Inspirerend gezin: Autorondreis Nieuw-Zeeland met een tweeling

Inspirerend gezin: Autorondreis Nieuw-Zeeland met een tweeling

Velen dromen er van: een rondreis door Nieuw-Zeeland met kinderen. Lieke en haar gezin reisden 2 maanden, met een huurauto, rond in dit prachtige land. Wij vroegen haar naar deze fantastische reis.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Lieke (42) en Markus (38). Wij hebben elkaar al backpackend leren kennen in Australië. We woonden een tijd samen in Berlijn (Markus is Duits) en later in Nieuw-Zeeland. Toen al zeiden we tegen elkaar ‘mochten we ooit kinderen krijgen dan laten we ze Nieuw-Zeeland zien’. En nu, vlak voordat onze tweelingmeiden Nola en Elyn 5 jaar werden, was het perfecte moment.

Het prachtige uitzicht bij Akaroa

Hoe zag jullie rondreis door Nieuw-Zeeland met twee kleuters er uit?

Onze reis bestond uit 2 maanden rondreizen met een auto door Nieuw-Zeeland en 2 weken Australië waar we terug zijn gegaan naar de plek waar we elkaar hebben leren kennen en om vrienden te bezoeken.

In Nieuw-Zeeland zijn we op het Zuidereiland begonnen, in Christchurch en Akaroa. Toen zijn we in zuidelijke richting, via Dunedin en de Catlins, naar Queenstown gereden. Via de westkust weer omhoog en toen de oversteek gemaakt naar het Noordereiland. Hier zijn we gestart in Wellington en via Whakapapa Village naar Waitomo gereden. Daarna zijn we dwars overgestoken, via Rotorua, naar de oostkust. Als laatste waren we een week in de Coromandel en een week in Auckland.

In Australië hebben we een klein rondje New South Wales gedaan: Blue Mountains, Canberra, naar de kust (Merimbula) en toen weer naar Sydney. Uiteindelijk hebben we 6.500 km gereden en in 28 verschillende accommodaties overnacht.

Nugget Point in het zuiden van het Zuidereiland

Vulkanisch gebied bij Rotorua

Wow. Wat een avontuur! Maar hoe regel je dat met werk?

Dat ging eigenlijk best soepel. We hebben beiden vakantie opgespaard en ik (Lieke) heb nog 10 dagen ouderschapsverlof opgenomen zodat we ook in de zomer nog 2 weken weg konden.

Hoe reageerde de omgeving op jullie reisplannen?

We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad, ook van onze werkgevers. Wat opviel was dat mensen probeerden mee te denken. Over wie mijn werk overneemt als ik weg ben en wie er op ons huis past bijvoorbeeld. Daarnaast waren er nogal wat mensen die geïnspireerd raakten door onze reisplannen en meteen begonnen te denken hoe ze dat zelf ook konden gaan regelen ;-).

Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen?

We vonden het waanzinnig bijzonder om onze kinderen 2 maanden lang zo dicht bij ons te hebben. Dag en nacht. Je ziet ze letterlijk en figuurlijk voor je ogen groeien. Doordat onze tweeling te vroeg geboren werd hebben we als gezin een pittige start gehad. Het jaar tussen 2,5 en 3,5 was ook erg zwaar. Die tijd lag, tijdens onze reis, al wel achter ons, maar nu konden we er echt een dikke vette punt achter zetten. We zijn hechter geworden met z’n viertjes. Een reis om nooit meer te vergeten!

Overal in Nieuw-Zeeland vind je speeltuinen zoals deze in Auckland

Hyams Beach, het witste strand ter wereld

Wat zijn lastige aspecten?

De hele tijd samen zijn! Want hoe leuk en tof we ons gezin ook vinden, we hebben af en toe ook behoefte aan eigen tijd. Van tevoren dacht ik dat we dat wel in konden plannen, maar dat bleek, eenmaal onderweg, moeilijker dan gedacht. Daarnaast was het voor de kinderen soms ook best pittig. 24/7 met je ouders op pad, lang in de auto zitten en (soms) in kleine huisjes slapen/wonen. Ook die hebben ruimte nodig. Ze misten hun vriendinnen van school of überhaupt kindjes om mee te spelen. Omdat we niet in het hoogseizoen reisden, kwamen we onderweg weinig andere kinderen tegen. Gelukkig hebben ze elkaar en leerden ze, tijdens de reis, beter met elkaar te spelen.

Wat maakt reizen met kinderen anders dan reizen zonder kids?

Structuur en planning. Zeker voor onze tweeling is structuur heel erg belangrijk. Dit vond ik ook een van de spannendste dingen van op reis gaan met hen. Elke dag is anders en elke paar nachten een andere plek om te slapen. Om toch iets van structuur aan te brengen hebben we goed de routine van thuis aangehouden. We stonden rond 7 uur op en ze gingen om half 8 ’s avonds weer naar bed. Een keer laat opblijven is heus geen probleem, maar elke avond laat in bed dat werkt bij ons niet. Zonder kinderen maakt dat natuurlijk niet uit en kan je de volgende dag uitslapen en heel flexibel zijn.

