Route van Rosaline: camperrondreis door Noorwegen

Route van Rosaline: camperrondreis door Noorwegen

Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Zo inspireren we andere reislustige families bij het plannen van hun (verre) reis. Rosaline maakte met man en peuter een rondreis van 4 weken met een huurcamper door Noorwegen.

Even voorstellen

Het gezin: Rosaline (31, 11 weken zwanger van nummer 2), Tim (32) en Livia (2)
Vakantieland: Noorwegen (met een stukje Duitsland en Denemarken)
Duur van de reis: 4 weken

Wij zijn Tim, Rosaline en Livia. Voor de geboorte van Livia hebben we al een aantal grote rondreizen gemaakt en na twee vakanties ‘rustig aan doen’ in Italië en Cyprus, vonden we het tijd worden voor weer een beetje uitdaging en terug naar wat we echt mooi vinden: natuur en rondreizen. Als voorproefje van onze wens om met een camper door Canada en Nieuw-Zeeland te reizen besloten we voor een net zo mooi land te gaan dichterbij huis: Noorwegen.

Via camptoo huurden we in Brabant een 6-persoonscamper (een klein beetje ruimte leek ons wel fijn) en boekten we de boot vanuit Hirtshals naar Kristiansand. Voor de rest hadden we alleen wat plekken uitgezocht die ons mooi leken. De reis naar het noorden kon beginnen!



De route door Noorwegen uitgeschreven


Startlocatie: Breda – Terschuur (NL) – Holm-Seppensen (D) – Skamling (DK) – 3 nachten

Op zaterdagmiddag konden we de camping in een plekje in Brabant ophalen. We laden zo snel mogelijk de camper in, want we willen weg! Over de reis naar Hirtshals verwachten we 2 à 3 dagen te doen.  Omdat we laat in de middag vertrekken hebben we na 100 km de eerste overnachting (in Nederland dus nog). De tweede nacht is in Duitsland (Holm-Seppensen) en de derde nacht in Denemarken (Skamling).

Vanuit Skamling rijden we zo snel mogelijk door naar Hirtshals (weg is heeel saai en lang). We mogen meteen de boot op rijden en na ons gaat de klep direct dicht. Huh? De boot zou pas over een uur vertrekken, toch? Door verwachte storm en de hoge golven vertrekt de boot dus een uur eerder! De snelle overtocht van 2,5 uur, duurt in werkelijkheid 4,5 uur op onrustige zee met golven van 8 meter hoog! Dit is geen ontspannen tocht en we zijn dan ook blij als we weer vaste grond onder onze voeten hebben. Maar we zijn in Kristiansand, Noorwegen. Hier parkeren we op een parkeerplaats, we weten toch nog wat eten naar binnen te krijgen en gaan slapen. Morgen maar een leuke camping uitzoeken. Kristiansand slaan we over, we hebben wel behoefte aan rust en natuur.

Doen onderweg: 

  • Denemarken is erg kindvriendelijk, dus zoek voor het picknicken een mooie speelplaats op in een van de stadjes die je tegenkomt.
  • Check in de ochtend bij de bootmaatschappij zelf of de vertrektijden nog actueel zijn en hoe het weer is. We kregen hier geen sms of mail van de organisatie waarbij we geboekt hadden.
  • Filmpjes meenemen voor je kind. Oke, we probeerden de schermtijd te doseren, maar soms moet je even wachten of concentreren op de weg en dan is het wel handig.

Kristiansand – Lindeland Camp – 1 nacht

Fris en fruitig staan we op en begint onze tocht echt in Noorwegen. De natuur is heel anders dan in Denemarken. Het is nu al prachtig! We stoppen onderweg bij Mandal. Ziet er knus uit en ze hebben een goede outdoor outlet voor extra warme kleren 😉

We overnachten op het Lindeland Camp. Een simpele maar mooie camping. Vriendelijk eigenaresse en schoon sanitair. Ook een leuke speeltuin erbij, dus Livia kan zich ook helemaal uitleven. De omgeving van steile hoge bergen is prachtig!

