De route van Elke: Kamperen in Wales met kinderen

De route van Elke: Kamperen in Wales met kinderen

Even voorstellen!

Het gezin: Christophe (39), Elke (39), Tuur (12), Jan (10), Mies (8) en Bob (6)
Vakantieland: Wales
Reisperiode: Juli 2019
Duur van de reis: 10 dagen

Wij zijn een druk gezin van zes, wonende in het centrum van Mechelen (België). In de week is het altijd kunst- en vliegwerk om iedereen op tijd de deur uit te krijgen naar school, werk en hobby’s, maar in het weekend zoeken we vaak de rust op in de groene bossen van de Ardennen. Tijdens de vakanties vinden we het heerlijk om er zelf op uit te trekken naar onbekende bestemmingen, maar ook om een stukje van de wereld in huis te halen als gastgezin bij een folklore festival. Enkele jaren geleden kregen we zo een Welsh gezin over de vloer en werd er een vriendschap voor het leven geboren. Gaandeweg maakten we plannen om mekaar nog eens te zien en zodoende trokken we afgelopen zomer richting het mooie Wales, het land van schapen en regen, zo dachten wij althans op voorhand… maar niets bleek minder waar!

We vertrokken in onze eigen volgestouwde auto met kampeermateriaal vanuit Mechelen en reden in één dag naar Wales. De zee staken we over, of onder, met de Euroshuttle: de autotrein. In 40 minuten sta je vanuit Calais in Dover. We planden geen enkele overnachting op voorhand, omdat het begin juli nog geen schoolvakantie is in Wales (iets om in je achterhoofd te houden!)

Elke en Christophe kampeerden met hun 4 kinderen in Wales


De route door Wales


Startlocatie: Gower (3 dagen)

Onze vrienden wonen op het schiereiland Gower, wat een ongelofelijk mooi en onontdekt stukje Wales is. Hier vind je mooie baaien zoals Three Cliff Bay. We hadden prachtig weer en op onze eerste dag gingen we samen naar het strand dat we vanuit onze kampeerplek konden bereiken via een idyllisch bos met liaan waarop iedereen zich een beetje Tarzan waande. We doken het water in, maar genoten vooral van de rust op het zo goed als verlaten strand. En ’s avonds maakten we met wat aangespoeld hout een vuurtje.

Wij verbleven op Camping: Nicholaston Farm Caravan & Camp Site.

Een van de mooie baaien van het schiereiland Gower

De grotten in

Zien en doen in Gower met kinderen

  • Een leuke levendige stad in Gower is Mumbles. Hier vind je een leuk klein kasteel dat een bezoekwaard is.
  • Vanuit Gower kan je ook op uitstapjes richting bergketen Brecon Beacons maken. Eén van de leukste uitstappen was het National Showcaves Centre for Wales. Waar je voorbij de plastic dino beelden (hoewel erg leuk voor de kinderen) moet kijken en je vooral moet verwonderen over de prachtige grotten.
  • Naar Wales zonder een stevig Welsh ontbijt? Nee toch! Het beste ontbijt van onze hele reis aten we in Gower, bij Pennard Stores & Post Office. Een aanrader van jewelste, ook al zou het interieur dat niet doen vermoeden, maar de koeien op het parkeerterrein misschien net wel!
  • Pluk je eigen bakje aardbeien bij Gower Pick Your Own

Stop 2: Pembrokeshire, Saint-Davids (2 dagen)

Vanuit Gower, trokken we door naar Saint-Davids en pikten we Kidwelly Castle mee. Een mooi degelijk kasteel dat goed bewaard is gebleven. Saint-Davids is een mooie kleine stad met een indrukwekkende kathedraal. Maar je vind er vooral prachtige stranden en baaien. Hou je van wandelen? Vanaf hier kan je een stuk van het Pembrokeshire Coast Path bewandelen.

Wij sliepen op camping Caerfai Farm Campsite. Een absolute topper met directe toegang tot het strand. Tip: Ga voor het onderste kampeerterrein met zicht op de baai.

Het mooie Kidwelly Castle. Een aanrader voor wie Wales bezoekt met kinderen.

