De kampeer academy – van dummie naar pro

De kampeer academy – van dummie naar pro

Weet je nog dat we besloten een caravan te kopen? En dat we er pas geleden voor het eerst mee zijn wezen proefkamperen? Vol vertrouwen zetten we de voortent op. Sloten we het gas aan. Verdeelden we onze spullen over de caravan en gingen we op pad. ‘Dat doen we best leuk’, zeiden we nog tegen elkaar. Maar eerlijk, we deden maar wat. En we deden het allemaal verkeerd. Zo bleek.

De kampeer academy van Obelink

Of we zin hadden om een nachtje te komen kamperen in de achterhoek. Dan kunnen we gelijk aansluiten bij de kampeer academy. De kampeer academy? Ik geef eerlijk toe dat we dat nou niet echt heel sexy vonden klinken. Enne… wij weten toch alles al?

Maar goed. Wij wilden deze academy weleens uitproberen. Dus op een zaterdagochtend heel vroeg vertrokken wij bepakt en bezakt richting Groenlo. Eenmaal aangekomen op het terrein van Marveld recreatie komt er een vriendelijke jongen met knalgroen shirt met Obelink logo ons tegemoet. Of we hulp nodig hebben bij het opzetten van de voortent. ‘Nee joh, dat kunnen we zelf wel’ hoor ik manlief zeggen. Ondertussen hou ik de kinderen in bedwang. Moet er drie keer geplast worden. Wordt er gezeurd om snoep. En zijn er tranen omdat ze nog niet op het springkussen mogen. Je raadt het al. Een half uur later staat de voortent nog niet.

‘Ehhh… hoe moeten de stokken van de voortent ook alweer?’

De beste pannenkoeken van Nederland

Eenmaal gesetteld lopen we naar het veldje wat ingericht is als leerschool. De sfeer is fijn. Er staat een grote circustent. Overal zijn gezellige hoekjes gecreëerd met tarp, slingers en kussens. En met de kinderen is ook rekening gehouden. Er staat een springkussen en er is een animatieteam aanwezig om te schminken en te knutselen. Fijn!

Onze magen rommelen. We worden getrakteerd op een hele fijne lunch met de beste pannenkoeken van Nederland van De Heikamp. En die zijn écht heel erg lekker. Ook is er verse tomatensoep en stokjes fruit. Jam!

We worden getrakteerd op een prima lunch tijdens het kampeer academy weekend.

Kogeldruk, aslast en regelaars

Maar dan wordt het tijd voor ‘serious business’. Pennen en papier worden tevoorschijn gehaald. We zijn hier om te leren.

We beginnen met ‘hoe verdelen we zo goed mogelijk het gewicht in de caravan?’ Er komen termen als kogeldruk en aslast voorbij. Wist je bijvoorbeeld dat je een weegschaal kan zetten onder het voorwiel van de caravan om het voorste gewicht te wegen? Ik niet! En weet jij eigenlijk hoeveel gewicht jouw auto mag trekken en hoe hoog de kogeldruk mag zijn? En dat het het beste is om de kogeldruk zo hoog mogelijk te maken. Eerlijk? Wij deden altijd maar wat ;-).

Onze grootste eye-opener? Dat we 90 km per uur mogen op de snelweeg. Reden wij toch mooi al die tijd 10 kilometer te zacht. Hoe bedoel je dummies?

En laten we het dan eens over campinggas hebben. Over het verschil tussen groene- en blauwe gasflessen. Over verschillende soorten regelaars. Over het controleren van de slang op eventuele lekken. En het handvast vastdraaien. Nooit een gasfles met een tang vastdraaien mensen!

Het klaslokaal en een stoere ridder die netjes notities maakt.

Koelen op de camping

Duizelt het jullie al? Mooi! Laten we het dan eens over koelen op de camping hebben. Want wat is er fijner dan na een warme dag op de camping een lekker koud biertje / glaasje wijn of fris open te trekken? Altijd de koelelementen bovenop dan blijft je drinken het koudst. Of nog beter. Schaf een koelbox aan die kan koelen tot min 25 graden ten opzichte van de buitentemperatuur. Wist je dat er ook koelboxen zijn die kunnen verwarmen? Ik ook niet!

Lesje koelen op de camping met in de hand de allereerste koelbox ooit.

Voortent leed

Het meest indrukwekkend vond ik twee meneren die lieten zien hoe makkelijk het is om een voortent op te zetten. Lopen wij altijd een half uur te klungelen, bij hun was het in vijf minuten gepiept. ‘Je doet even zo en dan zo en hup hij staat!’ Ehhh…. Oke, zo kan het dus ook. Beginnen vanuit het midden bleek de truc. Dan ontstaat er een afdakje om verder te werken. Wil je het een keer in het echt zien? Dan zal je volgend jaar zelf naar de kampeer academy moeten komen ;-).

Zo doe je dat dus 😉

Heel de camping kookt

We sluiten deze leerzame dag af met gezamenlijk koken. Een mooi moment om onze mede studenten eens beter te leren kennen. De sfeer is fijn ontspannen, zoals dat eigenlijk altijd is op de camping. Het Obelink team doet gezellig mee en geeft af en toe wat aanwijzingen als wij staan te klungelen bij de bbq. Het vlees en de groenten waar we mee werken zijn van perfecte kwaliteit. Zoals eigenlijk alles deze dag perfect verzorgd is.

Samen koken op de camping

De volgende dag worden we beloond met een heus diploma. Kwamen we de dag ervoor nog als een stel dummies, die het allemaal wel wisten, de camping opgereden. Kunnen we ons nu ware kampeer pro’s noemen. Volgende keer staat die voortent in 10 minuten. Beloofd!

>> Benieuwd naar ons eerste kampeeravontuur? Je leest het hier.


Wij waren uitgenodigd door Obelink om deel te nemen aan de Kampeer academy. Uiteraard is bovenstaand verhaal wel een eigen interpretatie van de dag en voorzien van onze eigen mening. Zelf een keer meedoen aan de een jaarlijkse Kampeer academy? Je mag deelnemen als je in de laatste 2 jaar een (voor)tent, luifel, caravan of vouwwagen hebt gekocht bij Obelink.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*