Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Zo inspireren we andere reislustige families bij het plannen van hun (verre) reis. Deze keer vertelt Lizette over de autorondreis die zij maakte met man en baby door Jordanië.
Even voorstellen!
Het gezin: Remco (34 jaar), Lizette (38 jaar) en Mats (1 jaar)
Vakantieland: Jordanië
Reisperiode: april 2019
Duur van de reis: 2 weken
Wij zijn Remco en Lizette en samen met ons zoontje Mats houden we van reizen. Van een weekend weg tot gezellig kamperen, een stedentrip en verre reizen. Wanneer we samen op pad zijn, zijn we in ons element.
Voor de komst van Mats reisden we al veel en na zijn geboorte zagen we geen reden om daar verandering in te brengen. Mats was een paar weken oud toen we voor het eerst weg gingen. Dat verliep prima dus na een maand of drie begon het reisvirus weer flink te kriebelen en wilden we weer wat verder weg. De eerste langere vlucht vond ik wel een beetje spannend. Wat nou als hij echt alles bij elkaar krijst? Maar ook die gedachte hield ons niet tegen. Alleen restte nog de vraag, waar gaan we heen?
Een aantal jaren geleden heb ik solo door Jordanië gereisd en ik was op slag verliefd op het land. Wereldwonder Petra vind ik één van de allermooiste plekken op aarde. Remco was er nog niet eerder geweest. Hij vroeg zich af wat hij van de Arabische cultuur zou vinden, maar hij kende mijn liefde voor het land maar al te goed. Dus besloten we als eerste verre reis met kind naar Jordanië te gaan. Een exotische bestemming op nog geen vijf uur vliegen.
De route door Jordanië met huurauto en baby
Startlocatie: Amman – 3 nachten
Met Royal Jordanian vlogen we vanaf Amsterdam naar Amman, de hoofdstad van Jordanië en de startlocatie van onze reis. De vlucht ging super goed en Mats sliep grotendeels. De stewardessen waren ook erg vriendelijk en vroegen regelmatig of alles in orde was.
Vanaf het vliegveld namen we een taxi naar ons hotel in Amman. Hier verbleven we de eerste dagen om bij te komen van de reis. Het is daarnaast ook een super toffe en interessante stad om te bezoeken. Je moet een beetje door bepaalde dingen heen kijken, maar dan zie je al snel de schoonheid en vriendelijkheid van de stad.
We sliepen drie nachten in Arab Tower Hotel. Dit hotel heeft een lift en een dakterras waar het ontbijt wordt gereserveerd. Ik geef het een 7/10.
Tips voor Amman met kinderen
- De oude citadel op de heuvel in de stad is erg indrukwekkend. Het terrein is helemaal omringd door een hek, waardoor kinderen veilig rond kunnen rennen. Het is er heerlijk rustig, terwijl je het verkeer en de gebeden uit de moskeeën in de verte hoort.
- Het Romeinse amfitheater middenin het centrum van Amman is een plek die wilt bezoeken. Kinderen kunnen hier rennen en klauteren over de oude trappen en tribunes. Ga samen op de arena vloer staan om te ontdekken hoe de akoestiek van het theater werkt. Vanaf het midden ben je namelijk op de tribunes heel goed te horen.
- Het Pasha Hotel is een verborgen parel voor gezinnen. Beneden is er namelijk een café waar je heerlijk op kussens kunt loungen. Maar het leukste is dat ze er een aantal dieren hebben die je van dichtbij mag bekijken. Zoals een leguaan en een uil.
- Het zaakje Habibeh in het centrum van Amman heeft onwijs veel lekkere zoete dingen, zoals Turks fruit en Baklava.
- Loop eens een kruidenwinkel binnen. Hier hebben ze allerlei soorten gedroogd fruit die je kinderen mogen proeven. Een heuse ontdekkingsreis in smaken en geuren!
- Niet ver van Amman ligt de oude Romeinse stad Jerash. Nog wonderbaarlijk veel is er van de stad over gebleven. Maar liefst 35 originele pilaren staan er nog overeind. Naast de boeiende geschiedenis van deze ooit florerende stad is deze plek ook superfijn om rustig rond te wandelen en te picknicken. Je mag vrijwel overal vrijlopen. Je kunt Jerash bereiken per bus, georganiseerde excursie of met een huurauto, zoals wij deden.
