Andalusië met kinderen: roadtrip door het onbekende oosten

Andalusië met kinderen: roadtrip door het onbekende oosten

Wij maakten, samen met onze kinderen, een roadtrip langs prachtige natuur in het onbekende oosten van Andalusië. Met een camper. In onderstaand artikel delen wij onze route en hoogtepunten. 

Het was helemaal niet de bedoeling om naar het oosten van Andalusië af te reizen. Onze roadtrip, van bijna twee weken, zou bestaan uit witte dorpjes en strand aan de westkust, maar slecht weer gooide roet in het eten en noodgedwongen pasten we onze route ter plekken aan. Op naar het oosten, de zon achterna.

De route van onze roadtrip door Adalusië met kinderen uitgeschreven

Stop 1: Motril

We starten onze roadtrip door Andalusië vlakbij Malaga. Na het ophalen van onze huurcamper willen we twee dingen: niet te ver rijden en strand. We besluiten naar Motril te rijden. Hier hebben we een camping direct aan het strand gevonden en zijn we vast een heel stuk richting het oosten. Behalve spelen op het strand doen we verder niks.

Wil jij wel wat actiever zijn dan wij? Onderweg van Malaga naar Motril kom je langs Nerja. Een dorp wat een bezoek zeker waard is.

Camping: Playa de Poniente

Stop 2: Balerma

Deze dag was eigenlijk een beetje zonde van onze tijd. Wat is dit deel van de kust lelijk! Althans, de kust zelf is mooi, maar de plastic kassen die het landschap sieren zijn niet om aan te gluren. Ons advies: rij direct van Malaga of Motril naar Cabo de Gata. Over de snelweg, zo hard als je kan.

Camping: Mar Azul Balerma

Stop 3: Cabo de Gata

We rijden nog een deel langs de lelijke kassen, maar vanaf het dorpje Cabo de Gata wordt het interessant. Onze eerste bestemming: de zoutmeren bij Iglesia Cabo de Gata. Oftewel, de zoutmeren bij de kerk van Cabo de Gata. Alleen al de weg naar de kerk toe is briljant. Rechts de zee, links de zoutmeren met daarachter bergen en in het midden de weg. En ineens een eenzame kerk. Super mooi! Zelfs op de bewolkte dag dat wij er zijn. We parkeren de camper bij de kerk en lopen naar de zoutmeren. Hier hebben we geluk. Er staan tientallen flamingo’s in het meer. Dat hadden we niet verwacht. Wij zijn er in november en normaal gesproken zijn de flamingo’s dan al naar warmere oorden gevlogen. Wat een cadeautje.

We vervolgen onze weg richting Playa de Monsúl. Weer zijn daar de lelijke kassen, maar zodra we van de hoofdweg af gaan komen we in een bizar landschap terecht. Heel dor, rotsachtig met af en toe een verdwaalde cactus. We passeren witte dorpjes en oude molentjes en kijken onze ogen uit. Het laatste deel van onze route gaat over een onverhard pad. We zijn alleen op de weg, er hangende dreigende wolken. En dat landschap! Zo weids, ruig, dor. Zijn we in Spanje of toch stiekem in Amerika?

Het strandje van Monsúl is ook een parel. Mooi zand, grillige rotsen, geen andere mensen. En een hele harde wind met af en toe wat regen. Wat een plek!

Camping: La caleta (Las Negras)

De weg naar de kerk van Cabo de Gata is echt tof!

Falmingo’s in de zoutmeren bij Cabo de Gata

Oud molentje dat we onderweg tegenkwamen

De onverharde wegen in het natuurpark Cabo de Gata zijn prachtig!

Het mooie Playa de Monsúl

Stop 4: Nog meer Cabo de Gata

Het natuurpark schreeuwt erom om verder ontdekt te worden. Ondanks het niet al te beste weer besluiten we nog meer stranden te bezoeken. De eerste is Playa de Los Muertos. De weg er naartoe is weer niet een van de mooiste. We passeren een gigantische krachtcentrale. Een ontzettend lelijk ding in een prachtig landschap. Hoe hebben ze dit ooit hier neer kunnen zetten? Bij het strand zie je er niet zoveel meer van. Het weer is helaas te slecht om op het strand te gaan zitten. Maar een korte wandeling naar het uitzichtpunt maakt veel goed.

De tweede bestemming van die dag is Playa Castillo. De weg vanaf Playa de Los Muertos is heel mooi! Er zit een prachtige bergpas in die voor duizelingwekkende vergezichten zorgt. Dit is wat je wil tijdens een roadtrip. We navigeren op Torre del Pirulico. Een kleine toren aan zee. De weg is weer onverhard en we durven het niet aan om helemaal tot de toren te rijden. Het laatste deel doen we te voet. We blijven ons verbazen over de schoonheid van de kust. Geen betonnen hoogbouw, geen massatoerisme. Het kan dus wel in zuid Spanje. Beklim de toren voor een mooi uitzicht over de kust en de beukende zee. Geniet van de grillige rotsen eromheen.