In de omgeving zijn prachtige wandelingen te maken, maar door de regen (1,5 dag non stop,  misselijk en moe van de zwangerschap, een opstandige peuter en 3 m2 bewegingsruimte in een vochtige (lekkende) camper (waarom vond ik dit een goed idee?) besluiten we in de middag toch door te rijden naar de Preikestolen in Stavanger, in de hoop op droger weer.

Doen onderweg:

  • YR is een goede en betrouwbare weerapp in Noorwegen. Heel handig aangezien het weer gauw om kan slaan, maar ook lang kan aanhouden J
  • Warme outdoor kleren kopen
  • Langs plekjes langs de kust stoppen. Je komt altijd wat moois tegen!

Lindeland Camp – Preikestolen Camping – 2 nachten

De route naar de Preikestolen camping is fantastisch. We rijden door een soort maanlandschap (Sirdal) en in Oanes nemen we de boot.  We kamperen op de Preikestolen camping. Een enorme camping, met vrijwel alleen maar campers. De voorzieningen zijn prima, maar er is weinig speciaal voor kinderen. Het is vooral ingericht op de wandeling naar de Preikestolen. En die wandeling is zeker de moeite waard! 2 uur klimmen en klauteren, prachtige landschappen bekijken en het uiteindelijke uitzicht over het fjord is fenomenaal (als het mooi weer is). Livia zit in de rugdrager, we hebben eten mee, en doen rustig aan. Goede schoenen zijn een must. Let op: je moet ook weer 2 uur terugwandelen.

Doen:

  • Preikestolen wandeling! De wandeling zelf is al de moeite waard. Het uitzicht geeft een enorme kick.

Preikestolen camping – Stavanger – 2 nachten

Na de preekstoel was het tijd voor een stad:  Stavanger. We kampeerden op de Mosvangen Stadscamping. Opnieuw een camping met prima voorzieningen, maar geen hele ruime plekken. Naast de camping ligt een verwarmd openluchtzwembad. We hadden de fietsen mee dus we konden naar het centrum fietsen (heuvel af! Over de terugweg hebben we het niet ;)).

Het centrum heeft een oud gedeelte, Gamle Stavanger. Houten huisjes, prachtige bloemen in de tuin. Leuk om een rondje te wandelen. Ook hebben we het oliemuseum bezocht. Erg interessant. Olie is de reden dat Noorwegen zo rijk geworden is. Toch sprak er een soort van een olieschaamte uit dit museum: ze schamen zich dat door hun ontdekking ze enerzijds schatrijk geworden zijn en anderzijds de natuur bevuild hebben. Daarom zetten ze zich nu in voor de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen. Leuk museum, ook voor kinderen!

Doen in Stavanger:

  • Gamle Stavanger: slenteren door de oude stad met witte huizen
  • Oliemuseum: Leuk museum voor kinderen

Stavanger – Bergen – 3 nachten

Na 2 nachten gaan we via de eilanden (en de tunnels) voor de kust naar Bergen. We kamperen op Lone camping. Vandaaruit nemen we de trein vanaf Arna Station naar het centrum van Bergen. Deze trein gaat ook grotendeels door tunnels en duurt ongeveer 10 minuten.

Uiteraard nemen we de Fløibanen naar het uitzichtpunt over de stad. Een mooi uitzicht en voor kinderen een fantastische speeltuin en een trollen route. De wandeling naar beneden is goed te doen. En heerlijk rustig (Livia kan zelfs een uurtje in de drager slapen), even zonder al de Chinese toeristen.

Onderaan de route kom je uit bij Bryggen, het oude houten gedeelte van Bergen. Leuk om door heen te wandelen. Zowel op de fishmarket, als bij Bruegelofter en Stuene kun je heerlijke vis eten en kijken wat er allemaal uit de zee te krijgen is.

