Vliegen met waterpokken, mag dat?

Vliegen met waterpokken, mag dat?

Het is aftellen geblazen tot de vakantie. Nog maar een paar dagen, maar dan ontdek je tot je grote schrik kleine bultjes bij je kind. Waterpokken! De nachtmerrie van elke ouder. Want mag je eigenlijk wel vliegen als je kindje waterpokken heeft? Wij zochten het voor je uit.

Waterpokken zijn super besmettelijk

Wist je dat niet overal ter wereld waterpokken voor komt? En dat het een levensgevaarlijke ziekte is voor mensen op leeftijd en voor ongeboren baby’s? Tel daarbij op dat deze ziekte ontzettend besmettelijk is en je snapt dat ze een kindje met waterpokken liever niet in een vliegtuig willen hebben.

Maar wanneer zijn de waterpokken eigenlijk besmettelijk? Eigenlijk al een dag of twee voordat de blaasjes verschijnen. Mocht je in deze fase met vakantie gaan, dan wist je waarschijnlijk niet eens dat je kindje waterpokken heeft en kun je er uiteraard ook niks aan doen dat je gewoon het vliegtuig in bent gestapt. Je hebt dan wel de kans, afhankelijk van de duur van je vakantie, dat je op de terugweg alsnog geweigerd wordt.
Heeft je kindje wel blaasjes, dan mag er helaas niet gevlogen worden. Het duurt 2 tot 7 dagen voordat de blaasjes indrogen en niet meer besmettelijk zijn. Er ontstaan dan allemaal korstjes op de pukkels. Zijn alle pokken ingedroogd voor vertrek? Dan is er niks aan de hand. De eerste vakantiefoto’s zullen niet al te fraai zijn, maar jullie mogen wel mee met het vliegtuig.

Naar de dokter

Ontdek je net voor je met vakantie gaat dat je kindje waterpokken heeft. Dan is het verstandig om te bellen met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt om te vragen wat je nu moet doen. Waarschijnlijk zullen zij adviseren om bij de huisarts een ‘fit to fly’ verklaring te halen. Jep, het bestaat echt ;-). De huisarts bekijkt dan of de pokken al zijn ingedroogd en je kindje dus fit genoeg is om te mogen vliegen. In het vliegtuig kun je deze aan de stewardess laten zien als zij zien dat je kindje waterpokken heeft gehad.

Vergoeding

Maar wat als je kindje niet op tijd fit is. En jullie dus niet mee mogen met de vlucht? In dat geval dekt de annuleringsverzekering of reisverzekering het annuleren of omboeken van de reis. Check wel eerst de voorwaarden voordat je enthousiast een ticket voor een paar dagen later boekt.

Andere besmettelijke ziektes

Behalve waterpokken zijn er nog een aantal andere kinderziektes waarbij er niet gevlogen mag worden. Namelijk de bof, kinkhoest, mazelen, rode hond, roodvonk en de vijfde ziekte. Ook bij deze ziektes is een ‘fit to fly’ verklaring nodig van een arts.


Wij zijn benieuwd, zijn jullie wel eens op reis gegaan met een ziek kind? Laat hieronder een reactie achter.


PS: Heb je ons nieuwe GRATIS tabletmagazine al gezien? Boordevol reisinspiratie speciaal gericht op gezinnen? Nee? Je download ‘m hier.

4 reacties

 • Kristel Coppens zegt:

  Vorig jaar onze reis in april naar Marrakesh moeten annuleren omdat dochter de avond voor vertrek waterpokken kreeg…we hebben het dit jaar goedgemaakt en zijn net terug van een zalige week

  • Marlieke zegt:

   Jeetje, dat is wel heel erg zuur zeg! Gelukkig dat jullie uiteindelijk wel een fijne week weg zijn geweest.

 • Karina zegt:

  Hallo,

  Wij zitten nu in Thailand!
  Onze dochter heeft waterpokken gekregen, wij waren hier al 5 dagen.
  Ze heeft het nu een dag of 2 en er zitten nu een stuk of 50 over haar lichaam en vooral ook op 1 wang.

  Mensen beginnen al te kijken en te vragen wat het is.
  Lijkt sterk op waterpokken en wij gaan straks naar een apotheek / dokter.

  Iemand tips voor hier wat wij er op kunnen smeren?
  Advies is toch niet zwemmen? Onze kleuter vind dit een ramp dat dat niet meer kan.

  Over 5 dagen moet wij met een binnenlandse vlucht air Asia naar Bangkok, duimen draaien en maar ergens een fit 2 fly scoren.
  1 maart vliegen wij terug naar Nederland.

  Iemand tips, ervaring??
  Groeten karina
  Koh lanta

  • Marlieke zegt:

   Ha Karina,
   Ik lees je comment nu pas. Hoe is het afgelopen. Hebben jullie gewoon kunnen vliegen?
   Groet, Marlieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*