Kidshotspot: Het Oertijdmuseum in Boxtel

Kidshotspot: Het Oertijdmuseum in Boxtel

Wat is dat toch met kinderen en dino’s? Zowel onze kleuterzoon als -dochter vinden deze enorme beesten fantastisch. En toen bleek dat er, tijdens onze mini vakantie in Brabant, een dinosaurusmuseum in de buurt was moesten we daar natuurlijk naartoe. Op naar het Oertijdmuseum in Boxtel. Wat we er van vonden lees je in onderstaande review.

Fossielen, skeletten en dino’s in het Oertijdmuseum

Het begint al goed. Bij de entree wacht een grote T-Rex. Daar moet zoonlief natuurlijk mee op de foto. Eenmaal binnen spotten we gelijk een enorm skelet van een potvis. Cool! We zien ook bakken vol met fossielen. En een winkeltje waar ze van-alles-en-nog-wat verkopen. Er wordt gelijk gebedeld voor een mini dino door de kids. Dat bewaren voor later jongens!

oertijdmuseum-dinosaurusmuseum-entree-boxtel

Bij binnenkomst spotten we gelijk een T-Rex en een enorm potvisskelet

oertijdmuseum-fossielen

Behalve dino’s zijn er ook veel fossielen te vinden in het Oertijdmuseum

Speurtochten voor binnen en buiten

We pakken bij de entree twee speurtochten mee uit de ladekast die vol ligt met uitgeprinte A4-tjes. Netjes gecatalogiseerd op leeftijdscategorie en voor binnen in het museum of voor buiten. Wij gaan voor de binnen- en buitenspeurtocht voor kinderen van 4 tot 6 jaar.

We bekijken samen de plaatjes. Hierop staan details afgebeeld van het onderwerp waar de vraag over gaat. Onze kinderen prenten de foto’s goed in hun geheugen en gaan op zoek. Leuk, want op deze manier vliegen we net iets minder snel door het museum heen als normaal en we leren spelenderwijs wat meer over de collectie.

oertijdmuseum-speurtocht

We pakken twee speurtochten mee voor kinderen van 4-6 jaar

Enorme dino-skeletten

Het binnendeel van het museum is klein, maar de grote hal met dino-skeletten maakt indruk. Via een loopbrug kunnen we ook de gigantische Bracchiosaurus op ooghoogte bekijken. Heel cool! Maar de skelet van de T-Rex steelt de show.

We lopen twee rondjes door de hal en vervolgen onze weg naar buiten. Maar eerst wordt er een dino puzzel gemaakt en van zandvormpjes een dinoskelet gelegd. Bij slecht weer kun je vanaf hier de ‘bioscoop’ inlopen. Hier worden meerdere informatieve films per dag gedraaid. Wij zijn er op een zonnige zomerdag en besluiten de films te laten voor wat ze zijn. Na een korte plaspauze vervolgen we ons bezoek in de Oertijdtuin.

oertijdmuseum-binnen-2 oertijdmuseum-binnen-dino-skelet oertijdmuseum-binnen

De zaal vol dino skeletten maakt indruk

Dino replica’s in het Oertijdbos

Tijd om het buitendeel van het museum te ontdekken. In de Oertijdtuin zijn al een aantal dino replica’s te vinden, maar veel mooier en spannender vinden wij het Oertijdbos. In een bosrijke omgeving staan de dino’s tussen de bomen verscholen. Met een beetje fantasie lijkt het alsof ze hier altijd al thuis hebben gehoord. Doordat het bos ruim is hebben we op deze drukke dag in de zomervakantie weinig last van andere bezoekers. We kunnen op ons gemak langs de vele dino’s lopen. We lezen de informatiebordjes die bij de dino’s staan voor aan onze kinderen en gaan op zoek naar de laatste dino’s van de speurtocht.

oertijdmuseum-oertijdtuin-botten-graven-spelen

Dino botten opgraven in de Oertijdtuin

oertijdmuseum-oertijdbos-dino-3 oertijdmuseum-oertijdbos-dino-2 oertijdmuseum-oertijdbos-dino-1

Dino’s spotten in het Oertijdbos van het Oertijdmuseum

Spelen in de speeltuin

Terug in de Oertijdtuin gaan we nog even zitten in de speeltuin. Het is een mooi gezicht. De kleurrijke speeltoestellen met op de achtergrond de dino’s. De speeltuin is leuk met schommels, een hoge glijbaan en verschillende draaitoestellen.

