Oman met kinderen – Route en tips

Oman met kinderen – Route en tips

In het sprookjesachtige Oman waan je je in de verhalen van Duizend-en-een-nacht. Imara maakte samen met haar man en kinderen (5 en 1) een rondreis van twee weken langs vervallen ruïnes, traditionele dorpen, langgerekte woestijnlandschappen en prachtige groene oases. Ze deelt haar route en geeft tips.

Even voorstellen

Het gezin: Imara, Thijs, Nora-Lynn (5) en Juliette (1)
Vakantieland: Oman
Wat: Een rondreis met een fourwheeldrive  
Wanneer: Twee weken in de kerstvakantie

Wij maakten een rondreis met de kinderen door Oman met een gehuurde fourwheeldrive. Het was een roadtrip langs de hoogtepunten van dit schitterende land. We kozen ervoor om in meerdere accommodaties te overnachten en zo verschillende landschappen te zien. Het reisschema was vlot, maar hierdoor zagen we wel veel in korte tijd. 

De route van de rondreis door Oman met kinderen uitgeschreven

Route door Oman met kinderen

Stop 1: Muscat

Onze rondreis door Oman begint in de hoofdstad Muscat. We rijden langs prachtige gebouwen en het verrast ons hoe schoon en netjes de stad is.

Accommodatietip: Bij Levatio Suites Muscat huren we een appartement voor twee nachten waarbij we gratis gebruik kunnen maken van het zwembad op het dak van het gebouw.

Tips voor uitjes vanuit Muscat 

 • De Sultan Qaboos Moskee is de grootste moskee van Oman. Onze mond viel open toen we dit prachtige gebouw binnen stapten. Het is er zo mooi! Vooral het tapijt in de gebedsruimte maakte indruk.
 • Wij keken onze ogen uit bij de kraampjes in de Mutrah Souq. Ze verkopen hier vanalles. Van traditionele kleding tot wierook en parfum. Zorg dat je niet verdwaald, het is een wirwar van straatjes. 
 • Het Royal Opera House is, naast de moskee, een van de mooiste bouwwerken die we hebben bezocht tijdens onze rondreis door Oman. Wij gingen mee met de rondleiding. Deze duurt 30 minuten en dat was net kort genoeg om het ook leuk te houden voor onze meiden. Tip: Neem wel zonnebrillen mee. Onze dochter mopperde over de weerkaatsing van de zon in de tegels. 
 • Hoewel Muscat niet bekend staat om de mooie stranden vonden wij het wel lekker om een middagje te kunnen spelen aan zee. Wij kochten een DayPass bij Muscat Hills Resort en konden op die manier gebruikmaken van het zwembad en privéstrand. 

Stop 2: Tiwi

In het kleine plaatsje Tiwi is niet veel te beleven. Wij komen hier voor maar één ding: om een bezoek te brengen aan de mooiste wadi, een rivierdal, van Oman.

Accommodatietip: Wij slapen 1 nacht in het hotel Tiwi Sunrise. Onze kinderen konden hier heerlijk zwemmen in het zwembad en ‘s avonds aten we in het hotelrestaurant.

Tips voor uitjes vanuit Tiwi 

 • Onderweg van Muscat naar Tiwi maken we een tussenstop bij Bimmah Sinkhole. Hier kun je zwemmen in het helderblauwe kratermeer.
 • Vanuit Tiwi  is het een klein stukje met de auto naar het natuurgebied Wadi Shab. We wandelen door een mooie kloof naar een ‘meer’ waar we kunnen zwemmen. Het eerste deel van de route is vlak, maar al snel moeten we klauteren over rotsen. Nora-Lynn wandelt het hele stuk zelf terwijl we luid liedjes zingen. Eenmaal bij de oase plonzen we in het verkoelende water. Extra leuk zijn de kleine visjes die aan onze voeten knabbelen. Tip: zorg voor een drager. Het wandelpad is absoluut niet buggyproof.
 • Vanuit Tiwi rijden we een prachtige route door Wadi Tiwi, een spectaculaire diepe kloof tussen de bergen die tot in zee loopt.

Stop 3: Sur

Het havenstadje Sur heeft een heel andere sfeer dan we tot nu gezien hebben in Oman. Hier wandelen we door het oude centrum met witte huizen, waar overal geiten rondlopen, en nemen we een kijkje bij de traditionele dhow-boten in het haventje.

Tip: Vanuit Sur bezoek je gemakkelijk de plaats Ras Al Jinz dat bekendstaat om de grote hoeveelheden schildpadden. 

