Maya-tempels in Mexico met kinderen

Maya-tempels in Mexico met kinderen

In Mexico vind je vele Maya-tempels. Oude bouwwerken van de Maya’s, vaak in piramidevorm. Kim was met haar gezin in Mexico en bezocht verschillende tempels. In dit artikel deelt ze haar ervaringen en geeft ze tips.

Even voorstellen:

Het gezin: Bart, Kim, Vesper (3), Jackie (2) en Willem (9 maanden) 
Vakantieland: Mexico
Wat: Een rondreis door Mexico van vier weken o.a. langs drie Maya-tempels
Wanneer: September 2022

Naar welke Maya-tempels ga je met kinderen?

Toen wij onze reis door Mexico uitstippelden, wilden we ook graag een aantal Maya-tempels bezoeken. Al snel ontdekten we dat er honderden complexen zijn in het land, en dat er nog steeds nieuwe Maya-tempels worden ontdekt, vaak overwoekerd door jungle. Op internet vonden we verschillende top-10-lijstjes. 

Omdat wij met kleine kinderen reisden wilden we graag van tevoren bepalen welke tempels we zouden bezoeken, zodat we dit goed konden inplannen in ons reisschema. We besloten drie Maya-tempels te kiezen en verder een route uit te stippelen langs stranden en steden.

Schommelen op het strand in Mexico
Kim bezocht met haar gezin meerdere Maya-tempels tijdens hun reis door Mexico

Het blijft altijd een gok om op basis van internet-reviews een keuze te maken, maar we vonden deze goede mix van Maya-tempels:

  1. Citzen Itza (het bekendste en drukstbezochte complex van Mexico, de Eiffeltoren onder de Maya-tempels)
  2. Uxmal (een minder toeristische Maya-tempel, die ons onverwachts positief verraste)
  3. Calakmul (een onbekende, recent ontdekte Maya-tempel midden in de jungle. Hét hoogtepunt van onze vakantie in Mexico!)

Maya-tempel 1: Chitzen Itza

De eerste Maya-tempel die we in Mexico bezoeken is meteen de grootste en de bekendste: Chitzen Itza. De piramide van dit complex prijkt op de omslag van vele reisgidsen. En de Maya-tempel is uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Dat belooft wat!

De drukte voor zijn

Voorafgaand aan onze reis heb ik natuurlijk al gelezen dat Chitzen Itza erg toeristisch is, mede omdat er vele dagtripjes vanuit het populaire Cancun naartoe gaan. Om de grootste drukte voor te zijn, gaan we vroeg in de ochtend. Eenmaal aangekomen lopen we langs een oneindige rij van souvenirstalletjes waar de locals hun waar uitstallen. We zijn blij dat we er als eerst bij zijn.

Als de grote piramide voor ons opdoemt, vergeten we de stalletjes en toeristische sfeer. Wat is dit adembenemend mooi! Er zijn zo vroeg op de nog weinig andere toeristen en we kunnen echt genieten van het bouwwerk. 

Piramide Maya-tempel Chitzen Itza omringd door gras
De piramide van Maya-tempel Chitzen Itza

Buggyproof en Nederlandse gids

Het voordeel van het feit dat de Maya-tempel zo toeristisch is, is dat het buggyproof is én dat we voor een Nederlandse gids kunnen kiezen. De kinderen worden hierdoor betrokken bij de rondleiding en we komen van alles te weten over de Maya-cultuur. Vanaf nu weten ze bijvoorbeeld welk speelgoed Maya-kinderen vroeger hadden. 

Nederlandse gids bij Maya-tempel Chitzen Itza
Maya-tempel Chitzen Itza is buggyproof en je kunt kiezen voor een Nederlandse gids

Chitzen Itza vanuit Valladolid

Wij bezoeken de Maya-tempel Chitzen Itza vanuit de stad Valladolid, dat op 45 minuten rijden van het wereldwonder ligt. Valladolid vinden we heel erg mooi: het is koloniaal met prachtige gekleurde straatjes en leuke horecazaakjes.

Accommodatietip bij Chitzen Itza

Wij overnachtten midden in het centrum van Valladolid in Hotel Meson del Marques op loopafstand van de kleurrijke straatjes. Er is een zwembad en parkeerplaats. De tempels liggen op drie kwartier rijden.

