De route van Aïsha: rondreis Mexico, Belize en Guatemala met een dreumes

De route van Aïsha: rondreis Mexico, Belize en Guatemala met een dreumes

Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten om hun route met ons te delen. Dit keer is de beurt aan Aïsha die, samen met man en dreumes, een rondreis maakte door Mexico, Belize en Guatemala.

Even voorstellen

Het reisgezelschap: Ruben 33, Aïsha 31 en Mikey 1,5 jaar
Vakantielanden: Mexico, Belize en Guatemala
Duur van de reis: 22 dagen
Reisperiode: februari 2018

Wij zijn Ruben, Aïsha en Mikey. Voordat ik (Aïsha) Ruben ontmoette had ik, in tegenstelling tot hem, nog niet zoveel van de wereld gezien. Inmiddels zijn we 9 jaar samen en hebben we aardig wat mooie reisjes achter de rug. Naar onder andere Thailand, Cambodja en Cuba. Toen onze zoon Mikey 1,5 jaar geleden geboren werd zeiden veel mensen dat het reizen nu wel klaar zou zijn. Hier dachten wij anders over. Tijdens onze rondreis door Mexico, Belize en Guatemala hebben we ontdekt dat een kindje het reizen alleen nog maar mooier maakt!


De route van Aïsha door Mexico, Belize en Guatemala


Stop 1: 4 dagen in Cancun – Mexico

Vanaf schiphol vlogen we, via Houston, naar Cancun in Mexico. Hier hadden we een all inclusive resort geboekt. Mijn vriend wilde eerst een paar dagen bijkomen van al het harde werken ;-). Voor mij persoonlijk had het niet gehoeven.

Cancun zelf vonden we vreselijk. Er heerst totaal geen sfeer, overal fastfood ketens, alles is typisch Amerikaans. Dat zie je dan ook terug in het eten en het aanbod van winkels. Cancun heeft echt niets te maken met het echte Mexico en achteraf hadden we deze dagen beter kunnen besteden op een andere plaats. De stranden en de zee zijn wel echt prachtig hier.

Tip: Wij reisden rond met een huurauto geboekt via American car rental. Dit  is de enige huurmaatschappij waarbij je met de auto de grens over mag. Deze rental zit door heel Mexico, dus je kunt de auto ook weer op een andere plaats terugbrengen. Ideaal!

Tips voor Cancun met kinderen:

 • De tempels van Chichén Itza. Vanuit Cancun kun je gemakkelijk deze prachtige tempels bezoeken en de vele cenotes (natuurlijke zwembaden) die hier in de buurt liggen.
 • Het Maya museum. Dit museum hebben wij bezocht toen we aan het einde van onze reis terug in Cancun waren. Zeer interessant, maar voor kleinere kinderen misschien niet zo leuk. Het is vooral veel lezen, kijken en nergens aankomen 😉
 • Het strand. De stranden en de zee zijn echt prachtig.

Wij sliepen in het Panama Jack resort. In een ruime gezinskamer met campingbedje voor onze dreumes. Er waren meerdere zwembaden, animatie voor elke leeftijd, kinderstoelen bij de restaurants en een potje opwarmen was nooit een probleem.

Het uitzicht vanaf het Panama Jack resort in Cancun, Mexico

Cancun heeft prachtige stranden


Stop 2: 2 dagen in Valladolid – Mexico

Vanuit Cancun reden we naar Valladolid. Een klein plaatsje die prima dient als uitvalbasis om de beroemde tempels van Chichén Itza en de vele cenotes hier in de buurt te bezoeken.