Stop 3: Ceredigion, Aberaeron (1 dag)

Op aanraden van onze vrienden stopten we in Aberaeron. Een kleurrijke mooie kustplaats aan Cardigan Bay met lekker eten in de Harbour Master. De reden om in Aberaeron te verblijven zijn de dolfijnen in het naburige New Quay die behoren tot – volgens de brochure – Europa’s grootste tuimelaars familie. Je kan perfect aan de kade blijven staan (een goede plek is achter de hooggelegen visfabriek) om ze door een verrekijker te spotten. Wij maakten een boottocht langs de kustlijn. We zagen meerdere dolfijnen en waren allemaal dolenthousiast. Is dit ook echt Wales? Ja dus!

We sliepen op Camping on the farm. Hier hadden we toegang tot het (keien)strand waar we ’s avonds laat een prachtige zonsondergang zagen.

Het kleurrijke kustplaatsje Aberaeron

In Wales kan je ook dolfijnen spotten!

Stop 4: Snowdonia (3 dagen)

Na de kust besloten we om het nationaal park Snowdonia binnen te rijden. Een bergachtig gebied in het noordwesten van Wales. In Snowdonia deden we twee trekkings, eentje vanaf de camping zelf en een andere aan en rond Lyn Idwal waarvoor we met de auto wat dichterbij reden om de kilometers in de benen van de kinderen te sparen, maar die eigenlijk wel te doen was vanuit de camping zelf.

We sliepen op Gwern gof isaf campsite. Eentje uit de lijst van ’50 Best Campsites in the World’. We kunnen beamen dat het een fantastische plek was, midden in Snowdonia. Tussen de bergen en een perfecte uitvalsbasis voor trekkings. Met schapen die rond de tent wandelen en mogelijkheid tot kampvuurtjes, waardoor we tijdens een heldere nacht meerdere vallende sterren zagen.

De spectaculaire natuur van nationaal park Snowdonia

Het treinstation met de langste naam

Tips voor Snowdonia met kinderen

  • De eigenaar van de camping gaf ons wandeltips, maar we kochten ook een stafkaart met mobiele app in een naburige kampeerwinkel waardoor we toch wat beter de kilometers konden inschatten.
  • Ok, de Snowdon is de hoogste berg van Wales, maar is daardoor erg toeristisch. Het werd ons afgeraden om die te beklimmen, maar voel je vrij dit wel te doen.
  • Een leuk stadje in Snowdonia vonden wij Beddgelert (waar je ook de trein naartoe kan nemen), met een sinistere legende maar ook met lekker ijs bij Glaslynen en heerlijk eten bij Hebogs.
  • In Snowdonia barst het van de midges (kleine irritante muggen), waardoor we op onze eerste avond wel heel snel de tent in kropen. Je kan ze bedwingen, maar alleen met gespecialiseerde middeltjes uit de kampeerwinkel die heel erg nodig zijn als je vallende sterren wilt kijken.
  • Rij bij het verlaten van Snowdonia over de Pen-y-Pass. Heel mooi!
  • Vanuit Snowdonia kan je Caernarfon bereiken.Eeen leuk stadje met wederom een mooi kasteel. En als je hier toch bent, breng dan ook een bezoekje aan het treinstation van Llanfairpwll­gwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, dat de op één na langste plaatsnaam ter wereld draagt (absoluut geen must, maar eens in de buurt…)

Stop 5: Usk (1 dag)

Op onze voorlaatste dag kregen we onze eerste regenbui en trokken we opnieuw naar beneden om te belanden in Usk. Op een camping naast een kasteelruïne waar de kinderen voor het donker niet meer uitkwamen. We konden ons geen betere laatste slaapplek wensen voor die allerlaatste nacht in Wales. De volgende dag trokken we naar huis, maar niet voordat we een bezoek brachten aan het nabijgelegen prachtige Tintern Abbey.

Meer lezen over de reizen van Elke en haar gezin? Bekijk dan haar website of bezoek haar Insta account

Meer Groot Brittannië? 
Lees hier onze tips voor een citytrip Londen met kinderen
Hier vind je al onze Schotland artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*