Vakantie Denemarken met kinderen

Vakantie Denemarken met kinderen

Maak je plannen voor een vakantie Denemarken met kinderen? Wij zijn fan van dit kindvriendelijke land waar je mooie natuur, rust en heel veel ruimte vindt. In dit artikel vertellen we alles over Denemarken, delen we de leukste regio’s, geven we tips voor een bezoek aan Legoland en noemen we de kindvriendelijke vakantieparken!

Gras bij het strand van Boeslum-strand in Djursland, Oost-Jutland
In Denemarken vind je heerlijke rustige strandjes, zoals het Boeslum-strand in Djursland

Denemarken met kinderen 

Denemarken staat bekend als erg kindvriendelijk. Er zijn veel openbare toiletten, verschoonplekken, borstvoedingsruimtes, picknickplekken en speeltuintjes om even uit te razen. Je merkt aan alles dat er aan kinderen gedacht wordt. Zo heb je langs de wachtrijen van Legoland speelplekjes, zodat kinderen zich niet hoeven te vervelen in de rij. Wat ook lekker is, is dat het ruimtelijk en rustig is. Je hoeft je dus niet opgelaten te voelen als je kinderen even willen spelen of hollen. 

Misschien vraag je je af wat je nou eigenlijk van Denemarken kan verwachten. Welke bezienswaardigheden er zijn en welke regio je moet bezoeken als je er op vakantie gaat. Wij bezochten verschillende delen van het land en zetten alle info op een rij. 

Leukste regio’s van Denemarken 

Denemarken bestaat uit drie eilanden: het eiland Seeland waar ook Kopenhagen op ligt, het kleinere eiland Funen en het grote schiereiland Jutland. Binnen die eilanden vind je verschillende regio’s en bezienswaardigheden.

Gekleurde huisjes in de haven van Kopenhagen
Hoofdstad Kopenhagen ligt op het eiland Seeland

Jutland

Vanaf Nederland is Jutland het dichtstbij. Wil je dus niet te ver rijden, dan verblijf je hier. Zuid-Jutland, net over de Duitse grens, ligt maar op 600 kilometer van Utrecht, dus met een beetje geluk rijd je er in één keer naartoe. 

Regio’s in Jutland

In Jutland vind je verschillende regio’s:

 • Noord-Jutland – met het noordelijkste puntje van Denemarken en de stad Aalborg
 • Oost-Jutland – ook wel de regio Aarhus
 • Zuid-Jutland – waaronder het Waddengebied en steden Ribe en Esbjerg
 • West-Jutland – aan de Deense Noordzee
 • Centraal-Jutland
Kustpaadje in de duinen in Noord-Jutland
In Noord-Jutland vind je eindeloos veel kustpaadjes door de duinen

Onze favoriete regio’s in Jutland zijn Oost-Jutland, waar je het heuvelachtige schiereiland Djursland vindt en de levendige stad Aarhus. Maar ook de onbekendere regio Noord-Jutland met stranden, duinen en vakantieparken aan zee. De westkust van Zuid-Jutland ter hoogte van de steden Ribe en Esjberg vinden we ook heel leuk. Wist je dat je hier gewoon aan de Waddenzee zit? Er zijn zelfs Waddeneilanden zoals Rømø en Mandø.

Bekijk onze tips voor Noord-Jutland met kinderen

Vuurtoren Knude Fyr in het duinlandschap van Denemarken
Vuurtoren Knude Fyr in Noord-Jutland
Mooie natuur in National Park Mols Bjerge in Djursland
Het heuvelachtige National Park Mols Bjerge in Djursland

Leuke steden in Jutland

De grootste stad van Jutland is Aarhus, dit is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Andere mooie steden zijn Ribe, Esjberg, Kolding en Aalborg. Bekijk hier onze tips voor Aarhus met kinderen.

Seeland

Het leuke aan de regio Seeland is dat je bijna overal op het eiland op maar een uurtje rijden van Kopenhagen zit. Ben je dol op Deense designwinkels en de bruisende sfeer van een stad? Dan combineer je een bezoek aan de hoofdstad met een strandvakantie in Seeland.