De volgende dag gaan we nog naar het Vilvite museum. Een erg leuk science museum, waar kinderen spelend allerlei proefjes kunnen doen.

Doen in Bergen met kinderen:

  • Fløibanen. Toeristisch, maar wel leuk. Koop wel online van tevoren kaartjes, dan ben je sneller binnen.
  • Verse vis eten!
  • Vilvite museum: leuke afwisseling van de natuur.

Bergen – Flåm camping – 2 nachten

De route van Bergen via Voss naar Flåm is echt prachtig. De natuur biedt elke keer weer mooie uitzichten. Zo komen we bij een grote waterval, Tvindefossen, en genieten van het uitzicht. Na 2 tunnels komen we aan in Flåm. Daar staan we op de Flåm camping, vlakbij het startpunt van de trein (Flåmsbana) naar Myrdal. Dit is de mooiste treinroute van Europa, dus we zijn erg benieuwd. De tickets zijn erg duur en ook hier loop je over de hoofden van de Chinezen en cruisepassagiers. Dat doet wel een beetje af aan de beleving. Maar de treinreis is echt adembenemend mooi: 20 km met de grootste stijging van Europa, watervallen en uiteraard tunnels.

Doen in Flåm:

  • Tickets van tevoren boeken voor de Flåmsbana. Reken op ongeveer 50 euro pp. Hoewel het erg duur is, is het het wel waard. Heb je geen kleine kinderen? Kijk of je de route op een andere manier kunt doen (heen met de trein en terug wandelend of met de mountainbike!)

Flåm – Nigardsbreen gletsjer – 1 nacht

Na het vertrek uit Flåm nemen we eerst de route naar Stegastein. Een eenbaansweg omhoog naar een prachtig uitzicht. Hier beleven we spannende momenten, want op die kleine weg rijden veel auto’s, andere campers en grote touringcars. En vlak voor een bocht moeten we voor een touringcar 100 meter achteruit de berg afrijden. Brrrr…

Gelukkig hebben we boven echt een prachtig uitzicht over de fjord! Wauw, wauw, wauw, dit is het echt zo waard!

Terug naar beneden en verder op weg: een tunnel van 25 km lang. Er komt geen einde aan!

Na twee boottochten gehad te hebben en pauze in Laerdal komen we aan in Solvorn. Hier nemen we de een na laatste boot naar Ornes. Hier staat de oudste staafkerk. Een prachtig kerkje om te zien, echt piepklein. We zijn hier maar kort, omdat we de laatste boot terug moeten nemen naar onze camper! Eindpunt van vandaag: Nigardsbreen. De gletsjer. We slapen op de camping (heel basic, de eigenaresse is 80 jaar en spreekt geen Engels) en gaan de volgende dag met de fiets naar de gletsjer. Met een klein bootje kun je richting de gletsjer en dan kun je er helemaal naar toe wandelen. Een leuke tocht, met hier en daar een beetje klimmen. Wel schokkend hoe weinig er nog maar van de gletsjer over is.

Doen onderweg:

  • Naar het Stegastein uitkijkpunt: hier kom je voor naar Noorwegen
  • Staafkerk bij Ornes: mooi kerkje, tochtje waard!
  • Nigardsbreen: wandeltocht naar de gletsjer en bezoek het bezoekerscentrum. Erg leuk om er meer over te weten te komen.

Nigardsbreen – Gaupne – 1 nacht

We moeten een stukje terugrijden om onze route te vervolgen en kamperen onderweg in Gaupne op een goede camping. Ook heeft het dorpje een leuk en schoon zwembad (Lustrabadet). Voor de afwisseling. Verder is hier weinig te doen.

Gaupne – Sandane – 2 nachten

In 2 uur rijden we naar Sandane. Dit ligt aan een het einde van een fjord en hier merken we ook de verschillende getijden mee. Met prachtige zonsondergangen is dit een fantastische plek. We rusten hier dan ook lekker uit, eten grote stukken zalm van de BBQ en lopen “het wad” op.

