Met het gezin naar Costa Rica

Met het gezin naar Costa Rica

Leoni Saarloos (15) denkt nog regelmatig terug aan haar reis naar Costa Rica. Samen met haar ouders en haar broertje heeft zij een onvergetelijke reis beleefd. Door haar enthousiasme over Costa Rica en de reis is Barbara van Unico Travel (waar zij hun reis bij hebben samengesteld) bij haar langs gegaan. In dit interview vertelt zij waarom het als familie zo bijzonder is om door Costa Rica te reizen.

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben 15 jaar en zit nu in het vierde jaar op VWO. Toen ik op reis ging met mijn ouders en broertje (die nu 9 jaar is) was ik 13 jaar. Het was mijn eerste verre reis buiten Europa. Ik houd van de natuur, maar ook van actieve dingen ondernemen. Via vrienden van mijn ouders hadden we over Unico Travel gehoord.

Hoe heb je de reis door Costa Rica ervaren als tiener?

Elke dag was anders. Er was zoveel te doen en te zien. We hebben heel veel dieren gespot en wat je normaal in Nederland in een dierentuin ziet, zie je in Costa Rica in het echt. Mijn broertje keek altijd heel veel afleveringen van Freek Vonk en wilde heel graag naar de rivier Tarcoles. Dit is de plek waar je heel veel grote krokodillen kunt zien. Zelf vond ik de meest indrukwekkende plek Drake Bay. Het was een combinatie van reizen, activiteiten en uitrusten. De activiteiten die we o.a. hebben gedaan, waren ziplinen, raften, snorkelen, wandelen over loopbruggen en door het regenwoud.

Waarom ik dit zo’n mooie reis vond, is dat we geen compromissen hoefden te sluiten. Ieder van het gezin was helemaal blij. Vaak tijdens andere vakanties doen we een cultureel uitje wat vooral mijn ouders leuk vinden en doen we de volgende dag iets wat leuk is voor ons. Eigenlijk was in Costa Rica alles mooi en hoefde je niet te discussiëren.

‘Iedere stap was een verrassing!’

Soms loop je in Costa Rica en word je omringd door blauwe vlinders, word je wakker gemaakt door het geluid van brulapen, zie je neusbeertjes voorbij lopen of zie je een luiaard in de boom hangen.

Mijn broertje Koen was jarig. Wij verbleven bij een accommodatie van Costa Ricanen. Er werd voor mijn broertje gezongen en ze hadden een heerlijke taart gemaakt. Ook kreeg hij nog een speciaal toetje bij een andere lodge. Ik vind de Costa Ricanen erg gastvrij en vriendelijk. Ze denken over alles mee.

Ook het auto rijden vonden mijn broertje en ik voor het eerst leuk. We maakten geen ruzie, maar deden wedstrijdjes wie de meeste dieren kon spotten! Ook het rijden met de jeep en af en toe door een riviertje rijden vond ik een leuke ervaring met mijn ouders. We lieten mijn vader steeds terug rijden om opnieuw door het riviertje te kunnen. Het was zeker een avontuur om te reizen. Ook zijn de reisafstanden niet lang. Dat is fijn dan kan je nog meer doen op de dag in plaats van alleen maar reizen.

Wat vond je van het eten in Costa Rica?

Costa Ricanen denken mee. Met het eten kregen we altijd vers fruit en groente en kleine porties. Ik vond het eten heerlijk, omdat het eten niet pittig is, maar wel gezond. Bij sommige accommodaties kon je cocktails bestellen. Ze maakten speciaal voor ons cocktails zonder alcohol.

Kan je in het kort je reis beschrijven?

Ik had nog nooit zo lang gevlogen maar gelukkig tijdens de vlucht met de KLM heb je een eigen tv-schermpje, waardoor de tijd sneller gaat. Wij vlogen vanuit Amsterdam naar Atlanta en vervolgens naar Costa Rica. Bij aankomst werden we opgehaald en zijn wij gelijk gaan slapen. Door het tijdsverschil werd ik heel vroeg wakker. En vond ik het fijn dat we gelijk werden opgehaald door een gids.