Regio’s in Seeland

 • Noord-Seeland
 • Oost-Seeland – waar Kopenhagen ligt
 • West-Seeland
 • Zuid-Seeland en het eiland Møn

Onze favoriete regio in Seeland is het zuiden vanwege het eiland Møn met strand en de beroemde kliffen Møns Klint.

Strandje bij de kliffen van Møn in Seeland
De kliffen van Møn zijn een bekende bezienswaardigheid in Seeland

Leuke steden in Seeland

De belangrijkste stad van het eiland Seeland is natuurlijk hoofdstad Kopenhagen. Andere steden die veel bezocht worden zijn Roskilde en Hillerød. Bekijk onze tips voor een citytrip Kopenhagen met kerst.

Funen

Het eiland Funen ligt tussen Seeland en Jutland in en is met bruggen en tunnels verbonden met de rest van het land. Het is een fijne bestemming voor een vakantie Denemarken met kinderen, want doordat het relatief klein is, zit je altijd dicht bij het strand. 

Leuke steden op Funen

Funen is maar een klein eiland en is daardoor niet echt op te delen in regio’s. De grootste stad van Funen is Odense.

Natuur Denemarken 

De natuur in Denemarken bestaat uit stranden, kliffen, heuvelachtig gebied met goudkleurige grassen en diepgroene bossen. Aan de kust voelt het als de Nederlandse Waddeneilanden met lange zandstranden, omringd door duinen, helmgras en struiken met rozenbottels. Sommige mensen zijn bang dat het land een beetje saai is. En ergens begrijpen we dat wel. Hoewel wij ons er nooit verveeld hebben en het juist een heerlijk vakantieland vinden, voelt het voor ons Nederlanders misschien wel wat gewoontjes. Omdat het qua natuur best wel op ons eigen land lijkt. 

Krab in het water bij het Deense waddeneiland Mandø
Krabbetjes vangen bij het Deense Waddeneiland Mandø
Wuivende korenhalmen in een typisch Deens landschap
Typisch Deens landschap met wuivende korenhalmen

Mooiste deel van Denemarken

Natuurlijk wil je tijdens je vakantie naar het mooiste deel van Denemarken en vraag je je af welk gebied nou het allermooiste is. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in het land is Møns Klint. En inderdaad, de witte krijtrotsen op het eiland Møn zijn prachtig. National Park Thy in Noord-Jutland wordt genoemd als één van de mooiste nationale parken. Qua bossen en meren staat het merengebied rondom de stad Silkeborg bekend als een topper. Maar ook National Park Mols Bjerge in Djursland vonden wij prachtig. 

National Park Thy in Noord-Jutland Denemarken
Op ontdekking in National Park Thy, één van de mooiste parken van Denemarken
Steiger bij Østre Søbad aan het Almind-meer bij Silkeborg
In het merengebied bij de stad Silkeborg vind je leuke strandjes met ronde steigers

Wij denken dat je in elke regio hele mooie plekjes vindt. Staar je dus niet blind op één deel van Denemarken, maar zoek naar een regio waar voor jou en je kinderen hoogtepunten te vinden zijn. Wil je altijd eens naar Kopenhagen, bezoek dan Seeland! Staat Legoland al jaren op jullie lijstje? Zorg dan dat je daar in de buurt je vakantie viert. Zijn jullie echte strandliefhebbers? Kies dan voor een locatie aan zee. 

Kinderen spelen op het verlaten Vibæk-strand in Denemarken
Spelen op de verlaten strandjes rondom het plaatsje Ebeltoft

Denemarken in combinatie met Legoland 

Voor heel veel gezinnen geldt: als we naar Denemarken gaan dan móeten we naar Legoland. Een bezoek aan dit pretpark is vooral voor de kinderen vaak een hoogtepunt van de vakantie. 

