8 tips om zo snel mogelijk van een jetlag bij kinderen af te komen

8 tips om zo snel mogelijk van een jetlag bij kinderen af te komen

Je hebt net de lange vlucht overleefd en dan staat gelijk uitdaging nummer 2 voor de deur: de jetlag. Voor volwassenen soms al moeilijk om snel vanaf te komen, laat staan voor kleine kinderen. Maar niet getreurd. Wie onderstaande tips volgt komt razendsnel van die vervelende jetlag af. En dan kan het genieten gaan beginnen. 

1. Kies je vlucht zorgvuldig

Hier kom je eigenlijk alleen maar achter door het eerst te proberen. Is het voor jou en je kids fijner om door de nacht heen te vliegen of juist overdag. Natuurlijk ligt het er ook aan of je naar het oosten vliegt of juist naar het westen. En of jouw kids goede slapers zijn in het vliegtuig. Om een voorbeeld te geven: naar Bali hadden wij heen een dagvlucht. De kids sliepen amper, maar we kwamen wel in de ochtend aan, lokale tijd, op de plaats van bestemming. Met als gevolg dat we nog een hele dag door moesten voordat ze naar bed mochten. Voordeel was dat ze vrijwel meteen in het nieuwe ritme zaten. Nadeel dat ze nog wel een paar dagen last hebben gehad van moeheid door het tekort aan slaap.

Terug hadden we een nachtvlucht. Voordeel: ze sliepen ongeveer 7 uur van de 13. Nadeel: doordat we naar het westen vlogen kregen we er tijd bij en kwamen we heel vroeg in de ochtend thuis. We moesten weer een hele dag overbruggen. Ook nu pikten ze gelijk het juiste ritme op, al was de eerste dag echt hels. Qua humeur en om de ogen open te houden. Echter was de vlucht veel relaxter, doordat de kids sliepen. In het vervolg nemen wij zowel heen als terug een nachtvlucht en proberen we de kids iets minder lang te laten slapen als we richting Azië gaan. Wakker houden is makkelijker dan ze verplicht te laten slapen is onze ervaring.

2. Neem gelijk het nieuwe ritme aan

Zet je horloge zodra je aankomt op de lokale tijd. Of liever nog, doe dit in het vliegtuig al. Pak gelijk je nieuwe ritme op. Eet je normaal om 18:00 en gaan de kids om 19:30 naar bed. Doe dit nu dan ook ondanks de vermoeidheid of juist het gebrek aan slaap. Even een klein slaapje doen als je net aangekomen bent is ook geen goed idee. Hoe verleidelijk het ook is om heel even te gaan liggen na een lange vlucht, doe het niet. De enige uitzondering is als je laat in de avond aankomt . Wordt je peuter middenin de nacht wakker, omdat hij/zij wil spelen of op de i-Pad wil kijken? Probeer dan eerst of hij/zij wil slapen bij jullie in bed. Leg uit dat het nog donker is en iedereen nog slaapt. Lukt dit niet hou dan in ieder geval de kamer donker. Dat is een natuurlijk seintje naar de hersenen toe dat het nog tijd is om te slapen.

3. Hou zoveel mogelijk de normale routines aan

Douchen na het eten, verhaaltje voorlezen voor het slapen. Vooral voor hele kleine kinderen is deze, herkenbare, routine een houvast. Probeer hier op vakantie dan ook niet vanaf te wijken.

> Ga je voor het eerst vliegen met (kleine) kinderen? Lees dan hier onze tips.

4. Wees goed voorbereid

Kom je laat op de avond aan, zorg dan voor voldoende eten en drinken in je tas. Weet waar de dichts bijzijnde supermarkt is en wat de openingstijden zijn. Welke leuke restaurantjes zitten er in de buurt. Waar zit de lokale speeltuin of het park. Zit er ontbijt bij de accommodatie. Zomaar een aantal zaken die toch wel fijn zijn om vooraf uitgezocht te hebben en niet ter plekke als je kapot moe bent.

5. Ga naar buiten

Licht is het beste medicijn tegen een jetlag. Dus, ga naar buiten met je kinderen! Verken de buurt. Ga lekker zwemmen in het zwembad of zoek de lokale speeltuin op.

6. Ga voor fijne accommodatie

Gun jezelf de eerste dagen wat meer luxe en ruimte. Een slecht bed is niet echt bevorderlijk voor het bestrijden van een jetlag.

7. Goed eten en drinken

Behalve het slaapritme is ook je eet ritme totaal van de leg. En het laatste wat je wilt is dat jij of je kleintje midden in de nacht wakker wordt van de honger. Probeer de eerste dag dus heel goed te eten en te drinken. Geef desnoods wat extra’s net voor het slapen. Liever dat dan midden in de nacht of vroeg in de ochtend stress, omdat de magen knorren, maar er nog geen supermarkt of ontbijtbuffet open is om eten te scoren. Al gaat dat jullie natuurlijk niet overkomen na het lezen van tip nummer 4 ;-).

8. Plan uitrust tijd op de eerste bestemming

Zelfs met de beste tips van de wereld kom je niet binnen een dag van die vervelende jetlag af. Mocht je de luxe hebben gun jezelf dan even de tijd en plan de eerste dagen niet te veel.

Heb jij nog goede tips? Laat ze dan hieronder achter.

Pin it

2 reacties

  • Annemarie zegt:

    Ja, vooral de eerste dagen na een lange vlucht niet te veel doen. Wat soms wel lastig is, bijvoorbeeld als je een stop-over hebt in een interessante stad waar je ook wat van wilt zien… Dat hadden wij in Hongkong, waar we ondanks de jetlag toch op pad gingen met onze kinderen. Een goede accommodatie is ook echt een aanrader, met een goed bed. Heel belangrijk! 😉

  • Ilse zegt:

    Wij zijn ook van de nachtvluchten, ideaal als de kids wat slapen. En een stop over bij lange vluchten om niet op een vliegveld te hoeven hangen. Ik merk wel dat vliegen alweer makkelijker is met onze 3 en 4 jarige dan onze 1 jarige. Hij deed het perfect, maar de oudste twee kan je meer uitleggen en die hebben meer geduld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*