Nationaal Park Tortuguero

We zijn de reis begonnen met het Nationaal Park Tortuguero. We zijn daar met de boot heen gegaan en dat was direct al een belevenis. Toen we naar ons huisje liepen, kwamen we direct al grote leguanen tegen. En als je iets beter keek zag je ook allerlei kleine leguanen in de struiken. We zijn naar het dorpje geweest en hebben een boottocht gemaakt door het regenwoud. Ook heeft de gids ons in de tropische tuin bij de lodge ons heel veel dieren laten zien. Ook hebben mijn broertje en ik nog dikke pret gehad in het zwembad. Wat ik erg bijzonder vond, was de moederschildpad die we eieren hebben zien leggen op het stand.

‘Toen we naar ons huisje liepen kwamen we direct al grote leguanen tegen.’

Arenal

Na het Nationaal Park Tortuguero zijn we met onze ruime jeep gaan reizen naar de vulkaan de Arenal. We verbleven niet in het toeristische plaatsje La Fortuna, maar reden via een onverharde weg naar El Castillo. Barbara van Unico Travel had een heel mooi adresje voor ons geregeld. We hadden een heel mooi uitzicht en wat mijn broertje en ik heel leuk vonden was de infinity pool. ‘s Ochtends begonnen we onze dag met een super lekker ontbijt met een prachtig uitzicht op de vulkaan. Na het ontbijt kregen we nog een banaan uit de tuin. Terwijl we die aan het eten waren in een hangstoel zat er ondertussen een ara in de palmboom naast ons.

De leukste activiteit hier vond ik het ziplinen. We gingen op grote hoogte met enorme snelheid naar de overkant. Ook mijn broertje, die toen zeven jaar was, deed vrolijk mee. Op sommige ziplines ging hij samen met een gids voor de veiligheid en op sommige mocht hij zelf. Mijn moeder heeft het meestal ook niet zo met hoogtes, maar zij vond dit ook een leuke ervaring. Ook hebben we over de hanging bridges gelopen, waardoor je mooi boven de bomen uit kon kijken. Daarnaast hebben we nog gerelaxt in een hot spring. Een warme rivier, die is opgewarmd door de vulkaan.

Rincon de la Vieja

Wat ik leuk vond is dat we bij een adresje verbleven van een Costa Ricaanse familie die een cacao plantage heeft. Mijn broertje was hier jarig. Daardoor werden we bij het ontbijt al verwend met cacaowafels. En ‘s avonds nog met een chocolade taart. Toen we in ons huisje in de badkamer onze tanden aan het poetsen waren zagen we agouti’s. We zijn ook nog naar het Nationaal Park Rincon de la Vieja geweest. Daar hebben we heel veel dieren gezien, maar hebben we ook in de waterval en in heetwaterbaden gezwommen. Terwijl we daar lekker zaten te genieten kwam er een groep apen langs. Toen we weer terug liepen door allemaal kleine riviertjes kwamen we ook nog een rode giftige slang tegen. Op onze laatste dag hebben we nog een ‘chocolade tour’ gedaan. Hierin heeft de eigenaar alles verteld over zijn chocola en cacao. Natuurlijk mochten we het ook proeven en het was super lekker!

Tarcoles

Een droom van mijn broertje was om naar de rivier Tarcoles te reizen. Dit omdat hij alle filmpjes over Costa Rica van Freek Vonk had gezien. We hebben heel veel krokodillen gezien in de rivier Tarcoles.
We verbleven bij een lodge met een zwembad. Vanuit het zwembad zagen we ara’s voorbij vliegen. We hebben ook nog een korte wandeling in de omgeving gemaakt waar we nog meer ara’s tegen kwamen.

‘Vanuit het zwembad zagen we ara’s voorbij vliegen.’

San Gerardo de Dota (nevelwoud)

We zijn afgereisd naar het nevelwoud. Dat is wel een groot temperatuur verschil zeg! Toen we de auto in gingen stond er meer dan 30 graden op de thermometer en toen we de auto weer uit gingen was dat 12 graden. We hadden een erg mooi huisje boven op een berg. Het had een glazen muur waardoor je uitkeek op het nevelwoud. De volgende ochtend gingen we al vroeg op quetzal tour. We hadden geluk en hebben er veel gezien.

