Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Zo inspireren we andere reislustige families bij het plannen van hun (verre) reis. Lianne maakte met man en twee kinderen een rondreis met een huurcamper door Zweden in het najaar.
Even voorstellen
Het gezin: Tim (33), Lianne (31), Zoey (5) en Feline (2)
Vakantieland: Zweden
Duur van de reis: 11 dagen in september
Wij zijn een jong gezin van vier, met twee gezellige meiden. Ikzelf ben heel reislustig en mijn man gaat daar gelukkig in mee. We hebben veel gezien van de wereld voordat wij ouders werden (van backpacken door China tot trouwen op het strand in Bali) en dat wil ik graag ook met de meiden erbij voortzetten. Ik vind reizen naar nieuwe bestemmingen belangrijk. Je leert er zoveel van. Van zowel natuur als cultuur.
Deze reis naar Zweden was een beetje op de gok. Ik hou van Zweden, ik heb daar een half jaar gestudeerd en gewoond en voel mij daar thuis, en ik hou van avontuur. Omdat we wel zouden reizen met twee jonge kinderen (toen 3 jaar en 9 maanden oud) zochten we ook een comfortabele manier van reizen. Het leek de ideale combinatie: Zweden met de camper. En dat bleek gelukkig ook echt zo te zijn.

De route door Zweden met camper uitgeschreven!

Startlocatie: Stockholm
We vertrekken vanaf Schiphol met het vliegtuig naar Stockholm. In nog geen vijf kwartier zijn we alweer geland. Met een peuter en een baby vliegen vond ik best spannend, maar deze vlucht ging echt prima! We planden de vlucht tijdens het ochtendslaapje van de jongste, dus die lag lekker te pitten. En Zoey, de oudste, vond het maar wat leuk en spannend allemaal en keek haar ogen uit!
Eenmaal aangekomen in Stockholm worden we opgehaald door het verhuurbedrijf Touring Cars en naar de ophaallocatie van de camper gebracht. De briefing die je daar krijgt als je voor het eerst een camper huurt is heel uitgebreid (lang, zeker met twee kids), maar wel nodig. Er werken super vriendelijke mensen en je kan alles vragen wat je nog wilt weten.
Eind van de middag rijden we weg, op naar de eerste locatie!
Tip: Je kunt ook in Nederland al een camper huren en met de boot naar Zweden reizen. Op GoBoony vind je huurcampers, maar je kunt ook van een particulier huren via Camptoo.nl.

Stop 1 Uppsala – 2 nachten
De enige camperplek die ik van tevoren boekte is Fyrishov Stugby och Camping in Uppsala. Zo weten we zeker dat we de eerste nacht in ieder geval onder de pannen zijn. Ik koos voor deze camping, omdat het op een half uurtje rijden van de luchthaven ligt en omdat er een zwemparadijs voor kinderen is. Zoey heeft op de reisdag zoveel moeten luisteren en stilzitten, dat het heerlijk voor haar is om hier te kunnen spelen en zwemmen!
We plakken er meteen een rustdagje aan vast, want we verblijven hier ook de tweede nacht. De camping vinden we keurig en de faciliteiten uitstekend. Dankzij het speeltuintje voor de kinderen en het tropische zwembad geef ik de locatie een 8/10. Puntenaftrek voor het gebrek aan een restaurantje, iets wat we nog vaker zullen tegenkomen deze reis, vooral omdat we aan het einde van het seizoen reizen (eind september).
Uppsala zelf is een grote (studenten)stad en is heel leuk en gezellig. Maar omdat ik hier zelf al een paar keer ben geweest en we vooral voor natuur komen, rijden we de volgende ochtend door naar de volgende plek.

Stop 2 Gävle – 2 nachten
Nadat we de camper helemaal klaar voor vertrek hebben gemaakt (dat duurt even, zeker in het begin) en boodschappen hebben gedaan, rijden we naar Campung Rullsands Havsbad in Skutskär. Een prachtig plekje aan de Botnische kust. Het is onwijs rustig, omdat we laat in het seizoen reizen, en we staan met de camper vlak bij het strand tussen de bomen. Er zijn meerdere speelplaatsen voor kinderen, waaronder een schommel op het strand met zicht over zee. Onze peuter is heel blij! De camping is verder netjes en krijgt van ons een 7/10. Dit keer heeft de puntenaftrek te maken met de waterbesparende douches… Na een paar minuten (misschien wel één) gaat de douche uit en moet je hem zelf weer activeren.
We verblijven hier twee nachten, omdat we vanaf hier gemakkelijk naar Gävle kunnen rijden: de stad waar ik 10 jaar geleden studeerde. Hier gaan we een hele dag heen. We gaan langs de campus, het mooie en super kindvriendelijke stadspark (Boulognerskogen) en het centrum. Als het tijd is voor het middagslaapje van de kinderen, parkeren we de camper op een parkeerplaats en maken we hun bedden in orde om te slapen. Echt ideaal! In Zweden geldt overigens ‘het allemansrecht’. Dat betekent dat je overal je camper mag plaatsen om te overnachten (als het maar niet zonder toestemming in iemands tuin is).
Voor kinderen is het stadspark van Gävle heel leuk. Je hebt veel speelmogelijkheden en het is prachtig aangelegd, ook qua natuur. Alles hier is goed begaanbaar met een buggy. Dit geldt overigens voor heel Zweden.