Camping: Sopalmo

Uitzichtpunt bij Playa de los Muertos

Lekkere weg om te rijden tijdens een roadtrip door Cabo de Gata nationaal park

Uitzicht vanaf de Torre del Pirulico (boven)

Stop 5: Tabernas

We verlaten vandaag de kust en rijden weer over een prachtige weg naar het volgende natuurwonder: Tabernas Desert. De enige woestijn van west Europa. En tevens de droogste plek van west Europa. En je raadt het al, wij hebben regen.

Onze eerste stop is het kasteel van Tabernas. Of eigenlijk, de overblijfselen daarvan. Een korte klim brengt ons bij het kasteel vanwaar we een mooi uitzicht hebben over de woestijn. Opnieuw bekruipt ons het gevoel niet in Europa te zijn, maar in het Wilde westen van Amerika. Niet voor niets was de Tabernas woestijn het decor van honderden Spaghetti Westerns (door Italianen gemaakte Western films). Enkele bekende films waar Tabernas decor voor was zijn: Indiana Jones and the Last Crusade, The Good, the Bad and the Ugly en Lawrence of Arabia. Als het zonnetje zich heel voorzichtig laat zien zien we pas de echte pracht van deze plek. Je moet het zelf gaan zien om het te ervaren denk ik.

We blijven nog even in de woestijn. Gigantische letters met Texas Hollywood trekken onze aandacht. In de woestijn zijn een aantal Themaparken in Westernstijl gebouwd. Waarom er zoveel verschillende zijn is ons niet duidelijk. Waarom de entree ruim €20 voor een paar huisjes en een show ook niet. Maar de letters, de tipi’s in de verte en de huisjes in Westernsfeer maken het Amerikaanse gevoel wel helemaal compleet.

We willen de woestijn in, maar dit wordt zonder gids afgeraden. Wel zijn er wat wandelingen te vinden bij de ingang van Oasys MiniHollywood. Je moet er even naar zoeken maar rechts van de ingang staat een verdwaald bord. Nog moeilijker vindbare paaltjes leiden ons langs een enorme canyon. Via houten trappetjes kunnen we de canyon in. Hoe tof! Jammer genoeg maakt een flinke bui een einde aan ons avontuur en rijden we, via weer een mooie weg, richting Sierra Nevada.

> Lees hier onze tips voor een bezoek aan de Tabernas Desert met kinderen

Camping: Almócita

Uitzicht over de enige woestijn van west Europa vanaf het kasteel van Tabernas

De Tabernas woestijn

Dit lijkt in niks op Europa toch?

Stop 6: Granada via de Sierra Nevada

We worden wakker met mooi weer en enorme bergreuzen om ons heen. Een droge dag met af en toe zon. Wel zo fijn als je door de bergen rijdt. Onze eindbestemming van vandaag is Granada, maar voordat we daar zijn rijden we een (het wordt een beetje voorspelbaar) prachtige bergpas. Onze camper moet goed zijn best doen om alsmaar hoger en hoger te klimmen. We zien witte dorpjes geplakt tegen de bergen aan. En we zien sneeuw! We parkeren onze auto op een bergplateau op 2000 meter hoogte. Het is koud. Jassen aan, mutsen op, sjalen om en naar buiten. Her en der vinden we kleine plakken met sneeuw waar onze kinderen op schaatsen en sneeuwballen gooien. Wat een feest!

We vervolgen onze weg naar Castillo de La Calahorra. Een kasteel op een berg in de uitlopers van de Sierra Nevada. Jammer genoeg trekt het weer dicht. Op een heldere dag zijn de hoge, besneeuwde toppen goed te zien vanaf het kasteel. We parkeren de camper op het dorpsplein naast het stadhuis. Het kan hier allemaal. Het kasteel is super mooi! En weer zijn we helemaal alleen. Hoe kan het toch dat er zo weinig toeristen deze kant opkomen?

Via Gaudix, waar mensen nog in grotwoningen wonen, rijden we weer over een mooie weg naar ons eindpunt Granada. Morgen verruilen we de natuur voor een dagje stad.

Kleine beetjes sneeuw in de Sierra Nevada

Castillo de la Calahorra in de uitlopers van de Sierra Nevada

Naar Granada

Het is niet te geloven, maar we hebben mooi weer! Maar helaas geen tickets voor het Alhambra. Geen punt, de stad zelf is ook de moeite waard. Via Instagram krijgen we de tip om de wijk Albaicin te bezoeken. We laten de camper vandaag staan en nemen de bus naar het centrum. Daar stappen we over op een klein rood busje. Deze busjes razen bergop door de smalle straatjes van Granada. Ideaal. We genieten van het uitzicht op het Alhambra vanaf Mirador de San Nicolás, lunchen veel te duur, maar wel lekker bij El Huerto de Juan Ranas en dwalen door de straatjes van Albaicin.

