Fort William met kinderen – zien en doen

Fort William met kinderen – zien en doen

Fort William is misschien wel een van de bekendste steden van de Schotse Hooglanden. En het beginpunt van de wandeling naar de hoogste berg van Schotland: de Ben Nevis. Maar deze plek heeft nog veel meer te bieden. Wat er allemaal te doen is met kinderen? Wij vertellen het je.

Ga de Ben Nevis op

Fort William is vooral bekend vanwege de hoogste berg van Schotland: de Ben Nevis. Je kan wandelen naar de top. Reken dan op een hele dag lopen. Is dat iets te veel van het goede neem dan de kabelbaan. Je komt niet helemaal tot de top, maar het uitzicht schijnt eveneens mooi te zijn. Bij ons was het bijna elke dag bewolkt dus wij hebben dit overgeslagen.

Tip: loop het eerste deel van de wandeling naar de top vanaf de Glen Nevis caravan & camping park. Alleen dit stuk is al mooi en goed te doen met (kleine) kinderen.

Het eerste stuk van de wandeling de Ben Nevis op is al de moeite waard

Wandelen naar de Steall Falls met kinderen

Fort William is het wandelwalhalla van Schotland. Onze favoriete wandelingen is die naar de Steall Falls. Een wandeling van ongeveer 40 minuten one way. Het eerste half uur is het klimmen en klauteren. Met af en toe een flinke afgrond naast het pad. Let dus goed op je kinderen en zorg voor goede schoenen. Daarna kom je op een hoogvlakte die super mooi is en zie je in de verte de waterval al liggen. Wist je trouwens dat deze vlakte decor is geweest van het zwerkbaltoernooi van Harry Potter?

Tip: parkeer de auto bij de laatste parkeerplaats. Dan hoef je minder ver te lopen.

De hoogvlakte met in de verte de Steall Falls. Dit diende als decor voor het zwerkbaltoernooi in de Harry Potter films

De Harry Potter trein

Over Harry Potter gesproken. Kennen jullie die scène dat de schooltrein, de Hogwarts Express, over een enorm viaduct rijdt? Dat viaduct bestaat echt en ligt in Glenfinnan. Twee keer per dag komt er over dit viaduct een oude stoomtrein: The Jacobite Steam Train. Je kan mee met de trein, maar kijken terwijl de trein over het viaduct gaat is veel spectaculairder. Bekijk van tevoren de tijden dat de trein passeert. Parkeren doe je bij het Glenfinnan bezoekerscentrum (betaald). Kom een half uur van tevoren, want anders staat de parkeerplaats vol.

Wil je met de trein mee? Boek dan ruim van tevoren je tickets. De rit is zeer populair.

Tip: ‘s ochtends gaat de trein richting Maillag en staat de locomotief recht vooruit. Op de terugweg is de locomotief omgedraaid en rijdt hij dus achterstevoren. Dit is minder mooi op de foto ;-).

Het beroemde viaduct in Gelennifan
De trein langs de route van Maillag naar Glenfinnan

Vergeet niet om ook van het uitzicht over Loch Shiel te genieten. Dorst of toilet nodig? In het Glenfinnan bezoekerscentrum zit een klein café met lekkere koffie en koeken. Je vindt hier ook het toilet.

Loch Shiel

Witte stranden langs de Road of the Ilses

Rijd na je bezoek aan de viaduct door naar het dorpje Maillag over de Road of the Ilses (A830). Een prachtige route die je langs witte stranden brengt. Is het mooi weer? Neem dan picknickspullen mee. Leuk weetje: vanaf de stranden zie je Ilses of Skye liggen.

Lees hier onze blog met tips voor Ilse of Skye met kinderen

Een van de stranden langs de Road of the Isles met in de verte Isle of Skye
In Schotland vind je stranden met poederwit zand

Een trap van sluizen bij Neptune’s Staircase

Zijn jullie geïnteresseerd in boten en sluizen? Dan ben je bij de Neptune’s Staircase aan het juiste adres. Hier vind je een trap van sluizen. 8 in totaal die een hoogte van 19 meter overbruggen. Het duurt dan ook 90 minuten om van boven naar beneden te gaan.

Tip: op de parkeerplaats vind je een kleine speeltuin en bij de sluizen een restaurant met terras.

De sluizen van Neptune’s Staircase

Fossielenmuseum Treasures of the Earth

Vlakbij de sluizen vind je een klein, particulier museum: Treasures of the Earth. Je vindt hier een verzameling stenen, fossielen en dino botten. Het is heel klein en misschien wat te duur voor wat je krijgt, maar onze kinderen vonden het wel leuk. Geen must do, maar leuk voor als het regent. Zorg voor cash geld, want het is niet mogelijk om te pinnen.

Entree kind 4 Pond, volwassene 6 Pond, t/m 4 gratis

Bezoek het dorpje zelf

Het centrum van Fort William is klein, maar gezellig. Je vindt er het Highland Museum. Een gratis museum wat meer over de geschiedenis van Schotland vertelt. Tegenover het plein van het museum vind je de Nevis Bakery. Hier haal je de lekkerste steakpies van Schotland. Zin in koffie? Ga dan naar The Wildcat Deze hippe tent is helemaal vegan.

De mooiste weg van Schotland

Vlakbij Fort William ligt het stadje Glencoe. Dit is het startpunt van misschien wel de mooiste weg van Schotland: de A82. Stop een aantal keer onderweg om een stukje te lopen. Wij wilden na elke bocht wel stoppen, zo mooi vonden we het. Extra tof op een bewolkte dag als de bewolking dreigend over de bergtoppen blijft hangen.

Hoe spectaculair is het landschap langs de scenic road A82

Slapen in fort William met kinderen

Camping vlakbij Fort William

Wij verbleven tijdens onze rondreis door Schotland met caravan op Glen Nevis caravan & camping park. Een grote maar prima camping aan de voet van de Ben Nevis. Ze hebben hier ook bungalows te huur. Vanaf de camping kan je meerdere routes door de bergen lopen. Het is een kleine 10 minuten rijden naar het centrum van Fort William.

Vanaf de camping loop je zo de bergen in

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*