Stop 3: Falun – 1 nacht
We rijden door naar Falun, een stad in de provincie Dalarna in het midden van Zweden. Falun staat bekend om zijn kopermijn en de oorsprong van de rode verf die wordt gebruikt voor de traditionele Zweedse huisjes (Falu röd). Ik heb voor een touroperator gewerkt die reizen naar Scandinavië verkocht en kwam hier al eens tijdens een studiereis. We gaan naar dezelfde camping als waar ik destijds verbleef, omdat deze prachtig ligt aan het Runn-meer en prima faciliteiten heeft. De camping heet Främby Udde en krijgt een 9/10. Lieve mensen, goede faciliteiten en prachtige ligging.
We komen daar aan het eind van de middag aan, installeren de camper en gaan lekker met de meiden naar het speeltuintje aan het meer. Ze genieten van de vrijheid en de natuur hier.


Stop 4: Idre – 2 nachten
Het heeft flink geregend in de nacht en het houdt voorlopig niet op. In de regen door het plaatsje struinen zien we niet zitten en we willen ook niet de hele dag in de camper zitten. Daarom besluiten we een flink stuk te rijden, naar Idre, een plaatsje dat een stuk noordelijker in de richting van Noorwegen ligt. De rit duurt zo’n vier uur, met wat korte tussenstops, maar gelukkig slapen de meiden grotendeels. De route is prachtig! Het weer wordt gedurende de rit steeds mooier met zon en een blauwe lucht. We genieten van de beginnende Indian summer. We rijden direct naar de camping: Idre Fjäll. Het is eigenlijk een soort ski-resort (inclusief pistes), maar daardoor ligt het prachtig in de bergen en zijn er verrassend veel faciliteiten! Zo is er een Italiaans ‘restaurant’ dat, gelukkig voor onze peuter, ook patatjes met Zweedse balletjes serveert. Maar we ontdekken ook een speeltuin, kinderboerderij(tje) en een zwembad.
Tip: plan de langere ritten tijdens de slaapjes. Het slapen in de autostoeltjes werkte perfect bij ons en het scheelt tijd.
Het is hier een stuk kouder, maar de locatie is echt prachtig! De kinderen spelen in de speeltuin met fantastisch uitzicht en na het eten genieten we van de zonsondergang. Deze locatie krijgt van ons een 9/10 en we besluiten twee nachten te blijven.
Echt een tocht waard is Nipfjället, iets verder de berg op. Dit is een bergtop waar je mooi kan wandelen en je kans hebt om rendieren tegen te komen. Helaas is dat laatste niet gebeurd in ons geval, maar het was desondanks een mooi rit. Je merkt hier echt een verschil in natuur met de meer zuidelijke provincies, het is hier wat ruiger, meer Noors.


Stop 5: Orsa – 2 nachten
Na Idre rijden we, nadat we snel de gasfles hebben vervangen (die was in de nacht uitgevallen waardoor de verwarming het niet meer deed. KOUD!), terug naar Midden-Zweden, dit keer naar Orsa. Ook deze plek bezocht ik eerder tijdens een studiereis. We bezoeken het Orsa Rovdjurspark, een dierenpark met voornamelijk roofdieren. Het is heel ruim opgezet, de dieren hebben hier goed de ruimte. We zien Kodiakberen, ijsberen, sneeuwluipaarden, tijgers, wolven en nog veel meer. De kinderen kijken hun ogen uit!
We verblijven op Orsa Camping, wederom prachtig gelegen aan een meer en met fijne faciliteiten. Het is hier wat drukker dan op onze vorige campings, iets wat we juist ook weer fijn vinden voor een keer! Er is hier zelfs een bowlingbaan met sportsbar, waar we wat eten. Het is hier super kindvriendelijk, net als bijna overal in Zweden. Je vindt overal speelplaatsjes (zelfs in overdekte winkelcentra), in ieder restaurant hebben ze kinderstoeltjes en magnetrons om eten of flesjes op te warmen en de mensen zijn zo begripvol en lief. Deze locatie krijgt van ons een 10/10 en we blijven twee nachten.
Naast het roofdierenpark is een uitstapje naar Nusnäs ook heel leuk. Hier staan meerdere ‘fabrieken’ waar met de hand de typische Dalahäst (Dalarna-paardjes) gemaakt worden. Je kan gewoon binnenlopen en de mensen aan het werk zien.



