Op roadtrip met een caravan, kan dat?

Op roadtrip met een caravan, kan dat?

Natuurlijk kan dat! Marlieke maakte met haar gezin al eens een rondreis door Schotland, hopte van Oostenrijk naar Frankrijk en heeft een rondje Nederland en Bretagne op de planning. Maar hoe doe je dat? Op roadtrip met een caravan? Wij geven tips.

Reis licht

Als je gaat backpacken neem je zo min mogelijk spullen mee, toch? En zo werkt het eigenlijk ook als je een roadtrip maakt met een caravan. Pak alleen in wat echt noodzakelijk is. Dit gaat dan vooral om spullen die je normaal in de voortent zet. Denk aan extra kastjes, of gezellige stoelen, vijf paar schoenen, een airfryer of een los oventje. Sta je een aantal weken op een en dezelfde plek, dan helemaal prima. Maar als je gaat rondtrekken is dat alleen maar ballast. 

Op roadtrip met een caravan

Liever een luifel dan een voortent

Als wij langere periode op een plek staan dan zetten we de voortent op. Fijn om wat extra leefruimte te hebben, een droge plek als het regent of om ‘s avonds in te zitten als het wat frisser is. 

Maar als we een roadtrip maken met de caravan vervangen we de voortent voor een luifel. Het liefst een kleine die je binnen vijf minuten opzet. Zo hebben we wel bescherming tegen regen en zon en kunnen we onze klaptafel en -stoelen buiten laten staan. 

Op roadtrip met een caravan - Schotland
Als we een roadtrip maken met onze caravan gebruiken we een luifel

Hou de afstanden kort

Met een caravan achter de auto ga je trager, maar het is ook vermoeiender. Daarnaast slurpt de combinatie auto caravan benzine. Wij stippelen meestal een klein rondje uit in een of twee landen. Afhankelijk van de bestemming plannen we dan de eerste een of twee dagen en de laatste dag van de vakantie in als rijdag. Eenmaal in het land van bestemming rijden we rond de 150 tot 250 kilometer per keer. 

Op deze manier hou je het relaxt. Je hebt de tijd om rustig in te pakken en te ontbijten op de dag dat je van locatie wisselt en je komt vroeg aan op de volgende camping waardoor je ‘s middags nog op pad kunt. Kies voor de juiste route voor een roadtrip met een caravan

Een caravan is geen camper. Waar het bij het maken van een roadtrip met een camper vooral gaat om de reis zelf en je veel onderweg doet, is dat met een caravan echt een ander verhaal. Natuurlijk kun je onderweg stoppen op een mooie plek, maar een auto met caravan zet je niet even op een parkeerplaats neer om vervolgens een stuk te wandelen. 

Pas ook op met kleine, steile bergweggetjes. Niet elke weg is geschikt om met een caravan te rijden. Het voordeel van reizen met een caravan is dat je, als de caravan eenmaal op de camping staat, je de vrijheid hebt om met je eigen auto overal naartoe te rijden. Wij pakken daarom meestal de snelste dan wel meest rustige route tussen twee campings om vervolgens met de auto de omgeving te verkennen. 

Klik hier voor de route van onze roadtrip met caravan door Schotland

Hou het tempo laag

Als ik start met het maken van een route prop ik standaard te veel plekken in een reis. Om vervolgens de conclusie te trekken dat we dan alleen maar aan het verplaatsen zijn en bijna niks zien van een land. Less is more. 

Wij houden drie tot vijf nachten aan per locatie. Afhankelijk van hoeveel er te zien en te doen is in een land. Op die manier kun je een leuke route rijden, maar houd je het wel rustig. Onze kinderen vinden het ook heerlijk te spelen op de camping. Daar moet ook ruimte voor zijn. 

Bekijk hier onze roadtrip door Bretagne met de caravan

Op roadtrip met een caravan

Vooraf boeken of op de bonnefooi?

Wij reizen inmiddels met leerplichtige kinderen en zitten dus vast aan de schoolvakanties. Of we campings vooraf boeken hangt af van het land waar we naartoe gaan en in welke vakantie we dat doen. Tijdens onze rondreis door Schotland in de meivakantie boekten we niks van tevoren. Maar voor onze roadtrip Nederland komende meivakantie hebben we alles al gereserveerd. Ook in Frankrijk en Oostenrijk, waar we in de zomervakantie reisden, hadden we van te voren geboekt. 

Heb je bepaalde campings op het oog en wil je de zekerheid hebben op een leuke plek te staan? Dan zou ik zeker reserveren. Reis je buiten het hoogseizoen? Dan is dat in de meeste gevallen niet nodig. 

Lees hier onze tips voor leuke, kindvriendelijke campings in Nederland.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze hieronder achter in een reactie. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*