Phantasialand met kinderen – review en tips

Phantasialand met kinderen – review en tips

Een pretpark met spectaculaire achtbanen, themawerelden die tot in de puntjes kloppen, goed eten en waar je kunt slapen in de cabine van een aeronaut. Klinkt tof toch?! Marlieke en Ivo ontdekten met hun kinderen Roos en Siem (8) het Duitse attractiepark Phantasialand en delen hun tips en ervaringen.

Phantasialand, wat is dat?

Phantasialand is een attractiepark vlakbij de Duitse stad Keulen en is vanaf ons huis (omgeving Rotterdam) zo’n drie uur rijden. Het park is compact. Ideaal met (kleine) kinderen, omdat je geen lange stukken hoeft te lopen tussen de attracties. Wij hadden zelf wel van het park gehoord, maar wisten eigenlijk niet wat we konden verwachten. Ben jij ook nieuwsgierig naar wat Phantasialand te bieden heeft voor gezinnen? Je leest het hieronder. 

Prachtige themawerelden

Ik ben heel gevoelig voor details en hou er echt van als alles klopt. Het was dan ook een feestje om door de verschillende werelden van Phantasialand te lopen. Zo werd ik heel blij van de vrolijke vlaggetjes, kleurrijke gebouwen en mooie bloemen in ‘Mexico’. In ‘China Town’ struinden we langs tempels, pagodes en perken vol bamboe. En in ‘Klugheim’ was het alsof we een stap terugdeden in de tijd van ridders en jonkvrouwen. 

Themagebied Mexico in Phantasialand
In themawereld Mexico hangen overal gezellige vlaggetjes
Het prachtige restaurant in themawereld ‘China Town’
Themagebied Klugheim in Phantasialand. Een pretpark in Duitsland.
Het sfeervolle ‘Klugheim’

Maar mijn favoriete themawereld was ‘Rookburgh’. Hier voelde het alsof we regelrecht de roaring twenties van New York binnenstapten. Overal stoom, een ouderwetse snoepwinkel, vliegmachines en de attractie F.L.Y.; een achtbaan waar je in ligt en het gevoel hebt te vliegen.

Themagebied Rookburgh in Phantasialand
In ‘Rookburgh’ scoor je heerlijke belegde broodjes en vind je een gave ‘roaring twenties’ sfeer
Restaurant Uhrwerk in ‘Rookburgh’

Spectaculaire attracties

Binnen die themawerelden vind je natuurlijk ook attracties. Ben je een adrenalinejunkie? Dan zit je in Phantasialand goed. Onze dochter Roos is dol op achtbanen. Gelukkig waren er genoeg waar zij, met haar 1.28 meter, in mocht. Haar favorieten waren de familie-achtbaan Crazy Bats – waar je met een VR-bril op in gaat -, de binnenachtbanen Winja’s Force & Fear – waar je om je as heen draait – en Raik – een boomerangachtbaan waar je eerst vooruit en daarna achteruit rijdt. 

Ivo kan een goede achtbaan ook wel waarderen en vond Taron – de snelste multilanceerachtbaan ter wereld – helemaal fantastisch. Hij is er drie keer in geweest, omdat hij zo cool was. 

De spectaculaire achtbaan Taron

Onze zoon Siem durft iets minder, maar vond wel de houten achtbaan Colorado Adventure super leuk. Samen met zijn zus is hij hier zeker meer dan tien keer in geweest. De wachttijden zijn namelijk niet heel lang in Phantasialand. Het langste dat wij hebben moeten wachten was 20 minuten, maar meestal waren het er niet meer dan 10.  

Houten achtbaan Colorado in Phantasialand - review Phantasialand met kinderen
Houten achtbaan Colorado was de favoriet van onze kinderen

Voor de kleintjes

Er zijn ook genoeg attracties voor wie niet zo’n durfal is en voor kleine kinderen. Zoals een zweefmolen, vliegtuigjes, een Lunapark en Maus au Chocolat, waar je met een 3D-bril op op muizen schiet met een puntzak slagroom. 

Tip: Installer voor jouw bezoek de app van Phantasialand. Hier vind je een plattegrond met alle attracties en de actuele wachttijden (werkt alleen als je in het park bent).

Er zijn ook attracties voor kleine kinderen in Phantasialand

Kijk mam, ik vlieg 

Er is één attractie die zo tof is dat ik die apart wil uitlichten en dat is F.L.Y. In deze achtbaan lig je en heb je het gevoel zelf te vliegen. Ik vond het mega spannend om hierin te gaan. Ik hou op zich wel van achtbanen, maar zodra er loopings en kurkentrekkers inzitten doe ik het liever niet. 

Met klamme handjes stapte ik in. Dit doe je al zittend waarna je, terwijl je langzaam rijdt, in een liggende positie gebracht wordt. En dan begint het, je schiet naar voren de lucht in, alsof je vliegt als een vogel. Ik kan alleen maar adviseren je armen te spreiden en de rit over je heen te laten komen. Wat een gevoel! Ik kwam er wat wiebelig, maar het was het waard. Ivo had overigens nergens last van. 

Tip: Als je slaapt in Hotel Charles Lindbergh dan raast F.L.Y. letterlijk voor je deur langs. Als gast van dit hotel mag je gebruik maken van de speciale ingang van deze achtbaan en sta je niet in de rij. 