Stop 2: Wadi Musa – 2 nachten
Nadat onze huurauto bij het hotel was afgeleverd reden we over de schitterende King’s Highway naar Wadi Musa; het plaatsje bij de ingang van het wereldwonder Petra. Onderweg stopten we op verschillende plekken. Ten eerste in Madaba. In deze kleine stad net onder Amman is de grootste bezienswaardigheid een eeuwenoude mozaïekkaart van de wereld. Verder zijn er in Madaba veel souvenirwinkeltjes.
Jordanië heeft meerdere woestijnkastelen en forten en Karak is er één van. Dat was onze tweede stop. Het fort was ooit het thuis voor kruisvaarders onderweg naar het beloofde land. Je mag er vrij rondlopen en bordjes geven informatie over de verschillende vertrekken. Met een beetje fantasie voel je je zo weer een ridder in die tijd.
De weg, waar je overigens niet harder mag dan 70 km/u, vervolgt door bergen en langs dorpjes. Regelmatig ligt er een brede drempel over de weg heen, waardoor je flink snelheid moet minderen. De bewegwijzering is in het Arabisch en in het Engels en eigenlijk altijd wel duidelijk. Voor de zekerheid zetten we af en toe Google Maps aan, waarvan we de kaarten offline gedownload hadden. Maar zelfs de stops onderweg stonden gewoon goed aangegeven met borden.
Aan het einde van de dag kwamen we aan in het kleine plaatsje Wadi Musa. Ik heb al best veel van de wereld mogen zien en voor mij is Petra één van de – misschien wel het mooiste – op aarde. Het is veel meer dan een paar gebouwen in de rotsen. Als je er loopt zie je de complete omgang van de ooit florerende stad en ik vind dat prachtig. Zelfs de tweede keer was ik weer compleet verwonderd.
Behalve een bezoek aan Petra is er hier eigenlijk niet veel meer te doen. Doordat Petra wereldberoemd is, liggen de prijzen voor accommodaties wel een stuk hoger, terwijl de kwaliteit niet gelijkwaardig meegroeit. Dat geldt ook voor de paar restaurants die je in het plaatsje vindt. Omdat ze gericht zijn op toeristen zijn er wel makkelijk kinderstoelen te verkrijgen.
Wij overnachtten twee nachten in Candles Hotel, dat nog geen 500 meter van de ingang van Petra ligt. Het is een prima hotel voor deze regio. Ik geef het wel maar een 6/10. De kamer was vrij klein, waardoor het Deryan tentje maar amper naast ons bed paste.
Tips voor een bezoek aan Petra met kinderen
- Je gaat dus naar Wadi Musa om het wereldwonder Petra te bezoeken. En dat doe je het beste heel vroeg in de morgen, zodat je de grote drukte een voor bent. Om 6.00 uur gaat de ingang open. Reken maar dat je zelfs dan niet de enige bent die er staat. Nog een voordeel van vroeg gaan is dat je de hitte voor bent. Het eerste gedeelte is een open weg, vervolgens loop je tussen twee bergen. Dit gedeelte heet de Siq. Pas na ruim een kilometer kom je bij het eerste bouwwerk aan, de Treasury, wat je waarschijnlijk van foto’s kent. Maar wat je vaak niet goed ziet, is hoe immens groot dit is.
- Ik heb mensen met kids in een buggy gezien in Petra. Als je enkel in de ‘hoofdstraat’ blijft, zou dat wel kunnen. Hoewel veel stukken ook behoorlijk ongelijk zijn. Ik zou voor een klein kind een draagzak meenemen, want overal waar je maar een beetje in wilt of naar toe wilt, zul je omhoog of omlaag moeten over trappen of rotsen.
- De Monastery is ook een bekend bouwwerk in Petra. Dit bereik je door 1,5 uur lang trappen omhoog te bewandelen. Deze klim is vrij intensief. Het is steil en ook heet door de brandende zon. Maar het is wel absoluut de moeite waard. Onderweg kun je makkelijk even stoppen om te pauzeren. En bovenaan heb je restaurants waar je wat kouds kunt drinken. De klim vind ik ook veilig om te doen, het zijn voornamelijk traptreden. Met een kind in de draagzak ging het prima. En kids die zelf goed langere tijd kunnen lopen zouden het wel kunnen.