Stop 6: Västerås – 1 nacht
We rijden verder in de richting van Leksand en komen door een prachtig gebied met het Siljän-meer en kleine typisch Zweedse dorpjes zoals Mora. Onderweg maken we een stop bij Naturum Dalarna. Een aanrader! Dit is een natuurgebied met uitkijkpunten over het meer en met een kindvriendelijk museum. Zoey verveelt zich geen moment. Ze drukt op knopjes voor dierengeluiden, kijkt naar de opgezette dieren die in Zweden voorkomen, tekent, kijkt door telescopen. Echt de moeite waard! De uitkijkpunten zijn ook prachtig.
Na ons bezoek aan het natuurgebied rijden we in zo’n drie uur naar Västerås. De rit is wederom prachtig en de zon schijnt aldoor. We overnachten op First Camp Västerås-Mälaren. De locatie is handig, niet supermooi, maar de faciliteiten zijn prima. Vooral het huis met de douches en toiletten is echt luxe. Ook beschikt deze camping over een restaurant.
Vanuit deze locatie bezoekt Tim met Zoey een waterpark, dat gebouwd is in een oude fabriek: het Kokpunkten Actionbad. Super modern, met allemaal zwembaden en soorten glijbanen. Ze vinden het prachtig en alles is zo goed geregeld. Zo krijgt iedereen een armbadje waar je bestellingen in de restaurants op worden gezet. Je betaalt bij het weg gaan je rekening. Al je waardevolle spullen kan je dus in je kluis laten: heel fijn! Het zwembad valt zo in de smaak dat we een jaar later, tijdens een andere rondreis, nog een keer teruggaan.

Stop 7: Stockholm – 1 nacht
De laatste stop is Stockholm, omdat we hier de camper moeten inleveren en vanaf deze stad terugvliegen. Gek genoeg viel het me tegen om een camping te vinden in de omgeving van Stockholm. Er was gewoon niet veel keus. Uiteindelijk kozen we voor een praktische plek, vlak bij de inleverlocatie van de camper. Op de camping verbleven voornamelijk arbeiders, die ’s avonds laat aankwamen bij de camping en ’s ochtends vroeg alweer vertrokken. Meer dan een overnachtingsplek, elektriciteit en een douche hoefden we ook niet te verwachten. Deze camping krijgt een 5/10, enkel voor de ligging.
Eindlocatie: Stockholm
Onze vakantie eindigt weer in Stockholm en via Arlanda (de grootste luchthaven van Stockholm) vliegen we weer terug naar Schiphol. Wederom een perfecte reis! Feline slaapt de hele vlucht en Zoey is weer vol verwondering.

Conclusie: Is een camperreis in het najaar door Zweden een aanrader?
Over Zweden kan ik niet zoveel negatieve dingen zeggen. Ik vind het land prachtig, de mensen aardig en de taal mooi. Ook is het klimaat fijn (het land heeft meer zonuren dan Nederland, vergis je niet!) en voelt het ruimtelijk en rustig. Ik voel me thuis in Zweden en ben daar gelukkig. Het voelde meteen relaxt toen we landden. Wat dubbel zo fijn is voor ons, is dat het land onwijs kindvriendelijk is! In ieder restaurant hebben ze kinderstoelen, er zijn heel veel speelplaatsen en mensen vinden kinderen ook echt leuk. Ze zijn super geduldig. Andersom merkte ik dat onze kinderen heel relaxt werden van dit land, door de natuur, ze konden zoveel ontdekken, en de rust.
Het was een groot avontuur, ik ben zo blij dat we het aangedurfd hebben! We wisselden natuur en autoritten af met leuke bezigheden voor de kinderen. Uiteindelijk was het reizen met (en slapen in) de camper toch het meest spannende voor onze peuter. Vorig jaar zijn we weer gegaan (met een kleuter en een dreumes), maar dan een andere route, en Zoey begint er steeds weer over. Echt een succes dus. En hoewel ik veel bijzondere reizen maakte (China, Australië, Amerika), was dit mijn meest favoriete vakantie!

Meer Zweden? Dan vind je deze artikelen ook leuk:
Zweden (Dalarna) in de winter
5x outdoor avontuur in Zweden voor het hele gezin
Zuid Zweden met een dreumes
Interview: Wildkamperen in Zweden