Aarhus met kinderen

Aarhus met kinderen

Aarhus met kinderen bezoeken? Goed idee! Wij hadden nog nooit van deze stad gehoord, terwijl het toch de twee na grootste stad van Denemarken is. En wat was het een verrassing! We ontdekten een levendig en gezellig centrum met kunst, speeltuinen en goede koffie!

Speeltuinen in Aarhus

Denemarken is goed ingericht op jonge gezinnen. Dat is in Aarhus niet anders. Zo heb je er verzorgde speeltuinen, waarvan er in elke wijk wel een aantal te vinden zijn. De sfeer in de speeltuinen is heel gemoedelijk. Kindjes spelen rustig met elkaar en iedereen maakt makkelijk contact. Neem gerust een kleine picknick of iets lekkers te drinken mee.

Sterre: ‘Met ons huisje zaten wij vlak bij Børnenes Jord, een grote speeltuin met activiteiten voor kinderen van een half tot ongeveer 10 jaar, met een kleine kinderboerderij en een voetbalveld er aan vast. Er worden regelmatig borrels georganiseerd bij het, voor iedereen vrij te gebruiken, kampvuur. Supergezellig!’

Kinderen op een fietsje in de speeltuin in Aarhus
Speeltuin in Aarhus
Glijbaan in Børnenes Jord, één van de vele speeltuinen in Aarhus
In Aarhus zijn veel speeltuinen te vinden zoals Børnenes Jord

Koffieliefhebbers opgelet!

Wij worden ontzettend enthousiast van goede koffie. Maar zo goed als de koffie in Aarhus hebben we nog niet eerder gehad. Dat alleen al is een bezoekje aan deze stad waard. Wij vonden de beste koffie in deze café’s:

La Cabra Coffee Roasters

La Cabra is een stijlvol café met een vriendelijk terrasje waar de kinderen prima voor de deur kunnen spelen (want autovrije zone). De koffie is fenomenaal, echt. Ik geloof niet dat ik dat woord eerder heb gebruikt, maar een ander woord zou niet voldoende zijn om de kwaliteit van deze koffie te omschrijven. Naast supergoede koffie serveren ze bij La Cabra uitstekende croissants, heerlijk handgemaakt brood, kaneelbroodjes en allerlei salades. Geschikt als ontbijt, als lunch of gewoon voor tussendoor.

Stillers Coffee

Een andere favoriet was Stillers Coffee, een beetje verstopt achter een binnenplaats, maar zoek het vooral op als je in de buurt bent. Dit is een plek voor echte koffie-experts. Voor speciale espresso ben je wel zo’n zes (!) euro kwijt, dus wees gewaarschuwd. Maar echt, je proeft nergens iets wat in de buurt komt! (behalve bij La Cabra dan :-)) Prima plek om met de kinderen te bezoeken, want de binnenplaats is autovrij.

Broodje met avocado, feta en amandelen
Broodje met avocado, feta en amandelen

Kindvriendelijk lunchen in Aarhus

Met kleine kinderen een stad bezoeken, is soms een hele uitdaging. Na een kronkelende peuter in toom te hebben gehouden in een hippe koffiezaak, vluchten we voor de lunch naar Godsbanen. Hier hebben we wat meer de ruimte. Op het terrein stonden vroeger goederentreinen en nu is het een plek voor tentoonstellingen, concerten en lezingen. Er is ook een restaurant met groot terras: Spiselauget.

Terras van restaurant Spiselauget in Godsbanen Aarhus
Kindvriendelijk lunchen in Aarhus doe je bij restaurant Spiselauget in Godsbanen

Winkelen met kinderen in Aarhus

Sterre: Wij beloofden, tijdens onze roadtrip door Europa, dat onze kinderen in elke grote stad een cadeautje uit mochten zoeken bij een goede speelgoedwinkel. Deze afspraak hielp mij bij het nee zeggen tegen het weinig duurzame speelgoed dat je in praktisch elke supermarkt tegenkomt.