Gelukkig is Legoland prima te combineren met een vakantie Denemarken met kinderen, zeker als je naar Jutland of Funen gaat. Billund, het plaatsje waar Legoland gevestigd is, ligt dan namelijk praktisch op de route. Je hoeft er bijna niet voor om te rijden.

Kinderen kijken naar de miniatuurboot in Miniland, Legoland
Een bezoek aan Legoland is voor veel kinderen het hoogtepunt van de vakantie

Hoeveel dagen heb je nodig voor Legoland? 

Wil je Legoland bezoeken tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is het handig om eerst te bedenken hoeveel dagen je naar Legoland wilt. Je kunt Legoland in een dagje bezoeken vanaf je accommodatie in Zuid- of Centraal-Jutland, maar natuurlijk kun je ook wat ruimer de tijd nemen en één of twee nachtjes in Billund verblijven. Je hebt dan de optie om een tweedaags ticket voor Legoland te kopen of een combi-ticket met Legohouse.

Huizen van Lego-blokjes in Legoland
Huizen van Lego-blokjes in Miniland, het miniatuurgedeelte van Legoland

Overnachten rondom Legoland 

Je hebt verschillende opties als je wilt overnachten rondom Legoland en helaas is onze conclusie dat bijna alle opties vrij duur zijn. Renee bezocht Legoland tijdens haar vakantie in Denemarken en verbleef twee nachten in een boerderij met grote tuin op 5 minuten rijden van Billund. Zo was er genoeg tijd om Legoland en Legohouse te bezoeken en hadden ze een plek om ’s avonds lekker te relaxen. 

Je kunt er ook voor kiezen om op de camping, in het vakantiepark of in het hotel van Legoland zelf te slapen. De camping is vrij goed te betalen en het hotel is behoorlijk aan de prijs. Wat wel heel erg leuk is, is dat je in een Duplo-bed slaapt en dat je via een speciale ingang het park in kunt. 

Bed van Duplo in Legoland Hotel
In het Legoland Hotel slaap je in een bed van Duplo

Welk Landal-park ligt dicht bij Legoland?

Er liggen twee vakantieparken binnen een uur rijden van Legoland: Vakantiepark Landal Seawest en Vakantiepark Landal Søhøjlandet. In Denemarken vind je in totaal 7 vakantieparken van Landal Greenparks. Deze parken waren vroeger van een Deense keten en zijn nu dus onderdeel van het Nederlandse Landal. De kwaliteit (en luxe van de huisjes) verschilt enorm per vakantiepark, maar wij hebben goede ervaring met de twee Landal-parken die het dichtst bij Legoland liggen.

Accommodaties Denemarken

De volgende stap in het vastleggen van je vakantie Denemarken met kinderen is een leuke slaapplek vinden. Je hebt verschillende opties. Van kamperen op campings tot een rondreis met een camper en van een particulier vakantiehuisje tot een gezellig vakantiepark. 

Speeltuin en huisjes op Vakantiepark Landal Søhøjlandet
Het nieuwere gedeelte van Vakantiepark Landal Søhøjlandet in de buurt van Silkeborg

Vakantiepark Denemarken

Om een leuk vakantiepark in Denemarken te vinden, is het handig om eerst te weten waar je wilt verblijven. Wij hebben vooral ervaring met vakantieparken in Jutland. Zo verbleef Renee in Vakantiepark Ebeltoft in Djursland en in Vakantiepark Søhøjlandet in het merengebied bij Silkeborg vlak bij Legoland. Kleine Globetrotter-fotograaf Femke was helemaal weg van Skallerup Seaside Resort in Noord-Jutland, een vakantiepark aan zee mét zwembad. Wil je juist liever in het Waddengebied zitten? Dan is vakantiepark Ribe Byferie Resort een leuke optie. Maar ook over Vakantiepark Seawest hebben wij veel goede verhalen gehoord.

Lees onze uitgebreide blog over vakantieparken in Denemarken.