Tips voor Vallodolid met kinderen:

 • De tempels van Chichén Itza zijn prachtig en zeer indrukwekkend. Wel is het aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan om de hordes toeristen voor te zijn. Er staan op dit complex heel veel tempels dus je bent zo een halve dag kwijt om alles te zien. Naast tempels zagen we ook veel grote leguanen. Wij bezochten de tempels met buggy en dat was prima te doen.
 • Bezoek een van de cenotes. Wij kozen voor de cenote Ik Kil. Echt prachtig! Wij kwamen hier vroeg op de dag aan en waren hierdoor bijna helemaal alleen in de grot. In deze cenote mag je zwemmen. Via een gat in de grond komt het daglicht de grot binnen wat zorgt voor een magische sfeer. Wij hadden Mikey bij ons in de draagzak en wisselde elkaar af met zwemmen.
 • Het dorpje zelf heeft een heel mooi park en een prachtige kerk. Leuk om even een rondje in de stad te lopen

Wij sliepen in het Ecotel Quinta Regia. Onze dreumes sliep in een oud campingbedje wat ons de indruk gaf dat er niet vaak gezinnen slapen ;-). Het hotel heeft een zwembad en een prachtige tuin.

De bekende Maya tempels van Chichén Itza

Zwemmen in de cenote Ik Kil


Stop 3: 2 dagen in Merida – Mexico

Merida is een prachtige, sfeervolle, kunstzinnige koloniale, stad met een mooie kerk en veel gezellige terrasjes en markten.

Tips voor Merida met kinderen

 • De stad zelf. Merida is een grote stad waar je heerlijk in het park kunt spelen, ronddwalen over de markt en gezellig op een terrasje kunt vertoeven.

Wij sliepen in Hotel Caribe. Er waren niet zoveel kinderen in het hotel. Wel hadden ze een campingbedje ter beschikking. Op het dak bevond zich een diep zwembad. Onze zoon Mikey kon nog niet lopen dus kroop veel rond. Zijn knietjes waren constant pikzwart dus heel schoon was het niet. Ook heeft het hotel geen lift, maar wij mochten de buggy in het kantoor zetten en deze pakken wanneer wij maar wilden.

Merida is een super sfeervolle stad in mexico


Stop 4: 4 dagen in Tulum – Mexico

Tulum was een ongeplande stop. We moesten terug naar de kust om de papieren van de auto op te halen die we nodig zouden hebben om de grens naar Belize over te mogen. Het plan was om maar 1 nacht te blijven en dan door te rijden naar Belize, maar onze zoon werd ziek. We besloten hier te blijven tot hij beter was. Tulum bleek een heerlijke laidback plek met leuke winkeltjes en een mooie kust.

Tips voor Tulum met kinderen:

 • De tempels in Coba. Op onze route naar Tulum kwamen wij langs deze schitterende tempels. Ze liggen in een begroeid gebied dus je loopt er heerlijk beschut. Ook leuk is dat je er fietsen kan huren. Wij hadden een buggy mee en vonden dat prima te doen.
 • In Tulum zelf heb je ook een tempelruine direct aan de kust. Wij vonden deze toeristisch en druk. Wat wel heel leuk is aan deze locatie is dat er veel leguanen zitten. Mikey had de grootste lol om deze beestjes.

Wij sliepen in Hotel Bejuco. Dit was het meest paradijselijke plekje van onze reis. Zeer kindvriendelijk. Wij sliepen in een cabana op het strand dus zodra we ons huisje uitstapten stonden we in het zand. De eigenaar (een Argentijn) had een tweeling die slechts een jaartje ouder was dan onze Mikey. Dus de kinderen hebben samen gespeeld in het zand en Mikey mocht gebruik maken van al hun speelgoed. Tegenover de cabanas zit het restaurant, waar ze heerlijke Argentijnse steaks klaarmaken. Op vakantie durf ik onze zoon nooit op zijn kamer te laten slapen terwijl wij weg zijn, maar deze 2 a 3 meter durfde ik wel te overbruggen. Dus terwijl Mikey heerlijk in zijn bedje lag te slapen, zaten wij samen te dineren tussen de palmbomen. Uitkijkend over een hagelwit strand en de azuurblauwe zee. Paradijs!

De tempelruïne van Tulum

Hotel Bejuco in Tulum ligt op het strand


Stop 5: 1 dag in Bacalar – Mexico

We zijn hier eigenlijk alleen gestopt, omdat het anders te ver rijden zou zijn naar Belize. We zijn het stadje wel even rondgereden, maar hier niet gestopt.

