Saarland met kinderen – Onze persoonlijke favorieten

Saarland met kinderen – Onze persoonlijke favorieten

In de Duitse deelstaat Saarland vind je beboste heuvels, gezellige dorpjes, kasteelruïnes en de rivier de Saar. Met kinderen roetsj je van een rodelbaan, loop je door de boomtoppen, ga je op avontuur in een oude ijzersmelterij en wandel je langs levensechte dino’s. Marlieke ontdekte het Saarland met kinderen en deelt haar favoriete bezienswaardigheden en activiteiten.

Hoe kom je er?

Het Saarland ligt direct onder de Moezel-Valei, in het westen van Duitsland aan de grens van Frankrijk en Luxemburg. Vanaf Utrecht rijd je er in zo’n 4,5 uur naartoe. Hierdoor is deze regio perfect voor een lang weekend. Of maak er maar gerust een week van, want er is ontzettend veel leuks te doen in het Saarland met kinderen.

Wat te doen met kinderen in het Saarland


Wandelen tussen de boomtoppen bij Boomtoppenpad Saarschleife

Bij het boomtoppenpad Saarschleife wandelen we over houten paadjes tussen de boomtoppen. Onderweg komen we verrekijkers tegen waar we door gluren op zoek naar eekhoorntjes, een touwenparcours en zelfs een glijbaan. Maar het hoogtepunt van deze wandeling is de 42 meter hoge uitkijktoren. Je cirkelt hoger en hoger de toren op waarvan je een prachtig uitzicht hebt op de rivier de Saar. Precies op de plek waar de rivier een U-bocht maakt. Spectaculair!

Doordat de toren geen trappen heeft is deze wandeling ook buggyproof. Een familieticket kost €29. Kinderen onder 6 jaar mogen gratis mee.

Spelen in het avonturenwoud

Aan het eind van het pad vind je Abenteuerwald Saarschleife. Een leuke speeltuin in de schaduw van de bomen. Hoewel de entreeprijs ons in eerste instantie afschrikte (€20 voor een familieticket) bleek het toch een hele fijne plek om onze zelfgebrachte lunch op te eten aan een van de tafels terwijl onze kinderen klommen in de klimtorens, sprongen op het springkussen en zoefden met de kabelbaan. Je kunt in het winkeltje terecht voor een ijsje en een toiletstop.

Dino’s spotten in prehistorisch museum Gondwana

Heb jij een dinofan in huis? Dan mag je een bezoek aan GONDWANA – Das Praehistorium echt niet missen! In dit interactieve museum begin je met een 3D-film over het ontstaan van de aarde en het eerste leven waarna je al wandelend een reis door de tijd maakt. Verwacht hier overigens geen zalen met skeletten en opgezette dieren. Maar aangeklede ruimtes waarbij je het gevoel hebt door een landschap te lopen. Zo kom je terecht in een oerbos, langs een levensechte T-Rex en een sneeuwlandschap waar je koude rillingen van krijgt. Het hoogtepunt van onze kinderen was de dinoshow waar levensechte, bewegende dino’s te zien zijn. En de binnenspeeltuin waar ze na ons bezoek even uit konden razen.

Tip: Bezoek dit museum met kinderen vanaf een jaar of 6. Tijdens de looproute in het museum kom je meerder 3D-films tegen en de dino’s zijn zo levensecht dat ze best eng zijn. Er is een restaurant waar je koffie kunt drinken of lunchen. Een familieticket kost €62.

Wandelen langs drakentanden

Wij houden zelf wel van een stukje wandelen, maar onze kinderen reageren daar niet altijd even enthousiast op. De wandeling op de Höckerlinienweg bleek een schot in de roos. Je wandelt hier namelijk langs grote driehoekvormige betonnen blokken, ook wel drakentanden genoemd. Er liggen er echt duizenden bij elkaar en vormen een muur die tijdens de Tweede Wereldoorlog bedoeld was om het Duitse Rijk te beschermen tegen de Franse tanks. Nu is het vooral een toffe wandeling door het bos waar kinderen los kunnen met klauteren en verstoppertje spelen.

Tip: Vul Höckerlinienweg in op Google Maps om de start van de wandeling te vinden. De route is ter plekke goed aangegeven en is ongeveer 3 kilometer. De wandeling is niet buggyproof.

