Bako National Park met kinderen – Praktische tips

Bako National Park met kinderen – Praktische tips

Het was misschien wel het hoogtepunt van onze reis door Maleisië: Bako National Park in Maleisisch Borneo. Slapen in een huisje in de jungle met om ons heen de geluiden van rondspringende apen en het geruis van de zee. Om de volgende ochtend oog in oog staan met de zeldzame neusaap. Om nog maar te zwijgen over alle andere aapjes, slangen, reptielen en krabbetjes die we zagen. Wist je dat dit prachtige natuurgebied ook prima met kinderen te bezoeken is? Wij geven praktische tips. 

Bako National Park – Waar ligt dat?

Bako National Park is een natuurgebied in de provincie Sarawak op Maleisisch Borneo. Op slechts een uurtje rijden vanaf de hoofdstad van Kuching. Dit is de plek om neusapen in het wild te spotten.

De pier waar de bootjes naar Bako vertrekken

Hoe kom je er

Er is maar een manier om in Bako National Park te komen en dan is met een bootje. Vanaf de pier van Bako city vertrekken meerdere bootjes per dag. Een kaartje koop je gewoon ter plekke en kost zo’n €5 per persoon (retour). Daarnaast moet je een National Park fee betalen van €10 per persoon. Kinderen tot 4 mogen gratis mee. Bij de pier vind je een klein restaurantje waar je kan wachten tot je mee kan. Bestel hier zeker voor €0,20 een samosa. Heerlijk!

De tocht over het water duurt een klein half uur en gaat met kleine, open bootjes waar ongeveer 10 man in kan. Eerst vaar je door een inham waar het water rustig is, maar het laatste stukje is over open zee. Wij bezochten Bako in het regenseizoen en hadden geluk dat de zee niet al te ruw was. Je krijgt voor vertrek een reddingsvest aan. Ze hebben ook reddingsvesten voor kinderen beschikbaar.

Bako City is een klein uurtje rijden met de auto vanaf Kuching. Het is in Kuching ook mogelijk georganiseerde tours te boeken naar het National Park. Deze zijn duurder dan dat je het zelf doet, maar scheelt een hoop uitzoekwerk.

Tip: Hou de getijden in de gaten. De bootjes kunnen alleen vertrekken bij vloed.

Je kan alleen per boot(je) naar Bako National Park

Slapen in Bako National Park

Je kan natuurlijk als dagtrip naar Bako, maar veel leuker is om er te slapen. Op 50 meter van het strand staan meerdere bungalows en geschakelde huisjes. Verwacht hier overigens geen luxe. De hutjes bestaan uit bedden en een simpele badkamer met koude douche.

De huisjes worden beheerd door de overheid van Sarawak en zijn ook alleen maar te boeken via deze website. Reis je in het hoogseizoen naar Bako National Park (juli en augustus)? Dan is vooraf boeken een must!

Een voordeel van slapen in het park is dat je grotere kans hebt op het spotten van neusapen. Die zijn vooral laat in de middag en in de ochtend actief.

De bungalows in Bako National Park zijn eenvoudig

Als je blijft slapen heb je meer kans op het spotten van neusapen

Eten en drinken

In Bako National Park vind je natuurlijk geen supermarkt. Maar in het hoofdgebouw vind je wel een simpel restaurant waar je drie keer per dag een maaltijd kan bestellen. Het ontbijt en de lunch zijn in buffetvorm. Het diner is a la carte. Verwacht hier simpele gerechten als Nasi Goreng en Bami. Voor de kinderen hebben ze frietjes en kip nuggets. Je kan hier ook terecht voor snacks, fruit, ijsjes en koud drinken.

Tip: Zorg voor voldoende cash geld, want je kan in Bako niet pinnen.

In de kantine kan je terecht voor maaltijden en snacks

Bekijk hieronder onze video met beelden van Bako National Park. Bezoek ons Youtube kanaal voor meer Azië blogs.

