De Cinque Terre met kinderen – praktische tips

De Cinque Terre met kinderen – praktische tips

Een van de mooiste stukjes Italië is misschien wel de Cinque Terre. Vijf kleurrijke dorpjes langs de Italiaanse kust. Gelegen net boven La Spezia in de provincie Ligurië. Wij komen hier, samen met onze twee kinderen, al jaren met veel plezier. En ja het is super toeristisch, maar wat is het er prachtig! Wij geven praktische tips om een bezoek aan de Cinque Terre met kinderen zo makkelijk mogelijk te maken.

De vijf dorpen van de Cinque Terre

Laten we de dorpen eerst eens per stuk bekijken. Dan kan je later zelf oordelen welk dorp je wil bezoeken en welke je liever overslaat ;-).

Het mooie dorpje Vernazza

Riomaggiore

Dit plaatsje is het mooiste vanaf het water gezien. Als je met de boot komt loop je vanaf de aanlegsteiger via het kleine haventje en een tunneltje naar het hogere stuk. Hier vind je de hoofdstraat met verschillende winkels en barretjes. 

In het haventje begon vroeger de Via dell Ámore. Een prachtige route langs de kust naar Manarola. Helaas is deze route al jaren gesloten, maar het barretje aan het begin van de route is nog wel bereikbaar en zeker de moeite waard. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over Riomaggiore en de Middelandse zee.

Tip: Parkeer je auto in Portovenere en neem daar de boot (alleen bij rustige zee) naar de Cinque Terre.

Cinque Terre met kinderen - Riomaggiore
Riamaggiore is het mooist vanaf het water
Wil je wandelen in de Cinque Terre met kinderen? Loop dan een tot aan het restaurantje van de Via Dell Amore

Manarola

Je kunt kiezen om Manarola met de trein of boot te bezoeken. Het heeft een klein haventje en overal liggen de vissersbootjes lang de straat. Het is er gezellig met een paar restaurants in de haven met mooi uitzicht. Loop vanuit het haventje rechts een stukje omhoog en je hebt een fantastisch uitzicht op het dorp. Zeker in het donker is dit een prachtig plaatje.

Corniglia

Vanaf het station kun je met een busje in 5 minuten naar het centrum van Corniglia. Voor de fanatiekelingen is daar ‘Lardarina’ een uit 33 delen bestaande zigzag trap met 382 treden. Best een uitdaging maar je wordt beloond met mooie uitzichten over de Italiaanse kust. Corniglia is, doordat het niet direct aan zee ligt en (tja) die trap, het minst drukke dorpje. Dus voor de rustzoekers en wandelaars is het hier prima vertoeven. Ben je maar één dag in de Cinque Terre en dreig je tijd te kort te komen? Sla dit plaatsje dan over.

Vernazza

Wat het precies is met dit dorpje kan ik je niet vertellen, maar Vernazza is favoriet bij iedereen. Of het het sfeertje is, de combinatie van gekleurde huisjes met het kleine baaitje… Ik weet het niet. Maar Vernazza MOET je bezoeken. Het heeft een korte hoofdstraat waar je heerlijke ijsjes kunt kopen en die dan zittend op straat op eet. Kleine boetiekjes met lokale producten en gezellige terrasjes. De kinderen kunnen zich hier op het kleine strandje en de rotsen prima vermaken.  

Cinque Terre met kinderen - Vernazza

Monterosso

Monterosso is, net als Corniglia, minder populair. Het doet aan als een kleine badplaats. Toch vinden wij het heerlijk om juist hier de dag af te sluiten. Het dorpje bestaat uit twee delen, met elkaar verbonden door een tunnel of promenade. Vanaf het treinstation stap je bijna letterlijk het strand op. Hier kun je lekker zwemmen en genieten van de ondergaande zon. Ideaal met kinderen, want die kunnen zich hier, na een vermoeiende dag, zich lekker uitleven.