Rodelen op de Warsberg

Onze kinderen zijn dol op rodelen en als we in de bergen zijn zoeken we dan ook altijd een baan op. De zomerrodelbaan op de Warsberg, die direct naast Landal Warsberg ligt, is niet super spectaculair. Je overbrugt geen enorme hoogte waardoor het ritje maar kort duurt. Maar daardoor is hij juist geschikt voor ouders met jonge kinderen of wat oudere kinderen die alleen mogen rodelen. Zoals die van ons. Zodra ze uit de slee stapten sloten ze weer achteraan de rij om nog een keer te gaan. Wij zaten met een drankje op het terras naast de baan. Heerlijk!

Een rit kost €2,50 per persoon. Wij kochten een familiekaart voor €20 die goed is voor 10 ritten. Er kunnen meerdere kinderen op 1 kaart. Kinderen vanaf 8 jaar mogen zonder ouder een tochtje maken. Neem voor de zekerheid iets van een (digitaal) identiteitsbewijs mee. Let op: je kunt alleen met cash betalen. De baan is t/m de herfstvakantie open.

Het charmante dorpje Saarburg

Vanaf de rodelbaan op de Warsberg wandelen wij in een half uurtje, al naar beneden slingerend tussen de wijnvelden, naar het mooie dorpje Saarburg dat aan de voet van de berg ligt. In het oude centrum (Altstadt) vind je kleurrijke huizen en gezellige terrassen. Wij streken neer op het terras aan het water van Esicafé Cascate (cash betalen) voor een ijscoupe en een warme apfelstrudel. Je zit dan direct bij de bekendste attractie van Saarburg: de waterval. Wandel zeker over een van de bruggetjes om te zien hoe het water dwars door het centrum naar beneden raast.

Vanaf het oude centrum is het een klein stukje wandelen naar het oude kasteel. De ruïnes zijn gratis te bezoeken en vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de omliggende heuvels en de rivier de Saar.

Wij liepen na het bezoek aan het kasteel nog een klein stukje door naar de stoeltjeslift die ons weer omhoog bracht de Warsberg op. Die brengt je tot aan de rodelbaan. Een enkele rit kost €4 voor een volwassene en €2,50 voor een kind.

Dwalen door een oude ijzersmelterij

Het enorme complex van de oude ijzersmelterij van Völklingen is tegenwoordig een beschermd monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als je houdt van Urbexlocaties en streetart dan is dit absoluut een plek die je moet bezoeken. Wij dwaalden door de grote hallen met kunstwerken, klommen naar het uitkijkplatform bij de hoogovens en wandelden over het buitenterrein waar de struiken en bomen het gebied weer overnemen en dwars door de gebouwen heen groeien. Onze kinderen vonden tussen al die industrie ook nog een glijbaan en een oude trein waar ze op mochten spelen.

In de biergarten kun je terecht voor een koud drankje en snacks zoals flammkuchen (een soort pizza). De entree kost €17, kinderen zijn gratis.

Tip: Bezoek de ijzersmelterij met kinderen vanaf 6 jaar. Er zijn best wat trappetjes te beklimmen en het blijft een industrieterrein.


Waar te slapen in het Saarland met kinderen

Landal Warsberg

Wij huurden een huisje op vakantiepark Landal Warsberg dat net op de grens van de Moezel-vallei en het Saarland ligt. De huisjes zijn behoorlijk verouderd, maar wel van alle gemakken voorzien. De locatie is prachtig, bovenop een berg tussen de wijnvelden. Er is een overdekt zwembad, een grote speeltuin, een restaurant en voor de kleintje een Bolloclub. Bij onze kinderen viel vooral de rodelbaan die direct aan het park ligt in de smaak. Je kunt op Landal Warsberg ook terecht met je eigen kampeermiddel. Probeer een plekje te bemachtigen aan de rand van de camping voor een mooi uitzicht over de omliggende heuvels.

Bekijk hier Landal Warsberg.

Landal Hochwald

Vakantiepark Hochwald ligt in natuurgebied de Hondsrug. Je loopt vanaf het park zo de bossen in. De huisjes zijn op dit park gevarieerder en moderner. Er is een simpel overdekt zwembad, een leuke binnenspeeltuin, een waterspeelplaats en een Bollo-huisje voor de kleintjes.

Bekijk hier Landal Hochwald

Nog meer tips voor Duitsland

Combineer het Saardal met de kindvriendelijke Moezel-vallei.
Bekijk hier een overzicht van al onze Duitsland artikelen.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*