Wandelen in Bako

Maar natuurlijk ga je naar Bako om door de natuur te wandelen en wilde dieren te spotten. Voordat je op pad mag moet je je registreren bij het hoofdkantoor in het park. Zo weten ze wie er allemaal in de jungle lopen. Je kan op pad met een gids, maar je kan ook zelfstandig lopen over de goed aangegeven wandelpaden. Er zijn twee korte wandelingen die ook zeer geschikt zijn met kinderen. Eentje naar de mangroven, waar je grote kans hebt om neusapen te spotten en een pad met plankenpaadjes langs de zee.

Zorg voor goede schoenen en voldoende drinken als je op pad gaat. Liever met een gids? Regel die dan voordat je op de boot stapt naar het National Park. Wij liepen zonder, maar zouden volgende keer absoluut met gaan wandelen. De rangers zijn veel beter in het spotten van dieren.

Tip: Slaap je in Bako National Park? Er is elke avond een gratis avondwandeling in het donker met een ranger. Jammer genoeg ging deze bij ons door slecht weer niet door.

Heel veel zien zonder ver te lopen

Uiteindelijk zagen wij de meeste dieren in de directe omgeving van onze bungalow. Eind van de dag slingerden de brulapen door de bomen naast ons huisje. Terwijl we op de veranda zaten schuifelde er een baardzwijn al knorrend voorbij. In een boom vlakbij lag een groene gifslang te slapen en na zo’n tien minuten lopen zagen we makaken en silver leaf monkeys met baby. Om nog maar te zwijgen over de ontelbare krabbetjes en salamanders.

Hierdoor is Bako National Park ook bijzonder goed te bezoeken met kleine kinderen. Hou je kids wel goed in de gaten om een dierenbeet te voorkomen.

Neusapen naast onze bungalow

Silver leaf monkey

Green viper

Overal krabbetjes

Pas op voor krokodillen

Wat je misschien niet verwacht is dat je een heel groot strand voor de deur hebt liggen als je in Bako National Park bent. En wat voor strand. Mooi fijn zand, grillige rotsen en de jungle op de achtergrond. Wauw! Maar voordat je enthousiast je handdoekje uit gaat rollen en met zwempak de zee in duikt… In de zee rondom Bako kunnen zoutwater krokodillen zitten. Het is dan ook verboden te zwemmen.

Overigens kan je wel rustig over het strand wandelen. Zeker bij eb is het hier waanzinnig mooi.

Op het strand van Bako is het wel veilig spelen voor kinderen

Het strand van Bako National Park is prachtig

Is Bako National Park veilig?

Je moet je realiseren dat je in de jungle bent waar wilde dieren wonen. Hou je kinderen bij je in de buurt en blijf op gepaste afstand als je dieren spot. Dit geldt vooral voor de makaken die nog weleens agressief kunnen zijn. Neem geen plastic tasjes mee met eten als je gaat wandelen. De apen weten precies dat daar eten in zit en zullen er alles aan doen om de tas in handen te krijgen.

Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld al hebben we wel een kleine aanvaring met een makaak gehad. Vind je het te spannend om alleen op pad te gaan? Regel dan een gids of probeer aan te sluiten bij een ander gezin als je gaat wandelen.

Ga absoluut niet zwemmen in de zee vanwege de krokodillen.

In Bako komt geen malaria voor. Er zitten wel heel veel muggen. Zorg dus voor lange kleding en muggen werende middelen om prikken te voorkomen. Bekijk hier de actuele malariakaart van Maleisië.

Beste reistijd

De beste tijd om Bako National Park te bezoeken met kinderen is tijdens het droge seizoen dat loopt van april t/m oktober. Er valt dan de minste regen en de zee is rustiger. Wij bezochten Bako in december en hadden gelukkig ook rustig weer. Als de zee te ruig is kan het zijn dat er geen bootjes gaan.

Meer Maleisisch Borneo? Lees hier onze tips voor Kuching.

Meer Maleisië? Op deze pagina vind je een overzicht van al onze artikelen.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*