Gekleurde huizen aan het water van Vakantiepark Landal Ebeltoft
Vakantiepark Landal Ebeltoft ligt aan het water in een jachthaven

Vakantiehuisje Denemarken

Wil je liever een particulier vakantiehuisje in Denemarken huren? Dan kun je ook eens een kijkje nemen op de website van Feriepartner. De huisjes zijn vaak particulier bezit en hierdoor goed betaalbaar. De website Natuurhuisje.nl heeft ook vakantiehuisjes in Denemarken in het aanbod. 

Zwart huisje in de duinen van Noord-Jutland
Vakantiehuisje in de duinen van Noord-Jutland

Vakantiehuis met hond

Wist je dat Denemarken niet alleen kindvriendelijk is, maar dat het ook bekend staat als een land waar je je hond gerust mee naartoe kan nemen? Zo ging onze redacteur Jolanda op vakantie naar Denemarken met kind en hond. Zij verbleef op vakantiepark Storkesøen Ribe en ontdekte vanuit daar de Deense Waddeneilanden en de gezellige steden Ribe en Esjberg. 

Hond en kind in het bos in Denemarken
In Denemarken kun je gerust je hond meenemen op vakantie

Camping Denemarken

Zoek je een camping in Denemarken en ben je nieuwsgierig naar de kliffen van Møn?

Birgit, Remco, Meks (7) en Noan (3) stonden een week op de mooie camping Camp Møns Klint op het gelijknamige eiland. Ze vonden het een heerlijke plek waar de kinderen konden vissen, broodjes bakten boven het kampvuur en zich uitleefden in het zwembad en in de speeltuin. Lees meer over Camp Møns Klint.

Vissen bij camping Camp Møns Klint
Vissen vangen bij camping Camp Møns Klint op het eiland Møn in Seeland

Denemarken met een camper 

Met de camper Denemarken ontdekken kan natuurlijk ook. Je mag in Denemarken niet wildkamperen, zoals dat in Zweden, Finland en Noorwegen wel mag. Gelukkig vind je er wel heel veel campings, aan zee en in de natuur. 

Roadtrip Denemarken 

Vind je alle regio’s in Denemarken geweldig klinken en kun je niet kiezen? Dan kun je natuurlijk ook een rondreis maken. Denemarken is maar een klein beetje groter dan Nederland, dus je kan in één vakantie heel veel van het land zien. 

Kanonnen van bunkermuseum van Hanstholm in Denemarken
Bezoek aan het bunkermuseum van Hanstholm tijdens een rondreis door Denemarken

Route Denemarken van 3 weken 

Alma, Pim, Mees (10) en Joep (7) maakten een roadtrip van 3 weken door Denemarken en doorkruisten Seeland, Funen en Jutland. Natuurlijk ontbrak een bezoek aan Legoland niet en ook Kopenhagen deden ze aan. Bekijk de route Denemarken van 3 weken van Alma en haar gezin. 

Route rondreis Denemarken
Route door Denemarken van Alma, Pim, Mees (10) en Joep (7)

Wat kun je nog meer verwachten van een vakantie Denemarken met kinderen? 

Twijfel je nog of Denemarken een vakantieland is voor jou en je gezin? Wij vinden een vakantie het land de perfecte keuze voor: 

 • Actieve kinderen die lekker de ruimte willen hebben. Rennen, hollen, vliegen, het kan in Denemarken. Het land is qua oppervlakte bijna vergelijkbaar met Nederland, terwijl er nog geen 6 miljoen mensen wonen. Kun je je voorstellen hoeveel ruimte er over is voor gras, strand en bos?
 • Gezinnen die niet twee dagen in de auto willen zitten naar Zuid-Europa, maar het liefst in één dag doorsjezen naar hun vakantiebestemming. 
 • Mensen die van de natuur houden, maar ook leuke steden met smaakvolle horeca en mooie (woon)winkels kunnen waarderen.
 • Gezinnen met jonge kinderen, die heel blij worden van ruime verschoningsplekken en zelfs borstvoedingsruimtes op openbare plekken en in de horeca.
 • Gezinnen die het liefst op vakantie zijn aan zee. Met een kustlijn van bijna 7.000 kilometer zit je in Denemarken wel goed.
Kind zoekt fossielen op het strand van Karlby & Sangstrup in Djursland, Jutland
Fossielen zoeken op het strand bij de kliffen van Karlby & Sangstrup in Djursland, Jutland

Wat te doen met kinderen in Denemarken?

