft ook een leuke camping. In de houtoven op het terrein kan je zelf pizza’s bakken. Het kant en klare deeg is te halen bij de receptie.

Zin in meer tips voor eigen land? Ga dan naar onze Nederland pagina.

Pin it

1 reactie

  • Sylvia van Zon zegt:

    Goedemorgen,

    Wat een leuk en aanstekelijke review! Met zelf een meisje van net 4 heb ik er direct zin in. Ik schoot wel even in de lach door dat je over de Leuterboerderij schrijft. Een grappig taalfoutje.

    Groeten,
    Sylvia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*