Week 8: Bezinning in Sukhothai

Week 8: Bezinning in Sukhothai

We laten het drukke, maar leuke Chiang Mai achter ons en reizen verder naar het onontdekte Sukhothai. Met recht een ‘hidden gem’, want man, wat een fijne plek!

Dag 49: sunday walking Street

Je kan Chiang Mai niet bezoeken zonder dat je in een van de, meer dan 300 (!), tempels bent geweest. We pakken de fiets en rijden naar Wat Phra Singh. Schoenen aan, schoenen uit. Het blijft een leuk spelletje. En dan de wassen beelden van  monniken die te vinden zijn in sommige tempels. Zittend in kleermakerszit. Niet van echt te onderscheiden. Die vinden onze kinderen toch wel een beetje eng.

Op zondag is er, net als op zaterdag, een enorme markt in de avond: de Sunday Walking Street. De leukste plek om souvenirs te spotten. We laten de tweeling ‘s middags even slapen, zodat ze genoeg energie hebben om een paar uurtjes later naar bed te gaan in de avond. We vermaken ons prima met rondstruinen, dansen op muziek (de kinderen) en met het eten van snacks. We eten de lekkerste Pad Thai (een soort bami) ooit voor €0,70 voor een bord. Op plastic krukjes aan de straat.

Dag 50: Papier maken van poep

Ja echt. Vandaag gaan we papier maken van poep. Van olifantenpoep. Of misschien van die van een buffel of koe. We pakken een rood taxi busje naar het Elephant Poo Poo Paper park. In het park liggen overal hoopjes met olifanten keutels. Dat vinden onze kinderen wel wat. We mogen ruiken aan de poep. Koken olifantenpoepsoep. Geven de overgebleven poepvezels een mooi kleurtje. En maken uiteindelijk in een bak met water papier van de poep. Een paar uurtjes drogen in de zon, en klaar. Wat een aanrader!

Dag 51: Reisdag Chiang Mai naar Sukhothai

En dan is daar alweer de dag om Chiang Mai te verlaten. We hebben een week genoten van deze toeristische stad. Het is tijd om naar een rustigere plek te gaan. Maar eerst hebben we een flinke reis voor de boeg.

We beginnen met een half uurtje in een rode taxi naar het treinstation. Daarna boemelen we in 5,5 uur naar Phitsanulok. Hier nemen we een tuk tuk van het treinstation naar het busstation. Dan nog 1,5 uur in een minibus en dan zijn we eindelijk in Sukhothai. In Old Town. We checken in bij ons guesthouse: Smiling face. Tot grote vreugde van onze kids blijkt de eigenaresse twee zoontjes te hebben van 3 en 5. En de assistente een dochter van 8. De grote tuin met speelgoed valt ook gelijk in de smaak. Hier gaan we ons prima vermaken.

We hebben twee gratis fietsen met kinderzitje ter beschikking. Als we snel zijn kunnen we nog de zonsondergang meepikken in het Sukhothai Historical Park. Dus hup, op de fiets en gaan.

Dag 52: De grote boeddha van Wat Sri Chum

We gaan de buurt verkennen vandaag. De oude stad van Sukhothai staat bekend om de 800 jaar oude tempels en boeddha’s die nog in zeer goede staat zijn. Je zou het het best kunnen vergelijken met Angkor Wat in Cambodja. Maar dan een stuk kleiner. En een heel stuk minder druk. Als we honderd andere toeristen zien is het veel. En dat is na het drukke Chiang Mai een verademing.

We hebben geen plan en fietsen gewoon wat rond. Stoppen waar we willen. We hebben door ons lage reistempo tijd zat. We sluiten de ochtend af bij Wat Sri Chum. Een naam die bij ons voor wat gegiechel zorgt. Wij hebben thuis een kat en die hebben we Chum genoemd. Niet vernoemd naar deze tempel overigens. Maar goed. De reden voor ons bezoek is de gigantische Boeddha die hier te vinden is. En wat is hij prachtig. Kijk maar.

