Yellowstone NP met kinderen – route en tips

Yellowstone NP met kinderen – route en tips

Borrelende meren, spuitende geisers en velden vol bizons. Het nationale park Yellowstone in Wyoming – Verenigde Staten staat bij velen (terecht) op de bucketlist. Charlotte maakte er met haar gezin een rondreis met camper en deelt haar route en tips voor Yellowstone NP met kinderen.

Wandelen bij Bunsen Peak

Even voorstellen

Gezin: Charlotte, Daan, Ella (6) en Victor (4)
Vakantieland: Verenigde Staten – Yellowstone en Grand Teton NP
Wanneer: September
Hoe lang: 1 week

Charlotte: ‘Wij zijn Charlotte, Daan, Ella en Victor en woonden van 2015 tot juni 2021 in Atlanta in de Verenigde Staten. In die periode hebben we heel wat van onze ‘USA-reisbucketlist’ kunnen afvinken. Yellowstone en Grand Teton stonden bovenaan die lijst. Met een tot camper omgebouwde Mercedes Sprinter bus, een Lonely Planet reisgids en kaarten van National Geographic in de hand konden we vertrekken!

De route door Yellowstone NP met kinderen uitgeschreven


Startlocatie: Idaho Falls, Idaho

Onze rondreis start in Salt Lake City. We pikken de camper op, slaan flink boodschappen in en beginnen onze reis richting Yellowstone National Park. We besluiten de (lange) reis op te breken met een stop in Idaho Falls. De rit langs de ‘Idaho Potato’ velden terwijl de zonsondergang inzette was schitterend en heel rustgevend. We waren vrijwel de enige op de weg. 

Camping: Snake River RV Park – 1 nacht (heel het jaar geopend)

Stop 2: Yellowstone National Park

Na het ontbijt vertrekken we richting Yellowstone NP. We rijden het park binnen langs de West Entrance (Montana) waar we gelijk door prachtige natuur rijden. We zien bergen, bossen en rivieren. We maken verschillende stops langs de Grand Loop Rd. Zoals bij de Gibbon Falls, een brede waterval, makkelijk toegankelijk langs een eenvoudige verharde weg. En bij een uitzichtpunt met in de verte Hayden Valley. Hier spotten we door onze verrekijker honderden bizons. Waanzinnig! 

We bezoeken het Norris Geyser Basin waar we via een mooi wandelpad van de ene hot spring en geiser naar de volgende lopen. Deze Basin is het heetste en meest veranderlijke thermale gebied van Yellowstone NP. Met als hoogtepunt de Steamboat Geyser, de grootste en de actiefste geiser ter wereld. Hij kan tot zo’n 90 meter hoog halen bij een uitbarsting die een halfuur kan duren. Parkeren doe je vlakbij de boardwalk, waar een eenvoudige wandeling van een kleine 4 kilometer start.

We sluiten de dag af met een in de supermartk gekocht lokaal biertje aan het zwarte keitjesstrand bij Yellowstone Lake. 

Camping: Bridge Bay Campground – 1 nacht (open van half Mei tot begin september)

Stop 3: Old Faithful Geyser en omgeving 

Via West Thumb Geyser trokken we verder naar de bekende Old Faithful Geyser. Een must als je in Yellowstone bent. We starten met de Biscuit Basin Trail. Een korte wandeling waar je eerst over plankenpaadjes tussen de geisers en hot springs loopt. De kleuren van de heetwaterpooltjes zijn prachtig helderblauw met oranje/gele randen.

Old Faithful

We besluiten ook de wandeling naar de Mystic Falls te doen. Hier lopen we in het bos langs een prachtige rivier. We wandelen terug via de Upper Geyser Basin waar een bezoek aan Old Faithful niet mag ontbreken. Bij deze geiser schiet nog om het uur een enorme waterstraal de lucht in. Old Faithful is een toeristische trekpleister, uitgebouwd met souvenier winkels en restaurants. Een 500 tal meter wandelen en je ziet er allemaal bankjes staan waar de toeristen samenkomen en wachten tot de geiser uitbarst. In de souvenirwinkel kan je zien wanneer de geschatte uitbarsttijd plaatsvindt, maar de natuur kan je niet forceren natuurlijk dus wees geduldig. 

Als we bij de camping aankomen begint het te sneeuwen, na een snelle maaltijd op het gasvuur en spelen we samen nog een spelletje memory. 

Camping: Grant Village Campground – 1 nacht (open vanaf begin juni tot begin september)

Stop 4: Canyon Village

Als we richting onze volgende kampeerplek rijden zien we heel wat wildlife. Zo stoppen we voor overstekende bizons, moeten we uitwijken voor een eland op de weg, zien we een coyote door een veld lopen en als klap op de vuurpijl zien we honderden bizons in Hayden Valley.

Er is inmiddels zo’n 15 centimeter sneeuw gevallen, dus we zetten onze toer verder en stoppen bij Smelling Mud Volcano voor een sneeuwballengevecht. Op de parkeerplaats aan de start van de Mud Volcano boardwalk komt de geur van zwavel ons al tegemoet. Tijdens het lopen passeren we borrelende, opspuitende modderpoelen. 

