Reizen met een camper met kinderen: haalbaar of onbetaalbaar?

Reizen met een camper met kinderen: haalbaar of onbetaalbaar?

Met je gezin in een camper rondreizen in Europa of Amerika… wie wil dat niet? Maar welk prijskaartje hangt hieraan en is het dat waard? Wij gaan op onderzoek uit!

 door Renee   geschatte leestijd 3 minuten

In onze rubriek Inspirerend gezin hadden we het verhaal van Rob en Marlous en hun kinderen, die met een camper 5 maanden door Canada reisden. Het ging bij mij meteen kriebelen, want reizen met een camper, dat voelt als de ultieme vakantie. Bij ons kwam het de afgelopen jaren meerdere keren ter sprake ‘met een camper rondreizen door Amerika, Zweden of Canada’. Maar ervan gekomen is het nooit. Niet omdat we niet willen, maar omdat het huren van een camper zo ontzettend duur lijkt en ik altijd afhaakte in de oriëntatiefase.

Een huis op wielen: ideaal reizen met kinderen

Inmiddels hebben we een zoon van een jaar en lijkt het reizen met een camper alleen maar idealer. Een eigen huis bij je hebben, met vertrouwd bed voor je kind en elke avond voor je eigen deur een wijntje drinken terwijl je kind ligt te slapen. Klinkt perfect. Ik word enthousiast en start mijn zoveelste camperzoektocht op Google.

Wat een prijzen!

‘Camper huren in Canada’ tik ik in. Ik schrik alweer van de prijzen die ik zie. Voor 3 weken gaat de teller al richting de €3000,-. En daar komen vast nog allerlei kosten bij.

Tips van de kenners

Ik besluit niet direct de handdoek in de ring te gooien en benader een paar ervaringsdeskundigen. Allereerst Marlous, van het eerdergenoemde gezin dat 5 maanden door Canada reisde. Hoe verliep haar zoektocht naar een camper? Marlous: ‘In eerste instantie wilden we zelf een camper kopen in Canada en deze na 5 maanden weer verkopen. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk, met name het verzekeren van de camper. Daarnaast vonden we het een prettig idee dat we met een huurcamper terecht konden bij de verhuurorganisatie als er iets mis zou zijn, dus de keuze was snel gemaakt.’

Camper huren in Canada

Via via kwam het gezin van Marlous terecht bij Tioga Tours, een reisorganisatie gespecialiseerd in Amerika en Canada. Ze huurden een camper voor €84,- per dag inclusief boekingskosten en verzekeringen (€2.548,- per maand exclusief brandstof en kilometerfee). Dankzij een vroegboek- en longtermkorting hadden zij een scherpe prijs te pakken.

Aafje en haar kinderen op de camping in Amerika

Camperreis in Amerika

Ook Aafje van de reisblog Kids Love Travel is ervaringsdeskundige. Al drie keer reisde zij met haar gezin met de camper door Amerika: door West-Amerika, Midden-Amerika en Florida. Voor haar blog zette zij al heel handig de kosten van een camperreis in Amerika op een rij. Voor drie weken camperhuur kwam zij uit op €4.220,-. Dit lijkt een stuk hoger dan Marlous, maar dit komt omdat zij midden in het hoogseizoen en inclusief kilometers huurde. Aafje: ‘Het is goedkoper om vooraf aan te geven hoeveel je gaat rijden en zogenoemde kilometerpakketten te kopen. Achteraf betalen per kilometer is vaak duurder.’ Aafje huurde de campers bij Travelhome van ANWB, specialist in camperreizen. De campers waren van Moturis, Roadbear en Cruise America.

Particulier een camper huren

Een voordeliger alternatief lijkt het huren van een camper bij een particulier. Na wat onderzoek kom ik uit bij de website van GoBoony. Hier huur je de camper direct van de eigenaar. Die bepaalt ook zijn eigen prijs. Het is geen alternatief voor de gedroomde camperreis naar Amerika of Canada, maar een camperreis door Europa is ook zo gek nog niet.De voor- en nadelen

Het is een hele smak geld zo’n camper huren, maar voor Aafje heeft het reizen met een camper veel voordelen (lees haar blog over de voordelen en nadelen van een campervakantie met kinderen). Bijvoorbeeld dat je meer plaatsen kunt bezoeken – met kinderen is rondreizen lastiger omdat je steeds al je spullen weer moet inpakken om naar een volgende accommodatie te gaan – en dat de kinderen terwijl je rijdt (in de gordel) lekker aan tafel kunnen tekenen of knutselen.

Wegen de kosten van een camper op?

Aafje: ‘Of de kosten opwegen tegen het huren van accommodaties? Ik denk het in the end niet… De kosten voor de camper zijn relatief hoog en daarnaast betaal je nog gemiddeld €40,- voor campings en campers slurpen vaak benzine.’

