De ideale reisroute door Mexico (Yucatán en Quintano Roo) met kinderen

De ideale reisroute door Mexico (Yucatán en Quintano Roo) met kinderen

Een combinatie van cultuur en strand, malariavrij, veilig en goed te berijden met een huurauto. Dat waren onze eisen voor onze familievakantie toen we uitkwamen op Mexico. En zo reisden we een maand door Yucatán en Quintano Roo met onze kinderen Keet (3) en Willem (1). Dat je er ook nog eens heerlijk kan eten en de bevolking dol is op kinderen maakte de reis compleet. In deze blog deel ik onze reisroute en de belangrijke informatie over Mexico met kinderen. Van alle plaatsen die we bezochten volgen binnenkort losse artikelen met uitgebreide informatie, accommodatietips en de leukste eettentjes.

Cancun – Isla Holbox

Met TUI vliegen we van Amsterdam op Cancun. We halen onze huurauto op bij Avis die we via Rentalcars hebben gehuurd. We betaalden € 426,00 voor vier weken, model VW Jetta. In zo’n twee uur tijd rijden we naar Chiquilá, de plaats waar de boten naar Isla Holbox vertrekken. Wanneer je iets meer rust op prijs stelt is een nachtje Cancun aan te bevelen. In Chiquilá parkeren we onze auto bij een van de vele privé parkeerplaatsen voor 100 pesos per dag. Er zijn twee ferrymaatschappijen (Holbox Express en 9 Hermanos) die om de beurt om het half uur vertrekken. De tickets kopen we ter plekke voor 150 pesos per volwassene. Voor Keet betaalden we 100 pesos en Willem mocht gratis mee. De ferry vaart van 6:00 – 21:30 uur. Chiquilá is ook goed met de ADO-bus te bereiken of boek een transfer bij je hotel.

Isla Holbox

Wanneer we na een klein half uur op Isla Holbox aankomen, is het al donker. Toch voelt het heel erg veilig en relaxed. Een lange rij van gele golfkarretjes blijkt de taxistandplaats te zijn. Op Isla Holbox rijden geen auto’s. Een van de golfkarretjes brengt ons naar ons boetiek hotel Casa Iguana. Daar vallen Keet en Willem meteen in slaap en duiken wij na een snelle hap ook ons bed in. De volgende ochtend worden we rond half 8 wakker dus dat is niet gek! We zitten meteen in het ritme. Tijdens het ontbijt hebben Keet en Willem alleen maar oog voor de kleine glijbaan en loopauto in het zand. Wij genieten daarentegen van het mooie uitzicht op de helblauwe zee.

We verblijven een week op Isla Holbox en dat blijkt een goede keus. Het is een heerlijk eiland met een heel relaxte sfeer, voor ons de perfecte manier om even bij te komen en uitgerust aan onze reis te beginnen. We huren fietsen, scoren de lekkerste crêpes en smoothies bij leuke lunchtentjes en verplaatsen ons vooral van het strand naar het zwembad en weer naar het strand. Het kleine centrum van Isla Holbox heeft geweldige street art en leuke shops dus er valt genoeg te ontdekken. Het eiland heeft een hoog timmerdorp gehalte: hippe restaurants worden afgewisseld door houten hutjes en veel riet. Kleine barretjes met plastic stoelen en schommels op het strand. Isla Holbox is allesbehalve gelikt en dat is precies waar wij blij van worden.

Mérida

Na een volle week op Isla Holbox zwaaien we het eiland gedag en rijden we in zo’n vier uur naar Mérida. Het contrast tussen het paradijselijke eiland en de drukke stad is groot. Waar op Isla Holbox geen auto’s reden, is er in Mérida veel verkeer. Toch genieten we hier ook van. De prachtige koloniale gebouwen, fijne parken en leuke restaurants. De mensen zijn ontzettend aardig, iedereen groet ons en Keet en Willem krijgen de grootste aandacht. Op de pleinen klinkt live muziek, er wordt gedanst en Willem beweegt meteen mee op de beat. Omdat we onze kinderen in zo’n grote stad ook speelplezier gunnen, bezoeken we op zondag de gratis dierentuin. Niet voor de dieren (die hebben erg weinig bewegingsruimte en leven niet volgens onze standaarden) maar wel voor het omliggende stadspark met geweldige kermisattracties en speeltoestellen. Keet wordt als prinses geschminkt en samen eten we churros en ijs. Heerlijk om onze kinderen zo te zien genieten.

