Saint-Valery-sur-Somme met kinderen – Onze tips in de Baai van de Somme

Saint-Valery-sur-Somme met kinderen – Onze tips in de Baai van de Somme

Saint-Valery-sur-Somme ligt aan de Noord-Franse kust en bestaat uit moeraslanden, kiezelstranden, duinmassieven en schilderachtige stadjes. Martijn, Leonie, Rowan (6), Harvey (3) en hond Karel ontdekten de Baai van Somme in de herfstvakantie en delen hun tips. 

Tips voor Saint-Valery-sur-Somme in Frankrijk

Wij bezochten Saint-Valery-sur-Somme in de herfstvakantie vanuit een gehuurde gîte in het nabijgelegen plaatsje Lanchères. Een goede uitvalsbasis om de baai te ontdekken.

Hoe kom je er?

Saint-Valery-sur-Somme ligt in het noorden van Frankrijk net boven Normandië. De regio is met de auto goed bereikbaar en vanuit Utrecht rijd je er zo’n 4,5 uur over. De korte reistijd maakt de Baai van Somme een ideale bestemming voor kortere vakanties.

Gezin wandelt het kustpad van Saint-Valery-sur-Somme
Wandelen over het kustpad van Saint-Valery-sur-Somme

Doen in Saint-Valery-sur-Somme en de Baai van Somme

De Baai van Somme is een grote riviermonding waar onder meer het plaatsje Saint-Valery-sur-Somme aan ligt. In het middeleeuwse centrum reed Jeanne d’Arc ooit door de stadspoorten.

Onze kinderen vonden het prachtig om huizen in elke kleur van de regenboog te vinden, op het strand te spelen en zich uit te leven in de speeltuin. Ondanks de aantrekkingskracht van het stadje zijn de winkels en horeca authentiek gebleven. Een rit met een ouderwetse stoomtrein langs de hele baai is erg bijzonder, maar het winkeltje met ouderwets speelgoed was onze favoriet in Saint-Valery-sur-Somme. 

Straatje met gekleurde huizen in het centrum van Saint-Valery-sur-Somme
Straatje met gekleurde huizen in het centrum van Saint-Valery-sur-Somme
Uitgestrekte stranden in de riviermonding Saint-Valery-sur-Somme
In de riviermonding Saint-Valery-sur-Somme vind je uitgestrekte stranden

Zeehonden spotten bij Pointe du Hourdel

De grootste zeehondenkolonie van Frankrijk spot je het beste vanaf observatieplatform Pointe du Hourdel. Ga met een verrekijker op pad en bekijk tientallen zeehonden vanaf het kiezelstrand. Durfallen lopen vanaf hier over het wad naar een dorpje aan de overkant, maar wij durfden dit niet aan vanwege het getij.

Zeehonden spotten bij Pointe du Hourdel
Pointe du Hourdel is de plek om zeehonden te spotten (en steentjes te zoeken)
Pointe du Hourdel in Frankrijk
Bij Pointe du Hourdel leeft de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk

Toeristische trekpleister Le Crotoy

Het plaatsje Le Crotoy staat bekend om het paleisachtige rode hotel Les Tourelles dat je vanaf het strand ziet liggen. Ondanks het toeristische karakter van het stadje, genoten wij er van schelpen zoeken op het strand en de lokale keuken. Voor ons was het ideaal dat de plaatselijke kermis open was en onze kinderen de dag afsloten in de draaimolen, terwijl wij uitkeken op Saint-Valery-sur-Somme aan de overkant van de baai.

Het paleisachtige rode hotel Les Tourelles in het plaatsje Le Crotoy
Het paleisachtige rode hotel Les Tourelles in het plaatsje Le Crotoy
Le Crotoy in Saint-Valery-sur-Somme
Le Crotoy is dé trekpleister van Saint-Valery-sur-Somme

Kasteeltuinen van Eu

Op de bonnefooi trokken we richting de stad Eu. Wat een verrassing! We werden direct aangetrokken tot de smalle beekjes die dwars door de stad stromen, de karakteristieke winkeltjes en het kasteel.

We parkeerden in het centrum bij de universiteit en liepen vanaf daar naar Château d’Eu met de vrij toegankelijke tuin. Wat een oase van rust, op nog geen twee minuten van de stadskern. Onze kinderen waren vooral geïnteresseerd in de standbeelden zonder kleren, wat tot een hoop gegiebel leidde. Vanaf de tuinen liepen we door naar het bos dat achter de paleistuin ligt waar onze jonkvrouw en ridder met denkbeeldige paarden door galoppeerden.