Tips voor Bacalar met kinderen:

 • De beroemde lagoon. Echt prachtig helder blauw water. Veel families zitten hier te picknicken en de kinderen kunnen heerlijk zwemmen, snorkelen en schommelen op de schommels in het water. Er zit een eettentje bij het meer waar je drinken en snacks kunt kopen. Een prachtig plekje om een dagje te vertoeven aan het water.

Wij sliepen bij Luxury cabana’s. Een niet echt kindvriendelijke plek. Om de huisjes heen is water dus over een bruggetje loop je je kamer binnen. Voor kleine kinderen dus best lastig/gevaarlijk, voor wat oudere kinderen geen probleem.

Onze bungalow in Balacar omringd door water

De prachtige Lagoon in Bacalar


Stop 6: 1 nacht in San Ignasio – Belize

Vanuit Bacalar zijn we in alle vroegte vertrokken richting de grens van Belize. We hadden nog geen idee wat we aan zouden treffen qua wegen en sfeer. De wegen in Belize zijn voor een groot deel slecht. Onze eerste stop was Belmopan. Hier zijn we naar Belize zoo geweest. Een prachtige plek waar ze dieren die gewond zijn geraakt of bij stropers zijn ontdekt opvangen. We zagen hier aapjes, toekans en zelfs meerder jaguars. Zeer leerzame plek waar ze vertellen over de leefwijze van deze dieren en over natuurbehoud.

Tijdens onze ochtend hier ontdekten we al snel dat Belize niet ons land is. De mensen zijn stugger en we voelden ons niet bepaald veilig op straat. Hierdoor besloten we Belize te skippen en snel door te rijden naar Guatemala. Die avond hebben we nog een stop gedaan in San Ignasio, omdat de grens van Guatemala toch te ver was.

Wij sliepen in het Cassia Hill Resort. We kwamen hier rond etenstijd aan dus veel tijd hebben we er niet doorgebracht. De familiekamers zijn hier groot en er is een zwembad.

Belize Zoo is een aanrader voor wie met kinderen reist


Stop 7: 4 dagen in Tikal – Guatemala

Na een warm welkom op de grens van Guatamala zijn we naar Tikal gereden. Vanaf de toegangspoorten, waar je je moet registeren en tickets moet kopen, rij je op een weggetje steeds dieper de jungle in. Prachtig die bomen en geluiden.

Tips voor Tikal met kinderen:

 • De Maya tempels van Tikal. Doordat onze zoon vroeg wakker werd konden we vroeg naar het tempelcomplex voor de zonsopkomst. Het was werkelijk magisch om hier te lopen en omdat we er zo vroeg waren liepen we praktisch alleen. De dieren worden wakker door de bezoekers dus overal hoor je papegaaien en apen. Het tempelcomplex is zo groot dat je je hier dagen kan vermaken.
 • De stad Flores. Deze stad, gelegen aan een mooi meer, ligt redelijk dicht bij Tikal. Je vindt er mooie kerken en gezellige straatjes.

Wij sliepen in Jungle lodge Tikal hostal. Een redelijk kindvriendelijk resort met zwembad. We kregen een kamer aan de rand van het hotel. Hierdoor hadden we vrij zicht op bomen, lianen, planten en vlinders. Het hotel is ooit gebouwd als basis voor de archeologen die het tempelcomplex Tikal onderzochten. Je slaapt hierdoor echt midden in de jungle en bij de ingang naar de tempels. De eerste nacht werden we ‘s nachts wakker van hard brullen wat steeds dichterbij leek te komen. We wisten niet wat ons overkwam. Later ontdekten we dat het brulapen waren. Buiten onze kamer zat een vlinder ter grootte van mijn hand op het dak. Echt prachtig!