Kleurrijk straatje met cactussen in Mexico
Kleurrijk straatje met cactussen in Mexico

Maya-tempel 2: Uxmal

Onze tweede Maya tempel is Uxmal en we besluiten weer vroeg in de ochtend te gaan. Deze Maya-tempel is en stuk minder toeristisch dan Chitzen Itza, lees ik, en ik verwacht daarom dat het ook minder indrukwekkend zal zijn.  

Onverwachte verrassing

Tegen de verwachting in steelt dit complex ons hart! Het eerste gebouw wat we zien is de welbekende piramide. Deze is niet heel anders dan Chitzen Itza. Daarna lopen we zelf rond op het enorme complex, waar veel minder toeristen zijn en we veel vrijer zelf kunnen ronddwalen, er zijn amper paden. Hierdoor voelt het Maya-complex veel intiemer dan Chitzen Itza. We lopen een paar uur rond en genieten van alle bouwwerken. Een aantal mag je zelfs beklimmen, wat de kinderen natuurlijk fantastisch vinden.

Gezin ontdekt de tempels van Uxmal
Uxmal is minder toeristisch, maar niet minder mooi

Klimmen op de bouwwerken en leguanen spotten

Het complex is wel een stuk minder buggyproof, dus we laten de buggy al snel staan en gaan over op de draagzak. Het is een fantastische ervaring om deze Maya-tempel met elkaar te ontdekken. De oudste twee klimmen op de bouwwerken en onderweg komen we nog een aantal leguanen tegen. De meiden zijn ervan overtuigd dat het dino’s zijn. Na een paar uur rondlopen komen we weer bij de parkeerplaats waar het inmiddels ietsje drukker is, maar nog steeds overzichtelijk. We lunchen snel iets in de buurt en rijden daarna, heerlijk rustig met een slapende achterbank, in twee uur naar onze volgende bestemming, Campeche. 

Kinderen klimmen op de trappen van de bouwwerken bij Maya-tempel Uxmal
Kinderen mogen bij Uxmal zelfs op de tempels klimmen

Accommodatietip bij Maya-tempel Uxmal

We bezochten Uxmal tijdens onze reisdag tussen de steden Merida en Campeche. Het is ongeveer een uurtje rijden vanaf Merida. In Merida sliepen we in Kuka y Naranjo, een boetiekhotel midden in de stad. Dit was mijn favoriete hotel van onze hele reis. Het ligt aan een vrij drukke weg maar eenmaal binnen waan je je in een oase van rust. Er is een heerlijke binnentuin en dakterras en alle kamers hebben enorm hoge plafonds en een hangmat op de kamer, de kinderen wilden niet meer weg. 


Maya-tempel 3: Calakmul

Voordat de kinderen er waren deden wij altijd iets geks of bijzonders op onze reizen; een vulkaan beklimmen, slapen in een grot in de jungle, een aantal dagen hiken met een lokale stam. Met drie kinderen is dit iets uitdagender, maar toch wilden we iets bijzonders doen tijdens onze reis in Mexico.

Onbekende Maya-tempel in de jungle

Na wat onderzoek vonden we de Maya-tempel Calakmul. Dit complex is nog niet zo heel lang geleden ontdekt, nog niet volledig gerestaureerd en ligt op zo’n 1,5 uur rijden van de hoofdweg in een gebied waar weinig toeristen komen. Kortom, het avontuur waar we naar op zoek waren.!

En inderdaad, het bezoek aan deze Maya-tempel wordt het hoogtepunt van onze vakantie.

Jungle in Mexico met recent ontdekte Maya-tempels
Calakmul ligt midden in de diepgroene jungle

Slapen in een hutje

We slapen in een hutje van Cabañas Calakmul in het dichtstbijzijnde dorpje. Meer dan een stenen huisje met rieten dak is het niet. Er is geen airconditioning en het lokale restaurant serveert welgeteld één gerecht (wat overigens wel het lekkerste gerecht is dat we in Mexico eten). Het is mooi om te zien dat de kinderen totaal geen verschil zien met andere accommodaties en het meteen naar hun zin hebben. Gelukkig slapen we onder een grote klamboe en vallen we in slaap met heerlijke junglegeluiden. 

