Reizen met kinderen: alles plannen of op de bonnefooi?

Reizen met kinderen: alles plannen of op de bonnefooi?

Oké, ik geef het maar gelijk toe, sinds de tweeling er is ben ik veranderd van een relaxte reiziger in een gigantische controlefreak. Waar wij jaren geleden zonder plan backpackten door China. Ging er, tijdens onze laatste reis naar Bali, per locatie een boekwerk aan uitjes en fijne restaurants mee. Maar wat werkt nu eigenlijk beter als je reist met kinderen? Flexibel zijn en dus zo min mogelijk plannen of juist een strakke planning, zodat je geen gehannes hebt op reis? Ik zet de voors en tegens voor je op een rij.

Een relaxte aankomst
Ongeacht of je liever van de strakke planning bent of van de bonnefooi, als je reist met kinderen is het vooraf regelen van je eerste accommodatie een must. Je wil echt niet na een lange vlucht (lees hier meer tips over vliegen met kinderen) of autoreis, met kinderen die jengelen van de vermoeidheid, nog op zoek naar een plek om te slapen. En gun je kids (en jezelf) ook de eerste dagen een beetje rust door gelijk een paar nachten op die ene plek te blijven.

De route vastzetten of ‘we zien wel waar we uitkomen’
Stippel je thuis de route van de reis al uit die je gaat volgen of bepaal je ter plekke waar je naartoe gaat? Wie van te voren de route bepaalt hoeft ter plekke niet meer na te denken over wat de volgende plek op de reis zal zijn. Je kan je houden aan een strakke planning en weet waar je aan toe bent. Wel zo lekker met kinderen. Je houdt dan extra veel tijd over om te genieten en om leuke dingen te ondernemen. Ook kun je vooraf aan de reis al op onderzoek uit naar dingen die er te doen zijn in de omgeving. En naar fijne plekken om te slapen. Dagen voorpret gegarandeerd!

Maar wat als je het ergens heel erg naar je zin hebt. Er iemand ziek wordt en je dus eigenlijk niet door kan reizen. Of als iemand een tip geeft over een te gekke plek die je nou net niet mee hebt genomen op de route? Ehm… dan heb je pech. Dat wordt met een kotszakje of samen geknepen billen in de bus. En die toffe plek moet je maar bewaren voor een andere keer.
De flexibele reiziger klapt in dit geval in zijn of haar handjes. Die kan gaan en staan waar hij wil. Regent het op de plek waar we nu zien, maar schijnt 100 km verderop wel de zon? Dan reizen we daar morgen toch naartoe! Je houdt op deze manier de reis wel wat spannender, maar bent wel veel meer tijd kwijt aan elke keer weer uitzoeken wat er in de buurt te doen is en waar je dit keer weer moet gaan slapen.

Hotels vooraf boeken of ter plekke onderhandelen voor de beste prijs
Oké, je hebt je route bepaald (of niet). Nu is het de vraag of je alle accommodatie alvast boekt of dat je ter plekke op zoek gaat naar een slaapplaats.
Het voordeel van vooraf je hotels / guesthouses / campings boeken is dat je vaak kan slapen op de plek die je het meeste aanspreekt. Je bent er ook zeker van dat er een familiekamer beschikbaar is. Je hoeft tijdens het reizen niet meer ‘op jacht’ naar goede deals en komt er niet pas op het laatste moment achter dat het precies een feestdag is en er geen enkele slaapplek meer te vinden is in het stadje waar je heen wilt. Behalve dan die ene familiekamer met gedeeld toilet en geen ramen. En laten we eerlijk zijn, dat wil je natuurlijk liever niet ;-).
Maar als je op de bonnefooi reist heb je wel een veel betere onderhandelingspositie. De kans dat je de kamer voor een betere prijs krijgt is groot en je bent mega flexibel. Is het leuk op een plek, dan blijf je wat langer plakken. Is er alleen maar een gore gedeelde badkamer, dan pak je de volgende dag weer je spullen.

Wil je niet alles van tevoren vastzetten, maar vind je het te spannend om ter plekke hotels binnen te wandelen en te onderhandelen over de kamerprijs? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om tijdens de reis, enkele dagen voordat je doorreist naar de volgende plek, hotels te boeken via boekingssites als booking.com en trivago.nl. Er bestaat natuurlijk een kans dat de leukste familiekamers bezet zijn, maar je behoudt dan wel je flexibiliteit en bent verzekerd van een slaapplek.

Voorpret of verrast worden
Het allerleukste aan vooraf zoveel mogelijk plannen is de voorpret. Je begint met het vastzetten van de route. Daarna kan je op zoek naar de tofste plekken om te slapen. Weer een stap verder is het zoeken naar leuke tours, fijne marktjes in de buurt en bezienswaardigheden die van de gebaande paden zijn. Je kan vast lijstjes maken van goed beoordeelde restaurantjes in de buurt. Kortom, dagen en dagen van alvast met de reis bezig zijn terwijl de reis nog niet een begonnen is.

Maar al dat uitzoeken kan er ook voor zorgen dat er niks meer ter plekke te ontdekken valt. Je hebt immers alles al gegoogled. Je weet al hoe alles er uit ziet. Wie veel minder van tevoren uitzoekt zal veel meer verrast worden. Op plekken komen waar je van tevoren nog nooit van gehoord hebt. Dat maakt de reis misschien wel wat interessanter.

Mijn manier
Zoals je in het intro al kon lezen, behoor ik tot de groep planners. Voor de grote reis die wij eind van dit jaar (2017) gaan maken ben ik al ruim een jaar bezig met routes uitstippelen. Inmiddels zijn voor de eerste 1,5 maand alles accommodaties al geboekt. Ben ik per locatie een lijstje aan het maken van dingen die er te zien zijn. Weet ik precies welke restaurantjes en cafés worden aangeraden. En weet je wat. Ik vind het heerlijk dat ik straks vol kan genieten van de reis. Ik precies weet in welke bus of trein we moeten gaan zitten om van bestemming a naar b te reizen en niet ter plekke nog dingen uit moet zoeken. Het voelt haast als een georganiseerde privé rondreis, maar dan helemaal op maat.
Het tweede deel van de reis laten we nog open. De route zit al wel in ons hoofd, maar we ter plekke nog wel kunnen kijken of ons reistempo omhoog moet of juist naar beneden. Het plan is om naar Vietnam te reizen, maar misschien hebben we meer zin in strand en boeken we een ticket naar de Filipijnen of Indonesië. Voor een vakantie van max. 3 weken zou ik alles plannen. Maar ik ken ook zat mensen die het juist heerlijk vinden om geen plan te hebben. En dat mag natuurlijk ook!

Ben jij een planner? Of reizen jullie liever zonder plan? Laat hieronder jouw comment achter (vind ik leuk!)

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 reacties

  • Ilse zegt:

    De bonnefooi! Daar houden wij van! We zien wel wat er komt. Heerlijk!
    Wel plannen wr altijd het eerste hotel, hoeven we niet na een lange vlucht te boeken. In Indonesië hadden we echt geen idee of we nog naar Java zouden gaan of niet.. maar volgens mij is alles goed, als het maar goed voelt voor jezelf!

    • Marlieke zegt:

      Helemaal mee eens. Er valt echt voor beide wat te zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*