Sandane – Geiranger – 2 nachten

Een niet al te groot stuk verderop ligt Geiranger. Toch duurt het lang voordat we hier zijn, we hebben namelijk twee veerboten nodig om er te komen. Maar deze zijn stuk voor stuk de moeite waard! Zo nemen we de boot van Hellesvylt naar Geiranger en komen hier de ene na de andere waterval tegen. Dit is het bekende Geirangerfjord. Je kijkt werkelijk waar je ogen uit. De boot stopt midden in  Geiranger (naast de vele cruiseschepen) en ook vlak naast de boot is de camping. Hier moet je wel een beetje geluk hebben met je plekje. De camping is verder prima, met prachtig uitzicht, alleen je staat wel rij aan rij met een heleboel andere campers.

De winkeltjes in het dorp zijn ook leuk, en na 6 uur vertrekken de cruiseschepen weer en keert de rust terug in het dorp. Er is een leuk visitor centre en je kunt er prachtige wandelingen maken.

Doen in Geiranger:

  • Zoek een mooie wandeling in de omgeving vang Geiranger. Het maakt niet uit welke, je wordt altijd beloond met mooi uitzicht over het fjord. En anders wel met leuke geiten en alpaca’s.
  • Een lekker ijsje of taartje eten in het dorpje.

Geiranger – Andalsnes – 1 nacht

En dan komt misschien wel de allermooiste route van heel Noorwegen, of in ieder geval deze reis. Vanaf Geiranger eerst de Ørnesvingen. 11 haarspeldbochten omhoog en dan een fantastisch uitzicht over het fjord. Na weer een korte boot komen we uit bij het Gudbrandsjuvet, een fantastische waterval, met brug van moderne architectuur (die combinatie van moderne architectuur en natuur zie je heel veel in Noorwegen).  Daarna verdwijnen de bomen en verandert de omgeving in de een soort maanlandschap met sneeuw. De volgende stop is boven aan de Trollstigen. Met uitzicht over de 11 haarspeldbochten en ver de vallei in worden we weer overdonderd door de natuur. Na een wandeling over het uitzichtpunt en een lekker ijsje rijden we naar beneden. Heel gaaf! Daarna is het nog een klein stukje naar Trollveggen camping. Ook hebben we het hoogste punt bereikt van onze reis. Alles is nu terugweg.

Doen onderweg:

  • De scenic route tussen Geiranger en Trollstigen!! En bij elk mooi uitzicht stoppen!

Trollveggen camping – Øyer – 1 nacht

De wegen richting Oslo worden weer groter. We hebben nog een tussenstop in Øyer. Een leuke camping met (koud) zwembad en speeltuin. We hebben hier wel heel mooi weer. De volgende ochtend gaan we nog naar Lilleputhammer. Een pretpark speciaal voor de kleinsten! Auto’s, een kleine achtbaan, reuzenrad, schmincken, botsbootjes, en veel speeltoestellen. En natuurlijk lilliputhuisjes! Enorm leuk voor een ochtend!

Doen:

  • Lilleputhammer met peuters en kleuters

Øyer – Oslo – 1 nacht

In Oslo kamperen we op de stadscamping boven op de berg. We hebben een mooi uitzicht over de stad! Opnieuw geen super sfeervolle camping, maar verder netjes (als het niet te hard geregend heeft, hier was de enige keer dat we vast kwamen, natuurlijk net als je een boot moet halen). We nemen de fiets mee naar het centrum en gelukkig mogen ze in de bus mee terug. Openbaar vervoer is echt goed geregeld. We fietsen langs het operahuis, het koninklijke slot en gaan langs Vigelandspark. Het weer is prachtig en de stad is mooi en niet al te druk.

Doen in Oslo:

  • Het dak van het operahuis beklimmen
  • Vigelandspark is een leuke beeldentuin (wel veel Chinezen!). En ook hier vind je een leuke speeltuin voor kinderen.
  • Eten in een van de vele gevarieerde en goede restaurantjes! In de afgelopen weken hebben wij weinig buiten de camper gegeten, dat maakt het extra speciaal om weer eens wat anders te eten! Wij hebben bij de San Francisco Bread Bowl en bij een Vietnamees gegeten. Beide waren heerlijk!