Achteraf ben ik heel blij we alles van te voren hadden geboekt. Zo wisten we precies wat we per dag gingen doen en hoeveel nachten we ergens bleven. We reisden met een auto en sliepen meestal in Self Contained Units op holiday parks (campings), met soms een hostel en B&B tussendoor.

In eerste instantie hadden we alleen de eerste week geboekt, maar toen ik een maand voor vertrek de beschikbaarheid checkte voor de locaties daarna (de route wisten we al grof), bleken die soms al volgeboekt. In februari is het geen vakantie meer voor de Nieuw- Zeelanders, maar het is nog wel hoogseizoen. Daarnaast was het Chinees Nieuwjaar en dat betekent ontzettend veel Chineese vakantiegangers. Toen heb besloten om alsnog alles vast te leggen.

Links de Franz Jozef gletsjer, rechts wandelen in het Abel Tasman NP

De besneeuwde toppen rondom Queenstown

Wat was jullie favoriete bestemming / moment van de reis door Nieuw-Zeeland?

Ik kan van elke dag wel een favoriet moment noemen, we hebben echt zo ontzettend veel lol gehad en mooie ervaringen beleefd. Zo hebben we dolfijnen en pinguïns gespot; een koala en kangoeroes geaaid; geisers, gletsjers en vulkanen gezien; op wit strand en zwart strand gespeeld; gereden en gewandeld door regenwoud en over bergvlaktes. En dan noem ik nog niet eens alle speeltuintjes en de keren dat we heerlijke fish ’n chips aten .

Maar als we dan toch moeten kiezen, waren dit onze favorieten:

  • Lieke: Privé glowworms, bij onze accommodatie in Waitomo was een sinkhole met glowworms. Toen het donker werd zijn we met z’n viertjes met zaklampen naar beneden gelopen om te kijken. Beneden gingen de zaklampen uit en met z’n viertjes in het donker keken we naar duizenden glowworms. Echt magisch!
  • Markus: Urenlang met de kids in de zee en op het strand spelen. Zandwormen zoeken, hutten bouwen, dammen bouwen, zandtekenen, zwemmen, met modder gooien, heerlijk!
  • Nola: De hoge bergen en pinguïns zien.
  • Elyn: Kangoeroes en een koala aaien.

Oké, nog eentje voor ons alle vier: Merimbula. Slapen in het hostel waar papa en mama elkaar hebben ontmoet. Om hier 18 jaar later weer te zijn, was echt super bijzonder.

Dolfijnen in Akaroa

Een koala en kangoeroes in Australië

Lieke en Markus terug op de plek waar ze elkaar hebben ontmoet

Hebben jullie een top 3 favo, kindvriendelijke accommodaties in Nieuw-Zeeland?

Het belangrijkste voor ons was dat er een speeltuintje bij de accommodatie zat. Dat hadden ze gelukkig bijna allemaal! Onze top 3:

Waitomo – Te Tiro: Klein huisje boven op prachtige berg met privé glowworm sinkhole.
Akaroa – Top 10 Holiday Park: Het uitzicht over de baai van Akaroa is prachtig!
Piha – Piha Beachstay: Een heel fijn rustig en ruim hostel op een prachtige plek tussen de bergen.

Het huisje in Akaroa

Het huisje in Waitomo

Zijn er activiteiten/restaurants die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?

Dat ligt natuurlijk aan de leeftijd van de kinderen. We zijn niet gaan bungyjumpen met ze, of powerboaten, maar hebben vooral natuur opgezocht en veel beesten bekeken. Kort gezegd: er is echt voor ieder wat wils. Kijk voor tips op de website van  Kidz Go New Zealand.

Heb je tips voor ouders die ook een reis willen gaan maken met kinderen?

Het belangrijkste voor ons was het nemen van de beslissing. Gaan we dit echt doen?! Toen we hier ja op zeiden konden we gaan kijken naar hoeveel tijd we nog hadden voor de dames 4,5 werden en hoeveel we in die tijd konden sparen. Daarna hebben we gekeken hoe lang we voor dit bedrag weg konden gaan en hoe we wilden reizen.

Zo hebben wij bewust niet voor een camper gekozen, maar voor een auto en huisjes. Ook vanwege de prijs, maar ook omdat de Nieuw-Zeelandse wegen heel steil en kronkelig kunnen zijn. Met onze 4WD was dat geen probleem, ook niet op gravelwegen. Ook konden we alles fijn in het huisje laten liggen bij uitjes of als we naar de supermarkt moesten.

 > Viola en haar gezin reisden wel met een camper door Nieuw-Zeeland en Australië. Je leest hier hun verhaal 

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst?

Absoluut! Maar we weten nog niet precies waarheen. We hebben gemerkt dat we erg blij worden van rondreizen. Dus een paar dagen een huisje ergens en dan weer door. Lekker afwisselend en voor ieder wat wils. Nu eerst nog even nagenieten van deze prachtige reis en dan borrelen de nieuwe plannen vanzelf wel op!

Heb je nog vragen over de reis naar Nieuw-Zeeland van Lieke en haar gezin? Lieke geeft met alle liefde antwoord. Ja kan haar mailen op liekemvk@yahoo.com.


Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*