Kindvriendelijke tips São Miguel – Zien en doen op het hoofdeiland van de Azoren

Kindvriendelijke tips São Miguel – Zien en doen op het hoofdeiland van de Azoren

Ga je met kinderen op vakantie naar de Azoren? Op hoofdeiland São Miguel vind je geweldige wandelingen, watervallen, warmwaterbronnen en strand. Renee ging met haar gezin naar het eiland en deelt kindvriendelijke tips en bezienswaardigheden!

Zien en doen op São Miguel met kinderen

Wij vonden São Miguel een heel relaxed eiland en wij vermaakten ons er met gemak zes dagen. Ik deel in dit artikel de dingen die wij gedaan hebben, maar er is nog heel veel meer. Er zijn oneindig veel wandelingen, watervallen, mooie parken, vissersdorpjes, botanische tuinen en uitzichtpunten. Je kunt gewoon gaan rijden en verschillende stops maken op mooie plekken!

Wandelen naar waterval Cascata do Segredo

Tijdens de eerste dag van onze vakantie op de Azoren reden wij naar Cascata do Segredo. Een kleine waterval in de buurt van ons dorpje Vila Campo. Hoewel de waterval vrij klein is, en niet heel bijzonder, viel de wandeling (van zo’n 300 meter) ernaartoe bij onze kinderen enorm in de smaak. Dwars door een oerwoud van varens en springend over stenen in het water, was het één groot avontuur voor ze. Er zijn meerdere watervallen op het eiland, en ook langere wandelingen naar watervallen toe.

Tip: Ben je op zoek naar een kindvriendelijke wandeling op São Miguel? Bekijk dan dit overzicht van trails. Je ziet precies welke wandelingen er op het eiland zijn en je kunt selecteren op het aantal kilometer en de moeilijkheidsgraad.

Op zoek naar de waterval Cascata do Segredo
Waterval Cascata do Segredo

Borrelende lavagrond bij Furnas

Eén van de bekendste bezienswaardigheden op São Miguel is het dorpje Furnas, dat op een vulkaan ligt. Wij bezochten het meer van Furnas waaromheen de rookpluimen uit de borrelende lavagrond komen. Verschillende restaurants maken hier stoofpotten in de hete grond, je ziet allemaal hopen met naambordjes. Toen wij er waren kwamen er net wat restaurants langs om hun stoofpot uit de grond te trekken en mee te nemen naar hun restaurant.

Borrelende grond bij het meer van Furnas
Restauranteigenaren komen hun stoofpot uit lavagrond ophalen

Wandelen door het groener dan groene Grená

Bij het meer van Furnas starten ook verschillende wandelingen. Wij bezochten natuurpark Grená. Je betaalt daarvoor entree en het voelt wel wat opgezet doordat je over aangelegde paden loopt. Toch vonden wij het enorm mooi en hadden de kinderen plezier dankzij de bruggetjes, watervallen en stenen waar ze over konden klimmen. 

Wandelen in natuurpark Grená
Bruggetjes en trappetjes maken de wandeling in Grená leuk

Toeren door het groene binnenland

Toen wij vanuit ons dorp Vila Franca do Campo naar Furnas reden keken we onze ogen uit. Wat een mysterieus landschap! Het leek wel alsof we in Jurrassic World beland waren. Hoe verder we het binnenland inreden hoe mistiger het werd en in het bos zagen we hoge varens en met mos begroeide stenen. ‘Stel je voor dat er nu een dino uit de struiken komt’, riep onze oudste. 

Mistig weer in het binnenland van São Miguel

Theevelden en kliffen aan de noordkust

Wij verbleven op São Miguel aan de zuidkust en maakten op een dag een toertje langs het noordelijke deel van het eiland. We belandden bij Fábrica de Chá do Porto Formoso, een theefabriek omringd door theevelden. Ook bekeken we de indrukwekkende kliffen en eindeloze oceaan vanaf het uitzichtpunt Miradouro do Cintrão.