We gaan verder richting de South Rim Trail wandeling (8 km). Dit is een van de populairste wandelingen van Yellowstone NP. Je wandelt er dus zeker niet alleen! We wandelen langs prachtige canyons en watervallen zoals de Upper and Lower Falls. 

Zodra we op de camping zijn spelen de kinderen in de sneeuw. We warmen daarna op in de camperbus met zelfgemaakte popcorn. 

Camping: Canyon Village – 1 nacht (open vanaf half mei tot begin september)

Stop 5: Via Mammoth Hot Springs naar Madison Campground 

We maken een korte stop bij Roaring Mountain. Vanaf de parkeerplaats kan je de berg met de opstijgende stoom en de bijhorende geluiden (vandaar Roaring) zien liggen. We rijden verder door tot aan de toeristische trekpleister Mammoth Hot Springs 

Als we bij Mammoth Terraces aankomen valt ons op hoe commercieel de omgeving is opgezet. We zien hotels, souvenir winkels en restaurants. De Mammoth Terraces is een van de grootste toeristische trekpleisters in Yellowstone. Je kan het zien liggen vanaf de parking (veel en ruime parking mogelijkheden), maar je kan er ook voor kiezen om tussen de Terraces zelf op de boardwalk een wandeling te maken. Dit hebben wij zelf maar heel kort gedaan omdat het ook bijzonder druk was en we liever een andere wandeling deden. 

We eindigen met de Bunsen Peak Hike, de berg is 2610 meter hoog en je kan helemaal tot boven wandelen. Een wandeling van 8 kilometer waarbij we flink moeten klimmen op een smal stenen pad. Het prachtige uitzicht maakt de wandeling meer dan waard. Vergeet ook zeker tijdens de klim niet te stoppen en de adembenemende vergezichten op te nemen en te waarderen. 

Camping: Madison Campground – 1 nacht (open vanaf begin mei tot half oktober)

Stop 6: Teton National Park

We vervolgen onze route naar Grand Teton National Park. Een National park dat door de besneeuwde bergen en immense meren anders aanvoelt dan Yellowstone. We stoppen bij Jenny Lake waar we een shuttle bootje nemen naar het startpunt van de ‘hidden falls hike’. De hike begint aan de Jenny Lake Trailhead en is een verhard pad van ongeveer 2 km round trip. Langs grote rotsen waar de kinderen met plezier op klimmen en van springen liggen langs de weg. 

De volgende dag maken we een wandeling van 10 kilometer. Lupine Meadows Trailhead is waar wij gestart zijn, daar was ook parking voorzien. Deze wandeling was deel van de Valley trail, een trail van 40 kilometer maar daarbinnen kan je dus verschillende wandelingen doen en zijn er telkens trail heads ook aangeduid zijn. Op het einde van de trail zagen we, op nog geen 20 meter afstand, een wilde zwarte beer!

Op de weg terug zagen we ook nog een kudde antilopen elegant huppelen over een veld. Vanaf onze camping genieten we van een prachtige zonondergang en de bergen om ons heen. De volgende dag is het tijd om terug te rijden naar Salt Lake City waar we het vliegtuig instappen naar huis. 

Camping: Fireside Buffalo Valley RV Park  – 2 nachten (heel het jaar open)

Hoe beviel de rondreis door Yellowstone NP met kinderen?

De Nationale parken in Amerika zijn allemaal niet te vergelijken, maar de vrijheid om met de camper van door de immense vlaktes van Idaho, de adembenemende natuur van Yellowstone en Grand Teton National Park te rijden en te reizen, was heel erg verrijkend en rustgevend. Ook Yellowstone zelf heeft een enorme diversiteit aan landschappen en trails. De kinderen genoten van het zien van de vele dieren, konden op elke kampeerplek buiten spelen, sneeuwballen gooien, hotdogs of marshmellows roosteren en genoten zichtbaar van de natuur. Als het te koud werd gingen we gezellig in de camperbus spelletjes spelen met wat vers gepofte popcorn erbij. 


Tips voor een rondreis door Yellowstone NP met kinderen

  • Afhankelijk van wanneer je gaat zijn er campings gesloten voor het seizoen, hetzelfde geldt voor stukken van de weg die sluiten voor sneeuw of werkzaamheden. Doe dus goed research voordat je op pad gaat. Check bijvoorbeeld de website van National Park Service.
  • Wees flexibel! Soms is er file langs de Grand loop Rd in Yellowstone en verlies je soms minder tijd door om te keren en de route wat om te gooien. 
  • Informeer je familie op voorhand dat er in het park zelf zelden of nooit ontvangst is met de GSM. Dat hadden wij niet gedaan en toen we na een dag of 4 toevallig op WiFi stootten konden we enkele bezorgde berichtjes lezen. 
  • De kaarten van het park zelf alsook die van National Geographic samen met de lonely planet over Yellowstone zijn handige tools om je reis voor te bereiden. 

Volg Charlotte en haar gezin op Instagram

Meer inspiratie voor de Verenigde Staten? Bekijk hier ene overzicht van al onze Amerika met kinderen blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*