De vakantie van Karlien: Servië met kinderen

De vakantie van Karlien: Servië met kinderen

Wij vroegen om ons heen: wat was voor jou een bijzondere vakantiebestemming met kinderen? Deze keer doet Karlien verslag van haar gezinsvakantie in Servië.

Gezin: Karlien, Johan en hun twee kinderen van (toen) 3 en 4

Vakantieplek: Niš en omgeving, gelegen in Centraal-Servië

Reisafstand: Zo’n 2 uur vliegen

Voor wie: Voor de actieve vakantieganger die houdt van buiten zijn, natuur en avontuur. Als je graag op het strand ligt en wilt eten wat je thuis gewend bent, dan is dit een minder geschikte bestemming. 

Hoe kwam je op het idee om naar Servië te gaan?

Toen ik, zoals is wel vaker doe, op internet naar goedkope vliegtickets zocht kwam er een mooie aanbieding voorbij voor de stad Niš. Nooit van gehoord. Maar Google vertelde me dat dit een stad in Servië is. Toevallig ook het land waar mijn zwager vandaan komt. Ik vertelde het aan mijn zus en toen bleek dat zij in dezelfde periode in Servië zouden zijn, waren de tickets snel geboekt.

Hoe kindvriendelijk is Servië?

Servië is heel erg kindvriendelijk. Kinderen worden in Servië heel belangrijk gevonden. Zij worden eerst geholpen en dan pas komt de rest. Servië is geen bestemming met veel kindvriendelijke musea of speeltuinen (die laatste vind je vooral bij hotels en betere restaurants), maar juist de bevolking maakt dat je je welkom voelt: de mensen zijn heel gastvrij.

Wat maakte het bijzonder?

Het land is ontzettend mooi, de natuur is prachtig. En met kinderen is er veel te doen (zie mijn tips voor Servië met kinderen). Gek eigenlijk dat dit land zo onbekend is als vakantiebestemming. En dat terwijl het op maar 2 uur vliegen van Nederland ligt. Wij raden het iedereen aan.

 Wat was lastig?

Servië is (nog) niet erg ingesteld op toeristen. De wegwijsborden geven de bestemmingen aan in Servische tekens, zonder Engelse vertaling. Daardoor reden we vaak verkeerd en konden we ook niet spontaan afslaan als er een bezienswaardigheid werd aangegeven zoals een ruïne of kasteel. Gelukkig had het ook zijn charme: je moet goed om je heen kijken om op mooie plekken te komen. 

Welke gebieden of steden raad je aan om te bezoeken in Servië met kinderen?

Kopaonik, Sokobanja en Niš. Kopaonik is een berggebied en Sokobanja is een prachtige regio waar veel Serviërs vakantie vieren in eigen land. In de stad Niš moet je met kinderen zeker naar het stadspark achter de stadsmuur. Het is eigenlijk een ruïne, maar lijkt meer op een park. Er rijdt een treintje rond (€ 2,50 met het hele gezin), er zijn twee speeltuinen en een aantal restaurants. Een van de restaurants had heel veel speeltoestellen. Wij hebben hier de hele middag doorgebracht.

Zaten er accommodaties bij die je zeker zou aanraden aan mensen in je omgeving?

Appartement Lukic in Sokobanja sprong er echt uit. Vanwege het uitzicht en het zwembad, maar vooral doordat je traditioneel verwelkomd wordt. Voor je het weet staat de tafel vol met drank, koffie, thee, limonade en heel veel eten. Vervolgens komt de hele buurt gedag zeggen. Je verstaat elkaar niet en bent min of meer verplicht om een tijd te blijven. Het heeft iets ongemakkelijks, maar het hoort bij het ontdekken van het land.

Wat was het leukste kindvriendelijke restaurant?

In Sokobanja zou een local ons naar een restaurant bij een waterval brengen. We hadden geen idee waar we terecht zouden komen, maar kwamen tot onze verrassing bij een heel leuk restaurantje (Marco Polo) onder een bergwand en aan het water. Achter het restaurant was een trap en na een kindvriendelijke wandeling liepen we zo het stadje weer in. Echt een aanrader.


Karlien geeft dagelijks tips voor leuke bestemmingen voor reizen met het hele gezin op haar website Reistips met kids.

Meer vakantie inspiratie nodig? Lees dan ook eens over de vakantie van Eva naar een bijzonder eiland in Frankrijk.

Zelf een keer mee doen aan ‘de vakantie van’? Leuk! Laat hieronder een bericht achter en wij nemen contact met je op.

Bewaren

1 reactie

  • Eva zegt:

    Op een of andere manier heb ik altijd interesse gehad in landen in Oost-Europa, toch ben ik (nog) nooit in Servië geweest. Echter dichtbij en goedkope tickets zijn een gouden combinatie die ik moet onthouden 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*