De tempels van Tikal ontdekken in de vroege ochtend

Het uitzicht vanaf ons balkon van het Jungle Lodge Tikal Hostal


Stop 8: 3 dagen in Mahahual – Mexico

Helaas konden we, doordat we de papieren op de heenweg in Tulum op moesten halen, ons rondje door Guatemala niet maken en moesten we via Belize terug naar Mexico. We zijn in de vroege morgen vertrokken en in een keer doorgereden naar Mahahual. Een saaie kale weg. Tot je bij het dorpje uit komt. Een paradijsje met een relaxte laidback sfeer.

Tips voor Mahahual met kinderen:

 • Snorkelen met groene zeeschildpadden. Voor de kust is een koraalrif en een stuk waar de bodem is bezaaid met zeegras. Hier komen schildpadden heen om te eten. Er worden diverse tours aangeboden waarmee je in een bootje naar het rif gaat en kunt snorkelen bij de schildpadden. Onze gids vond het geen probleem dat we Mikey meenamen op de boot. We konden natuurlijk niet samen het water in dus zijn we om de beurt gegaan. Het rif valt wat tegen voor de ervaren snorkelaar of duiker maar de schildpadden zijn zo bijzonder om te zien.

Wij sliepen in een appartement van 40 canones. Campingbedjes en kinderstoelen waren aanwezig. Direct uit het hotel sta je op het strand. Ook het restaurant zit aan het strand dus kinderen kunnen heerlijk op het strand spelen terwijl je op je eten wacht.

Zonsondergang aan het strand van Mahahual, Mexico

Schildpadden spotten tijdens het snorkelen in Mahahual


Conclusie: is een rondreis door Mexico, Belize en Guatemala een aanrader met (kleine) kinderen?

Mexico en Guatemala vonden we absoluut kindvriendelijke landen. In Mexico kun je heerlijk eten en heeft prachtige stranden en natuur en heel veel cultuur. Daarnaast is het land ook goed betaalbaar. Van Guatemala hebben we helaas maar een klein stukje gezien, maar wat we gezien hebben was heel positief. De mensen zijn zo lief en behulpzaam. De natuur en de steden waren prachtig. Dus dit land vraagt zeker naar meer.

Belize viel ons tegen. Wij vonden het binnenland en de sfeer van het land niet prettig. Later kregen we de tip dat de kust en de eilanden wel de moeite waard zijn.

Overal word je kindje op handen gedragen. In Guatemala vonden ze onze zoon Mikey met zijn blonde haren en blauwe ogen heel bijzonder. Contact maken met de locals was hierdoor heel makkelijk. Veel hotels hebben een campingbedje te leen en in restaurants hebben ze kinderstoelen. In de steden vonden wel altijd wel een speeltuin of parkje waar kinderen kunnen spelen. Hier komen gezinnen ook samen om te picknicken. In de supermarkt is een ruim aanbod aan babyproducten, zoals luiers, knijpfruit en potjes.  Kortom, wij komen zeker nog eens terug!


Dit bericht bevat affiliatielinks. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets koopt of boekt via deze link. Het kost jou niks extra’s en wij kunnen mooie reizen blijven maken en jullie blijven inspireren. Een win win situatie. Meer lezen? Check dan onze disclaimer.

Pin it

4 reacties

 • Rian zegt:

  Wat een prachtige blog. Ik heb echt genoten van jullie prachtige foto’s en je verhaal.

  • Marlieke zegt:

   Wat een ontzettend lief bericht! Dank!

 • Ellen Harnie zegt:

  Dag Aisha, heel fijne blog! Wij zijn van plan om volgende winter te reizen door Colombia en Guatemala met onze jonge kinderen. Heb jij eventueel nog een planning van de route die je toen wou doen in Guatemala? (Wij zouden wel rekenen op het openbaar vervoer, maar alle tips zijn welkom). Bedankt! Groeten, Ellen

 • Jannien zegt:

  Hoi, ik zou graag willen weten hoe je het auto rijden hebt ervaren in Guatemala! Wij willen aankomende zomer
  met onze kids van dan 16 en 11 een rondreis maken van 3 weken maar horen verschillende berichten over autohuur. Dat het gevaarlijk is en de wegen slecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*