‘s Middags hebben we nog een wandeltocht gedaan naar een grote waterval. Wat ik zo grappig en leuk vond is dat we tijdens een wandeling Barbara (eigenaresse van Unico Travel) met haar dochtertje tegen kwamen. We hebben met haar gekletst, foto’s gemaakt van elkaar en zijn daarna verder gegaan. Op de terugweg gingen we nog even wat eten bij een restaurantje. Daar wees de ober ons al snel op nog meer quetzals, een toekan en spechten. We hebben de dag afgesloten met een pizza, die ze normaal niet maken maar speciaal voor ons toch maakten. Echt vriendelijk van die Costa Ricanen! En een warm bad.

Drake Bay

We zijn met de goede route uitleg van Unico Travel naar de boot gereden. Daar stond zoals afgesproken een man op ons te wachten om de auto weer mee te nemen. We gingen met de boot en mijn broertje had de grootste pret door de golven. En ondanks de taalbarrière was hij vrolijk met behulp van handgebaren met de kapitein aan het communiceren. We kwamen aan op een prachtige plek. Daar werden wij geholpen met onze spullen en er werd uitgelegd dat als we een knal ‘s nachts zouden horen het waarschijnlijk een kokosnoot zou zijn, die op het dak kon vallen.

Toen we op ons terras zaten met zonsondergang kwamen er apen voorbij geslingerd. Op de boot richting Cańo Island zagen we een schildpad en dolfijnen. We eindigden de tour met een picknick op het strand. We moesten snel eten anders kwamen de apen het halen. We hebben daar ook nog een wandeltocht gemaakt met een gids door het Nationaal Park Corcovado. De gids wees ons op allemaal verschillende dieren. Heel veel apen, neusbeertjes, slangen en nog veel meer. Halverwege mochten we nog zwemmen in een riviertje. Onze gids haalde een kokosnoot uit de boom dus we hebben nog lekker gedronken.

‘Toen we op ons terras zaten met zonsondergang kwamen er apen voorbij geslingerd.’

Dominical

Dit waren onze laatste dagen. We zaten in een iets meer toeristisch plaatsje, waardoor we al snel vrienden hadden gemaakt. Ook hier hadden we weer een zwembad waar we goed gebruik van hebben gemaakt. We gingen raften, de rivier was wel wild maar zeker wel te doen met mijn jongere broertje. We mochten zelfs allebei nog voorop de boot zitten. Halverwege kregen we een super uitgebreide lunch terwijl we onderaan een waterval stonden. Terug op het park hebben we nog een rondje gelopen waar we weer veel leguanen tegen kwamen, maar ook een giftige kikker. Elke dag hebben we afgesloten bij ons favoriete surf tentje, waar pizza’s geserveerd werden. Tijdens het ontbijt zagen we de kolibries langs vliegen. Dominical is een heel leuk dorpje aan het strand waar we ook nog van hebben kunnen genieten. En vlak voordat we weggingen zagen we nog een heleboel toekans in de bomen voor ons huisje zitten. Echt een top vakantie!

Laatste dag weer terug….

Na een lange terugvlucht kwamen we weer thuis.

Costa Rica met het gezin? Een aanrader!

Als je als gezin de mogelijkheid om ver op reis te gaan dan raad ik zeker aan om naar Costa Rica te gaan. Ik zal deze reis nooit meer vergeten. Ben je nieuwsgierig en wil je nog meer horen over onze reis. Dan mag je altijd via Unico Travel contact met mij opnemen. Ook vind ik het leuk om dit jaar weer over Costa Rica te vertellen en mijn vakantiealbum te laten zien op de volgende vakantiebeurs.

Bekijk hier de familiereis naar Costa Rica die Leonie en haar familie maakten.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Unico Travel. Uiteraard gaan wij alleen een samenwerking aan met partijen waar wij zelf blij van worden. Meer informatie? Lees dan onze disclaimer.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*