Route camperreis noord en midden Frankrijk

Route camperreis noord en midden Frankrijk

Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Zo inspireren we andere reislustige families bij het plannen van hun (verre) reis. Deze keer delen Fiona, Frank, Julien (5) en Elias (3) de route van de camperreis door noord en midden Frankrijk die zij maakten

De route door noord en midden Frankrijk uitgeschreven

Startlocatie: Gouda, Nederland

We vertrokken met onze gehuurde camper vanaf onze woonplaats Gouda. Dit was de eerste keer dat we met vakantie gaan met een camper dus dat was enorm wennen, maar de reis ging erg goed. De jongens keken hun ogen uit, zo naast het grote raam. We gebruikten google-maps als navigatie, maar die gaat wel uit van de maximumsnelheid die je met een camper doorgaans niet haalt. We hadden ons dus wel een beetje verkeken op de reistijd, maar we hadden gelukkig geen haast.

Stop 1: Larochette, Luxemburg – 1 nacht

Onze eerste stop was Luxemburg. We verbleven op camping Auf Kengert vlakbij Larochette. Hier stonden we voor een nacht op een camperplaats. De camping heeft een grote en een paar kleine buitenspeeltuinen, een binnenspeeltuin, een speeldoolhof, een groot speelveld, blotevoetenpad en een buitenzwembad. Onze jongens konden hier dus even hun beweging inhalen van die dag. Ze wilden eigenlijk wel langer blijven. Geen animatieteam trouwens, maar dat zien wij als een pluspunt ;-). We geven deze camping een 9/10.

Blijf je langer dan een nacht? Vanaf de camping kun je mooi wandelen. Ook het plaatsje Larochette is zeker de moeite waard, het heeft een indrukwekkend middeleeuws kasteel. 

Stop 2: Gerbépal, Frankrijk – 3 nachten

Onze eerste stop in Frankrijk was natuurcamping Les Trexons in de Vogezen. De sfeer, is hier zo goed. We hadden een heel warm ontvangst door eigenaren Femke en Teun. Zodra we op onze plek stonden met de camper voelden we de ongedwongen en relaxte sfeer die hangt op de camping. Er is ontzettend veel aan de kinderen gedacht en ze doen er echt alles aan om het iedereen naar zijn zin te maken. Hier komen we zeker nog een keer terug! We geven deze camping dan ook een 9,5!

Omdat we onze camper liever wilde laten staan tijdens ons verblijf hebben we veel gewandeld in deze omgeving. Er waren speciale wandelroutes voor ‘kleine voetjes’ gemaakt vanaf de camping en dat was voor onze kinderen echt perfect. De Vogezen heeft ons positief verrast door haar prachtige natuur! 

Lees hier al onze tips om de Vogezen te bezoeken met kinderen.

Stop 3: Andryes, Frankrijk – 2 nachten

Onze volgende stop was Camping au bois joli in de Bourgogne, vlakbij de Morvan.Op deze camping heb je eigenlijk alles om je heen dus je hoeft er niet per se op uit te trekken. Er is een winkeltje, een klein restaurant, mooi zwembad voor groot en klein en er wordt van alles georganiseerd voor de kinderen. We geven de camping een 9/10.

Op 30 km afstand van de camping vind je Guédelon. Een archeologische bouwplaats. In plaats van dat er een middeleeuws kasteel bewaard is gebleven bouwen ze er daar juist één. En dat doen ze met middeleeuwse technieken, heel leuk om een bezoekje aan te brengen. De natuur in deze omgeving is ook prachtig.

Stop 4: st. Saud, Frankrijk – 2 nachten

Onze volgende stop was Camping la bucherie in St. Saud in de Dordogne. Deze plek viel ons tegen. Aanvankelijk wilden we hier het langste blijven staan maar na twee nachten zijn we snel weer vertrokken. De omschrijving zoals op de website kwam niet overeen met de werkelijkheid en de eigenaren waren (tegen ons in ieder geval) niet vriendelijk.Het speeltoestel had z’n beste tijd gehad, er zou een dierenweide zijn maar ze hadden helemaal geen diertjes. Zwembad werd niet goed schoongehouden. We geven deze camping dan ook een 6/10.