Camping: Reina Isabel

Uitzicht over het Alhambra

Verdwaal in de smalle straatjes van de wijk Albaicin

Stop 7: Sevilla

Heel graag wilden we naar de stranden en de witte dorpen in het westen van Andalusië, maar de voorspellingen zijn nog steeds slecht. Ook voor vandaag. Dus we knallen over de snelweg van Granada naar Sevilla.

Wat is Sevilla een prachtige stad. Wij trekken twee volle dagen uit om alles te ontdekken en komen nog tijd te kort. De gezellige tapasbarretjes, de mooie gebouwen, de parken. Het paleis Real Alcazar en de fietstocht die wij maakten met Baja Bikes zijn twee van de hoogtepunten.

> Lees hier al onze tips voor een citytrip Sevilla met kinderen

Camping: Villsom

Het Real Alcazar in Sevilla is een must visit

Zie Sevilla van bovenaf op het dak van Metrosol Parasol

Stop 8: Ronda

Regen, regen, regen. Wat een prachtige route had moeten worden langs witte dorpen en bergen werd een tocht met slagregen en mist. We zijn teleurgesteld. Al mopperend parkeren we de camper in het centrum van Ronda en eten een boterham in ons huisje op wielen. Als het iets lichter lijkt te worden gaan we toch maar op pad. Ronda is prachtig! En dan vooral de omgeving waar het stadje in ligt. Het dorp is in tweeën gesplitst door een diepe kloof. De twee stadshelften verbonden met een indrukwekkende brug. Een aanrader is om een stuk te lopen door de Cuenca-tuinen. Van hier heb je mooi zicht op de brug en de bergen.

Wij bezoeken ook nog de arena Plaza de Toros de Ronda. De oudste stierenvechtersarena van Spanje. We zijn geen fan van deze traditie, maar het is zeker interessant om meer over het stierenvechten te leren.

Camping: El Sur

De stierenvechtersarena van Ronda

Ronda logt heel indrukwekkend

De beroemde brug van Ronda

Eindpunt: Malaga

De laatste dag van onze roadtrip door Andalusië met ons gezin. Nog steeds regen en nog steeds donkere wolken. We rijden van Ronda naar de kust. Weer is het landschap mooi, maar door de mist kunnen we er niet van genieten. We maken een stop in de badplaats Fuengerola. Wat is het hier druk! De betonnen blokken, de mensenmassa. Iets wat we tijdens onze roadtrip verder helemaal niet hebben gezien. We voelen ons hier niet thuis, maar besluiten hier wel te lunchen en de kinderen op het strand te laten spelen. Aan het eind van de dag rijden we ons laatste stukje met de camper. We vinden het jammer dat het voorbij is.

Wat heeft Spanje ons verrast. En wat zijn we dankbaar voor het slechte weer. En dat de vele regen ons dwong om onze reisplannen aan te passen en we een stukje Andalusië ontdekten wat we voor geen goud hadden willen missen. Met recht een van de mooiste roadtrips die wij ooit gemaakt hebben en zeker een van de mooiste stukjes Europa die wij gezien hebben.

Camping: Malaga Monte Parc


Roadtrip Andalusië met een camper

Wij maakten deze roadtrip door Andalusië met onze kinderen met een camper. Voor ons de perfecte manier om veel te kunnen zien, maar niet constant in een nieuw bed te hoeven slapen, omdat je je eigen huisje bij je hebt. Dit is vooral fijn voor (kleine) kinderen. De ruimte die je hebt op een camping is ook prettig.

Wij huurden onze camper bij GoSpain. Een klein, Nederlands verhuurbedrijf met volledig uitgeruste campers. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Handdoeken, spelletjes, een verschoning van het beddengoed, voldoende borden, autostoeltjes voor de kinderen. Aan alles was gedacht. Heel prettig als je met het vliegtuig naar Spanje komt. We werden netjes gehaald en gebracht vanaf de luchthaven van Malaga en er stond wat lekkers in de koelkast, zodat we niet gelijk naar de supermarkt hoefden voor boodschappen. Een aanrader!

De roadtrip die wij gemaakt hebben is uiteraard ook met een auto te doen. Op de meeste campings hebben ze ook huisjes of tenten te huur en anders zijn er hotels of guesthouses in de buurt.

> Wil je meer lezen over Spanje? Bezoek dan onze Spanje met kinderen pagina


Dit artikel is tot stand gekomen als barterdeal met GoSpain. Dat neemt niet weg dat wij zelf onze route mochten bepalen en dat wij onze eerlijke mening over de camper mogen geven. Dit bericht bevat ook affiliatielinks. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets koopt of boekt via deze link. Het kost jou niks extra’s en wij kunnen mooie reizen blijven maken en jullie blijven inspireren. Een win-winsituatie. Meer lezen? Check dan onze disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*