Kindvriendelijke tips in Ruka – Wintervakantie in Fins Lapland

Kindvriendelijke tips in Ruka – Wintervakantie in Fins Lapland

Op zoek naar kindvriendelijke tips in Ruka in Kuusamo? Renee ging met haar man en kinderen van 2 en 6 naar naar dit deel van Lapland in Finland. Ze deelt haar tips voor excursies, kindvriendelijke activiteiten en fijne adresjes!

Ruka – Hoe kom je er?

Ruka ligt in het noorden van Finland op 3.000 kilometer van Utrecht. Nog ruim een dag langer rijden dan naar Lissabon of Zuid-Italië. Voor deze bestemming pak je dus eerder het vliegtuig. Vanaf het vliegveld van Kuusamo is het nog een halfuurtje rijden naar Ruka. Als je gaat boeken zul je merken dat het moeilijk is om tickets te vinden. Wij kozen daarom voor een chartervlucht van TUI (enkel te boeken via een reisorganisatie) vanuit Rotterdam. De vliegtijd is 3,5 uur.

Excursies en activiteiten in Ruka (Lapland)

Tijdens een vakantie in Lapland kun je veel activiteiten en excursies doen. Ben je benieuwd welke excursies geschikt zijn voor kinderen? En wil je weten welke touroperators wij kozen? Ik deel de activiteiten die wij delen en geef tips.

Winters landschap in Fins Lapland tijdens de Konttainen Hike
Winters landschap in Fins Lapland tijdens de Konttainen Hike

Huskytocht

Eén van de activiteiten waar ik het meest naar uitkeek, was een huskytocht. Je gaat dan met een slee door het winterse landschap, getrokken door een groep poolhonden.

Huskytocht in Lapland met kinderen
Een huskytocht is één van de bekendste activiteiten in Lapland

Voor kids

Omdat wij met een peuter van twee waren, kwamen we uit bij een tour van Lammintupa. Deze winter village is helemaal gericht op kinderen. Zij kunnen er spelen in de sneeuw, sleetje rijden, sneeuwscooter rijden en rendieren voeren. De plek was minder charmant dan wij vooraf hadden gehoopt en behoorlijk uitgemolken (je moet voor alles betalen), maar de huskytocht was goed geprijsd en geschikt voor kinderen doordat het maar een halfuur duurde. Na afloop konden we worstjes roosteren op het vuur in een Lapse hut. 

Huskytocht 5 kilometer | Lamminupa Winter Village | €87,- voor volwassenen, €69,- voor kinderen tot 14 jaar | Tour duurt 1,5 uur, de rit 30 minuten | Voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar

Huskysafari bij Lamminupa Winter Village in Ruka
Bij Lamminupa Winter Village mocht onze peuter van twee mee op huskysafari
Worstjes roosteren op het vuur in een houten Finse hut
Worstjes roosteren op het vuur in een houten Finse hut

Sneeuwscooter rijden 

Wij waren met een grotere groep in Finland waardoor we voor sommige excursies konden opsplitsen. Met een aantal volwassenen deden we een sneeuwscootertour van Ruka Adventures van 2,5 uur. Het was best een heftige tocht met veel hobbels en snelheden tot 70 kilometer per uur, maar echt een geweldige ervaring. Voor mij één van de hoogtepunten van de vakantie in Lapland. 

Sneeuwscooter Scenery Safari| Ruka Adventures | €90,- | 2,5 uur | Voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar

Tijdens een sneeuwscootersafari ga je met een gids op pad

Voor kids

Kinderen vanaf 4 jaar mogen met deze tour mee. Ze zitten dan in een (overdekte) slee achter de sneeuwscooter van de gids. Ik was zelf blij dat ik mijn kind van 6 niet mee had genomen, omdat het behoorlijk hard ging. Ik zou zeggen dat je dit pas moet doen vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar.

In Lammintupa Winter Village reed onze zoon van 6 op een kindersneeuwscooter. Dit was heel erg leuk!

Sneeuwscooter voor kids | Lamminupa Winter Village | €20,- | 20 minuten | Voor kinderen vanaf 4 jaar

Ritje op een kindersneeuwscooter bij Lamminupa in Ruka
Bij Lamminupa mogen kinderen vanaf vier jaar een ritje maken op een kindersneeuwscooter
Restaurant en terras van Lamminupa Winter Village
Bij Lamminupa Winter Village vind je een restaurant en terras

Wandelen naar uitkijkpunt Konttainen 

Wij hadden eigen (huur)auto’s in Ruka en konden daardoor ook zelf op pad in de omgeving. In het gastenboek van ons vakantiehuis lazen we over de wandeling Konttainen en dit was een schot in de roos. Je wandelt over een bospad (sneeuwschoenen niet nodig) naar een mooi uitkijkpunt en je kunt de route zo lang maken als je zelf wilt. Onze jongste van 2,5 liep een heel deel van deze wandeling zelf. De route is niet buggyproof, dus neem een draagzak mee als je kind nog niet zulke lange afstanden kan meedoen. 

