Noord-Jutland met kinderen – Duinen, strand en vissersdorpjes

Noord-Jutland met kinderen – Duinen, strand en vissersdorpjes

Noord-Jutland met kinderen? Zeker doen als je van de zee houdt en toe bent aan rust en ruimte. In deze noordelijkste regio van Denemarken vind je vakantiehuisjes aan zee, vuurtorens, vissersdorpjes en musea. Wij geven tips.

Vissersdorp Lønstrup 

In het karakteristieke vissersdorpje Lønstrup vind je meerdere galerieën. De plek voor bijzondere handgemaakte souvenirs. Vanaf hier start ook een wandeling naar vuurtoren Rubjerg Knude Fyr. Bij Atelier Keramoda in Lønstrup drink je koffie in mokken uit eigen atelier. Dit is ook de perfecte plek om een origineel souvenir te shoppen. 

Wandelen in National Park Thy

National Park Thy is één van de mooiste nationale parken van Denemarken. Je kunt hier wandelen langs duinen, strand, zee, heide, bos en meren. Wij hebben een wandeling gemaakt vanaf de Lodbjerg Fyr waar we uiteraard ook de vuurtoren hebben beklommen.

Fietsen door de duinen

Noord-Jutland is perfect voor fietsliefhebbers. Er zijn vele fietsroutes door de duinen en bossen. Tip: neem een loopfiets of step mee want je hebt hier ruimte genoeg om de kinderen lekker te laten rondsjezen.

Bunkers bekijken

In het bunkermuseum van Hanstholm vind je één van de grootste bunkers die de Duitsers in Denemarken hebben gebouwd. Een deel van de bunker is gerestaureerd en voorzien van originele apparatuur. Hier kregen we een goede indruk van hoe de soldaten leefden. Loop ook zeker een van de korte wandelroutes die je langs de zichtbare bunkers in deze omgeving leiden.

Met de auto het strand op

In Denemarken is het heel gewoon om met je auto het strand op te rijden. Wil je dit ook eens meemaken? In Blokhus kun je met de auto het strand op. Je hoeft dus niet te sjouwen met alle strandspullen. Bij de ingang van het strand zijn kiosken waar je iets te eten of drinken kan halen.

Pretpark Fårup Sommerland

In Blokhus vind je ook Themapark Fårup Sommerland. Dit pretpark met waterpark was een favoriet bij onze kinderen. Sjezen van de glijbaan en varen in de bootjes, ze vonden het geweldig.

Charmante stad Aalborg

De charmante stad Aalborg is de hoofdstad van Noord-Jutland. In het centrum vind je knusse straatjes met oude gekleurde huizen. Maar ook het maritieme museum Springeren is de moeite waard. Kinderen kunnen er op ontdekkingstocht in een onderzeeër en eindeloos spelen in de buitenspeeltuin. 

Botsende zeeën

Grenen Skagen ligt op het meest noordelijke puntje van Denemarken botsen de helderblauwe golven van het Kattegat en het bruinige water van het Skagerak tegen elkaar. Zonder te mengen. Wij zagen ook nog zeehonden die lagen te luieren op het strand.

Aquarium

In het Nordsøen Oceanarium in Hirtshals ontdek je wat er allemaal in de Noordzee leeft.

Uitzicht vanaf de klif

Bulbjerg is een kalkstenen rots van 47 meter hoog. De rots ligt in het noorden van Jutland aan het Skagerrak. Dit is de enige vogelklif op het vasteland van Denemarken. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over een stukje kust van Denemarken. 

Wil je meer lezen over Noord-Jutland met kinderen? 

Koop dan ons boek Op avontuur in Europa. Hierin lees je over de Deense regio en 48 andere kindvriendelijke vakantiebestemmingen binnen 1.000 kilometer van Utrecht. 

Noord-Jutland met kinderen – praktische tips


Waar te slapen

Er zijn in Denemarken veel mogelijkheden om aan zee te slapen. Verblijf bijvoorbeeld in Skallerup Seaside Resort. Onze redacteur Femke sliep er met haar gezin en voor hen was het een hoogtepunt van de vakantie.

Ga je liever kamperen? In natuurpark Tolne vind je de kindvriendelijke Tolne Camping met een terras, foodtruck, speeltuin en gratis wifi. Ze verhuren hier ook huisjes

Beste reistijd

Voor de meeste kans op lekker weer ga je in de zomervakantie naar Denemarken. Ga zo laat mogelijk (in augustus), zodat de Denen zelf geen vakantie hebben. Het is dan minder druk en goedkoper. 

Goed om te weten

Denemarken is superkindvriendelijk en je vindt overal verschoonplekken, picknickplaatsen onderweg en er is genoeg ruimte zodat kinderen kunnen uitrazen. 

Combineren met

Vanaf Frederikshavn kun je naar de Zweedse stad Gotenborg varen. Dit is een rit van ongeveer 3 uur. Natuurlijk ontkom je niet aan een bezoek aan Legoland op de heen- of terugweg naar Noord-Jutland. 


Dankjewel Femke (@storytellingbyfemkedam) en Alma (@ik.neem.je.mee) voor het delen van jullie tips!

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*