Theevelden van Fábrica de Chá do Porto Formoso
Uitzichtpunt Miradouro do Cintrão

Bezoekje aan Ponta Delgada

De hoofdstad van São Miguel heet Ponta Delgada. Dit is de plek waar je op vliegt en de enige plek op het eiland waar je wat bekende ketens tegenkomt zoals Zara, Decathlon en McDonalds. Wij struinden op een ochtend door de straatjes, bekeken het kerkje en dronken koffie op een typisch Portugees terrasje (Varandas Avenida). Je kunt het stadje bezoeken, bijvoorbeeld als je een walvistour gaat doen of voordat je teruggaat naar het vliegveld, maar het is wat ons betreft ook geen ramp om dit plaatsje over te slaan. 

Fontein en kerkje van Ponta Delgada

Poedelen in de warmwaterbronnen van Caldeira Velha

De Azoren zijn ontstaan vanuit vulkanen en door de warmte onder het aardoppervlak zijn er natuurlijke thermische baden op São Miguel te vinden. In Furnas vind je verschillende baden, maar wij gingen naar de warmwaterbaden Centro de Interpretação Ambiental da Caldeira Velha. Deze baden liggen verscholen in het groen en je vindt er een mooie waterval. 

Onze kinderen wilden natuurlijk heel graag zwemmen, maar deze warmwaterbronnen zijn meer een soort bubbelbaden waar mensen lekker aan het relaxen zijn. Bovendien was het behoorlijk druk. Toch vonden ze het bezoekje aan Caldeira Velha erg leuk. En bij het wat koudere bad bij de waterval, was het een stuk rustiger. 

Tip: Koop je tickets voor Caldeira Velha van tevoren, om teleurstelling te voorkomen. Meestal zijn deze baden een dag van tevoren al volgeboekt.

Warmwaterbronnen in Caldeira Velha

Kratermeren Sete Cidades

Dé bezienswaardigheid van São Miguel is Sete Cidades. Dit zijn twee kratermeren die in elkaar overlopen en allebei een andere kleur hebben. Bij de kratermeren kan het behoorlijk mistig zijn, waardoor je geen hand voor ogen ziet. Onze host tipte om steeds op de webcams van spotazores.com te kijken en pas richting de Sete Cidades te rijden als het helder was.

Zes dagen lang zagen wij alleen maar mist op de webcams, tót op onze laatste dag. Meteen sprongen we in de auto op weg naar het startpunt van de wandeling naar Miradouro da Grota do Inferno, de plek die bekendstaat om het mooiste uitzicht. Op de top belandden we alsnog in de mist en zagen we mensen met regenjassen aan, in de koude wind zich klaar maken voor de wandeling. We besloten door te rijden naar Miradouro do Cerrado das Freiras, een lager uitkijkpunt, en hadden een minstens zo mooi uitzicht.

Sete Cidades vanaf Miradouro do Cerrado das Freiras

Stranden op São Miguel

Hoewel de Azoren geen typische bestemming is voor een zonvakantie, vind je er verschillende stranden. Toen wij er waren, lagen er veel Portugese Oorlogsschepen op het strand, dit zijn kwallen die er uit zien als opgeblazen plastic zakjes. Wij gingen alleen de zee in op plekken waar we zeker wisten dat de giftige kwallen niet waren (vaak ligt het aan de wind of ze aan de noord- of juist de zuidkust ronddobberen en soms konden we advies vragen aan de strandwacht). 

Dit waren onze favoriete stranden op São Miguel:

Surfstrand van Praia de Santa Barbara

Op het strand van Santa Barbara, ter hoogte van Santa Barbara Eco-Beach Resort vind je een populair surfstrand. Je zit hier tussen de kliffen en kijkt uit op de surfers die hier komen voor de hoge golfen. Toen wij er waren was de surfschool dicht, maar in het hoogseizoen heb je hier een leuk terras voor een drankje of een snack.