Accommodatietip: Wij slapen één nacht in Arkan Al Barzah Hotel Apartment

Tips voor uitjes vanuit Sur:

 • In het oude centrum van Sur bezoeken we de vuurtoren Sur Lighthouse. Een hele fotogenieke plek. Maar het hoogtepunt is dat we worden uitgenodigd door twee vrouwen, die zitten te picknicken, om een kopje thee met ze te drinken. Dit laat wel zien hoe gastvrij de bevolking in dit land is.
 • In het haventje van Sur zien we traditionele Arabische boten – dhow – liggen. Bij de dhows-frabriek zie we hoe deze houten boten met de hand gemaakt worden. Erg leuk om even binnen te glippen!

Stop 4: Woestijn (Wahiba Sands) 

We gaan de woestijn in! In Sharqiya Sands zien we prachtige oranje zandduinen en uitgestrekte verlaten landschappen. We slapen bij Golden Palm Dessert Camp. Omdat we een eigen 4×4 hebben, mogen we zelf naar het kamp in de woestijn rijden. De routebeschrijving was wat spannend: ‘Bij de markante zandduin naar links, volg de elektriciteit masten aan je linkerhand en ga dan bij een groepje kamelen naar rechts.’ Gelukkig zijn we goed aangekomen.

Accommodatietip: Golden Palm Oasis

Tips voor uitjes vanuit Golden Palm Dessert Camp

 • Vanuit het kamp gaan we op excursie verder de woestijn in. Onze gids neemt ons mee in zijn 4×4. We starten bij een kamelenboerderij. De meiden vinden het prachtig om de dieren van dichtbij te zien en te aaien. Daarna gaat onze tocht verder en scheuren we over zandduinen. Letterlijk, want de rit is lomp en hard. Spannend voor Imara (die alleen maar kon gillen), maar een groot feest voor Thijs en onze oudste dochter. Midden in de woestijn keken we samen naar de zonsondergang. Een onvergetelijk ervaring.
 • We lenen een slee en glijden van de zandduinen naar beneden. Wat een feest! Tip: doe dit vroeg in de ochtend als het nog niet erg warm is. Je moet namelijk na elk ritje de berg weer opwandelen, en met twee kinderen en een slee is dat geen pretje. 

Stop 5: Bidiya

Wij gebruiken het stadje Bidiya als tussenstop om de bekendste trekpleister in dit gebied te bezoeken: Wadi Bani Khalid. We gaan zo vroeg mogelijk op pad om de drukte voor te zijn. Bij de wadi vind je verschillende zwempoelen met knalblauw water omgeven door palmbomen. Bij de eerste zwempoel, vlak bij de parkeerplaats, zit een restaurant waar we neerploffen en een bakje popcorn voor onze kinderen kopen.

We vervolgen onze weg en wandelen door laag water en over rotsen naar de grotten waar de wadi bekend om staat. Terwijl Thijs één van de grotten bekijkt met een gids is het voor ons tijd om te zwemmen. Tip: trek sandalen aan in plaats van slippers. Onze dochter verloor één slipper tijdens het lopen over een bruggetje.

Accommodatietip: Wij slapen één nacht in Oriental Nights Rest House. Een goede uitvalsbasis om richting Wadi Bani Kalid te gaan.

Stop 6: Sinaw

Eind van de dag komen we aan in Sinaw. Hier duiken we vroeg ons bed in, want de volgende dag bezoeken we meerdere markten.

Accommodatietip: Wij slapen één nacht in Al Ghazlan Hotel Sinaw

Tips voor uitjes vanuit Sinaw:

 • We staan vroeg op voor het hoogtepunt van onze reis door Oman met kinderen: de kamelenmarkt. Nog voor de markt begint, kijkt onze oudste dochter haar ogen uit. Want de kamelen komen aan in de laadklep van een pick-up en lopen achter de auto’s aan om bij de markt te komen. Om stipt 7 uur begint de handel. De kameel die verkocht wordt, staat samen met de handelaar in het midden van een kring met daaromheen de kopers. Het is een over en weer van geroep en uiteindelijk is de kameel verkocht. Heel bijzonder om mee te maken. We praten er nu nog over thuis.
 • We hebben geluk. We zijn op een donderdag in Sinaw en dan is het stoffenmarkt. Meters aan stoffen in allerlei felle kleuren hangen en liggen op de grond uitgestald. Daar tussenin zitten vrouwen in traditionele kleding thee te drinken. Een mooi gezicht. Voor onze oudste dochter kopen we een gekleurd jurkje.
 • We pakken de auto en rijden naar de Sinaw Souq. Een markt in het centrum. Als we door de toegangspoort naar binnen lopen, vallen ons de vrouwen met snavelmasker op. Ze verkopen eyeliners van kool. Onze oudste wil graag een potje kopen en de verkoopster doet voor hoe het werkt. Met een veel te duur potje eyeliner (wat we vast nooit gaan gebruiken) lopen we richting de vismarkt, de geur van vis komt ons tegemoet.