Wandelgebied Konttainen | Volg de routebordjes of Google Maps naar Konttainen en je komt vanzelf langs een parkeerplaats | Gratis | vanaf 2 kilometer | Voor alle leeftijden

Spelende kinderen bij uitkijkpunt Konttainen Ruka
Spelen in de sneeuw bij het uitkijkpunt Konttainen vlak bij Ruka
Uitzicht op de besneeuwde bossen in Fins Lapland
Uitzicht op de besneeuwde bossen in Fins Lapland
Wandelen over het wandelpad van Konttainen in Ruka
Het wandelpad van Konttainen is goed beloopbaar voor kinderen

Skiën en kidspark

Ruka heeft een, voor Finse begrippen, vrij groot skigebied. Met zo’n 25 kilometer aan pistes kun je hier prima een paar keer skiën of snowboarden. Wij vonden het heel leuk om naast alle excursies en activiteiten die bij een wintervakantie in Lapland horen ook een dagje op de latten te staan. De toegang en ski-huur vonden we behoorlijk prijzig, maar skiën met een glooiende noorderzon op de achtergrond was het dubbel en dwars waard.

Ski-set | Ruka Valley Rental Shop and Ticket Office | €32,- voor volwassenen, €19,- voor kinderen tot 11 jaar | 3 uur

Toegang tot de liften | Ruka Valley Rental Shop and Ticket Office | €42,- voor volwassenen, €37,50 voor kinderen tussen 12-17 jaar, €26,- voor kinderen tot 11 jaar | 3 uur

Brede pistes in Ruka Ski Resort
Brede pistes in Ruka Ski Resort

Voor kids

Voor kinderen is er in Ruka een groot kidspark: Rosa & Rudolph Family Park. Deze weide is niet te steil en perfect om als onervaren skiër te oefenen. Onze zoon van 6 stond had nog nooit eerder op ski’s gestaan en sjeesde hier al snel in pizzapunt de berg af. Aan het kidspark vind je een gezellig terras en restaurant, Camp Kitchen & Bar, waar je ook lekker kunt lunchen. 

Kidspark | Rosa & Rudolph Family Park | €12,- | voor een dag | Voor alle leeftijden

Het terras van Camp Kitchen & Bar aan het Family Park
Het terras van Camp Kitchen & Bar grenst aan het Family Park
Rosa & Rudolph Family Park in Ruka Finalnd
In Rosa & Rudolph Family Park kunnen kinderen oefenen met skiën

Noorderlicht zien

Wie wil het niet? Het noorderlicht met eigen ogen aanschouwen in Lapland? Of je het noorderlicht tijdens een vakantie zal zien, weet je nooit zeker. Niet alleen moet het licht er zijn, ook bewolking of te veel licht van een stad kunnen je kansen beïnvloeden. Wij zaten in een vakantiehuis op 15 minuten rijden van Ruka, zonder lichtvervuiling, en zagen meerdere avonden het noorderlicht gewoon vanaf ons terras.

Wat ons wel verbaasde, is dat je het noorderlicht met het blote oog helemaal niet zo goed ziet. Op foto’s met een lange sluitertijd zie je het veel beter. Ben je dus lekker gemaakt met allerlei mooie plaatjes van felgroene stralen in de lucht? Dikke kans dat je met het blote oog slechts een gloed of zweem waarneemt. 

Je kunt ook een tour boeken om het noorderlicht te zien, maar deze tours moet je vooraf boeken en je hebt geen garantie dat de condities om het licht te zien, goed zijn. Annuleren omdat de noorderlicht-kans klein is, kan vaak niet. Wij waren blij dat we geen noorderlichttour geboekt hadden.

Het noorderlicht in de omgeving van Ruka
Het noorderlicht in de omgeving van Ruka

Oulanka Nationaal Park – Waterval en hangbruggen

Ruka ligt vlak bij Oulanka Nationaal Park. Een heel mooi bosgebied met watervallen, snelstromende rivieren en hangbruggen. Wij bezochten Oulanka tijdens een sneeuwschoenwandeling van Ruka Adventures, maar we zagen ook mensen die op eigen houtje het gebied ontdekten, want er zijn verschillende wandelpaden. Hoogtepunten van de tocht waren de rivier en waterval Myllykoski en de Lilla Björnrundan-wandeling over de hangbruggen. 

Op de website van de Ruka Adventures stond dat kinderen vanaf 6 jaar mee mochten met deze tour. Wij gingen uiteindelijk alleen met volwassenen en ik was blij toe. Ik zou zelf zeggen dat je deze tour doet met kinderen vanaf 8 jaar. Met jongere kids zou ik me laten informeren bij de Tourist Information voor een wandeling over de paden. Dan kun je op eigen houtje het gebied verkennen.