Oslo – Kopenhagen – 1 nacht

En dan zit Noorwegen er voor ons op. We nemen de boot van Oslo naar Kopenhagen. Helaas hebben we voor een te goedkope hut gekozen, dus zitten we onder het autodek in een raamloze en veel te benauwde hut (de verwarming deed het niet, dus we hebben geen oog dicht gedaan). Tot ziens prachtig Noorwegen!

Doen:

  • Hut met raam nemen, ook voor die ene nacht is het het waard….

Kopenhagen – Flensburg – 1 nacht

Na de zware boottocht willen we zo gauw mogelijk Denemarken uit. We overnachten in de buurt van Flensburg aan de Oostzee. Wauw, wat een prachtige plek zo aan het water! Het is wel wennen dat het nu weer veel vroeger donker wordt. De camping Bockholmwik is een gemoedelijke camping, waar de mensen erg vriendelijk zijn. Hele andere sfeer dan in Noorwegen!

Flensburg – Alfsee – 1 nacht

Met de camper ga je helaas niet zo hard over de Duitse snelwegen. Dus nog maar een camping opgezocht. Nog een avond op een gezellige Duitse camping waar de kinderen wel tot laat buiten spelen… Mooie afsluiting van onze reis! Nu op naar huis!

Tip: Huur een camping in Noord-Duitsland. Scheelt veel reistijd en schijnt ook goedkoper te zijn.


Hoe beviel de camperreis door Noorwegen met een kind?

Noorwegen is een fantastisch land! Heel kindvriendelijk, er zijn veel speeltuinen, alle musea zijn voor kinderen gratis en buiten zijn met kinderen is de gewoonste zaak van de wereld (voor de insiders: denk Casper en Emma). De natuur is daarbij prachtig, de wegen zijn goed en hoewel het weer soms onstuimig is, maakt de omgeving veel goed. Een minpunt? Noorwegen is niet goedkoop (er is geen inkomstenbelasting, dus alle belasting betaal je over de producten die je koopt) en de gezelligheid van kamperen ontbreekt. Er zijn veel campers, iedereen blijft maar 1 of 2 nachten op een camping en door de temperatuur zit men snel binnen. Je hebt dus minder snel contact met anderen en ook minder snel vriendjes en vriendinnetjes voor je kinderen. Maar als je 4 weken met je gezin alleen niet schuwt en van natuur houdt is het helemaal fantastisch!

Aanraders:

  • Preikestolen beklimmen
  • Bergen
  • Flåm
  • Nigardsbreen Gletsjer
  • Geiranger
  • Trollstigen

Meer Scandinavië:

7 reacties

  • Herman Beaujon zegt:

    Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt. Ik heb het verslag met veel plezier gelezen.

  • jan zegt:

    Wat een mooie beschrijving van jullie reis.Heb met plezier gelezen.Bedankt

  • Pien zegt:

    Wat fijn zo’n uitgebreide beschrijving! Ben nog wel benieuwd in welk jaar jullie deze reis hebben gemaakt. (En dus ook of het inmiddels nog steeds zal stikken van de Chinezen en cruisemensen 😀

    • Marlieke zegt:

      Ha Pien,
      Deze reis is gemaakt in de zomer voor corona. Er zal op dit moment iets minder toerisme zijn. Al gaan de cruises weer gewoon en keren de Aziatische toeristen ook langzaamaan weer terug ;-).

  • Marjolein zegt:

    Leuk om dit verslag te lezen!
    Kan je me vertellen waar je de tickets voor Flamsbana hebt gekocht?

  • Sandra zegt:

    Heel mooi verslag van een prachtige reis! Ook ik zou graag willen weten waar je de tickets voor de Flambana hebt gekocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*