In de buurt van de camping is een zwemmeertje, le Grand Etang. Daar kun je ook eenvoudig eten. Verder zijn de steden Limoges en Perigueux zeker een bezoekje waard.

Stop 5: Lion en Sullias, Frankrijk – 1 nacht

Snel door naar camping Ferme de Rochefort in Lion en Sullias. Hier kampeerden we bij de boer. Onze oudste zoon is een echte dierenliefhebber en hij keek zo uit naar een overnachtingsplek op een boerderij. Na de teleurstelling van de vorige plek waren we dus vastbesloten om die boerderij te vinden. En dat is helemaal gelukt! Eigenaresse Ida heeft ons warm ontvangen en we mochten de camper ‘gewoon’ ergens op het terrein plaatsen. Er zijn in totaal 6 kampeerplaatsen en die waren allen bezet dus reserveren is wel aan te raden. Het terrein is hier en daar wat ruig maar dat hoort ook wel een beetje bij een boerderij. Er waren pony’s, ezels, konijnen, kippen, schapen, geiten, een hond en katten. Er stond een oude tractor waar de kinderen op mochten klimmen en ze verbouwen o.a. zonnebloemen. Je loopt o vanaf de camping het zonnebloemenveld in. Blijf je langer dan een nacht dan kun je ook wandelingen met de pony’s maken.

We geven de camping een 8,5. Het is een fantastische plek voor kinderen maar je moet wel rekening houden met het feit dat je op een boerderij logeert en je hier en daar dus wat gevaarlijke obstakels kunt tegenkomen. De jongste belande bijvoorbeeld in een gedempt slootje tussen de brandnetels toen hij even niet goed keek waar hij liep. Er staan op het terrein ook hele grote landbouwvoertuigen. Als je zulke onderzoekende kinderen hebt zoals wij dan moet je wel alert blijven. Deze plek is dus het meest geschikt voor iets oudere kinderen waar je goed afspraken mee kunt maken).

Er is geen zwembad op het terrein maar er is een zwemmeertje in de buurt. Ook zit je vlakbij de rivier de Loire, zo mooi! Vanaf de camping kun je er met de fiets of lopend zo naartoe. Ook het plaatsje Sully sur Loire is dichtbij. Je vindt daar een kasteel, er is een markt en een prachtig verwarmd buitenzwembad.

Stop 6: Le Bourg-Dun, Frankrijk – 1 nacht

Onze laatste stop was In Normandië op camping Les Garennes de la mer. Een rustige camping vlakbij zee. Het is niet zo dat je vanaf de camping zo het strand op loopt helaas, maar wij hadden de fietsen meegenomen en het was fantastisch om na 15 minuten fietsen de zee te zien. We geven de camping een 8,5.

Heb je geen eigen fietsen mee. Huur ze dan! Deroute naar het strand is echt prachtig. Wij pakten daar de avondzon mee en waren zo verrast door de omgeving. Heuvels vol met graan- en maisvelden. Kronkelige schelpenpaadjes die uitkomen bij het strand. Indrukwekkende kliffen en een prachtig en ruim strand. Een fantastische laatste avond van onze roadtrip. 

Conclusie: Hoe beviel de rondreis door Frankrijk?

Frankrijk is echt een heel geschikt land om voor het eerst te gaan rondreizen met de camper. Binnen een paar uur ben je in het land en wemelt het van de campings, camperplaatsen en alternatieve logeerplaatsen. We hebben het niet nodig gehad, maar via de app campercontact vind je alle camperplaatsen in de buurt. Ook hebben wij een lidmaatschap aangeschaft bij France Passion, een netwerk van meer dan 2000 Franse boeren waar je gratis met de camper mag verblijven in de achtertuin. Kortom, je hebt ontzettend veel mogelijkheden waar je je camper kan neerzetten in Frankrijk! Het land heeft een hele diverse natuur en daardoor heb je al snel een hele gevarieerde reis. Mocht je net zoals wij met de camper gaan zou ik er zeker wel drie weken voor uittrekken, want de tijd vliegt voorbij en er is heel veel te zien en te beleven.

Check het Instagram van Fiona voor meer foto’s van deze rondreis. 

Bekijk hier al onze Frankrijk artikelen

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*