Tips & tricks: Op vakantie als alleenstaande ouder

Tips & tricks: Op vakantie als alleenstaande ouder

Op vakantie als alleenstaande ouder… dat is toch net even anders dan als stel. Natuurlijk kun je je goed voorbereiden, maar uiteindelijk heb je maar twee handen en daar moet je het mee doen. Single ouder Willemieke, moeder van Lize (1,5), is inmiddels ervaringsdeskundige en deelt haar tips en tricks!

Tip 1: Maak het jezelf makkelijk

Op vakantie als alleenstaande ouder vraagt meer voorbereiding en doorzettingsvermogen. Wat ik in deze eerste anderhalf jaar echt geleerd heb, is om te accepteren dat het ‘het grote avontuurlijke reizen’ voorlopig even op een laag pitje moet. Voorheen ging ik met een backpack en een Lonely Planet op de bonnefooi naar Azië, maar dat vind ik nu echt te veel gedoe. Als Lize ouder is, komen er vast weer grotere avonturen, maar voor nu staan gemak en comfort op de eerste plek. 

Kind bij de paarden tijdens een alleenstaande ouder vakantie
Als alleenstaande ouder gaan de grote avonturen vaak even op een laag pitje

Tip 2: Zoek een fijne accommodatie

Toen Lize 8 maanden was gingen we samen naar Curaçao. We zaten ver buiten het toeristische gebied in een fantastisch appartement met zwembad op babyfoonafstand, een strand om de hoek en twee restaurantjes waar we heen konden lopen. Je zou zeggen dat het alle ingrediënten had voor een ontspannen vakantie. Toch vond ik het tegenvallen. Als we niet uit eten gingen moest ik alsnog bedenken wat we gingen eten, boodschappen doen en koken. Eigenlijk had ik dus hetzelfde als thuis, maar dan zonder alle gemakken van thuis. En met een baby die nog meerdere keren per dag sliep, kon ik ook niet echt ver van huis. Tijdens die vakantie besloot ik om volgende keer een all-inclusive te boeken. 

Strand op Curacao
Curaçao is een fijne bestemming als je alleen met je kind reist
Uitzicht vanaf het terras van het kindvriendelijke hotel in Oostenrijk
Als alleenstaande ouder waardeer je gemak en comfort des te meer

Tip 3: Overweeg all-inclusive

Ik heb een diepgewortelde hekel aan all-inclusiveresorts en ik moest een hele drempel over om er toch voor te kiezen, maar inmiddels ben ik helemaal bijgedraaid. In Oostenrijk sliepen we in een all-in kinderhotel, Dachsteinkönig van Familux Resort. Man man man dat was pas vakantie! Er was een crèche en ik had een babyfoon op de kamer, waardoor ik minimaal één maaltijd per dag in mijn eentje kon nuttigen. Het restaurant zat op één minuut van onze kamer en als Lize sliep kon ik daar uitgebreid eten. Daarnaast trokken we er lekker op uit. Bij het hotel konden we gratis buggy’s pakken om mooie bergwandelingen te maken. Sowieso is Oostenrijk een superkindvriendelijk land met op elke hoek van de straat een speeltuin. Het hotel kostte me een rib uit m’n lijf, maar ik zou er zo drie andere vakanties voor laten, zo lekker was het. 

Alleenstaande ouder leest een boek in familiehotel Oostenrijk
In een all-in familiehotel kom je als alleenstaande ouder zelfs aan lezen toe
Kind speelt in de indoorspeeltuin van kindvriendelijk hotel Oostenrijk
Speelruimte in het kindvriendelijke hotel in Oostenrijk

Tip 4: Ga met de nachttrein

Mensen om mij heen schrokken toen ik zei dat ik met mijn anderhalf-jarige met de nachttrein naar Oostenrijk ging. Ze dachten dat dat een helse onderneming zou zijn. Maar niets bleek minder waar! Ik zou het zo weer doen. Lize sliep in haar Deryan-tentje op het bed en door het schommelen van de trein dommelde ze meteen in slaap. Toen we wakker werden, waren we al bijna op de plaats van bestemming. In de trein kon ze lekker rondbanjeren en naar hartenlust spelen in de coupé. 