Na afloop trakteren we de kids op een ijsje en leveren we de speurtocht in. Daar wacht ze nog een leuke verrassing, want ze mogen allebei een klein steentje of haaientand uitkiezen.

oertijdmuseum-speeltuin

Conclusie: is het Oertijdmuseum de moeite waard?

Dat is het zeker! Het was veel leuker dan we vooraf dachten. Binnen voelde het als een ‘echt’ museum met vitrinekasten met skeletten en fossielen. De hal met skeletten was voor ons alle vier een hoogtepunt. Buiten vonden onze kinderen het prachtig. Een mooie bosrijke omgeving met levensgrote dino’s spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. De leuke speeltuin was de kers op de taart. Een aanrader als je in de buurt bent! Wij verbleven ongeveer 4 uur in het museum.

oertijdmuseum-oertijdtuin-dino-1


Het Oertijdmuseum praktisch

Het Oertijdmuseum ligt in Boxtel in Noord Brabant tussen de steden Eindhoven, Tilburg en Den Bosch in.

Wat kost het?

€ 10,00 – Volwassenen en kinderen v.a. 12 jaar
€ 7,00 – Kinderen 3 t/m 11 jaar

Let op, met je museumjaarkaart heb je geen gratis toegang tot het museum!

Openingstijden

Het Oertijdmuseum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur

Dinsdag t/m zondag 10:00 tot 17:00 uur. MAANDAG GESLOTEN, behalve met Pinksteren en Pasen. Alle feestdagen open behalve 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Voor wie is het Oertijdmuseum leuk?

Wij bezochten het museum met een tweeling van vier jaar. Ze keken hun ogen uit. Maar ik denk dat het museum nog interessanter is voor kinderen van 7 tot 12. Er wordt namelijk ook ontzettend veel verteld over fossielen en andere dieren dan dino’s.

Buggyproof?

Binnen is het museum buggy en rolstoelproof. De tuin is ook prima te doen met een buggy. Het bos is wat lastiger, maar bij de receptie zijn hele leuke dinobolderkarren te huur voor €xx.

Horeca en toiletten

Je kan in het museum terecht voor een simpele lunch, drankje en ijsje tegen een schappelijke prijs. Toiletten vind je alleen binnen in het museum. Laat je kinderen dus even plassen voordat je het Oertijdbos gaat verkennen.

Kinderfeestje bij het Oertijdmuseum

Zin in een heel bijzonder feestje? Ga dan op speurtocht in het Oertijdmuseum en sluit af met pannenkoeken bij Het Betoverde Bos in Esch. Meer informatie vind je hier.

Zie voor meer praktische informatie de website van het Oertijdmuseum.


> Zoek je meer inspiratie voor dagjes weg in eigen land? Bezoek dan onze Nederland pagina boordevol tips.


Wij bezochten het Oertijdmuseum op eigen gelegenheid en zijn op geen enkele manier gesponsord om dit artikel te schrijven.

2 reacties

 • Fam.a. De boer zegt:

  Mooi beschreven verhaal.
  Hier hebben wij niets aan toe te voegen.
  Als je hier nog niet geweest bent, EEN AANRADER!
  Zeker doen.

 • Familie van der Steen zegt:

  Wij en onze 3 kleinkinderen hebben zaterdagmiddag genoten .
  Ze zijn 6 jaar en 2 van bijna 4 jaar.
  We komen zeker nog teug wanneer ze wat groter zijn.
  Personeel heel vriendelijk . Niets op aan te merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*