Snow Shoe Hike Oulanka | Ruka Adventures | €80,- | 3 uur | Voor kinderen vanaf 8 jaar

Snelstromende water van waterval Myllykoski
Het snelstromende water van waterval Myllykoski stroomt zelfs bij temperaturen onder nul
Rivier in Oulanka Nationaal Park
Wandeling door Oulanka Nationaal Park

Rendierslee

Een tochtje maken met een rendier is ook een typische activiteit om in Lapland te doen. In Ruka en omgeving vind je verschillende rendierfarms zoals Kujala Reindeer Farm en Lammintupa Winter Village. Wij maakten een ritje van 300 meter bij Lammintupa, maar dit vonden we zo kort dat het eigenlijk nergens op sloeg. Een volgende keer zou ik deze activiteit overslaan of voor een langere tocht gaan.

Rendierritje 300 meter | Lamminupa Winter Village | €15,- | 10 minuten | Voor alle leeftijden

Rendier wacht op zijn passagiers voor een rendiertochtje door de sneeuw
Rendier wacht op zijn passagiers voor een rendiertochtje door de sneeuw
Kinderen voeren rendieren in Lammintupa Winter Village
Rendieren voeren in Lammintupa Winter Village

Moet ik excursies in Lapland vooraf boeken?

Wij waren in de voorjaarsvakantie in Ruka en toen was het in Finland ski holidays. Wij hadden onze vlucht en accommodatie laten boeken door een klein reisbureau, maar regelden onze tours zelf. Toen we drie weken voor vertrek alles wilden gaan inplannen, waren de meeste de excursies al fully booked. We konden er nog net tussenkomen, maar vooraf boeken is dus aan te raden. 

Als je een pakketreis boekt, bijvoorbeeld bij Voigt Travel of TUI, dan zitten er vaak al activiteiten en excursies inbegrepen bij de reis. Net als professionele kleding die je een week kunt gebruiken. 

Sneeuwlandschap in Ruka Finland
Sneeuwlandschap in Ruka Finland

Onze favoriete adresjes in Ruka

Restaurants

Wat betreft horeca vonden wij Ruka en omgeving niet per se inspirerend. De restaurants serveren vooral pizza’s en burgers. En de prijzen zijn hoog, zoals we van Scandinavië gewend zijn. Wij aten een keer bij Pizzeria Ruka en bij RUOK Burger, maar kookten ook regelmatig in ons vakantiehuis. 

Hamburger met friet bij RUOK Burger in het centrum van Ruka
Hamburger met friet bij RUOK Burger in het centrum van Ruka

Ruka – Hebben ze er ook goede koffie?

In Finland wordt gemiddeld de meeste koffie gedronken, het is dus echt een koffieland. Toch kostte het ons moeite om een lekker bakkie te vinden. In Finland drinken ze filterkoffie en bij heel veel horeca hebben ze geen espressomachine. Daar staan koffiekannen op de bar, waar je zelf je koffie uit schenkt. 

Wij werden heel blij van de cappuccino’s bij Ruka Trek & Hard Trek Café. Ook de kinderen vermaakten zich hier prima, zowel binnen waar het lekker ruim is, als buiten in de sneeuw. Bij lekker weer zit je heerlijk op het terras en heb je zicht op je spelende kids.  

Bar en interieur van Ruka Trek & Hard Trek Café in Ruka
Ruka Trek & Hard Trek Café is één van de weinige plekken met een espressomachine
Coffee Ruka bij Ruka Trek & Hard Trek Café in Ruka
Terras van Ruka Trek & Hard Trek Café
Terras van Ruka Trek & Hard Trek Café

Slapen

Wij waren met een groep van negen personen en sliepen in vakantiehuis Villa Aurora, op zo’n 15 minuten rijden van Ruka. Het huis zag er op de foto’s een beetje oubollig uit, maar bleek echt een heerlijke plek met alle gemakken die je wilt tijdens een vakantie in Lapland. Het huis was warm en comfortabel en ligt aan een groot meer en we hadden een apart saunahuis met relaxed-ruimte, een droogkast voor de handschoenen en boots en uit de schuur mochten we sneeuwschoenen pakken voor een wandeling op het meer. 

Tuin van vakantiehuis Villa Aurora in Ruka
Spelen in de tuin van vakantiehuis Villa Aurora in Ruka

Wintervakantie in Lapland boeken?

Je kunt je wintervakantie in Lapland zelf regelen, maar het loont om bij een reisorganisatie voor een pakketreis te kiezen. Zo kun je mee met een chartervlucht (deze kun je niet zelf boeken, dit moet via een reisbureau) en vaak zitten er al een aantal excursies inbegrepen net als warme kleding. Kijk bijvoorbeeld eens bij Voigt Travel of TUI. Omdat wij met een groep van 9 personen waren, kozen wij ervoor om alleen de vlucht en accommodatie te boeken bij een reisagent.

Peuter in sneeuwlandschap van Fins Lapland
Het sneeuwlandschap van Fins Lapland is voor kinderen een grote speeltuin

Ben je benieuwd naar Finland in de zomer? Bestel ons boek Op roadtrip in Europa voor een kindvriendelijke route van zuid naar noord.

Dit bericht bevat affiliatielinks. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen als je via een link op deze pagina boekt. De accommodatie die we tippen is door ons zelf bezocht en wat ons betreft een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*