Het kasteel van Eu in Frankrijk
Het kasteel van Eu
Het bos in Eu vlak bij de stad
Als ridders en jonkvrouwen te paard galopperen de kinderen door het bos in Eu

Charmante badplaats Ault

Ault is een enigszins vervallen badplaats, maar dat maakt het niet minder charmant. En mooi! De krijtrotsen steken letterlijk boven de stad uit en zijn voor kinderogen (en die van de ouders) erg indrukwekkend.

Wij liepen naar de kerk Saint-Pierre, die zo uit een zwart-witfilm lijkt te komen. Op het aangelegen pleintje genoten we (zoals elke dag) van al het lekkers van de lokale pattiserie. We kwamen helemaal tot rust in dit plaatsje waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Maar het grootste avontuur in Ault was voor ons om in de late avond de lichtjes van de stad te bekijken vanuit het lagergelegen natuurgebied terwijl we afgeleid werden door ronddartelende vleermuizen.

De kliffen van Ault
De kliffen van Ault torenen overal bovenuit
De kerk Saint-Pierre in Ault
De kerk Saint-Pierre in Ault

Baai van Somme combineren met Duinkerke en Abbeville

Geschiedenisles in Duinkerke

Op de heenweg passeerden we net voorbij de grens met België de stad Duinkerke. Wij stopten er zelf niet, maar met net iets oudere kinderen hadden we dat wel gedaan. In de stad vond in de Tweede Wereldoorlog de Slag om Duinkerke plaats en het staat er bol van de geschiedenis, zoals ook uitgebeeld is in films over de stad.

Abbeville, hoofdstad van Picardië

Zelf hadden we graag Abbeville nog toegevoegd aan de bezochte plaatsen. Deze stad is aanzienlijk groter dan de bezochte steden en heeft met een kasteel, musea, parken en de Belfort-uitkijktoren ruim voldoende bezienswaardigheden.

Rijd door naar Normandië

Wil je je vakantie verlengen? Rijd dan vanaf de Baai van Somme door naar Normandië. Nienke maakte met haar gezin een roadtrip langs Honfleur, Étretat en Rouen. Bekijk haar route door Normandië.

Kliffen aan de Noord-Franse kust
Kliffen aan de Noord-Franse kust

Onze favoriete adresjes in Saint-Valery-sur-Somme

Eten & drinken

Wij bezochten elke dag wel een patisserie en we probeerden steeds weer een andere lekkernij uit. Het is lastig om er één banketwinkel uit te kiezen als favoriet, maar we neigen naar Watterlot Pâtisserie Boulangerie in Saint-Valery-sur-Somme.

Let wel op, sommige zoetigheden bevatten alcohol en ook als een kind van drie de bestelling doet, brengen ze die zonder melding naar je tafel. 

De horeca in Saint-Valery-sur-Somme
De horeca in Saint-Valery-sur-Somme is gelukkig authentiek gebleven
Middeleeuwse poort in het centrum van Saint-Valery-sur-Somme
Middeleeuwse poort in het centrum van Saint-Valery-sur-Somme

Slapen

Wij verbleven in een gîte in het gehuchtje Lanchéres bij mevrouw Leger. Aan haar eigen boerderij is een gîte gebouwd die wel gehorig als netjes is. Voor ons was een babyfoon niet meer nodig, maar dit mocht de pret niet drukken.

We werden vriendelijk en behulpzaam ontvangen, de kinderen konden heerlijk spelen op de omheinde binnenplaats en we zijn echt niets tekortgekomen tijdens onze 6 overnachtingen. Bekijk hier onze gîte in Lanchéres.

Gîte op de boerderij in Lanchéres 
De gîte bij de boer in Lanchéres 
Ondergaande zon in Lanchéres 
Ondergaande zon in Lanchéres 

Wil je meer bestemmingen ontdekken binnen 1.000 kilometer van Utrecht? In ons boek Op avontuur in Europa vind je genoeg inspiratie voor een vakantie dicht bij huis.

Dit artikel bevat een affiliatielink. Dit betekent dat als je een accommodatie boekt via dit artikel, wij een kleine commissie ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*