In Aarhus wil je in haast elke winkel wel naar binnen, maar speelgoedwinkel Karrussella was mijn absolute favoriet. Voor kinderen is er zelfs een kleine deur naast de grote deur om naar binnen te gaan. Hoe gezellig! Je vindt er een mooie selectie van duurzaam speelgoed: van treintjes en auto’s tot verkleedkleding en snoezige knuffels.

Gekleurde huisjes in Aarhus Denemarken
De leuke gekleurde huisjes van Aarhus

Kunst kijken in ARoS Kunstmuseum

In Aarhus vind je het grootste kunstmuseum van Scandinavië met als letterlijk hoogtepunt het ronde panoramadak in regenboogkleuren. Dat wilden wij natuurlijk wel eens zien en daarom namen we bij binnenkomst in ARoS Kunstmuseum meteen de lift naar boven. Vanaf de boog zie je de rode daken van de stad, steeds vanuit een andere kleur. De rest van het museum heeft zalen met moderne en hedendaagse kunst.

Kinderen wandelen door het gekleurde panoramadak van ARoS Kunstmuseum in Aarhus
Vanuit het panoramadak van ARoS Kunstmuseum in Aarhus zien we de stad in het blauw
Het regenboog-panoramadak van ARoS Kunstmuseum in Aarhus vanaf het terras
Het regenboog-panoramadak van ARoS Kunstmuseum in Aarhus

Zwemmen in de haven

Aan de rand van Aarhus is een prachtig havenzwembad te vinden. Behalve zwemmen is ook de architectuur van het zwembad een bezoek waard. Het havenzwembad bestaat uit verschillende baden, van een kinderbadje tot een wedstrijdbad, een rond duikbad en een ruimte voor het beoefenen van onder andere waterskiën. Wij hadden er een superleuke middag in het (koude) natuurwater.

Klaar met zwemmen? Aan de rand van het zwembad vind je allerlei eetstandjes waar je terecht kunt voor lekkere ijsjes, goede cocktails, frietjes, broodjes hamburgers en nog veel meer.

Mensen zwemmen op een zomerse dag in het Havenzwembad van Aarhus
Bezoek zeker het Havenzwembad als je naar Aarhus gaat met kinderen

Meer lezen over Denemarken

Heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt en wil je Aarhus wel bezoeken? Neem dan ook eens een kijken op onze pagina vakantie Denemarken met kinderen voor handige tips, leuke accommodaties en meer. Andere leuke blogs over Denemarken zijn.

Even voorstellen! Deze tips in Aarhus kreeg je van:

Sterre: ‘Tijdens onze camperroadtrip door Europa belandden we in het Deense stadje Aarhus. Ik ben gek op steden in Europa, maar van Aarhus had ik nog nooit gehoord! Wij waren er in juli, vlak voor het hoogseizoen, en werkelijk alles was er fijn. Gekleurde huisjes, weinig verkeer en heel veel speeltuinen.’

Renee: ‘Mede door de tips van Sterre raakte ik enthousiast over Aarhus en daarom bezochten ik de stad met mijn gezin tijdens onze tweeweekse vakantie in Denemarken. Ook ik was meteen verkocht en bij thuiskomst heb ik dit artikel aangevuld met tips!’

Pin it

4 reacties

 • Daniëlle Gaasbeek zegt:

  Hoi Sterre, mede dankzij jouw blog ben ik enthousiast geraakt over Aarhus! Heel grote kans dat wij over een paar maanden alle leuke plekken die je omschrijft zelf verkennen 🙂 Kun je me vertellen via welke organisatie of website jullie je accommodatie boekten en misschien zelfs de naam van de accommodatie?

  • Marlieke zegt:

   Ha Daniëlle,
   Sterre is helaas niet meer actief als blogger. Heb je inmiddels iets gevonden? Je zou kunnen zoeken via Airbnb of Booking.com. Daar moet genoeg op staan.
   Groetjes Marlieke

 • Eveline zegt:

  Heel leuk om te lezen! Wij zijn ook in Aarhus geweest met kinderen en het cultureel centrum Dokk1 aan de rand van de stad is een echte aanrader. Op een groot ‘dek’ aan de buitenrand van dit centrum staan allemaal klim- en klauterobjecten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*