Praia de Santa Barbara

Gezellig familiestrand Praia do Pópulo

Aan de zuidkust vind je twee stranden ter hoogte van het plaatsje Sao Roque met daartussen een parkje met een speeltuin. Wij spreidden onze handdoeken uit op Praia do Pópulo waar we gezellig tussen de locals zaten. Aan de andere kant van vind je Praia das Milicias.

Naar het strand bij Ribeira Grande

Bij het plaatsje Ribeira Grande vind je Piscinas Municipais de Ribeira Grande, een aantal buitenzwembaden en een klein strandje. Toen wij in april/mei op de Azoren waren, was het zwembad nog niet gevuld, maar in het hoogseizoen kun je hier lekker zwemmen. Wij namen een duik bij het kleine strandje met strandwacht. 

Strandje bij Ribeira Grande

Picknicken in Parque de Lazer Poço Largo

Vlak bij onze accommodatie in Vila Franca do Campo ligt Parque de Lazer Poço Largo. Een leuke stop als je toevallig in de buurt bent. Hier kijk je uit over het bekende eiland, een verzonken vulkaan, voor de kust. Wij kwamen hier een aantal keer om de kinderen even lekker te laten rennen. 

Parque de Lazer Poço Largo
Even lekker uitrazen bij Parque de Lazer Poço Largo

Walvissen spotten

Toen wij op de Azoren waren in de meivakantie was het walvisseizoen pas net begonnen én was het een aantal weken slecht weer geweest. De kans om de dieren te spotten was daarom klein, maar als je het beter treft kun je een boottour doen om dolfijnen en walvissen te zien. De tours zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes, laat je informeren bij de touroperators in de haven van Ponta Delgada of Vila Franca do Campo. 

Onze favoriete adresjes 

Eten & drinken op São Miguel

Hoewel we overal lazen dat het eten in de restaurants op de Azoren geweldig is, zijn wij niet veel uit eten geweest. Dit kwam mede doordat de restaurants pas om 19.00 uur opengaan en wij door het twee uur tijdsverschil juist in een vroeg ritme zaten. 

Ook vonden wij weinig restaurants echt gezellig. De meeste deden ons eerder denken aan een wegrestaurant dan aan een sfeervol plekje met leuk interieur. Dit zegt overigens niks over de kwaliteit van het eten, kwamen we later achter.

In Ponta Delgada dronken we koffie bij Jardim Natural Food & Coffee in de botanische tuin Jardim Botânico António Borges. Dit is een lekker plekje tussen de bomen met even verderop een speeltuintje.

Terras van Jardim Natural Food & Coffee 
Speeltuin botanische tuin Jardim Botânico António Borges

Ook gingen we voor een pizzaatje bij Mercado da Vila in Vila Franca do Campo. Verwacht van het eten niet de wereld, maar ga hier zeker heen als je zin hebt in pizza en de kinderen op tijd op bed wil leggen. Ze zijn namelijk de hele dag open.

Kinderpizza bij Mercado da Vila

Kindvriendelijke accommodatie op São Miguel

Wij sliepen in het dorpje Vila Franca do Campo en hadden echt een heerlijk vakantiehuis. Casa da Quinta heeft een enorme tuin waar onze kinderen eindeloos in konden rondrennen en voetballen. Toen we aankwamen stond er zelfgemaakte soep en cake voor ons klaar en we hadden alle ruimte in de grote woning met drie slaapkamers. Echt een topper!

Tip: Boek dit vakantiehuis ruim van tevoren, want hij is snel volgeboekt!

Voetballen in de tuin van Casa da Quinta
Uitzicht vanuit Casa da Quinta met in de verte het vulkaaneiland

Meer kindvriendelijke tips São Miguel?

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is op São Miguel en de andere eilanden van de Azoren? Lees dan het verslag van Leen. Zij ging eilandhoppen op de Azoren en deelt haar tips op São Miguel, Faial, Corvo, Flores en Pico.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*