Stop 7: Nizwa

Na het bezoek aan de souq rijden we door naar Nizwa. Hier is zoveel te zien dat we wat langer blijven.

Accommodatietip: We slapen drie nachten in Bustan Inn

Tips voor uitjes vanuit Nizwa:

 • Als je in Nizwa bent, móet je het fort bezoeken. Het is prachtig. Onze kinderen vinden vooral de diertjes in de tuin erg leuk. En terwijl zij zich vermaken met kijken bij de konijnen, kunnen wij lekker liggen op het picknickkleed. Een perfecte combi ;-).
 • We slenteren door Nizwa Souq langs kraampjes vol verse groenten en dadels. Op vrijdag gaan we naar de geitenmarkt. Het is een belevenis, maar wel minder authentiek dan de kamelenmarkt die we eerder bezoeken.
 • In Nizwa vind je leuke restaurantjes met mooi uitzicht over de stad. Zo gaan wij naar Shawathin Café waar je een mooi uitzicht hebt over het fort. De lekkerste cappuccino drinken we bij Anat Cafe.

Stop 8: Al Hamra 

Al Hamra is een groene oase, vol rust en vergezichten. We maken hier een stop van een dag voordat we door rijden naar de Jebel Shams, de hoogste berg van Oman.

Accommodatietip: Wij slapen één nacht in Alqalah Inn. Een traditioneel kleihuis met fantastische gastheren die ons veel vertellen over de omgeving.

Tips voor uitjes vanuit Al Hamra: 

 • We wandelen een prachtige route langs palm- en bananenbomen naar de oude ruïne van Al Hamra. De meisjes kunnen heerlijk rondrennen en onderweg spelen we verstoppertje.
 • We maken een uitstapje naar Misfah Al Aberyeen. Dit dorp is meer ingespeeld op toerisme dan Al Hamra en dat is terug te zien in de leuke tentjes om te ontbijten en koffie te drinken. We wandelen over de irrigatiekanalen van het dorp. Hier zien we kleine visjes en hele grote kikkers. De kinderen spugen af en toe in het water waardoor de visjes tevoorschijn komen. Wij sluiten ons bezoek af met koffie bij Halwa Coffee. De route naar het koffietentje is superleuk, je loopt namelijk door een hotel (kleihuis) heen naar het dak waar het restaurant is. Je hebt vanuit hier prachtig uitzicht en er is een leuk hoekje met teddyberen voor de kinderen. 

Stop 9: Jebel Shams

Via een kronkelende, hobbelige weg komen we aan bij de hoogste berg van Oman: De Jebel Shams. Het lijkt wel alsof we in een maanlandschap terecht gekomen zijn. Weer heel anders dan wat we al gezien hebben in Oman. We slapen hier wederom één nacht en gaan vroeg uit de veren om de bekendste wandeling te maken. 

We vinden het spannend om de Balcony Walk te wandelen met onze kinderen. Onze oudste moet zelf lopen en het pad schijnt nogal uitdagend te zijn. We besluiten 1,5 uur te lopen en te kijken waar we uitkomen. Je moet dan namelijk dezelfde route weer terug. Gelukkig gaat de wandeling supergoed en komen we tot de helft van de originele route. We genieten met volle teugen van dit avontuur dat we met zijn viertjes beleven.

Accommodatietip: Wij slapen één nacht in Sama Heights Resort

Eindlocatie: Muscat (2 nachten)

We eindigen onze route in Muscat. Hier sluiten we relaxt aan het strand onze prachtige rondreis af.

Conclusie: Is een rondreis door Oman met kinderen een aanrader?

Jazeker! Als je op zoek bent naar een zeer gastvrij en buitengewoon vriendelijk land voor kinderen met veel speeltuinen dan is Oman zeker een aanrader. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld en deze bestemming hoort absoluut in onze top 3 mooiste reizen met kinderen! Bij twijfel zeg ik: zeker doen. 

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Imara. Onder de naam @globedochters deelt zij de avonturen van haar gezin op Instagram.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*