Dag 53: Angkor Wat mini

Vandaag bezoek we het Sukhothai Historical Park. In de ochtend en de namiddag, want man wat is het hier heet. We zien de thermometer richting de 40 graden lopen. En er is nergens schaduw. Het is hier zo onbeschrijflijk mooi. Ik ga niet eens een poging wagen. Kijk maar gewoon naar de foto’s.

Dag 54: Mislukte fietstocht

We hebben voor vandaag een fietstocht op het programma staan. Een hele dag over het platteland van Sukhothai. We worden opgehaald door een aardige Belg die al 25 jaar in Thailand woont. We krijgen een goede mountainbike. Het ene kind in een kinderzitje, de ander in een zitje hangend achter de mountainbike. Onze zoon vindt het fantastisch.

We bezoeken een lokale ochtendmarkt, een whiskey brouwerij en fietsen tussen rijstvelden. We fietsen eindeloos. Meer dan 20 kilometer schat ik. In de zinderende hitte. Ivo is al een paar dagen grieperig en trekt het niet meer. We laten ons oppikken tijdens de lunch en gaan terug naar ons guesthouse. Jammer, maar de combinatie hitte, flink fietsen en griep is niet te doen.

Dag 55: Batman en supervrouw

Vandaag doen we niks. Geen plan. Het is zaterdag dus alle kindjes van de eigenaren zijn er ook. Feest voor onze tweeling. Er wordt gevoetbald, gefietst, getekend. Lekker een dag spelen. Favoriet zijn de cape van Batman en Superman. Als twee superhelden rijden onze kinderen op een driewieler door het straatje van het Guesthouse.

We mogen meelunchen met de familie. Lief en leuk, want zo leren we meer over het echte Thaise leven. Het zet me aan het denken. Het is in Thailand heel normaal om als gezin samen te slapen in een kamer. Zeker tot de kinderen tien jaar zijn. Als ik vertel dat een baby bij ons al na een paar maanden op een eigen kamer slaapt snappen ze daar niks van. Sowieso is het gezin veel belangrijker hier dan bij ons. Het leven is simpeler, overzichtelijk. De mensen lijken gelukkiger.

Wij merken dat de tijd die we nu als gezin doorbrengen ons goed doet. We zien het vooral aan de kinderen zelf. Ze lijken zich sneller te ontwikkelen. Zijn blijer. We worden overladen met knuffels en kusjes. Echt de tijd hebben voor elkaar. Het gezin op 1. Iets wat zo vanzelfsprekend lijkt, maar helemaal niet is in ons drukke leven thuis. Voordat we op reis gingen heb ik mijn baan opgezegd. Meer tijd voor mijn gezin was een van de hoofdredenen. Ik merk nu meer dan ooit dat dit de juiste beslissing is. Maar goed, genoeg hierover. Ik was een reisverslag aan het typen ;-).

Bekijk hier onze vlog over het prachtige Sukhothai. Met super mooie dromen beelden.

We bezoeken een klein tempeltje wat om de hoek van ons guesthouse ligt. Onze kinderen voeren samen met een monnik de vissen die er zitten, enorme meervallen. Bijzonder!

Op dit moment verlaten we het fijne Sukhothai. Met pijn in ons hart reizen we naar onze laatst bestemming in Thailand: Bangkok. Het verslag van volgende week komt uit een ander land. Tot dan!

Pin it

2 reacties

  • Yvonne zegt:

    Wat leuk om te lezen dat Sukhotai nog steeds zo’n fijne, relaxte plek is! Ik zou er graag nog eens teruggaan. Wat me trouwens opvalt is dat jullie peuters zo graag op de foto lijken te gaan.. dat is/was hier wel heel anders op die leeftijd. 🙂

    • Marlieke zegt:

      Wij vonden Sukhothai echt een pareltje. Nog steeds heel rustig en heel goed onderhouden. Mijn dochter poseert heel graag, maar van een spiegelreflex moeten ze niks hebben. Ik fotografeee met de iPhone of een compactcamera. Zo kan ik foto’s maken zonder dat ze het door hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*