Isle of Skye met kinderen – tips

Isle of Skye met kinderen – tips

Het eiland Skye in het westen van Schotland is absoluut een must visit. Maar wat is er te doen met kinderen? Wij helpen je op weg.

Overweldigend. Dat is het woord wat ik zou gebruiken om Isle of Skye te omschrijven. Er is zo ontzettend veel moois te zien op dit eiland dat zelfs een week niet genoeg is. Een goede planning is dus geen overbodige luxe. Wij nemen jou en je gezin in twee dagen mee langs de hoogtepunten.

Lees hier onze Schotland met kinderen blog vol praktische tips


Dag 1: Elfjes, rotsen en een kasteel – het noordwesten van Isle of SkyeOp zoek naar elfjes bij de Fairy Pools

We beginnen de ochtend met een korte wandeling. Het landschap waar de Fairy Pools zich in bevinden is met recht magisch te noemen. Grillige bergen, kleine meertjes en watervallen met kraakhelder water. Je hebt niet veel fantasie nodig om daar elfjes bij te denken. Allemaal ingrediënten voor een geslaagde wandeling met kinderen dacht ik zo.

Parkeren 5 Pond | ongeveer 1-1,5 uur lopen heen en terug | niet buggy proof | prima te doen met kinderen | goede schoenen nodig

Uitwaaien en picknicken bij Neist Point

De route van de Fairy Pools naar Neist Point is er een uit de boekjes. Over smalle, bochtige wegen rijd je langs inhammen van de zee. Langs de weg grazen duizenden schapen. Rijd je met een camper? Dan is deze weg misschien iets minder geschikt.

Het uitzicht bij Neist Point is werkelijk waar adembenemend. Links van de parkeerplaats ligt een grote grasweide met zicht op de rotsen. Leg een kleedje neer en houd een picknick. Iets wat bij onze kinderen altijd een succes is. Loop daarna rechts van de parkeerplaats omhoog voor een mooi uitzicht over de vuurtoren. Je kan ervoor kiezen om de wandeling te maken naar de vuurtoren. Houd dan rekening met een uur of twee wandelen.

Parkeren gratis | zeer mooie route | niet geschikt bij slecht weer of harde wind | goed te doen met kinderen | mooi uitzicht | winkeltje met ijsjes aanwezig

Ga lekker veel picknicken als je op Isle of Skye bent met kinderen. Deze foto is genomen bij de vuurtoren van Neist Point.

Tip: Op Skye zijn niet veel restaurants. Haal bij de supermarkt of tankstation drinken en broodjes. Wij vonden de mealdeals van 3,50 Pond ideaal. Je krijgt dan een flesje drinken, sandwich of salade en een snack voor een klein bedrag.

Zeehonden spotten bij Dunvegan Castle

Rij al slingerend een deel van de mooie route terug om de dag af te sluiten bij Dunvegan Castle. Kastelen doen het bij de meeste kinderen goed, maar hoewel het kasteel prachtig ligt en het interieur mooi is vonden we 14 Pond per persoon net iets te stevig geprijsd.

Al wandelend door de kasteeltuinen kwamen we een bordje met ‘seal boattour’ tegen. Helaas bleek deze tour niet bij het ticket inbegrepen en zou ons nog eens 8,5/6,5 Pond per persoon extra kosten. Tot we mensen op een paar rotsen zagen wijzen. We besloten er naartoe te wandelen en zagen een viertal zeehonden liggen op het zeewier. Loop dus zeker even naar het water.

Entree 14 Pond voor de tuinen en het kasteel | kinderen t/m 4 gratis 

Misschien heb je geluk en spot je zeehonden in de loch voor het kasteel van Dunvegan

Dag 2: Natuurgeweld – het noordoosten van Isle of SkyeKlimmen naar de oude man van Storr

We beginnen de dag met een stevige wandeling naar een van de iconen van Isle of Skye: The Old Man of Storr. Kom je vanaf Portree dan zie je de puntige rotsen al van ver.

Toegegeven, als ik had geweten hoe pittig deze wandeling is dan was ik er misschien niet aan begonnen. Vanaf de parkeerplaats (langs de weg) gaat de weg namelijk alleen maar omhoog. Eerst over een grindpad, maar later is het klimmen en klauteren. Loop je de route met kleine kinderen? Las dan veel drink en eetpauzes in. Wij hielden de kinderen gemotiveerd door spelletjes Ik zie, ik zie en wedstrijdjes wie het snelst kon klimmen.

Eenmaal boven is de tocht het waard. De uitzichten zijn spectaculair. Verwacht overigens niet dat je de enige bent. Deze wandeling is enorm populair!

Slecht weer? Dan is het slimmer om deze wandeling niet te lopen.

Parkeren gratis | pittige wandeling naar de top | 2 kilometer klimmen en daarna weer dalen | Draag goede kleding!

De wandeling naar the Storr is prachtig en ook te doen met kinderen die al goed zelf kunnen wandelen

Watervallen

Vervolg je weg noordelijk langs de kust. De route op zich is al een feest, maar er zijn ook nog twee spectaculaire watervallen te zien die vanaf grote hoogte de zee in kletteren en een stop waard zijn. Eerst kom je Lealt Falls tegen. Wij lieten deze aan ons voorbij gaan (we zagen de parkeerplaats te laat). Daarna kom je langs Kilt Rock en Mealt Falls.

Wij gebruikten deze plek als picknickplaats voor een welverdiende lunch na de klim van die ochtend. Leuk voor kinderen is de tegel met dinovoetsporen naast het uitzichtpunt van de waterval. Vlakbij de waterval zit ook een klein dinomuseum.

