Inspirerend gezin: rondreis door noord Spanje met een daktent

Inspirerend gezin: rondreis door noord Spanje met een daktent

Inspirerende reizen hoeven helemaal niet ver of lang te zijn. Het is ook tof als iemand creatief is en anders doet dan anderen. Zo maakten Tineke en haar gezin een rondreis door het prachtige noord Spanje met eigen auto en daktent.

Even voorstellen

Wij zijn Clint (35), Tineke (34, eigen praktijk voor thuisonderwijsgezinnen), Lucas (7) en Juline (2).

Hoe zag jullie rondreis door noord Spanje met kinderen er uit?

Onze reis bestond uit 2 delen, vanwege het co-ouderschap van Lucas. Het eerste deel van onze rondreis door noord Spanje bezochten we: Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, Sierra de Guara, Bardenas Reales, Tolosa (familiebezoek ) en San Sébastian. Nadat we Lucas met het vliegtuig hadden opgehaald uit België ging onze rondreis verder naar: Sanabria, Somiedo, Picos de Europa en de kust van noord Spanje.

We reizen met onze eigen auto, een Defender, en daktent. We proberen steeds low-budget te reizen: zelf koken, basic campings, gratis activiteiten zoals wandelen, zee, riviertjes en speelpleintjes.

Een rondreis van vier weken met een daktent door Noord Spanje? Hoe kom je er op?

Het begon eigenlijk bij de aankoop van onze Defender, de droomauto van mijn man in 2014. Toen we hem kochten droomden we al van ‘de dag’ dat we er op reis mee zouden gaan met een tent op het dak. Dat hoort gewoon op zo’n auto! Maar eerst nog wat sparen…

Begin dit jaar zei mijn man ‘wat zou je ervan zeggen om die daktent te kopen?’ Ik was meteen enthousiast en voegde me bij de Facebookgroep ‘4×4 en daktent kamperen’. Daar zag ik een foto van Bardenas Reales (een natuurpark in noord Spanje) en dat moest ik eens in het echt zien 🙂 En als ik eenmaal een idee heb, ben ik vertrokken! Met Google maps scan ik het gebied op ‘groene vlekjes’ en ieder natuurpark die ik tegenkom, zoek ik op. Interessante regio’s noteer ik en daar maak ik dan een logische reisroute van. Mijn man is een fervent wandelaar, als we in een regio aankomen koopt hij eerst een topografische kaart (“nooit gaan wandelen zonder!” is zijn motto) en dan zoekt hij aan de hand van de kaart de mooiste wandelingen uit die voor iedereen haalbaar is. Topreisteam! ❤

Het prachtige natuurpark Bardenas Reales in noord Spanje

Waar sliepen jullie? Wildkamperen? Campings?

We sliepen samen in een kleine daktent. Onze daktent is 160 cm breed en 240 cm lang. Dit is geschikt voor 2 volwassene en 1 kind, maar onze kinderen delen samen een plaats. Ze liggen met hun hoofd bij het hoofd- of het voeteinde. We kozen voor een kleinere tent (je hebt ook hele grote familietenten!) omdat de investering kleiner was en we eventueel later nog een kleine tent erbij kunnen zetten op het dak.

We kozen ervoor om zoveel mogelijk op natuurcampings te staan. Noord Spanje is ook zeer onduidelijk qua regelgeving rond wildkampere. In Picos de Europa maakten we een uitzondering. Daar waren alle campings vol en vonden we een parking met andere campers. Helemaal alleen wildkamperen, daar moet ik toch nog een beetje stoerder voor worden vrees ik.

De daktent en stoere Defender (en stoere dame)

Hoe is het om met een daktent te reizen met kinderen?

Superleuk en gemakkelijk! De daktent is zeer eenvoudig op te zetten. Je haalt de hoes eraf en trekt de ladder naar beneden en ze vouwt vanzelf open. (Zo zie ik het toch mijn man doen ;-), ik let op de kinderen). We slapen er allemaal heel goed in. We zijn wel gewend om samen te slapen. Je hebt de koude van de grond niet, wat je wel hebt in een gewone tent en slaapt op een normaal matras. Onze tent (een Eezi Awn) verduistert goed, wat interessant is als je naar het Noorden reist. We vinden het ook fijn dat we ons gemakkelijk kunnen verplaatsen. Rondreizen is wel ons ding. Zo kun je in een korte periode toch een groot gebied leren kennen.

Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen? En wat is jullie tip om het leuk te houden?

Hun opmerkzaamheid! Ik vind het zo mooi om te zien hoe zij de wereld ‘ontdekken’, de vragen die ze stellen, de nieuwsgierigheid om deze wereld te vatten, te begrijpen. En ook de verbinding die je als gezin maakt. Iedereen heeft tijd voor elkaar. Geen werk, geen school, geen rush (alhoewel mijn man steeds staat te springen om op pad te gaan). Deze reis hebben we ook wel geleerd om eens iets aparts te doen, zeker als je een langere tijd op reis bent. Mijn man houdt van een zeer actieve vakantie, ik doe dit ook graag maar heb wel meer rustmomenten nodig. Dus volgende reis blijven wij (de kinderen en ik) eens een dagje op de camping terwijl de papa zich uitleeft op een zware bergtocht, om dan ‘s avonds weer gezellig samen te koken op de camping.

En zeker een goede drager meenemen. Dit geeft enorm veel vrijheid! Wij hebben er steeds 2 mee op reis, één met een stalen frame en een ergonomische draagzak. We maken de keuze afhankelijk van de activiteit, de temperatuur en of onze dochter moet slapen. Bijvoorbeeld op zware bergtochten draagt papa met framedrager, ikzelf kan enkel met de draagzak dragen.
Oh, en regelmatig stoppen bij speelpleintjes, die vind je overal!

Wat zijn lastige aspecten?

Een peuter moet je steeds in het oog houden. Ik kijk wel uit naar het moment dat ik eens een boek kan lezen terwijl de jongste aan het spelen is.

Wat maakt reizen met kinderen anders dan reizen zonder kids?

De focus. Als je als gezin reist, staat de verbinding met je kinderen centraal. Als je als koppel reist, de verbinding met je partner. En als je alleen reist, de verbinding met jezelf. Voor ons veranderen de aard van de activiteiten niet zoveel.

Wat was jullie favoriete moment tijdens deze rondreis door noord Spanje

Het slapen in de daktent 🙂

Zijn er accommodaties/activiteiten/restaurants die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?

Campings: Camping Pineta (Ordesa), Camping Folgoso en Camping Lagos de Somiedo
Restaurants: Sirimi in San Sébastian (Op de terugweg nog eens naar San Sébastian geweest om er nog eens te eten.)
Activiteiten: wandeling valle del otal, senda del orso, Mascun (een kloofgebied met leuke watertjes om in te spelen), Playa Ballota

Heb je tips voor ouders die ook een bijzondere reis willen gaan maken met kinderen?

Als je kan rondreizen, durf je reis aan te passen aan het weer. Bij ons orginele plan zouden we een week regen gehad hebben in Picos en dus zijn we eerst verder gereden naar Sanabria waar het wel mooi weer was en hebben we Picos op de terugweg gedaan toen het weer daar beter was.

Gebruik google maps om campings en restaurants op te zoeken, maar ook bij het plannen van je reis. Zoek een land/regio en verken de kaart. De namen die je tegenkomt kun je dan Googlen en zo ontdek je al heel wat!

> Lees hier meer over onze rondreis door oost Andalusië met een camper

 

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst? Wat staat er op jullie bucketlist?

Zeker! Waarschijnlijk zal de volgende reis pas in februari zijn, dan maken we ieder jaar een citytrip voor onze verjaardag (mijn man en ik zijn jarig in dezelfde week). De ene verrast de ander. Dit jaar kiest mijn man, dus ik weet de bestemming niet. De kinderen gaan ook mee. In april wordt het waarschijnlijk Corsica of Tenerife en tijdens de zomervakantie komt één van de beste vrienden van mijn man, zijn vaste reispartner uit Nieuw Zeeland, om samen Europa te verkennen. Via Parijs gaan we naar de Haute Provence, dan verder naar de Dolomieten en Slovenië. Van daaruit gaan de mannen verder naar Japan. En ik hoop om tussendoor eens een vriendin te bezoeken die in Alicante woont. Plannen genoeg dus (en dan begon ik nog niet over onze dreamlist 😉 )

Meer zien van Tineke? Volg haar dan op Instagram @kidsindewonderewereld

> Meer Spanje? Bekijk dan onze Spanje met kinderen pagina


PS: Heb je ons nieuwe GRATIS tabletmagazine al gezien? Boordevol reisinspiratie speciaal gericht op gezinnen? Nee? Je download ‘m hier

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*