Uxmal

Vanuit Merida bezoeken we de Maya ruïne stad Uxmal. We zijn er rond tien uur waardoor we er voor de drukte zijn. Uxmal is een ontzettend mooi complex, gelegen op verschillende hoogtes waardoor het erg fotogeniek is. Met Keet in de Tula Toddler draagzak en Willem in de Storchenwiege beklimmen we de verschillende tempels en gebouwen. Willem doet zelfs even een tukkie tussendoor.

Lunchen in Izamal

Vanuit Mérida rijden we in ruim twee uur naar Valladolid. We vertrekken rond elf uur zodat we ongeveer op de helft van onze rit in de gele stad Izamal kunnen lunchen. Izamal is een beetje een slaperig, rustig stadje maar ontzettend leuk om voor een paar uur te bezoeken. Keet en ik rijden een rondje met een paard en wagen (een roze) terwijl Wim en Willem het klooster bezoeken. Daarna vervolgen we onze reis naar Valladolid.

Valladolid

Valladolid heeft weer een heel andere vibe dan Izamal of Mérida. Valladolid zit ertussenin, is niet zo groot en massaal maar wel erg leuk om meerdere dagen te verblijven. Valladolid is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor het bezoeken van verschillende cenotes, Chichén Itzá (een van de zeven wereldwonderen) en zelfs het pink lake Las Coloradas. Wij bezoeken de cenotes Samula en Xkeken die naast elkaar liggen. We zijn er rond half tien en zijn met een ander Nederlands stel de enige in de cenote. Ook Keet en Willem willen graag zwemmen waardoor we geheel onverwacht met z’n vieren in het water liggen. Een magisch moment.

Valladolid heeft verder een erg fijn plein waar van alles gebeurt. De lokale specialiteit (een hele dunne crêpe met banaan en Nutella) wordt voor je neus klaargemaakt, overal wapperen gekleurde vlaggetjes en ook hier wordt gedanst en muziek gemaakt. Je vindt er leuke restaurants en koffiebars, kleine speeltuinen en allerlei winkels. Eigenlijk mag deze stad gewoon niet ontbreken tijdens je rondreis door Yucatán met kinderen.

Valladolid is klein, maar heeft een lekkere vibe

Ga zwemmen in een van de cenotes

Het wereldwonder Chichén Itzá mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een rondreis Mexico met kinderen

Bacalar

In drieëneenhalf uur rijden we van Valladolid naar Bacalar. Bacalar staat bekend om het kraakheldere meer met zeven tinten blauw water. En dat klopt: Laguna Bacalar is echt een prachtig meer en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Wij maken in de ochtend een boottocht over het meer. Varen langs Cenote Negro, een cenote die onder water ligt en daardoor het water van lichtblauw naar heel donkerblauw laat veranderen. We zwemmen bij het kanaal van de piraten waar het meer heel ondiep is en maken even later een stop bij het vogeleiland. Behalve het meer heeft Bacalar ook ontzettend leuke ontbijt/lunchtentjes, het is iedere dag weer een feestje waar we dit keer gaan ontbijten. Het centrum stelt niet zoveel voor maar dat vinden wij juist wel relaxed.

Laguna Bacalar is echt prachtig!

Akumal/Tulum

We sluiten onze reis af in Akumal, een half uur boven Tulum. Omdat we over Tulum wisselende verhalen hoorden en we een te gekke eco-lodge vonden in de jungle van Akumal, besloten we dat te boeken. En daar hebben we geen spijt van gekregen! Wel bezoeken we twee keer Tulum. Eén keer om Tulum te verkennen en de hippe hotels en restaurants te bewonderen. De tweede keer om de Maya tempel aan het water te bezoeken en daarna bij te komen op het publieke strand. En zo sluiten we onze Mexico-reis net zo relaxed af als we hem begonnen. Mexico is als bestemming een dikke vette aanrader voor een rondreis met kinderen!

De prachtige eco lodge in Akumal

Het strand en de Maya tempel in Tulum

Meer route inspiratie voor Yucatan? Hier vind je de kindvriendelijke route en tips van Belinda


Mexico met kinderen praktisch

Tijdverschil: 6 of 7 uur vroeger
Visum: on arrival
Vaccinaties: DTP en Hepatitus A wordt aanbevolen. Kijk voor de juiste informatie op Thuisvaccinatie.nl

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*