Rondreis Normandië met kinderen – Route langs Honfleur, Étretat en Rouen

Rondreis Normandië met kinderen – Route langs Honfleur, Étretat en Rouen

Rondreis Normandië met kinderen? Laat je inspireren door de route van Nienke en haar gezin. Zij waren in de meivakantie in het noorden van Normandië en genoten van pittoreske dorpjes, beroemde kliffen, middeleeuwse huisjes en heerlijke oesters.

Even voorstellen

Het gezin: Nienke, Martijn, Mees (9) en Eline (8)
Vakantieland: Frankrijk
Wat: Een rondreis door Noord-Normandië van 1,5 week met stops in Honfleur, Étretat en Rouen.
Wanneer: In de meivakantie

Route rondreis Normandië uitgeschreven

Stop 1: Honfleur

We starten onze rondreis door Normandië in Honfleur. Dat is vanuit Rotterdam, waar wij wonen, 560 kilometer en zo’n 7 uur rijden. Prima te doen in een dag, dus!

Honfleur is een havenstadje dat in de zomer overspoeld wordt door toeristen. In de meivakantie is het er zeker niet uitgestorven, maar wel veel beter dan in de zomer. Wij vinden het gezellig levendig. In de oude haven kijken we naar mooie oude én nieuwe boten en in de oude straatjes ontdekken we de mooiste vakwerkhuisjes. 

Accommodatietip: Wij sliepen in een appartementje via Airbnb dat nu niet meer terug te vinden is. Wij boekten erg lastminute en hadden niet zoveel keus meer, als je eerder boekt heb je in Honfleur hele leuke opties.

Draaimolen in Honfleur
Draaimolen in Honfleur
Bootjes in de haven van Honfleur
Bootjes kijken in de haven van Honfleur

Tips voor uitjes in Honfleur

 • Gewoon rondwandelen in Honfleur is al leuk. Bewonder de boten in de haven en struin door de oude straatjes van het centrum met vakwerkhuizen.
Oude straatjes met vakwerkhuizen in Honfleur Normandie
Oude straatjes met vakwerkhuizen in Honfleur
 • Heb je een dagje slecht weer of eens zin in wat anders? Bezoek dan Naturospace Honfleur, een overdekte vogel- en vlindertuin waar je je even in de tropen waant.
Vogel- en vlindertuin Naturospace in Honfleur
Vogel- en vlindertuin Naturospace in Honfleur
 • Midden in Honfleur ligt een kleine besloten tuin: Jardin du Tripot. Plof neer op een bankje in het stadspark en geniet van de bloemen en het uitzicht. De tuin is gratis te bezoeken.
Stadspark Jardin du Tripot in Honfleur
Plof neer in het stadspark Jardin du Tripot in Honfleur
 • Bij de Tourist Information kun je een kaartje ophalen met korte wandelingen. Wandel bijvoorbeeld naar het Panorama du Mont-Joli voor een mooi uitzicht over de stad.
 • Honfleur heeft ook een strand. Wij wandelden via Le Jardin des Personnalités, een vrij toegankelijke beeldentuin, naar Le Spot Honfleur. Bij deze leuke strandtent hebben ze heerlijke ijsjes en gezellige zitjes. Het lijkt er wel Zuid-Frankrijk!
Strandbar Le Spot met zitjes op het strand van Honfleur
Strandtent Le Spot op het strand van Honfleur

Eten in Honfleur:

 • Wandel naar de haven en eet kleine gefrituurde visjes met mayo!
Viskraam in de haven van Honfleur
Visjes met mayo eten in de haven van Honfleur
 • Houd je van oesters? Stap dan op de oesterboot. Deze boot ligt in de haven en vaart niet. Het dek is omgetoverd tot oesterbar waar je de beroemde oesters uit Normandië proeft. 
Oesters uit Normandie op de oesterboot in Honfleur
Oesters uit Normandie eet je op de oesterboot in Honfleur
 • Wij aten fruits de mer bij Le Bistro du Port. Een aanrader! Het personeel is heel vriendelijk en het eten heerlijk. 
Fruits de mer in Honfleur Normandie
Seafood eet je in Honfleur bij Le Bistro du Port

Stop 2: Étretat

We vervolgen onze rondreis door Normandië en rijden naar het dorp Étretat. Het dorp ligt aan de kust en het valt ons direct op dat het in de zomer wordt overspoeld door toeristen. Gelukkig valt het nu, in de meivakantie, erg mee met de drukte en hebben we zeker in de ochtend en namiddag, als de bussen met toeristen zijn verdwenen, het rijk voor ons alleen.

Als we richting het strand wandelen, hebben we snel door waarom deze plaats zo populair is. De kustlijn bestaat uit prachtige witte kliffen en kiezelstranden. Het uitzicht is adembenemend. De zonsondergang op deze plek vinden we helemaal magisch. Wij snappen wel dat Claude Monet de kliffen als inspiratie gebruikte voor zijn werk Falaise d’Aval.

Accommodatietip: We sliepen in een gerenoveerd vissershuisje in Étretat met 2 slaapkamers en een kleine stadstuin. In het dorp konden we de auto niet parkeren, dus die zetten we (gratis) een eindje verderop. 