Toekans in het ochtendgloren

De volgende ochtend arriveert onze gids al vroeg in de ochtend en stappen we in de auto om de jungle in te trekken. Halverwege stoppen we nog ergens om toekans te zien die ontwaken in het ochtendgloren. Wat zijn ze mooi! Na 1,5 uur komen we dan eindelijk aan bij het Maya-compex. We zijn letterlijk de tweede auto op de parkeerplaats en aan het aantal plekken te zien gaat het hier ook niet echt druk worden. 

Maya-tempels begroeid door bomen

We lopen met onze gids door de jungle en zien de prachtige Maya-bouwwerken al liggen. Omdat het complex nog niet helemaal gerestaureerd is, staan de piramides nog tussen de bomen en niet, zoals bij Chitzen Itza en Uxmal, midden op een groot grasveld. Hierdoor is de setting anders en voelt het heel puur. Er groeien op een aantal plekken eeuwenoude bomen door en over te tempels heen, wat een sprookjesachtig beeld geeft.

Bomen groeien door de Maya-tempels bij Calakmul
Bij Calakmul groeien de bomen door de Maya-tempels heen

Uitzicht over de oneindige jungle

Bij deze Maya-tempel mag je de piramides opklimmen. Even aarzel ik, want de trappen zijn wel erg stijl en hoog. Maar eenmaal boven snap ik waarom de gids zo aandrong. Ik kijk tientallen kilometers ver uit en zie alleen maar groene boomtoppen zover ik kan kijken. De kinderen zijn nog te klein om de hele tempel op te klimmen, maar ze genieten van de eerste paar treden.

Brulapen en voetsporen van een jaguar

De gids vertelt ook veel over de omgeving en de beesten die er leven. We komen een groep brulapen tegen, zien toekans en een aantal grote vogelspinnen. In het gebied komt ook de jaguar voor. Deze laat zich niet zo vaak zien, maar we komen wel zijn voetsporen en uitwerpselen tegen.

Na een indrukwekkende ochtend stappen we weer in de auto. Wat een fantastische ervaring was dit!

Piramide omringd door bomen bij  Calakmul in Mexico
Bij Calakmul kun je de piramide beklimmen voor een mooi uitzicht

Accommodatietip bij Calakmul

Wij sliepen in een basic junglehutje van Cabañas Calakmul. Het is een heel basic stenen huisje zonder ramen (enkel een opening met een hor) en zonder fatsoenlijk stromend water. Maar wel een goed bed en een klamboe. Dit en de superlieve eigenaren maakten ons verblijf tot een fantastische ervaring. 


Onze favoriete Maya-tempel 

Onze favoriete Maya-tempel in Mexico was zonder twijfel Calakmul! Echt het hoogtepunt van onze reis door Mexico. De kinderen hebben het nog steeds over ‘de jungle’ en als we ergens in een dichtbegroeide omgeving zijn of dierengeluiden horen, vergelijken ze dit snel met Mexico. 

Cakakmul ligt op een prachtige onontgonnen plek en is nog niet ontdekt door de grote massa. Dit komt mede doordat het een eind rijden van de grote toeristische plekken als Cancun, Tulum en Playa del Carmen ligt.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een treinverbinding naar het gebied, The Maya Train. Het is natuurlijk fijn als het gemakkelijker wordt om deze plek te bereiken, maar het gevoel op de locatie zal zeker veranderen als er meer toeristen komen. Kortom, mocht je deze regio binnenkort bezoeken, voeg Calakmul dan zeker toe aan je reis!  

Conclusie: Maya-tempels met kinderen bezoeken. Doen of niet?

Zeker doen! Onze kinderen vonden het superleuk om de dieren te zien die rond de tempels leven en de oude Maya-verhalen klonken voor hen als sprookjes. De brulapen in de tempels in Calakmul waren voor de kinderen een attractie op zich is. Maar ze werden ook heel enthousiast van de stenen op de grond als wij vertelden dat dit echte Maya-stenen waren. Terug in Nederland spelen ze nog steeds het spelletje ‘Wie de mooiste Maya-steen vindt’ in de zandbak om de hoek. 

Gezin op vakantie in Mexico
Bij een rondreis door Mexico met kinderen horen ook stops aan het strand

Meer lezen over Mexico met kinderen?

Bekijk dan de artikelen over Mexico op onze website.

Wil je meer inspiratie opdoen voor mooie verre reizen met kinderen? Neem dan een abonnement op Kleine Globetrotter Magazine of bestel een los exemplaar in de webshop.

Dit artikel bevat affiliatelinks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*