- In Petra zie je veel ezeltjes en kamelen. Men biedt er ook ritjes op aan. Een ezeltje zou ik alleen aanraden als je kind nog heel licht is. Ook kun je met een koets en paarden door de siq naar de ingang gebracht worden. Een heel avontuur!
- Wil je een rustiger stuk bezoeken, kies dan voor Little Petra. Hoewel je het echte Petra niet over moet slaan hoor! Maar Little Petra is kleiner, minder drukbezocht en daarom met kinderen ook een fijne plek om gewoon lekker te wandelen en te spelen tussen de eeuwenoude rotsgebouwen. Little Petra ligt een stukje voor Wadi Musa.
Stop 3: Aqaba – 3 nachten
De volgende stop werd Aqaba, in het zuiden van Jordanië aan de Rode Zee. De weg van Wadi Musa naar het zuiden vond ik adembenemend mooi. Het was er veel rustiger dan op de King’s Highway (hoewel die weg ook echt niet druk is), we kwamen kilometerslang niemand tegen. Onderweg zagen we geitenhoeders met hun kuddes lopen.
Het landschap veranderde van rode bergen naar meer gele bergen, terwijl de weg omhoog en omlaag kronkelde. Vervolgens ging de weg over in de brede Dessert Highway. Toen we bijna aan de kust waren, kwamen palmbomen in zicht. Het laatste stukje weg moesten we goed opletten. De borden waren eigenlijk wel duidelijk, maar omdat we zeker wilden weten dat we bij het hotel zouden komen, hebben we Google Maps aangezet en die gaf een andere weg aan. Daardoor stonden we opeens in een rij met vrachtwagens om per boot over te gaan steken naar Israël. Gelukkig konden we omdraaien en alsnog de juiste weg pakken.
Als vrouw is het not done om in bikini aan het strand te gaan liggen. Omdat ik daar wel zin in had, hadden we een resort in Tala Bay. Dat is het luxere gedeelte net buiten Aqaba, waar je aan de zwembaden en aan het stuk strand daar wel gewoon in bikini mag komen. Het resort heet Marina Plaza Hotel en we sliepen hier drie nachten. Er is een groot zwembad en een peuterbadje. En het restaurant heeft kinderstoelen. Ik geef dit een 9/10.
Tips voor Aqaba met kinderen
- In Aqaba zelf is niet veel boeiends te zien. Daarom bleven we nu enkel in Tala Bay. Daar vind je twee brede stranden, die enkel voor de hotelgasten toegankelijk zijn. Je kunt er gratis gebruik maken van de bedjes en parasols.
- Er is een kleine supermarkt die snorkelspulletjes verkoopt. Kinderen zullen zich vast goed kunnen vermaken met de kleine visjes in de zee.
- Om niet steeds eentonig in het hotel te eten, kun je bij een van de vijf restaurants terecht voor een lunch of diner.
- In het haventje in Tala Bay liggen prachtige boten. En als je vanaf de kant het water in kijkt, zie je in het heldere water veel grote vissen rond de boten zwemmen.
Stop 4: Wadi Rum – 1 nacht
Na het relaxen aan zee en zwembad stond ik te popelen om de auto weer in te gaan op weg naar de volgende stop. Deze lag nog geen uur verderop, namelijk de Wadi Rum woestijn. Tijdens mijn eerste reis had ik een jeepsafari door het schitterende gebied gedaan. Maar deze keer kwam een wens in vervulling: we gingen slapen in de woestijn! Wadi Rum is voor mij een van de mooiste natuurgebieden op aarde. Zo wijds, zo groot en zulke mooie kleuren geeft de natuur daar!
Bij de ‘ingang’ van Wadi Rum lieten we onze Jordan Pass zien. Als je die niet hebt, moet je er entree betalen. Vervolgens kwamen we in het kleine dorpje Wadi Rum Village aan, de poort tot alle safari’s en verblijven. Via Whatsapp had ik al contact gehad met de eigenaar van het tentenkamp waar we zouden slapen. Eerst deden we een jeepsafari. Samen met twee andere stellen klommen we in de grote jeep die al klaar stond. Urenlang reden we door de woeste woestijn vol tinten van roze en rood. Mats zat op schoot of in een draagzak als hij even wilde slapen. Regelmatig stopten we ergens. Bijvoorbeeld bij een berg om te beklimmen en van het uitzicht te genieten en bij een grot met eeuwenoude tekeningen op de wanden. Uiteindelijk zocht de chauffeur een mooie plek uit om van de zonsondergang te genieten. Daarna reed hij ons naar het kamp.