Wat onze kinderen vooral leuk vonden tijdens de vakantie in Denemarken is het zwemmen in de zee en in de meren. Maar we bezochten ook een aantal boerderijen waar we fruit kochten en zelf bosbessen mochten plukken. Dat vonden ze geweldig. Legoland was natuurlijk een hoogtepunt, maar uiteindelijk was vooral het vele buiten zijn en picknicken in de natuur hetgeen dan de vakantie in Denemarken zo fijn maakte. Dat er overal zoveel ruimte was om te spelen en rennen vonden we ook ideaal. 

Bosbessen en bramen plukken tijdens een vakantie Denemarken met kinderen
Het plukken van bosbessen en bramen bij Ømosebær, een hoogtepunt voor de kinderen
Speeltuin in kindvriendelijk Denemarken
In het kindvriendelijk Denemarken vind je veel speeltuinen en gras om op te rennen

Veelgestelde vragen over Denemarken

Wat is de beste reistijd voor Denemarken?

Ga op vakantie naar Denemarken in de tweede helft van augustus, de Denen hebben dan geen vakantie meer en daardoor is het in de attractieparken en musea een stuk rustiger. Ook zijn de accommodaties vaak goedkoper. 

Is Denemarken warm in de zomer?

Toen wij in Denemarken waren liepen de temperaturen in Europa op tot 35 graden. In Denemarken was het ook lekker weer, maar rond de 25 graden en ’s avonds koelde het af. Heerlijk! De keerzijde is dat je nooit zeker weet of je lekker weer hebt.

Is Denemarken duur? 

Ja, Denemarken is duurder dan Nederland. Voor een broodje in een restaurant betaal je tussen de €15,- en €20,- en een koffie is al snel €4,-. Door in ons huisje te koken of in de natuur te picknicken, konden we de kosten goed binnen de perken houden. 

Is Denemarken kindvriendelijk?

Wij vonden Denemarken heel kindvriendelijk. Vooral doordat er veel ruimte is om te rennen en spelen. Er zijn speeltuinen, stukken grasveld, stranden en bossen. Ook zijn de voorzieningen, zoals verschoningsruimtes, heel erg goed. 

Welke route naar Denemarken?

Wij reden naar Denemarken via het Duitse Osnabrück, Bremen, Hamburg en Flensberg. Op de heenweg waren er werkzaamheden bij Hamburg waardoor we flink wat vertraging opliepen. 

Kun je naar Denemarken met de boot?

Als je op vakantie gaat naar de regio Seeland, dan kun je ook met de veerboot van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken reizen. De vaartijd is ongeveer 45 minuten.

Heeft Denemarken tolwegen?

In Denemarken heb je geen tolwegen, maar er zijn wel twee bruggen waar je tol voor moet betalen. Het gaat om de brug tussen eilanden Funen en Seeland (Storebæltsbroen) en om de brug tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden). De bruggen kosten tussen de €50,- en €100,- voor een normale personenauto.

Tussenstop naar Denemarken

Wil je de reis naar Denemarken opbreken? Dan adviseren we om een tussenstop in te plannen net na Hamburg. Je bent dan voorbij de ergste drukte. Wij overnachtten in het dorpje Nortorf dat aan de snelweg op een uurtje van Hamburg ligt. 

Heb je wat gehad aan onze tips voor je vakantie Denemarken met kinderen? Neem dan ook eens een kijkje in onze webshop voor onze boeken met nog veel meer leuke kindvriendelijke vakantiebestemmingen!


Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wij een kleine fee ontvangen als je via ons een accommodatie boekt. De tips die we geven zijn allemaal door ons of onze redacteurs/volgers zelf bezocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*