Operatie caravan verbouwing deel 1: stapelbed en meters stof

Operatie caravan verbouwing deel 1: stapelbed en meters stof

Wij kochten dus een caravan. Van backpack naar sleurhut. Het was even een omschakeling. Maar voordat we de straten van Europa onveilig kunnen maken moet er nog wel het een en ander gebeuren. Want als ik dan toch in een caravan moet slapen, dan wel graag in eentje die er tof uit ziet. Dus gingen we aan de slag. Er werden meters stof gekocht en een stapelbed gebouwd. Lees hier deel 1 van onze operatie caravan.

Even opfrissen: de caravan in oude staat

Ik zal jullie geheugen even opfrissen. Hoewel onze Chateau altijd van een oud vrouwtje is geweest en dus echt in een top staat, vonden we de inrichting wat oubollig. Zalmroze gordijntjes, bekleding met een prachtig motiefje in zalm roze, zandkleur en blauwtinten. Niet helemaal ons ding.

>> Lees hier meer over onze caravan

Mijn handen jeukten om alles aan te pakken. Het liefst had ik hem helemaal wit geverfd, maar dat bleek net even iets te ambitieus. We laten dus de kastjes voor wat we zijn en veranderen alleen de bekleding en de vloer.

Eindeloos naaien

Stof dan, he jongens. Want hoewel een caravan maar een piepklein huisje is gaat er echt mega veel stof in de kussens en de gordijnen. Meer dan tien meter gleed er onder mijn naald door. Avond na avond zat ik te ploeteren. Ik had nog nooit gordijnen genaaid en nog nooit hoezen gemaakt voor zulke grote kussens. En nog nooit zoveel gevloekt, opgegeven en mezelf moed ingepraat.

De bovenste drie stoffen zijn voor de stootborden, gordijnen en kussens. De onderste is de oude stof.

Meters en meters stof knippen

Meters en meters stof naaienEen stapelbed bouwen in een caravan

Nog een eerste keer. Onze caravan had maar drie slaapplekken. En wie een beetje op let hier op de site weet dat wij met vier zijn. Een klein probleempje dus. Gelukkig bedacht manlief dat hij wel een stapelbed in kon bouwen. Er werden voorbeelden gezocht op internet. Tekeningen gemaakt. En hout gekocht.

Het bouwen van een stapelbed voor een caravan is zo eenvoudig nog niet. Het hout mag niet te zwaar zijn, want je moet het ding nog kunnen trekken. Je kan niet zomaar schroeven in een caravan, tenzij je het leuk vindt om wat kijkgaten te hebben. En de ruimte om in te werken is zeer beperkt. Maar het is gelukt. Er moet nog een likje verf overheen en er moet nog een matrasje op maat worden besteld, maar we kunnen met zijn viertjes op pad. Hoera!

Bob de bouwer bouwt een bed

It’s all in the details

Nog iets wat ik oerlelijk vond zijn de greepjes van de kastjes. Is er nou niemand die ooit eens een beetje een stijlvolle caravan kan bedenken. Die gingen er dus ook af. Van een lapje stevig leer knipte ik reepjes. En voilà, wij worden er weer een stukje blijer van.

En verder?

Voor het eindresultaat zullen jullie nog heel even geduld moeten hebben. Wij ploeteren nog een dagje verder. Er moeten nog twee tussenhoezen genaaid worden (echt hoor, als die klaar zijn gaat de vlag uit en eten we taart), we willen een nieuw vloertje leggen en het bedje moet nog worden afgelakt. Over anderhalve week gaan we voor het eerst op proefvakantie en over twee weken verschijnt deel 2 van operatie caravan. Tot dan!

Pin it

13 reacties

 • Yvonne Snijders zegt:

  Nou Marlieke ziet er gezellig uit en best wel anno 2018. Maar in je sleurhut slaap je alleen maar met een beerje mazzel. Maar ben met je eens als je da binnen zit moet het wel naar je smaak zijn. Leuk gedaan. Ben benieuwd naar jullie avonturen. Veel plezier.

 • Liselotte Van der Kraan zegt:

  Hoi Marlieke,

  Wat herkenbaar! Vorige week teruggekomen uit Mexico, gister een caravan gekocht waar nog hetzelfde aan moet gebeuren haha!
  Dus wat vraagjes;
  Waarom is de kastjes schilderen te ambitieus?
  Wat voor houtsoort hebben jullie uiteindelijk gebruikt?
  Dank alvast voor de reactie!

  • Marlieke zegt:

   Ha Liselotte,
   Hahaha wat goed zeg! Het verven van de kastjes vond ik zelf net iets te veel werk. Nou is onze caravan heel licht en vind ik het hout wel mooi. Voor het bedje hebben wij van dat standaardhout bij de Gamma gekocht. Weet niet precies hoe het heet, maar belangrijk is dat het materiaal allemaal zo licht mogelijk is.
   Veel succes met klussen en op de camping!

 • Leon zegt:

  Hoi wat een leuk en mooi verhaal! Wij hebben een Chateau Carrat 390et dezelfde indeling 🙂 … en willen ook een stapelbed bouwen ivm gezinsuitbreiding. Zou je wellicht jullie werkwijze/tekening/info kunnen delen? Hoor graag, Leon en Marion uit Twello

  • Marlieke zegt:

   Ha Marion,
   Wat leuk! Wij hebben eigenlijk heel simpel licht gewicht balkjes in de caravan geschroefd en daar een lattenbodem opgemaakt. Het is echt een kwestie van gewoon doen. Let wel op dat het gewicht van het hout niet te zwaar is. Succes!

 • Inge Bronger zegt:

  Hi Marlieke,

  Het lijkt er op dat jullie dezelfde caravan hebben. Wij hebben een chateau La Car uit 1997 en willen nog even voor de vakantie een stapelbed er in bouwen. Welk type is jullie chateau? Ik ben even benieuwd wat de afmetingen van het bed en het matras zijn geworden?

  Groetjes, Inge

  • Marlieke zegt:

   Ha Inge,
   Wij hebben een Chateau Caratt 350. Wij hebben het bovenste bed op gevoel ingebouwd en later een matras op maat besteld. Zo uit mijn hoofd is het 70 cm breed. Succes met de verbouwing!
   Groetjes

 • Alie zegt:

  Hallo Marlieke,
  Mooi eindresultaat! Waar heb je de stoffen voor oa de kussens en de gordijntjes gekocht?
  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Marlieke zegt:

   Die komen bij de Kwantum vandaan. Die hebben heel veel leuke stoffen. Aanrader!

 • Silke Herskamp zegt:

  Hoi Marlieke,

  Heeft jouw partner nog ergens uitgeschreven hoe hij het bed heeft gebouwd?

  Alvast bedankt.

  • Marlieke zegt:

   Ha Silke,
   Niet echt uitgeschreven. Wat we gedaan hebben is het bed ter plekke opbouwen. We hebben eerst een frame gemaakt en aan de wanden van de caravan bevestigd. Let op dat je niet te lange schroeven gebruikt ;-). En toen zijn we gewoon gaan bouwen. Zorg dat je voor licht materiaal kiest. Anders wordt de caravan te zwaar. Op caravanity.nl staat volgens mij wel een goede beschrijving. Succes!

 • Donna zegt:

  Hoi vraagje. Ik zie dat de tafel op niveau van de bankjes zijn gezet. Is dat een beetje stevig met 1 poot? Ik zit hier ook aan te denken…

  • Marlieke zegt:

   Ha Donna, Bij onze caravan is dit de standaard ombouw van zitje naar bed. Bij ons is het stevig genoeg. Succes met de verbouwing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*