Vakantietip: het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis

Vakantietip: het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis

Het Nationaal Brandweermuseum is een klein museum, gevestigd in twee mooie, oude marinegebouwen, waar mensen met interesse in brand en de brandweer hun hart kunnen ophalen. Ik had me er geen voorstelling van gemaakt maar de kinderen waren meteen enthousiast toen ik vertelde dat we er heen zouden gaan. Het bleek een feest voor alle kleine brandweermannen en -dametjes in de dop!

Toevalstreffer

We hebben sinds een tijdje een klein onderkomen in Ouddorp en daarom zijn we tegenwoordig vaak in ergens tussen Rotterdam en
Goeree-Overflakkee. En zo kwam het dat we via het Nationaal brandweermuseum in Hellevoetsluis naar Ouddorp reden.

Brandweerpakjes

Bij aankomst worden we heel vriendelijk ontvangen door twee oudere dames (vrijwilligers?) die ons wegwijs maken Ze wijzen de kinderen op kleine brandweerpakjes die de kinderen kunnen aantrekken. Als echte brandweermannen stappen ze het museum door.

Genoeg te zien en doen

Het museum is geen speeltuin want je mag, heel begrijpelijk, niet op de auto’s klimmen. Net na de ingang staat er echter een mooie grote brandweerauto waar de kinderen in kunnen zitten en bij kunnen spelen. Iets dat die van mij gemakkelijk een half uur volhouden voor ík door wil lopen. De zaal is gevuld met brandweerauto´s vanaf het jaar 1500 tot nu. Boven staan er ook nog auto´s, maar vind je ook een collectie helmen, pakken, slangen, gasmaskers, etcetera.

Speurtocht in het Nationaal Brandweermuseum

We hebben ook een speurtocht gekregen en onze oudste (van 6) vindt de vragen interessant en kan zelfstandig een aantal vragen beantwoorden. Niet al te moeilijk dus. Maar gewoon rondkijken en op knopjes drukken is al leuk genoeg! Omdat het museum klein is, voelt het knus en gezellig aan, je merkt dat het museum met liefde wordt gerund en dat merken de kinderen ook denk want ze vinden het geweldig!

Voor herhaling vatbaar

De kinderen hadden een toptijd en wilden nog lang niet weg toen wij het welletjes vonden. Als we weer langs rijden, gaan we dus zeker nog een keer terug.

Pratische bezoekinformatie Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis

Meer informatie vind je op de website van het Nationaal Brandweermuseum

Adres: Industriehaven 8, 3221 AD Hellevoetsluis

Volwassenen : € 8,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar) : € 4,00
Kinderen (0 t/m 3 jaar) : gratis

Rotterdampas en museumjaarkaart: gratis

Tussen de glimmende brandweervoertuigen kan je een kopje koffie/thee, een glaasje fris of zelfs een glas wijn bestellen.

Bekijk hier al onze tips voor uitjes in Nederland

4 reacties

 • Véronique Cornelissen zegt:

  Heel leuk, gaan we zeker een keer bezoeken!
  Leuk geschreven zeg!!

  • Nienke zegt:

   Dank je wel!!!

 • Eline zegt:

  Voor mijn peuter was het een enorme teleurstelling dat de wagen waar de kinderen in mogen, niet van deze tijd is. Hij had zich erg verheugd dat hij in een ‘echte’ brandweerauto zou zitten..

  • Nienke zegt:

   Hi Eline, wat jammer dat hij teleurgesteld was! Voor de meest recente brandweerwagens moet je bv in het PIT-museum zijn of, maar helaas net geweest, de wereld havendagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*