Het uitzicht op de kliffen bij Etretat Normandie
Het uitzicht op de kliffen bij Etretat Normandie
Meeuwen op de kliffen van Étretat in Normandie
Meeuwen op de kliffen van Étretat in Normandie

Tips voor uitjes in Étretat:

 • Vanuit het dorp starten verschillende wandelpaden. Voor een mooi uitzicht op de kustlijn en de kliffen wandel je vanuit Étretat naar de sierlijke Kapel Notre-Dame-de-la-Garde. Het is een maar korte wandeling naar dit kerkje (wel steil) en het uitzicht is geweldig.
 • Vanaf de Kapel Notre-Dame-de-la-Garde wandel je verder over paden met uitdagende trappetjes en zelfs een ladder. Onze kinderen renden tijdens deze route enthousiast voorop omdat er zoveel te zien was.
Wandelpad en uitzicht op de stranden en kliffen van Étretat
Vanaf Kapel Notre-Dame-de-la-Garde heb je uitzicht op de kliffen van Étretat
 • Houd je van tuinen? Bezoek dan Jardins d’Etretat. Wij vonden deze tuin met beelden en sierlijk geknipte hagen echt prachtig.
Beelden en sierlijk geknipte hagen in Jardins d’Etretat
Beelden en sierlijk geknipte hagen in Jardins d’Etretat
 • Ga op één van de kiezelstranden op zoek naar de mooiste ronde stenen. Let op: je mag de stenen niet meenemen. 
Zonsondergang op het kiezelstrand van Étretat
Zonsondergang op het kiezelstrand van Étretat

Stop 3: Rouen

Vanaf de kust rijden we naar Rouen, de hoofdstad van Normandië. Rouen is klein, maar fijn. Wij vinden de stad heel sfeervol en wandelen wat af. Zo lopen we naar de grote klok, de Notre Dame van Rouen en ontdekken we de gezellige terrasjes en restaurantjes op de Rue Eau de Robec.

Accommodatietip: We sliepen in een appartement in het centrum, maar deze is niet het tippen waard. We parkeerden de auto gratis net ten westen van de stad op 20 minuten lopen van het centrum (een leuke wandeling langs het water).

Tips voor bezienswaardigheden in Rouen:

 • In het zuiden van Rouen ligt een botanische tuin die gratis te bezoeken is. Hier vind je verkoeling op warmere dagen en bij slechter weer duik je de kassen in. De tuinen zijn goed onderhouden en wij vermaakten ons hier met gemak een halve dag.
Botanische tuin en Notre Dame van Rouen
Botanische tuin en Notre Dame van Rouen
 • Museum d’Histoire Nature Naturelle wil je niet missen. In dit museum vind je opgezette dieren in prachtige oude vitrines.
Vitrines in Museum d’Histoire Nature Naturelle Rouen
Vitrines met skeletten en fossielen in Museum d’Histoire Nature Naturelle Rouen
 • Houden jullie van griezelen? Ga dan naar Aître Saint-Maclou, een binnenhof met vakwerkhuizen uit de 16e eeuw. Voordat er huizen gebouwd werden, was deze plek een begraafplaats en dat zie je terug in de schedels in het houtsnijwerk. Er is zelfs een gemummificeerde kat!
Kattenmummie in Aître Saint-Maclou in Rouen Normandie
Kattenmummie in Aître Saint-Maclou in Rouen Normandie

Eten en drinken in Rouen:

 • Eind van de middag komt Le Quartier Libre de Rouen tot leven. Dit is een gezellig terrein in festivalsfeer met een grote bar, vele zitjes, kleine winkeltjes en een paar restaurantjes. Onze kinderen keken hun ogen uit en met de muziek uit de speakers dronken we een drankje, slurpten we een oester weg en speelden we reuze-mikado.  
Containers en bar met tafels en stoelen in Le Quartier Libre de Rouen
Bij Le Quartier Libre de Rouen heerst een gezellige festivalsfeer
 • Een grote hit bij onze kinderen was de sushi van de lopende band bij Fujiya Sushi! Zeker als lunch vonden we het heel betaalbaar. 
Sushi op een lopende band in Fujiya Sushi Rouen
Bij Fujiya Sushi in Rouen komt de sushi langs je tafel dankzij de lopende band
 • Wij vonden de terrasjes en restaurantjes op het westelijke deel van de Rue Eau de Robec heel gezellig.

Conclusie: Is een rondreis door Normandië met kinderen een aanrader?

Ja, zeker! Vooral buiten het zomerseizoen. Wij waren er in de meivakantie en bezochten dorpjes die wij in de zomer veel te druk zouden vinden, maar die nu heel gezellig waren. Qua weer hadden we ook geluk. We hadden veel zon en liepen het grootste deel van de vakantie met blote benen. De combinatie van natuur en de stad vinden wij altijd leuk en dit vonden we zeker in Normandië. De rondreis is ons heel goed bevallen!

Wil je meer lezen over Frankrijk?

Wil je vaker op vakantie dicht bij huis, binnen 1.000 kilometer? Bestel dan het boek Op avontuur in Europa voor meer tips.

Deze rondreis door Normandie is gemaakt door Nienke

Nienke: ‘Wij zijn Nienke, Martijn, Mees (9) en Eline (8) en wij komen graag in Frankrijk. In de zomer gaan we het liefst met onze vouwwagen op pad, maar dit keer verbleven we in appartementjes. We houden van een combinatie van natuur en stad en dat vonden we zeker tijdens deze rondreis Normandië.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*