De vakantie van Sabine: Kroatië met peuter

De vakantie van Sabine: Kroatië met peuter

Wij vroegen om ons heen: wat is jouw favoriete vakantiebestemming met kinderen? Deze keer doen Sabine en Paul verslag van hun vakantie met peuter in Kroatië.

Even voorstellen!

Gezin: Sabine (35), Paul (32) en Charlie (3)
Vakantieland: Kroatië 
Reisafstand: 1600 kilometer vanaf Utrecht
Voor wie: Voor gezinnen die houden van de combinatie strand, natuur en mooie steden

Ik ben Sabine en samen met mijn dochter Charlie en mijn vriend Paul vinden wij het leuk om veel uitstapjes te maken. Afgelopen jaar was onze eerste vakantie met zijn drietjes. We kozen ervoor om een week op vakantie te gaan naar Kroatië.  

Voor Paul was het nieuw om met een kind op vakantie te gaan dus waren we op zoek naar een combinatie van mooie natuur en steden en een kidsproof locatie, zodat het voor Charlie ook leuk zou zijn. 

Waar zijn jullie op vakantie geweest?

Omdat ik leerkracht ben en dus aan de schoolvakanties gebonden, hebben we ervoor gekozen tijdens de meivakantie weg te gaan. In Kroatië is het dan nog niet al te warm, maar over het algemeen lekker weer. Omdat ik een kleine auto heb, hebben we ervoor gekozen een auto in Nederland te huren en vanuit daar naar Kroatië te rijden. Dit bleek goedkoper dan vliegen en ter plekke huren. 

Tip: als je een auto in Nederland huurt, let er dan wel op dat deze Kroatië in mag! Bij veel verhuurbedrijven staat Kroatië namelijk op de ‘zwarte’ lijst. Kies ook voor een bedrijf met ongelimiteerde kilometers, anders wordt het echt een dure grap. 

Wij zijn in twee etappes naar Kroatië gereden. We vertrokken vroeg in de ochtend vanuit Rotterdam richting Flachau (Oostenrijk). In principe is dit een prima afstand voor een dag, maar helaas, door super veel wegonderbrekingen en files in Duitsland, kwamen we pas om half 10 ‘s avonds helemaal gesloopt aan.  

De volgende ochtend zijn we weer vroeg vertrokken en kwamen we in de middag aan op onze bestemming: Camping Solaris in Sibenik. Centraal gelegen, zodat we genoeg kunnen zien en doen in de omgeving. Wij sliepen daar een week in een stacaravan. Niet echt ons ding, want de camping was groot en niet heel sfeervol. Maar de locatie perfect. Aan zee en met speeltuintjes voor Charlie. Als mijn dochter een slaapje deed konden wij relaxt zitten op de veranda. Ideaal!

Tip: regel als alleenstaande ouder een toestemmingsverklaring dat jij met je kind naar het buitenland mag reizen. Dit kan je downloaden op de site van de rijksoverheid. Ze hebben er bij mij niet naar gekeken, maar echt vriendelijk waren ze ook niet echt bij de grens.

Camping Solaris bleek een prima uitvalsbasis voor Kroatië met peuter
Het strandje bij camping Solaris

Welke uitstapjes maakten jullie in Kroatië met een peuter?


KrKa Nationaal Park

Als eerste hadden we het KrKa Nationaal Park op de planning staan. Op ongeveer 20 minuutjes rijden vanaf onze accommodatie. We kozen ervoor om de auto bij de wandelingang te parkeren en vanaf daar het stuk langs het water te lopen. Dit was nog ruim een uur lopen in de brandende zon, maar gelukkig zat Charlie lekker in de kinderwagen. Het is een prima wandelpad met links en rechts prachtige natuur. Uiteindelijk kom je dan uit bij de grootste waterval van het park, de Skradinski Buk. 

Helemaal aan het begin van de route heb je de mogelijkheid om te zwemmen. Een supermooie plek, maar Scheveningen in de zomer is er niks bij qua drukte. Ondanks de drukte was het nog steeds supermooi! Je loopt helemaal rond de Skradinski Buk. Op de trappen na is dit prima te doen met een kinderwagen, de paden zijn namelijk helemaal vernieuwd en rijden prima. Een draagzak zou beter zijn, maar is niet echt mijn ding.

Eenmaal beneden besloten we de boot terug te nemen naar het plaatsje Skradin. Na een half uur te moeten wachten zaten we eindelijk in de boot. Voor kinderen erg leuk! De boottocht duurt ongeveer een half uur. In Skradin hebben we een ijsje gegeten op de stoep voor de winkel.

Tip: kom niet te laat want de parkeerplekken zijn hier heel beperkt! En… hoe later, hoe drukker.

Je kan er ook voor kiezen om met de bus (Lozovac ingang) of de boot (Skradin ingang) te gaan, dit scheelt je dan weer een wandeling. 