Het eten werd op traditionele wijze in de grond gegaard en was net klaar toen we aankwamen. Ons tentenkamp was één van de laatste in het stuk van Wadi Rum waar je mag slapen. Overal om ons heen zagen we bergen en zand. Boven ons een hemel vol sterren. En behalve het geluid van het handjevol gasten dat er verbleef en de gitaar en trommel van de bedoeïenen hoorden we niets. Het voelde alsof de wereld duizenden kilometers weg was, heerlijk!
Het tentenkamp waar wij sliepen heet Candles Camp. Wij sliepen één nacht in een vierpersoons tent. De bedden staan van de grond en er zijn warme dekens. Ook is er een douche- en toiletgebouw. Ik denk dat Mats dit de allerleukste plek vond om te slapen. Hij is dol op zand en dit was natuurlijk dé zandbak voor hem. Er zijn geen kinderbedjes, maar die hadden we zelf bij. Ik geef de accommodatie een 7/10 voor kindvriendelijkheid, maar een dikke tien voor de ervaring.
Tips voor Wadi Rum met kinderen
- Afhankelijk van via wie je de safari boekt kun je de jeepsafari helemaal zelf inrichten. Onze chauffeur had geen vast programma, maar keek waar het niet druk was en vroeg wat wij interessant vonden. En dat geldt natuurlijk zeker als je een privé safari doet. Als je niet in de woestijn gaat slapen, ga je minder diep de woestijn in. Ook dan zie je nog steeds hele mooie plekken en is het een avontuur dat je niet wilt overslaan.
- Wat is er leuker voor kinderen dan zand om mee te spelen en rotsen om op te klimmen?! Op de enorme zandheuvels sprinten kinderen mij voorbij, terwijl ik bij iedere twee stappen vooruit weer een stap terug door het mulle zand zakten.
- In Wadi Rum Village en bij de tentenkampen kun je kamelentochten doen. Iedere kameel draagt één persoon. Kleinere kinderen kunnen bij een volwassen persoon erbij zitten. Een tocht van een uurtje is vaak wel voldoende. Erg comfortabel is het namelijk niet, maar wel heel leuk.
Stop 5: Dode Zee – 3 nachten
Na de onvergetelijke ervaring in de woestijn reden we direct na het ontbijt terug naar Wadi Rum Village. Daar pakten we onze huurauto weer en reden we over de Dessert Highway en de Valley Highway naar de kust aan de westkant, naar de Dode Zee om precies te zijn. Dit stuk van de route vond ik het allermooiste van de hele reis. Misschien zelfs wel één van de mooiste routes die ik ooit gereden heb. Er zijn veel bochten en je daalt vrij snel weer vanuit de bergen af naar de kust. Maar wat je ziet op zo’n kort stuk is onvoorstelbaar. Alsof er iedere paar kilometer dat je daalt weer een ander landschap bestaat. Van woeste bergen naar groene oases met palmbomen en naar weer andere groene vegetatie. Heel bijzonder!
Aangekomen bij de Dode Zee verbleven we drie nachten in Ramada Resort Dead Sea. Het is een prachtig hotel met alle faciliteiten die je je kunt wensen. O.a. een groot zwembad, een leuk kinderbad met glijbanen en een kids club met animatie. Vanaf het resort loop je een stukje of rij je met een transfer busje naar een privé strand aan de Dode Zee. Ik geef de accommodatie een 9/10.
Tips voor een bezoek aan de Dode Zee met kinderen
- De Dode Zee is de laagste plek ter wereld met als gevolg dat het water vol bijzondere zouten en mineralen zit. En daardoor blijf je erop drijven. Dat is een superleuke ervaring voor jong en oud. Voor de allerkleinste kinderen is het zoute water niet zo geschikt, omdat het kan prikken in de ogen en dat is lastig uitleggen.
- De modder rond de zee heeft een verzorgende werking en iedereen smeert zich er dan ook gretig mee in. Superleuk natuurlijk om met modder te kliederen! Bij het privé strandje is dan ook een heuse modderpoel waar kids helemaal in los kunnen gaan. En er zijn douches voor als je niet het zoute water in wilt.