Rookburgh met op de achtergrond F.L.Y.
Vanaf hotel Charles Lindbergh heb je een mooi uitzicht over achtbaan F.L.Y.

Goed eten

Een nadeel van pretparken vind ik dat je er vaak alleen een vette, ongezonde hap kunt halen. En dat tegen hele hoge prijzen. Phantasialand bleek de uitzondering op de regel, want hier kun je écht goed eten. Zo aten wij in ‘Rookburgh’ een heel lekker belegd broodje die vers voor ons bereid werd en in ‘Mexico’ aten we tapas in een gezellig restaurant. Verder haalden we vers fruit, een Franse crêpe, een broodje braadworst, flammkuchen, een foccacia en een Italiaans ijsje met huisgemaakt ijs. Toch liever friet? Dan hebben ze ook ;-).

Toetjes in restaurant Uhrwerk
Bij restaurant Cocorico in ‘Mexico’ eet je hele lekkere tapas

 Slapen in het park

Eigenlijk is één dag in Phantasialand niet genoeg. Zeker niet als je ook nog één van de drie shows wilt bekijken. Er zijn drie themahotels waar je in kunt logeren: Hotel Matamba in ‘Afrika’, Ling Bao in ‘China Town’ en Hotel Charles Lindbergh in ‘Rookburgh’. De hotels liggen direct aan het park. Je stapt dus zo het park in.

Wij sliepen in Hotel Charles Lindbergh. Een hele toffe beleving, omdat je hier aan de achtbaan F.L.Y. slaapt in een cabine van een aeronaut. Ook in het hotel kloppen alle details. Van de incheckbalie, die doet denken aan een ouderwetse luchthaven, tot de entreeticket, in de vorm van een boardingpass. Bij een hotelovernachting heb je een aantal privileges, zoals heel lekker diner en ontbijt, exclusieve toegang tot bar 1919 (bestel zeker de cocktail om te delen), een eigen parkingang, een fastpass voor F.L.Y. en twee dagen entree voor het hele park. Voor families hebben ze geschakelde kamers.

Let op: Bij het boeken van de hotels Ling Bao en Matamaba zitten geen entreetickets voor Phantasialand. Deze moet je los bij bestellen. Je komt dan wel in aanmerking voor het meerdagentarief (voordelig dan twee losse dagkaarten).

De lobby van hotel Charles Lindbergh
Een kamer in hotel Charles Lindbergh. Gave plek om te slapen met kinderen in Phantasialand.
In hotel Charles Lindbergh slaap je in de cabine van een aeronaut

Conclusie: Is Phantasialand met kinderen een aanrader?

Wij waren echt verrast door dit park. Vooral de combinatie van mooie themawerelden, het compacte formaat, lekker eten en korte wachttijden maakt Phantasialand een leuk alternatief voor Disneyland Parijs of de Efteling. Overnachten in het park is wel vrij duur. Daar staat dan wel tegenover dat je direct aan het park slaapt. 

In de winter schijnt Phantasialand nog leuker te zijn. Met schaatsbaan, stalletjes en gezellige verlichting. Wij moeten nog maar eens terug tijdens die periode.

Praktische tips om Phantasialand te bezoeken met kinderen

Hoe kom je er?

Phantasialand ligt in Duitsland, vlakbij de stad Keulen. Het is vanaf Nederland prima aan te rijden of leuk als tussenstop voor een reis naar het zuiden.

Voor welke leeftijd is Phantasialand leuk?

Ik zou zeggen voor kinderen boven de 1.20 meter. Dan mogen ze in een heleboel attracties. Voor kleine kinderen is er op zich ook genoeg te doen, maar het zijn echt de wat snellere attracties die Phantasialand zo leuk maken. 

Is Phantasialand in 1 dag te doen?

Op zich wel, maar wil je ook alle shows zien, de tijd hebben om lekker te eten en in alle attracties, dan zou ik twee dagen adviseren. Het slapen in een van de hotels is ook echt een feestje, omdat ze zo mooi gethematiseerd zijn. Alle drie de hotels hebben familiekamers. Hotel Charles Lindbergh is vooral geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.

De hal in hotel Charles Lindbergh

Hoeveel kost Phantasialand?

Het park is niet goedkoop. Een dagkaart kost voor een volwassene €57 en voor een kind €47. Iets duurder dan de Efteling, maar een stuk voordeliger dan Disneyland Parijs (ja, dit park hoort zeker in dit rijtje thuis). Wij vonden Phantasialand het geld absoluut waard. Check de website van Phantasialand voor de actuele tarieven. Let op: Je kunt alleen online kaarten kopen voor het park, dit kan niet aan de deur.

Het eten is heel goed betaalbaar in het park en ook nog eens heel lekker. Zo betaalden wij voor een crêpe €3,20 en voor een kindermenu in een van de restaurants €8,50. Je mag ook eigen eten en drinken meenemen.

Disclaimer: Wij hebben het park bezocht op uitnodiging van Phantasialand. Bovenstaande review is, zoals je van ons gewend bent, volledig gebaseerd op onze eigen ervaring en mening. 

Op zoek naar meer inspiratie voor Duitsland? Bezoek dan onze Duitsland pagina voor een overzicht van al onze artikelen.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*