Sibenik

De tweede dag gingen we naar Sibenik. Wat een mooie historische stad! Het is een van de oudste steden van Kroatië. We hebben hier rondgelopen over de smalle straatjes en de mooie pleinen. We bezochten het Sv. Mihovil fort. Ook nu bleek de buggy niet superhandig, omdat we veel steile trappen omhoog moesten lopen. Maar het uitzicht was het waard. 

Charlie vond het leuk om hier lekker rond te lopen en vond vooral de tribune heel interessant. Lekker zwaaien als een koningin naar alle mensen die hier rondliepen. Met dit entreeticket mag je ook nog het St. Nicola fort bezoeken, maar Charlie was heel erg moe dus besloten we terug te gaan en haar lekker te laten slapen. 

De St. Jakob kathedraal hebben we ook overgeslagen en alleen van de buitenkant bewonderd, maar deze schijnt zeker de moeite waard te zijn.

De Plitvice meren

De Plitvice meren zijn een must see als je naar Kroatië gaat dus deze konden we natuurlijk niet overslaan. Dit houdt trouwens wel in dat je hier niet de enige bent. Bereid je dus voor op enorme drukte. In Krka kwamen we nog twee Kroaten tegen en zij vertelden dat het wel te doen moest zijn met een buggy. Ben je nog van plan te gaan…. ga NIET met een buggy. Wat een drama. Het eerste halfuur liep ik er dan ook niet heel vrolijk rond (lees: niet aanspreekbaar) want ik kreeg dat ding bijna niet vooruit! Ga dus echt met een draagzak. 

Het park heeft twee entrees. Wij hebben ervoor gekozen om bij entree 2 te beginnen. Je parkeert de auto op de parkeerplaats en neemt dan de gratis bus naar de bovenmeren. Van daaruit wandel je naar Kozjak, het grootste meer van het park. Daar heb je wc’s en tijd om een ijsje te kopen. Vanaf daar pak je dan weer de boot, die je naar de benedenmeren brengt. 

Los van het feit dat ik het eerste half uur niet met een heel vrolijk hoofd rondliep begon ik toch al heel snel te genieten van de supermooie omgeving. Veel groen, mooie meren en heel veel watervallen. De kleuren van het meer veranderen ook constant. 

Tip: De volgende keer zou ik ervoor kiezen om een overnachting in de buurt te boeken, zodat je vroeg het park in kan gaan. Dan kan je ook kiezen voor een twee dagen ticket, dat lijkt mij zeker de moeite waard als je de tijd hebt. Wij kwamen nu eigenlijk tijd te kort omdat het toch nog wel een stukje rijden was vanuit Sibenik. 

Zadar

Ik wilde heel graag naar Dubrovnik, maar dit bleek toch net iets te ver rijden. We besloten om een leuke plek in de buurt te gaan zoeken en kwamen bij Zadar uit. Dit is een historische stad op een klein schiereiland. Via de landpoort kom je de oude stad binnen. In de oude binnenstad vind je overblijfselen van het Forum Romanum.

Helaas regende het tijdens ons bezoek. Maar desondanks hebben we lekker door de stad gelopen, souvenirtjes gekocht en een tijdje in een wijnwinkel gestaan. Door het slechte weer blijf je toch iets minder lang hangen en waren wij er na een ochtend wel klaar. 

Zadar staat bekend om zijn zee-orgel. De stenen trappen aan de kade hebben een ingebouwd orgel die wordt bespeeld door de zee. Bij elke golf veranderen de tonen en de melodie. Ik had me veel voorgesteld van het zee-orgel, maar ik denk dat de golven niet krachtig genoeg waren. Ik heb er helaas weinig van gehoord. 

Andere tips voor deze stad zijn: de oude Romeinse ruïnes, St. Anastasia kathedraal, en de St. Donat kerk. De stad is dus zeker de moeite waard om een dag rond te lopen, alleen vanwege het weer zijn wij niet de hele dag gebleven. 

Tip: parkeer de auto in de parkeergarage net buiten de oude binnenstad. Vanaf hier kan je makkelijk naar de oude binnenstad wandelen. 

Hoe is Kroatië met een peuter bevallen?

In een korte tijd hebben we veel van Kroatië kunnen zien, maar echt nog lang niet alles! Ik had graag nog Dubrovnik willen zien, de hoofdstad Zagreb en een eiland zoals bijvoorbeeld Brac. Een week is dus echt veel te kort. Zeker gezien de afstand die je moet rijden. Wij hadden na deze vakantie wel 4600 km op de teller staan. Best veel voor een weekje vakantie.

Het land is zeker een aanrader met kinderen. Er is veel mooie natuur en als je die combineert met dagjes strand en stad dan heb je een mooie afwisseling. De periode (eind april/begin mei) vond ik perfect, niet te heet en het was nog erg groen. 

Ik vind het echt een heel mooi land en zou er zeker nog een keer naartoe gaan!


Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*