Texel met kinderen

Texel met kinderen

Rosalie komt al van jongs af aan op Texel met haar kinderen en een bezoek aan het Waddeneiland voelt als thuiskomen. De combinatie van uitgestrekte stranden, mooie wandelgebieden en leuke activiteiten spreekt het gezin aan. In onderstaand artikel delen zij hun tips. 

tekst en fotografie Rosalie Alfons – de Groot

De zeehonden van Ecomare

Bij een verblijf op Texel met kinderen hoort een bezoek aan Ecomare. Het centrum vangt zeehondenjongen op en zet ze weer uit wanneer ze aangesterkt zijn. Er is veel te onderzoeken en te leren, voor kinderen en volwassenen, bij de verschillende afdelingen van het natuurmuseum. Onze dochter Nora mocht samen met haar tante eens mee met het uitzetten van zeehonden. Een onvergetelijke ervaring.

Zeehonden kijken bij Ecomare
Het uitzetten van de zeehonden is een onvergetelijke ervaring voor kinderen op Texel

Beklim de vuurtoren van Texel

Het beklimmen van de vuurtoren van Texel is een leuke activiteit waarbij je ook nog wat van de geschiedenis leert. Zo kun je zien waar de vuurtoren beschadigd raakte in de Tweede Wereldoorlog en hoe er een tweede vuurtoren om de eerste vuurtoren heen gebouwd is. Het uitzicht boven is fantastisch. Je kijkt zo tot Vlieland. Een rondje vuurtoren sluit je af met een drankje bij het Torenrestaurant of Kaap Noord, een eindje verderop.

De iconische rode vuurtoren van Texel is ook te beklimmen

Museum Kaap Skil

Een zeer kindvriendelijk museum is Kaap Skil. Ze hebben onder meer speurtochten, een dikke hit bij onze kinderen. Je ziet wat er aangespoeld is op het strand en leert over de geschiedenis van Texel. Als in een openluchtmuseum kun je in huisjes van vroeger kijken. Ook is er een tentoonstelling gewijd aan Texel in de VOC-tijd. 

Schatten zoeken bij maritiem- en juttersmuseum Flora

Ook bij Juttersmuseum Flora draait het om aangespoeld materiaal. Er worden bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd waarbij kinderen kunstwerken maken van strandvondsten. Na een bezoek aan het Juttersmuseum waren Otis en Nora helemaal geïnspireerd om zelf te gaan strandjutten. Naar het strand gaat dan ook altijd een emmer of tasje mee voor alle gevonden schatten. 

Het Juttersmuseum Flora is een aanrader om te bezoeken als je met kinderen op Texel bent

Wandelen bij de Slufter

De Slufter is een door duinen omsloten strandvlakte en een bijzonder gebied om te wandelen. In de zomer kleurt het lamsoor het hele gebied paars. In de kreken vinden de kinderen beestjes en plantjes. Al wandelend hebben ze hier eindeloos speelplezier. Krabbenvangen gaat hier ook als de beste. Dus schepnetjes en emmers mee. Net als de verrekijker trouwens, want De Slufter is een waar vogelparadijs.

Krabben vangen bij de Slufter

Schotse Hooglanders zoeken bij De Bollenkamer

Een andere favoriete omgeving om te wandelen is De Bollenkamer. Een mooi duingebied in het zuidwesten van Texel. Er grazen Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s om te voorkomen dat het duingebied verder verwilderd. De beesten zijn best imposant voor kinderen, maar ze zijn vriendelijk en ongevaarlijk.

Wandelen bij De Bollenkamer

Landgoed de Bonte Belevenis

Landgoed De Bonte Belevenis ligt naast De Bollenkamer. Je vindt er een theeschenkerij, boerderijdieren en een speeltuin. Kinderen kunnen meedoen aan activiteiten als broodbakken, kaarsen en zeepjes maken en papier scheppen. Er hangt een gemoedelijke sfeer en je kunt er heerlijk lunchen. In het winkeltje koop je de leukste souvenirs.


Kindvriendelijke accommodaties op Texel

Slapen bij een B&B in de Cocksdorp

Wij verblijven altijd in de Cocksdorp, helemaal in het noordelijkste puntje van het eiland. Ook wel Het Ibiza van het Noorden genoemd door Jochem Myjer, die net als wij fervent Texelfan is. Een fijne locatie om te verblijven is B&B De Moerbei.

De bedstee van b&b De Smederij

Landal Sluftervallei en Vakantiepark de Krim

Verblijf je liever op een vakantiepark? In de Cocksdorp bevelen wij twee parken aan: Landal Sluftervallei en Vakantiepark De Krim. Beiden hebben een zwembad, kidsclub en overdekt speelparadijs. Landal Sluftervallei ligt in de duinen aan natuurgebied De Slufter en op fietsafstand van het strand. Vakantiepark De Krim ligt drie kilometer verderop en heeft onder meer een klimpark, waar je ook als je niet op het park verblijft gebruik van kunt maken. 

De uitgestrekte stranden van de Cocksdorp

Texel met kinderen, hoe kom je er?

Met de boot naar Texel vanaf Den Helder

Texel is een eiland dus de enige manier om er te komen is met de veerboot. Vanaf Den Helder gaat er, van 06:30 tot 21:30, elk uur een boot richting Texel. Je hoeft niet te reserveren. De tocht duurt slechts 20 minuten en de auto kan gewoon mee. Kijk voor meer informatie en de tarieven op de website van de veerdienst Teso.

Je kunt vanaf Texel ook met de boot naar buureiland Vlieland. Let er wel op dat de auto niet mee kan. De fiets mag wel mee. De boot gaat maar een of twee keer per dag dus check vooraf de afvaart tijden. Kijk op de website van de veerdienst voor meer informatie.

Meer inspiratie voor de Waddeneilanden? Lees dan hier onze tips voor Terschelling met kinderen.

Dit bericht bevat affiliatie links. Dat betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als jij iets koopt of boekt via de link zonder dat het jou iets extra’s kost. Zo kunnen wij mooie content blijven maken.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*