Buggy mee op reis? Of toch maar een draagzak?

Buggy mee op reis? Of toch maar een draagzak?

En dan is daar het grote dilemma. Nemen we de buggy mee op vakantie of een rugdrager? Als je met de auto bent is dit niet zo’n groot probleem. Dan prop je hem er nog ‘effe bij’, maar in een vliegtuig wordt het een ander verhaal en kan het snel een blok aan je been worden. Wij namen wel buggy’s mee naar Spanje, maar lieten ze mooi thuis toen we naar Portugal en Bali gingen. Hieronder leg ik je uit waarom.

Handen vrij met een draagzak

Je besluit na de vlucht met het ov naar het hotel te gaan, want dat bespaart lekker een paar centen. Maar als de bagage eenmaal van de band is besef je ineens dat je toch een paar handen te kort komt om én twee grote koffers én een (of twee) kind(eren) in buggy mee te nemen.

Een rugdrager is handiger dan een buggy als je op ongelijke paden loopt

Met één been op de stoep…

Je maakt een dagtrip naar dat schattige, authentieke Portugese stadje met van die mooie klinkerstraatjes. Bij elk hobbeltje blijft het wieltje van de buggy steken en voor je het weet loopt de een met een peuter op de arm en de ander te slepen met een ingeklapte buggy. Het normaal zo lekkere mediterraanse zonnetje zorgt er voor dat behalve je lichaamstemperatuur ook je goede humeur de pan uit rijst. Al voor de koffie zitten jullie weer in de auto.

Op de fiets

Het leuke guesthouse waar jullie overnachten heeft gratis fietsen ter beschikking, maar kinderzitjes ho maar. Vol goede moed zet je de kleine achterop de bagagedrager. ‘Mama goed vasthouden hè!’ Maar nog voor je de bocht om bent heb je al een voetje tussen de spaken zitten. Dat wordt de rest van de week lopen of met de taxi.

Heb je een draagzak mee? Dan kan je kindje in de draagzak achterop de fiets mee. Wij hebben dit verschillende keren gedaan en het werkt prima. We droegen zelfs een peuter op onze buik in de drager tijdens een scootertocht door Bali. Ideaal!

Met een buggy hadden wij nooit over deze stadsmuur kunnen wandelen

Ik wil niet lopen

Je hebt een uur gereden om een mooie wandeling te kunnen maken in dat ene natuurpark waar je zo graag naartoe wilde. De buggy heb je thuis gelaten, want peuter of kleuter lief kan best een paar kilometer zelf lopen. Maar na honderd meter gaat de anders zo gezellige peuter zitten op de grond en weigert het nog een stap te zetten. Zelfs de meegenomen koekjes en snoepjes werken niet. Het zitten is overgegaan in liggen en gillen. Er zit niets anders op dan je kind van de grond te schrapen en terug te rijden.

Wij zweren bij de draagzakken van Tula. Als onze peuter of kleuter echt niet zelf wil lopen toverden we de drager uit onze rugzak. Handig!


> Lees hier onze tips om wandelen met kleine kinderen zo makkelijk mogelijk te maken


Rustig winkelen terwijl je kindje slaapt

Je loopt in een stad met fijne voetpaden. Je kan rustig om je heen kijken en samen genieten van een bak koffie. Jullie kindje ligt heerlijk te slapen in de buggy. Toch wel fijn dat je die meegenomen hebt ;-).

Zelfs een grote kleuter is nog prima te dragen in de rugdrager


Rugdrager versus buggy praktisch

Waarom een rudrager in plaats van een buggy?

Wij schaften onze rugdragers aan na een vakantie in Spanje. Het bleek de beste koop ooit. Geen gedoe met buggy’s op hobbelige voetpaden, altijd je handen vrij, geen gezeur dat je kindje niet meer wil lopen en je ze dus moet tillen, handig als er geen zitje is op de fiets of als je achterop de motor zit met je kindje tussenin. Zelfs op het warme Bali hebben we de drager veel gebruikt. Daarnaast biedt de rugdrager ook een stukje geborgenheid waardoor onze tweeling er ook weleens een powernap in doet.

Eerst oefenen voor de vakantie?

Nog nooit eerder gedragen? Oefen dan eerst een paar keer thuis! En zorg ervoor dat je een rugdrager koopt die ergonomisch verantwoord is.

Welke rugdrager is handig met een peuter of kleuter?