Kind in de slaaptrein naar Oostenrijk
Met de slaaptrein naar Oostenrijk reizen is een groot succes

Tip 5: Pak slim in

Zoals eerder gezegd: je hebt maar twee handen. Inmiddels ben ik er gelukkig handig in geworden om slim in te pakken. Zo neem ik altijd een draagzak mee als back-up. Lize gaat in de buggy, de spullen voor haar zoals luiers en knijpfruit stop ik onderin de wagen. Zelf draag ik een grote backpack op mijn rug en een kleine rugzak op mijn buik. Wil Lize even niet meer in de buggy zitten? Dan doen we de wisseltruc! Backpack in de buggy, kleine rugzak op m’n rug, draagzak op m’n buik. Of andersom. En ja, ik voel me dan net een pakezel, maar ik draag maar mooi alles in mijn eentje. 

Buggy bij een meer in Oostenrijk
Je hebt maar twee handen. Een buggy en draagzak zijn op vakantie onmisbaar.

Tip 6: Experimenteren met kamperen

In de zomer waarin Lize één jaar werd, hebben we vier keer een weekend gekampeerd. Ik was op zoek naar de juiste kampeervorm en we probeerden vanalles uit. Zo sliepen we in de camper van mijn zus en haar partner, op de achterbank van onze auto en in een kant-en-klare Bell-tent op een kindvriendelijke camping. Dat laatste vond ik echt een single-parent-vriendelijke kampeeroplossing! Wel prijzig, bijna net zo duur als een hotel. We gingen ook een weekendje kamperen met een vriendin die ook alleenstaande ouder is en haar kindje van dezelfde leeftijd. Dat was heel gezellig én we deelden de kosten. Dat was voor herhaling vatbaar! 

Glamping bell-tent op een camping
Glamping is een fijne manier van kamperen als alleenstaande ouder
Achterbak auto als bed om te kamperen
Kamperen in de achterbak van de auto scheelt een tent opzetten

Willemieke’s favoriete reisgadgets voor alleenstaande ouders

Als alleenstaande ouder moet je je extra goed voorbereiden als je op reis gaat. De volgende gadgets hebben de vakanties voor mij een stuk makkelijker gemaakt.

  • Een kleine lichtgewicht draagzak is ideaal om standaard in je tas te hebben. Ik zweer bij de Minimonkey Minisling. Die is dun en luchtig en fijner als het heet is dan een dikke draagzak. En bijkomend voordeel: hiermee kun je ook samen met je kindje in het water! 
  • Je kent misschien de alom geprezen Trunki, een koffer waar je kind tijdens het wachten of lopen op kan zitten. Maar als alleenstaande ouder heb je meer aan de Mountain Buggy Bagrider. Op deze koffer kan je kind al vanaf 9 maanden zitten (de Trunki vanaf 2 jaar) en het is direct je eigen koffer of handbagage.
  • Voor mij als single mom, maar ook voor andere ouders, is het Deryan-slaaptentje een musthave op reis. Lize slaapt er regelmatig in, hij ligt bij mij standaard in de achterbak voor als ze ergens anders dan thuis slaapt, en inmiddels is dit tentje voor haar bijna net zo vertrouwd als haar bedje thuis. Laat je kind dus vanaf jongs af aan wennen aan zo’n tentje. De Deryan is superklein en licht, ik knoop hem meestal aan mijn backpack of stop hem bij de rest van de bagage in mijn koffer. Lees onze review over Deryan-tentjes.
Deryan-tentje op het strand
Met een Deryantentje heeft je kind altijd een vertrouwd bed

Tips & tricks: Op vakantie als alleenstaande ouder

Heb je zelf ervaring met vakantie als alleenstaande ouder? Deel hieronder je favoriete tips en de leukste single-parent-friendly bestemmingen en accommodaties die je bezocht hebt.

Heb je zin om vaker met je kind op avontuur te gaan en kun je wel wat reisinspiratie gebruiken? Neem dan een abonnement op Kleine Globetrotter Magazine, een tijdschrift vol reisverhalen en handige tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*