Loop je naar het oude centrum, dan heb je daar een omheinde speeltuin in de schaduw, met bankjes voor de ouders. Het dorpje zelf heeft veel restaurants en twee gezellige winkelstraatjes.

Cinque Terre met kinderen - Monterosso
Het strand van Monterosso is de ideale afsluiter van een bezoek aan de Cinque Terre met kinderen
In Monterosso is het minder druk

Cinque Terre met kinderen praktisch


Met de trein naar de Cinque Terre

Aan te raden is om een Cinque Terre Card aan te schaffen. Hiermee reis je onbeperkt de hele dag tussen de verschillende dorpjes en heb je toegang tot alle wandelpaden in het Nationaal park. Je kunt de trein nemen vanuit Levanto (noord) of La Spezia (zuid).  De treinen rijden gemiddeld 1-2 keer per uur, dus hou de tijden goed in de gaten. Meer info vind je op www.cinqueterre.eu.com  

Met de boot naar de Cinque Terre met kinderen

Je kunt vanuit Lerici, La Spezia, Portovenerre (zuid) en Levanto (noord) ook de boot nemen naar de Cinque Terre. Met mooi en windstil weer is dit zeker de moeite waard. Het makkelijkste is om een dagkaart te kopen, maar vind je het leuk om éénmalig de boot te pakken tussen twee dorpjes dan kan je aan het loketje een ritkaartje kopen. Let op: De boten varen van eind maart tot begin november, afhankelijk van het weer. Meer info vind je op: www.cinqueterre.eu.com

Wandelen naar de Cinque Terre

De beste manier om dit wonderschone kustgebied te ervaren is door te wandelen. De wandelingen zijn echter vrij pittig en steil, dus niet geschikt voor kinderwagens, rolstoelen en mensen die slecht ter been zijn of een slechte conditie hebben. Om de routes te mogen bewandelen moet je in het bezit zijn van de Cinque Terre Card.

Let op: sinds maart 2019 is het verboden op slippers de wandelpaden van de Cinque Terre te betreden!

Vermijd de ergste drukte

Ja, ik ga niet liegen, de Cinque Terre is druk.  Wil je niet schouder aan schouder lopen? Probeer dan de weekenden en de vakanties zoveel mogelijk te mijden. Het voor- en naseizoen zijn de beste periodes om de dorpjes te  bezoeken. Ook qua temperatuur.

Een dag Cinque Terre met kinderen? Zo pakken wij het aan:

We beginnen met de boot vanuit Portovenerre naar Riomaggiore. Neem daarna de trein vanuit Riomaggiorre naar Manarola. Pak weer de trein van Manarola naar Corniglia (slaan we ook wel eens over). En nogmaals de trein van Corniglia naar Vernazza. Ga met de boot of trein van Vernazza naar Monterosso. En eindig met een boottocht van Monterosso naar Portovenerre.

Camping vlakbij Cinque Terre

Onze favoriete manier van vakantie te vieren in Italië is kamperen (of eigenlijk glamperen ;-). Zoek je een camping vlakbij de Cinque Terre? Dan raden wij Camping River aan.

Bonustip: Alternatief Cinque Terre – Tellaro

Vlakbij Camping River vind je het dorpje Tellaro. Gelegen direct aan zee met kleurrijke huisjes en een klein baaitje. Net zo mooi als de dorpen van de Cinque Terre maar zonder de toeristen. Doe er je voordeel mee ;-).

Wel naar Italië, maar minder toeristisch? Lees dan eens over de vakantie van Angelique in de Marken.

Pin it

1 reactie

  • Dorien Macquoi zegt:

    Hoi
    Wat grappig, wij zitten op camping River en ik stoot toevallig op dit artikel, wat leuk! We willen morgen Cinque Terre bezoeken met onze kids van 9, 7 en 1,5. We doen graag de combi boot/beetje wandelen/trein. Ik ga graag met je tips aan de slag. Waar vertrekken we dan best? Parkeren in Portovenere en daar de boot nemen dan? Of la Spezia?
    Groetjes en bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*