Stop 6: Amman luchthaven – 1 nacht
Helaas liep onze rondreis door Jordanië ten einde en moesten we terugkeren naar Amman voor onze vlucht naar Amsterdam. Onderweg stopten we nog bij Mount Nebo. Deze plek heeft een grote Bijbelse betekenis (Mozes keek hier over het beloofde land uit) en wordt dan ook door veel toeristen bezocht.
De laatste nacht in Jordanië sliepen we in Faraseen Appartments. Dit is een appartementencomplex buiten de stad en dichtbij de luchthaven. Parkeren is er gratis en de shuttle naar het vliegveld ook. Omdat onze vlucht al vroeg in de ochtend vertrok, kozen we ervoor de huurauto al de avond ervoor in te leveren.
De appartementen zijn heel ruim en van alle gemakken voorzien. Maar er is verder niets in deze omgeving. Dus een ander doel dan een overnachting dichtbij het vliegveld zou ik het niet geven. Ik geef de accommodatie een 7/10.
’s Ochtends brengt de vriendelijke medewerker van het appartementencomplex ons naar het vliegveld. Met een hoofd vol herinneringen en een hart vol liefde voor Jordanië stappen we het vliegtuig in naar Amsterdam.
Conclusie: Hoe beviel de rondreis door Jordanië met baby en huurauto?
Jordanië vind ik één van de meest vriendelijke en hartelijke landen waar ik ooit geweest ben. De mensen zijn er ook dol op kinderen. Waar het precies door komt, weet ik niet. Wat ik van een lokale man begreep is dat het ook vanuit hun geloof belangrijk is om goed voor kinderen te zijn. Met als gevolg dat Mats overal werd toegelachen, geknuffeld en gekust, in hotels, in restaurants of gewoon op straat. In het begin moest ik daar wel even aan wennen. Mats is heel makkelijk naar andere mensen en vond al die aandacht prachtig. Soms, als iemand hem vast wilde houden, was ik natuurlijk wel beschermend en ik wilde niet dat ze er met hem vandoor zouden gaan.
Mats at nog niet met de pot mee toen we in Jordanië waren. Ik merkte dat iedereen zijn best deed om het hem aan niets te laten ontbreken. Als er een kinderstoel was, werd die direct voor ons gepakt en erbij gezet. Vaak kreeg Mats fruit en nooit hebben we er iets van op een rekening voor terug gezien. Ook mocht hij vaak wat proeven in een winkel, bijvoorbeeld kokos of gedroogd fruit. Een beetje net zoals een plakje kaas bij onze kaasboer.
Destijds gaf ik nog borstvoeding. In een moslimland is het vrij gebruikelijk om bedekt gekleed te gaan. En het is ook heel gebruikelijk om borstvoeding te geven. Dus daar doet iedereen heel relaxt over. Niet in het openbaar, zodat iedereen het ziet. Maar steeds als ik het ergens vroeg, kon ik gemakkelijk ergens even een beetje afzonderen om borstvoeding te geven. Zelfs in een grot van een bedoeïen vrouw in Petra!
We hebben ons in Jordanië de hele reis enorm welkom gevoeld. En met een huurauto was het ook de perfecte reis met onze kleine. Op die leeftijd slapen kinderen natuurlijk nog veel. Meestal reden we tijdens zijn slaapjes en anders ging ik achterin zitten om hem een beetje meer gezelschap te houden.
De hotels hebben we niet persé op kindvriendelijkheid uitgekozen, omdat Mats nog zo jong was. Tijdens het zoeken naar leuke accommodaties heb ik veel mogelijkheden gezien met een zwembad. Wanneer we nog eens teruggaan, zou ik bijvoorbeeld in Amman een hotel zoeken met een zwembad, zodat hij zich er meer zou vermaken dan enkel in een hotelkamer.
Het fijnste aan reizen met een kind door Jordanië vond ik dat iedereen heel relaxt was. Als hij een keer huilde, een keer wat omgooide, een stinkluier, niemand keek ook maar ergens van op. En dat maakte voor ons ook alles heel relaxt.
Wil je meer lezen over de reizen die Lizette met haar gezin maakt? Bezoek dan haar website www.reismuts.nl
Heb jij ons printmagazine al gezien? Een reismagazine speciaal voor gezinnen! Klik hier voor meer informatie. Hier om editie 1 los te bestellen. Direct abonneren kan natuurlijk ook.