Zoals je al las zijn wij fan van de dragers van Tula. Wij kochten de Coast variant die heel geschikt is voor warmere temperaturen. Wij hebben geen moment spijt gehad van onze keuze en hebben hem al aan veel vrienden uitgeleend die uiteindelijk zelf ook de Tula hebben aangeschaft.

 > Met de kortingscode GLBTRTTR10 krijg je 10% korting op een draagzak naar keuze bij draagzak.nl 

Tot welke leeftijd kan je een kindje dragen in een rugdrager?

Dit is uiteraard afhankelijk van de drager die je aanschaft. Maar laten wij even uitgaan van de variant die wij zelf gebruikten. Wij hebben zelf onze kinderen gedragen tot ze 4 jaar en ongeveer 18 kilo waren. Op dat moment vond ik het zelf te zwaar worden. De draagzak kan een gewicht tot 27 kilo dragen. Je zou dus je kindje tot een jaar of 8 in de rugdrager kunnen dragen.

Opvouwbare buggy

Wil je toch liever een buggy mee?Dan is een lichtgewicht variant die goed in te klappen is wel fijn.

> Wij vonden deze opvouwbare, betaalbare buggy voor op reis van Goodbaby


Wij zijn op geen enkele manier gesponsord om dit bericht te schrijven. Wel bevat deze post affiliatie links. Dit houdt in dat wij een kleine commissie ontvangen als jullie via onze link een product of dienst aanschaffen. Het kost jullie helemaal niks extra en wij kunnen mooie reizen maken en erover blijven schrijven. Een win-win situatie ;-).

Heb je vragen of toevoegingen? Laat dan vooral een reactie achter!

6 reacties

  • Mirana zegt:

    Wij hadden zowel een buggy en een draagzak mee. Onze buggy was als tas mee te nemen lichtgewicht en in te klappen als klein pakketje. Paste in het vliegtuig als handbagage is onze kleine huurauto, en mee te nemen als we met een uber werden opgehaald buggy yoyo de beste uitvinding.

    • globetrotter zegt:

      Dat klinkt als de perfecte buggy! Wat ik vooral heel prettig vind aan de rugdrager is dat we allebei onze handen vrij hadden, maar ik denk dat dit met een tweeling sowieso anders is 😉

  • Denise - Follow my footprints zegt:

    Toen de kinderen klein waren namen wij zowel de buggy (voor de een) als de Bugaboo (voor de ander) als de draagzak mee. Totdat ik toen de kinderen nét 2 en 4 waren alleenstaande moeder werd en besefte dat ik maar 1 paar handen heb. Een grote trolley (voor de bagage van ons drietjes bijelkaar) en een buggy tegelijk gaat dan al niet, omdat je die eigenlijk altijd met 2 handen moet sturen. Dus daarna heb ik alleen voor de jongste (toen 3 of 4) nog een drager meegenomen, maar die uiteindelijk niet eens meer gebruikt. Wel vielen ze toen nog steeds op de meest onmogelijke tijdstippen en plekken in slaap, dus dat was ook niet altijd handig in m’n eentje, maar nu lach ik erom.

  • Eva zegt:

    Ik ben van #teambuggy. Nooit een draagzak aangeschaft of meegenomen. In Nederland gebruikte ik een keer tijdens een wandelweekend een draagdoek, maar zowel ikzelf als dochterlief vonden dat niet echt een succes. Voor onze trips naar Azië tikte ik een oude Quiny op de kop. Eentje waar het je het niet erg van hoeft te vinden wanneer er tijdens vluchten mee gegooid en gesmeten wordt en ter plaatse ook best vies mag worden door etensvlekken e.d.

  • Ilse zegt:

    Wij namen ze allebei mee. Het voordeel van de buggy vind ik weer dat kids erin kunnen slapen. Mees (net 1) slaapt natuurlijk nog overdag en dan kunnen wij lekker zitten of wandelen en hij slapen. Verder ook altijd de rugdrager mee, zelfs 2..

  • Roger zegt:

    Herkenbaar dilemma! Ik heb ook alle varianten geprobeerd, draagzakken, kinderwagens en buggy’s. Zelf wel eens een duo-kinderwagen meegenomen naar Mallorca. Zoals je zelf al zegt hangt het van de situatie af, wat handig is. Dit jaar neem ik nog een keer de buggy mee voor onze dochter van drie. Volgend jaar hoeft dat niet meer en dan gaat de vlag uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*