Verdwalen in middeleeuws Óbidos

Verdwalen in middeleeuws Óbidos

Op een uurtje rijden van Lissabon ligt een prachtig, middeleeuws stadje waar je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Met een klein beetje fantasie zie je ridders te paard over de stadsmuren denderen en prinsessen verliefd uit het raam gluren van het oude kasteel. Óbidos: een leuke plek om te ontdekken met kinderen en een waar fotoparadijs voor volwassenen.

Een rijke historie

Wie met de auto het stadje nadert ziet al snel het imposante kasteel en de stadsmuur op de heuvel liggen. Dat het stadje oud is zie je meteen, maar wist je ook dat Óbidos al rond 300 voor Christus gesticht werd door de Kelten, en 400 jaar later werd veroverd door de Romeinen. Later kwamen de Germanen en Moren aan de macht, totdat Koning Afonso de stad op 11 januari 1148 bevrijdde en bij het Koninkrijk van Portugal voegde. Tot aan de zestiende eeuw hebben verschillende koninginnen bijgedragen aan de bouw van het stadje. Waardoor het stadje de bijnaam ‘Vila das Rainhas’ kreeg, ofwel Koninginnenstad. Indrukwekkend, niet?

> Lees hier ook ons artikel over sprookjesstad Sintra, gelegen op een uurtje rijden van Óbidos.

 

Toeristische trekpleister

De vele tourbussen op de parkeerplaats verraden het al. Het kan héél erg druk zijn in Obidós. Mijn eerste indruk was er dan ook een met gemengde gevoelens. Al wandelend door de imposante Porta da Vila (vergeet niet omhoog te kijken) het stadje in, viel wel meteen op hoe prachtig het hier is. De straatjes en huisjes zijn goed onderhouden en super sfeervol. Het file lopen door de hoofdstraat en de vele winkeltjes met toeristen prullaria vond ik echter wat minder. Gelukkig waren wij met eigen vervoer en hadden we de tijd om het stadje rustig te ontdekken.

Verdwaal door de straatjes van Óbidos

Ga van de hoofdstraat af en probeer te verdwalen door de kleine straatjes. Kinderkopjes, witte huisjes, prachtige bloemen, Portugeser dan dit wordt het niet. En het fijne is dat de straatjes autovrij zijn. Zo konden we onze kinderen lekker laten rennen en konden we op ons gemak prachtige foto’s maken. Van de drukte merkten we niets meer. Hier waren we helemaal alleen.

 

Hoogtepunt

Een letterlijk hoogtepunt van dit mooie stadje is het lopen over de stadsmuur. Het is wel oppassen geblazen, want de muur is smal en een reling ontbreekt. Maar de uitzichten over Obidós en de omgeving zijn prachtig. Wij vonden een prachtig doorkijkje naar een traditionele Portugese molen.
Voor wat grotere kinderen is het wandelen over de muur super spannend. Nog spannender is het voor ouders met kleine kinderen ;-). Ik raad je aan om kinderen tot 4 jaar, voor je eigen gemoedsrust, in een rugdrager mee te nemen. Met een buggy over de muur lopen is helaas niet mogelijk.

 

 

Beste moment om Óbidos te bezoeken

Wil je de drukte vermijden, plan dan je bezoek in de vroege ochtend of late namiddag. De meeste dagjes mensen zijn dan vertrokken en de temperaturen zijn aangenamer. Nog bijzonderder is het om binnen de stadsmuren te overnachten. Het kasteel is omgebouwd tot een hotel. Je moet alleen wel flink in de buidel tasten. Een tweepersoonskamer kost rond de €250,-. Voor wie iets minder te besteden heeft is Casal Da Eira Branca een goed alternatief.

 

Hoe kom je er?

Het makkelijkste is om Obidós met eigen vervoer te bezoeken. Zo ben je niet afhankelijk van een tourgroep of openbaar vervoer tijden. Er rijdt ook een trein vanuit Lissabon, maar die doet er bijna 3 uur over en is dus verre van ideaal.

>> Zin in meer Portugal inspiratie? Bezoek dan onze Portugal met kinderen pagina


Wij zijn op geen enkele manier gesponsord om dit artikel te schrijven. Dit artikel bevat affiliatie links.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*