Inspirerend gezin: Twee maanden met camper door Spanje en Portugal

Inspirerend gezin: Twee maanden met camper door Spanje en Portugal

Twee maanden reizen door Spanje en Portugal. Met camper en peuter. Zonder plan. Bas en Rosanne vertellen meer over dit heerlijke avontuur.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Bas (39 jaar en in het dagelijks leven werkzaam als postbode), Rosanne (35 jaar en administratief medewerker), Zoë (5 jaar) en inmiddels is Sverre (1 jaar) er ook bij.

Wat is jullie reis in het kort?

In 2017 hebben we een buscamper gekocht waarmee we 2 maanden door Spanje en Portugal trokken. We hebben van tevoren geen planning gemaakt, maar hebben uiteindelijk via de kust door beide landen gereisd.

Twee maanden vrij. Hoe regel je dat met werk?

Om 2 maanden weg te kunnen hebben we allebei een maand aan vakantiedagen opgenomen en gelukkig konden we ook beiden de andere maand als onbetaald verlof opnemen.

Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

Onze omgeving reageerde eigenlijk alleen maar positief. Twee maanden is natuurlijk ook weer geen enorm lange periode. Omdat Zoë destijds ook nog niet leerplichtig was, was het ook geen probleem om haar buiten de schoolvakanties mee te nemen.

Hoe is het om zo’n reis te maken met kleine kinderen?

Wij vinden het reizen met kinderen en een camper ideaal. Altijd een vaste slaapplek, kookspullen bij de hand, dus je kunt stoppen wanneer je wilt. Door te reizen met kinderen neem je automatisch een lager tempo aan. Je kunt niet van de ene naar de andere toeristische attractie rennen. Hierdoor kwamen wij zelf ook veel meer tot rust en konden we ook genieten van simpele dingen, zoals een middagje spelen op de camping of op het strand.  Wij vonden het ook heerlijk om twee maanden buiten te leven, wat een gevoel van vrijheid geeft dat!

Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen?

Onderweg kwamen we veel andere (Nederlandse) ouders tegen die een rondreis aan het maken waren met kinderen van dezelfde leeftijd, waardoor Zoë ook snel vriendjes en vriendinnetjes had. Vooral de Spanjaarden zijn echt dol op kinderen, ze zijn overal welkom en overal zijn speeltuintjes te vinden.

Wat zijn lastige aspecten?

Echt lastig zullen we het niet noemen, maar net zoals bij alle vakanties met kinderen, moesten we soms onze planning aanpassen aan het ritme van Zoë. Ook gingen op veel plekken de restaurants `s avonds pas rond 9 uur open. Dat was voor ons wel te laat om nog te gaan eten met een peuter. Daarom hebben we `s avonds vaak op de camping gekookt en gingen we in de middag lekker lunchen in een dorpje.

Ook hadden we een keer dat Zoë opeens van top tot teen onder de rode bulten zat. We hadden geen idee wat het was en zaten 3 kwartier van de bewoonde wereld vandaan. Op zo`n moment besef je toch wel wat een luxe het is dat je thuis binnen 5 minuten bij een dokter kunt zitten. Gelukkig bleek onze buurman op de camping een arts te zijn en waren de bulten na 2 dagen weer weg.

Hoe is het om met een gezin in zo`n kleine ruimte te wonen?

Wij hebben het geluk gehad dat we pas in de laatste week van onze reis een paar druppels regen hebben gezien, dus de camper werd eigenlijk alleen gebruikt om in te slapen. Koken deden we ook buiten. Wel hadden we een voortent bij ons voor het geval dat. Die hebben we uiteindelijk alleen als opslag voor de bagage gebruikt.

Hoe staat het met wildkamperen in Spanje en Portugal?

Wildkamperen is officieel in de meeste gebieden niet toegestaan, al gebeurd het nog wel veel. Wel zijn er veel gratis of goedkope camperplekken te vinden. De gratis plekken zijn vooral op parkeerplaatsen en zonder voorzieningen, op zo`n plek hebben we in Portugal een keer aan het strand overnacht. Zelf kamperen wij toch liever op een camping met kleine kinderen vanwege het contact met andere kinderen en de aanwezigheid van de voorzieningen, maar er zijn zeker prachtige plekjes te vinden!

Wat was jullie favoriete bestemming tijdens de reis?

We waren echt heel verrast door Spanje. Het is zo`n groot maar vooral ook divers land qua natuur, steden en landschappen. Sevilla en Granada vonden we fantastisch. Ook zijn we helemaal onderin het zuidoost puntje van Spanje geweest: Cabo de Gata. Hier vind je een woestijnachtig natuurgebied wat nog vrij onontdekt is. Dat vonden we heel bijzonder om te zien. Aan de kust boven Lissabon hebben we de mooiste zonsondergangen ooit gezien en Galicië is weer prachtig door haar bossen en rotsen.

Zijn er accommodaties die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?

Jazeker! Zo hebben we bijvoorbeeld op de stadscamping van Sevilla gestaan, camping Villsom, wat meteen ook de enige camping is. Hier stopt een bus voor de deur die je naar het centrum van de stad brengt, ideaal! Een andere aanrader is camping Alto de Vinuelas bij Granada. Vanaf de camping kijk je uit op de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada en de met de bus ben je zo in het centrum.

In Portugal is camping O Tamanco een aanrader, een kleinschalige camping met ruime plekken en wat dieren, in de avond een kampvuurtje en elke dag verse groenten uit de moestuin. Ook hebben we in Noord Portugal bij Nederlandse eigenaren van Quinta dos Moinhos gestaan. Zij hebben een bed and breakfast maar ook een klein veld voor kampeerders. Prachtig gelegen middenin de natuur en, niet vergeten, met een infinity pool.

Heb je tips voor ouders die ook een reis willen gaan maken met kinderen?

Maak vooral niet te veel plannen vooraf en go with the flow. Hierdoor geniet je zelf ook het meeste van je vakantie. En neem niet te veel spullen mee, kinderen hebben niet veel nodig om zich te vermaken als ze lekker buiten kunnen spelen en speelgoed kun je zo nodig altijd onderweg kopen.

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst?

Inmiddels zijn we met onze nieuwe aanwinst Sverre erbij, dit jaar een maand naar Thailand geweest. Aankomende zomer staan weer 3 weken kamperen met de camper op de planning. Waarheen weten we nog niet!

Wil je ook met een camper reizen door Spanje, maar heb je geen twee maanden de tijd? Hier vind je onze route van twee weken met camper en kinderen door Andalusië


Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*