Het uitzicht vanaf Kilt Rock

Spectaculaire kustroute

We blijven noordwaarts rijden langs de kust. Wat een prachtige route zeg! We maken een stop bij de ruïnes van Duntulm Castle. De ruine stelt niet zoveel voor, maar het uitzicht is, het wordt een beetje voorspelbaar, spectaculair. Er staat een autootje waar ze koffie en hotdogs verkopen. Als wij er zijn staat er vrijwel geen wind dus we trakteren ons op een koffie en drinken die op op een bankje met zicht op de kliffen.

parkeren gratis | korte wandeling | mooi uitzicht

Elfjes zoeken bij de Fairy Glen

Onze favoriete plek op Skye voor een korte wandeling met kinderen. Het is even goed zoeken naar waar je de auto kan parkeren (goed navigatie is een must op Skye), maar dan loop je ook zo de groene met grasbegroeide heuvels in. Ik zou dit stukje natuur nog het beste kunnen omschrijven als Teletubbieland. Weer een totaal ander landschap dan we al gezien hadden.

Laat je kinderen lekker rennen door de heuveltjes en de mysterieuze cirkels waar deze locatie om bekend staat.

Gratis parkeren | zeer geschikt voor kleine kinderen

De Fairy Glen is een zeer toegankelijk stukje natuur op Skye met kinderen

Bonustip: Spelen in de speeltuin

Trakteer je kids aan het eind van de dag met spelen in de speeltuin van het Sligachan Hotel. Ik denk dat dit de speeltuin is met het mooiste uitzicht dat ik ooit gezien heb. Loop ook zeker het bruggetje over naar de kale bergen van de Cuillins. Onze kinderen vermaakten zich uiteindelijk langer met steentjes gooien in de rivier dan in de speeltuin.

Honger? Naast de speeltuin zit een restaurant waar ze prima Fish & Chips verkopen.

Gratis parkeren | Mooie wandeling om de hoek 😉 | restaurant

De speeltuin bij Hotel Sligachan ligt aan de voet van de Cuillins (foto hieronder)

Bonustip: Indoorspeeltuin op Isle of Skye

Hebben jullie pech en regent het tijdens jullie bezoek aan Skye? In Portree zagen we een grote indoorspeeltuin met dinothema: Aros Indoor Playgarden.

Elke dag open | entree tussen de 2 en 5,50 Pond per kind


Praktische tips Isle of Skye


Goede kleding is een must

Het weer op Isle of Skye is grillig. In een uur tijd kan de zon schijnen, een flinke bui vallen en een storm opzetten. Zorg dus dat je goede kleding meeneemt. Wij hadden, zowel voor onszelf als voor de kinderen, een 3 in 1 jas. Scheen de zon dan was alleen de binnenjas voldoende. Bij harde wind of regen trokken we de waterdichte jas eroverheen aan.

Een muts en sjaal zijn ook geen overbodige luxe. En zorg voor waterdichte wandelschoenen. Niets zo erg als natte voeten ;-).

Weinig winkels, restaurants en tankstations op Skye

Skye bestaat voornamelijk uit prachtige natuur. Fijn, maar dat betekent ook dat er weinig dorpjes zijn om boodschappen te doen. Ook zijn er niet super veel restaurants en tankstations. Ga je een dag op pad? Zorg dan voor voldoende eten en drinken om knorrende kindermagen te voorkomen.

Plan genoeg tijd voor Isle of Skye met kinderen

Jammer genoeg doen een hoop mensen Isle of Skye maar voor 1 dag aan. Jammer, want er is zo ontzettend veel te doen en te zien. Wij hadden twee volle dagen en hadden er graag nog 2 of 3 bij willen hebben. Ga je naar Skye met kinderen? Plan dan minimaal 2 dagen in voor de highlights.

De afstanden zijn groot

Misschien komt het doordat Skye een eiland is, maar in mijn gedachten lagen alle highlights op een steenworp afstand van elkaar. Niets bleek minder waar. Reken voor een dag sightseeing op Skye zeker op een kilometer of 200 rijden.

Hou rekening met wagenziekte

De wegen op Skye zijn bochtig en smal. Heeft een van jullie last van wagenziekte? Zorg dan dat je voor vertrek een pilletje inneemt.

Verblijf zo centraal mogelijk

De mooiste bezienswaardigheden van Isle of Skye bevinden zich in het noorden van het eiland. Zoals ik al eerder noemde zijn de afstanden op Skye behoorlijk. Een centrale verblijfplaats is dus een must. De meeste accommodatie is te vinden in het dorpje Portree. Dit dorp ligt centraal ten opzichte van de bovengenoemde routes. Ik zou deze plaats ook adviseren als je in een hotel of huisje wilt slapen.

Kom je met camper of caravan? In Sligachan is een mooie camping naast de Cuillins. Een spectaculair gebergte. Ook handig is de speeltuin en het restaurant van het naastgelegen hotel. Je zit hier wel ver van winkels af wat minder handig is.

Wij verbleven op Camping Skye in het zuiden van het eiland net na de brug. Qua locatie iets minder praktisch, maar wij wilden niet te ver het eiland oprijden met onze caravan vanwege de smalle wegen. Het fijne aan deze camping is dat het in een dorpje ligt met winkels en restaurants. Verder ben je zo weinig op de camping dat het niet zoveel uitmaakt wat voor faciliteiten er zijn ;-).

> Benieuwd naar onze route door Schotland met kinderen? Je leest ‘m hier.

Pin it

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*