Piratenzeiltocht op de Waddenzee

Piratenzeiltocht op de Waddenzee

Een piratenzeiltocht op de Waddenzee met kinderen. Hoe leuk is dat? Iris, Ralf en dochter Kyra (5) vaarden mee met het historische zeilschip de Spes Mae. Kapitein Ted en matroos Bastiaan leerden ze zeilen, terwijl nanny Agnita de kinderen omtoverde tot piraten. 

Iris: ‘Toen we vanwege corona niet naar het buitenland konden reizen, besloten we om in de zomervakantie in eigen land op avontuur te gaan. We vonden een wel heel bijzondere zeilvakantie op de Waddenzee: de piratentocht speciaal voor gezinnen met het historisch zeilschip Spes Mea. Samen met vier andere gezinnen vaarden we in vijf dagen langs Texel, Terschelling en het wad. 

Wandelen op het wad

Welkom aan boord

Toen we aan boord stapte van de Spes Mea maakten we direct kennis met kapitein Ted, matroos Bastiaan en nanny Agnita. Want terwijl wij het zeilen leerden, waren de kinderen regelmatig onder de pannen bij Agnita, die een koffer vol piratenattributen, spelletjes en knutselspullen bij zich had en van alles organiseerde. Zo maakte ze met de kinderen een piratenvlag voor op het schip en toverde ze om tot echte piraten, inclusief littekens en tatoeages. Aan boord hielp iedereen mee met zeilen, koken en de afwas. De boodschappen voor de hele week waren al ingeslagen en de kindvriendelijke gerechten waren bepaald. Op het menu stonden volgens de 4 p’s: pasta, pizza, pilav en pannenkoeken. 

Hijs de zeilen

Nadat de kinderen hun piratenvlag hadden gehesen, vertrokken we uit de haven van Harlingen. Matroos Bastiaan gaf ons een snelcursus zeilknopen maken en zodra de motor uit ging, mochten we op commando van Ted het grootzeil hijsen. Omdat we allemaal onervaren zeilers waren, begonnen we wat onwennig. Afwachtend keken we elkaar aan, maar toen Ted voor de derde keer met een langzame en lage stem ‘Bastiaaaaan’ riep, beseften we dat ook wij aan de bak moesten. Zeilen de lucht in of juist laten vieren. Zelfs de kinderen hielpen mee. Het was een bijzonder gezicht om het groepje kleine zeehelden met oranje zwemvestjes het zeil te zien hijsen.

Texel en Terschelling

Na een dag deinen op het water met de wind door onze haren, was onze eerste bestemming Texel. Daar legden we aan in de haven en terwijl de kinderen met Anita richting de speeltuin gingen, kookte ik met twee anderen een grote pan spaghetti bolognese in de scheepskeuken. ’s Avonds speelden we Weerwolven met de ondergaande zon op de achtergrond, wat het spel van deze vakantie werd. De schemering maakte het extra spannend. 

Kokkels in een kussensloop

Om op Terschelling te komen, moesten we tegen de wind in zeilen. We maakten kennis met overstag gaan en leerden zigzaggen: zo’n beetje iedere tien minuten de zeilen draaien en van richting veranderen. Dat was hard werken. En inmiddels wisten we, als we Ted, ‘Bastiaaaannnn’ horen galmen: is het tijd voor actie! Op Terschelling zochten we op het strand naar kokkels voor spaghetti vongole. Iedereen hielp mee en met succes. Met twee volle emmers kwamen we terug bij het schip. Kapitein Ted deed de kokkels in een kussensloop en hing ze buitenboord in het water, zodat ze vers zouden blijven tot de volgende avond.

Kokkels zoeken

Pannenkoeken op het wad

Het hoogtepunt van onze zeilvakantie was het slapen op het wad. Dit deden we door tussen Terschelling en Vlieland het schip vast te laten varen op een zandbank. Nu hoefden we alleen nog af te wachten tot het eb werd, zodat we op het wad konden wandelen. De volwassenen aten de zelf geraapte vongole en de kinderen pannenkoeken en net voor zonsondergang was het water helemaal weggetrokken. Wat een feest was het om het wad op te gaan. De kinderen vingen krabben met een schepnetje en de lucht kleurde oranje. En we hadden extra geluk die avond, want we hadden een sterrenkundige aan boord. Liggend op een stapel kussens keken we naar de sterren, terwijl we luisterden naar de verhalen over het zonnestelsel.’

Piratenzeiltocht Waddenzee – Doe het zelf!

Wil je zelf ook op een piratenzeiltocht maken op de Waddenzee? Het historische schip de Spes Mae vaart in de mei- en zomervakantie uit voor de piratenzeiltochten. Deze zeilvakanties zijn gericht op ouders met kinderen tot en met 13 jaar. Bekijk de website van Spes Mae voor de actuele data en prijzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*