Een snel rekensommetje bevestigt Aafjes conclusie. Als ik uitga van 3 weken vakantie met een camper (€3400,- huur + kampeerplek €40,- min huurkosten van een gewone auto) kom ik op €170,- per nacht aan accommodatiekosten. In het hoogseizoen zal de camperhuur nog hoger zijn. Dat is inderdaad een flink bedrag, eigenlijk vind ik €100,- per nacht de max.

Fijn meer in British Columbia, Canada

Mijn conclusie

Tja en wat moet ik nou met die lang gekoesterde droom, dat romantische plaatje van een eigen huis op wielen?

Mijn conclusie: Als je van kamperen houdt, kinderen hebt die moeilijk in een vreemd bed slapen, veel in de natuur wilt zijn en de mogelijkheid en bereidheid hebt om extra geld uit te geven aan een camperreis: doen!

Bezoek je tijdens een vakantie graag steden, vind je het leuk om ook regelmatig uit eten te gaan, hoef je niet zo nodig enorme afstanden af te leggen en slaapt je kind best prima in een vreemde kamer: denk er dan nog eens over na. Voor €170 per nacht zit je ook in een luxe stadsappertement met zwembad of een riant vakantiehuis met uitzicht op het meer.

Mijn persoonlijke conclusie is dat ik tot de laatste groep behoor. Ik houd van de natuur, maar voor mij betekent vakantie ook steden bezoeken en uit eten gaan. Mijn zoektocht eindigt dus wederom zonder resultaat. Al krijg ik dat beeld van dat kampvuurtje en wijntje voor je eigen camper maar moeilijk uit mijn hoofd. Toch maar weer eens Googelen dan…?

Camper huren via Camptoo

Pin it

8 reacties

 • Yvonne zegt:

  Dit soort prijzen zijn voor veel mensen een kapitaal en een dergelijke vakantie is voor velen dan ook niet weggelegd. Voor ons zelf geldt: van wat zo’n vakantie van 3 of 4 weken kost gaan wij 5 keer per jaar ,met het vliegtuig op vakantie, waaronder 1 keer 4 weken in de zomer. Dan is voor mij de keus makkelijk gemaakt. 🙂 Het lijkt me echt heel gaaf, zo’n rondreis met camper, maar ik heb dat bedrag er gewoon echt niet voor over.

  • Marlieke zegt:

   Dat is zeker waar Yvonne! Een van de redenen waarom we dit artikel hebben gemaakt is om de kosten inzichtelijk te maken. Wij schrokken zelf ook van de prijzen.

 • Babette de Jager zegt:

  Leuke website! En hoe deden jullie dat met autostoeltjes voor de kinderen..? veel verschillende regels in de staten en dit is wel iets waar wij tegen aanlopen! Bedankt.

  • Marlieke zegt:

   Dankjewel Babette. Ik kan deze vraag helaas niet beantwoorden. Dit artikel is mede geschreven door Aafje van kidslovetravel. De link naar haar website vind je in het artikel. Zij reisde al 3 keer door Amerika met de camper met haar kids dus ik weet zeker dat zij jouw vraag kan beantwoorden. Veel plezier met de voorbereidingen.

  • Isabelle Peters zegt:

   Herkenbaar. Wij kunnen onze drie kinderen gewoon niet veilig kwijt in een camper…

   • Koen Vools zegt:

    Waarom niet, Isabelle? Wij hebben 5 kinderen (twee van 13, twee van 9 en eentje van 4) en hebben een camper met 7 gehomologeerde zit- en slaapplaatsen aangekocht. Dit werkt perfect hoor met de juiste mindset 🙂 .

 • Rianne zegt:

  Ik had dezelfde droom. Dus in 2018 zijn we (2 volwassenen en 2 kinderen van 8 en 6 jaar) een maand door Europa getrokken in een huurcamper via Camptoo.nl . We vonden het allemaal een super ervaring, maar het nadeel was dat je niet zo makkelijk vanaf de camping naar een stadje gaat, omdat je auto aan je huisje vast zit. Het trekken was wel heel leuk. Geen enkele camping gereserveerd, en dat in het hoogseizoen. Ging prima. Maar 2x gehad dat een camping vol was. Sinds deze zomer hebben we een vouwwagen, want daarmee kunnen we ook trekken, maar zit de auto er niet aan vast. En dat geeft ons veel meer vrijheid 🙂

 • Emma zegt:

  Het lijkt mij ook een heel gaaf idee om met een camper door Amerika of Canada te reizen. Ik wist niet aan wat voor bedrag ik moest denken voor een camperreis, maar de prijzen die genoemd worden in het artikel zijn voor mij helaas te hoog. We zullen kamperen met een camper eerst eens uitproberen in Nederland, binnenkort gaan we op zoek naar een camperverhuur. https://www.fransstokman.nl/caravan/camper/amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*