Roemenië met kinderen – zien en doen

Roemenië met kinderen – zien en doen

Wanneer je tijdens de herfstvakantie nog even de zon op wilt zoeken met je gezin dan is Roemenië waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt. Toen wij de dag voor de vakantie, last minute, op zoek waren naar betaalbare tickets kwamen wij per toeval bij dit land uit. De weerkaart gaf 25 graden en wat bleek: Roemenië is veel veelzijdiger dan wij in eerste instantie dachten! Er zijn natuurparken, kastelen en daarnaast is het land uitermate geschikt om te reizen met kinderen.

Roemenië ligt in Zuidoost-Europa grenst aan Bulgarije, Hongarije, Oekraïne, Moldavië en de Zwarte Zee. Het land is te verdelen in drie landstreken: Transsylvanië, Walachije en Moldavië. Wij hebben tijdens de herfstvakantie een roadtrip gemaakt door de regio Transsylvanië. Hieronder heb ik op een rijtje gezet waarom wij zo blij werden van dit land.

Overzichtelijke steden

De steden in Roemenië zijn heel overzichtelijk. Vaak is er een oud stadscentrum en daar zijn ook de meeste bezienswaardigheden te vinden. Neem als voorbeeld het stadje Sibiu. Sibiu is een middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. Je kunt het oude centrum makkelijk te voet ontdekken. De place to be is het grote plein, de Piata Mare. Dit plein wordt omringd door een aantal prachtige Art Deco-gebouwen. Daarnaast zijn er fonteinen en voldoende ijszaken om je kinderen tevreden te stellen.

Oneindig veel speeltuinen in Roemenië

We weten allemaal wat het geheim is om je reis met kleine kinderen tot een succes te maken: speeltuinen, zwembaden en af en toe een ijsje! Ik heb op reis nog nooit zoveel speeltuinen gezien als in Roemenië. Je vindt ze in parken, woonwijken, aan de rand van de stad maar ook gewoon aan de kant van de weg. Perfect om je kinderen even uit te laten wanneer zij al enige tijd in de auto zitten. De speeltuinen zijn schoon, kleurrijk en hebben voldoende bankjes voor de ouders. Een aantal malen hebben wij zelfs een speeltuin gevonden waaraan een groot terras was gevestigd! DO WE NEED TO SAY MORE….

De Transfagasaran Road met kinderen

De Transfagasaran Road, officieel de DN7C, is een van de mooiste autoroutes van Roemenië. Het is een spectaculaire weg die je leidt door het Fagarasgebergte en door Transsylvanië en Walachije. Het hoogste punt ligt op 2134 meter hoogte en dat maakt de Transfagasaran-route meteen ook een van de hoogste wegen van Roemenië. De haarspeldbochten en steile kliffen zijn spectaculair, vooral op een heldere dag. De route is ongeveer 90 kilometer lang en duurt, door de maximum opgelegde snelheid van 40 kilometer per uur en haarspeldbochten, best lang om helemaal af te leggen. Daarom is het fijn dat je bijna overal kunt stoppen om de benen te strekken. Zo kunnen je kinderen rondjes rennen bij het uitzichtpunt op de haarspeldbochten, stenen gooien in het meer van Balea en een blik werpen op de Vidraru-dam.

Diversiteit in betaalbare kindvriendelijke slaapplekken in Roemenië

Tijdens onze reizen leggen wij de slaapplekken nooit vast. Eenmaal in het land zelf kijken wij hoe de dagen lopen en waar we allemaal uitkomen. Wat mij positief verraste waren de vele soorten slaapmogelijkheden die Roemenië te bieden heeft. Er waren in de herfstvakantie veel appartementen beschikbaar. Vaak met twee slaapkamers, een koelkast en wasmachine. Hier betaal je in het laagseizoen ongeveer 35 Euro per nacht voor. Vaak huurden wij deze appartementen bij locals via booking.com. Dit zorgt ervoor dat je gelijk een leuk praatje hebt bij aankomst. De Roemenen spreken goed Engels en waren netjes bereikbaar via whatsapp wanneer we  vragen hadden. Ook als we zin hadden in wat meer luxe dan waren er veel opties beschikbaar. Een appartementencomplex met zwembad, parkeergarage en welness kostte ons ongeveer 60 Euro per nacht voor vier personen. Er is dus voor ieder wat wils.

Een bezoek aan het Libearty Bear Sanctuary in Zarnesti

Een leerzaam en ideaal uitstapje voor kinderen is het Libearty Bear Sanctuary in Zarnesti. Dit opvanghuis ligt op ongeveer 35 kilometer ten zuidwesten van Brasov en is bedoeld om beren te redden uit circussen, dierentuinen en van particuliere handelaren. Naast beren worden er ook andere dieren opgevangen. De entree is ongeveer tien Euro persoon. Voor Roemeense begrippen is dit prijzig maar door een bezoek te brengen aan het centrum steun je indirect deze dieren en dit mooie project.

Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe beren, die een verschrikkelijk leven achter de rug hebben, hier een nieuwe kans krijgen. Je kunt het park alleen via een rondleiding bezoeken. Ons advies is om via internet het ticket te kopen, zodat je zeker weet dat je met een rondleiding mee kunt. Let op: Kinderen van 5 jaar en jonger worden echt niet toegelaten. Dit komt omdat veel beren getraumatiseerd zijn en slecht tegen harde geluiden kunnen. Je moet bij de ingang, door middel van legitimatie, de leeftijd van je kinderen aan kunnen tonen.

Roemenië met kinderen, hoe kom je er?

Roemenië ligt op zo’n twee uur vliegen van Nederland. Kijk bij het boeken van tickets niet alleen naar de hoofdstad Boekarest als aanvliegplaats maar verdiep je ook eens in tickets naar de stad Sibiu. Dit is een perfecte uitvalbasis voor een roadtrip door de regio Transsylvanië. Het vliegveld is overzichtelijk en ligt maar vijf kilometer van de stad vandaan. Wij stonden een uur naar landen met onze koffer en huurauto bij ons appartement, heerlijk! Wanneer je bereid bent om vanuit Charleroi (voorbij Brussel) te vliegen kun je al tickets scoren voor rond de 40 Euro. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de tijd van het jaar. Tickets vanuit Nederland zijn iets duurder.

Lees hier onze tips om een zo goedkoop mogelijk ticket te scoren

Nog niet genoeg informatie over Roemenië? In mijn volgende blog beschrijf ik onze afgelegde roadtrip in dit land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*