Week 2: Van ongerepte jungle naar wereldstad

Week 2: Van ongerepte jungle naar wereldstad

We bleven nog wat langer hangen in Kuching. Trokken twee dagen de jungle in op zoek naar neusapen. En vlogen naar onze volgende bestemming: Kuala Lumpur. Van jungle met aapjes in de bomen en ritselende krekels in de bossen naar de gigantische stad. Groter had het contrast niet kunnen zijn. Omschakelen dus. En dat ging niet zo soepel.

Dag 7: Lesje geschiedenis in het Sarawak Cultural Village

Het is oudejaarsdag vandaag, maar daar is hier in Maleisisch Borneo niet zoveel van te merken. Wij trekken er ook gewoon op uit. We bestellen een taxi via Grab en laten ons een uurtje later af zetten bij het Sarawak Cultural Village. Een openluchtmuseum waar verschillende etnische groepen van Borneo ‘leven’. De kids krijgen bij binnenkomst ieder een paspoort. Hier kunnen ze per woning (van de bevolkingsstam) een stempel verzamelen. Een schot in de roos, want ze hebben gelijk meer zin om het museum te bezoeken. Het park is mooi opgezet. De natuur waarin het ligt is nog veel mooier. Dichte jungle en hoge bergen. Echt regenwoud. En daar past het weer zich dan ook netjes op aan. Het hoost en af en toe laat het zonnetje zich voorzichtig zien. Het mag de pret niet drukken en we hebben een leuke ochtend inclusief traditionele dansshow die best vermakelijk was.

Terug in Kuching rusten we vooral uit. We eten wat en rusten nog een beetje meer uit. We doen de kids naar bed en om 23:30 maken we ze wakker. We gaan vuurwerk kijken! Heel Kuching is uitgelopen en samen tellen we af op de waterpromenade met zicht op de brug waar een vuurwerkshow is. Happy New Year!

Dag 8: We doen de was

Wij beginnen het nieuwe jaar lekker fris en doen bij de lokale wasserette onze was. We drinken koffie. En drinken nog eens koffie. We lunchen. Rusten uit. Dineren. Pakken onze tassen in. En gaan naar bed. Kortom, een heerlijke lummeldag.

Dag 9: Neusapen spotten in Bako National Park

Tijdens het plannen van onze reis, waren er een aantal plekken waar we heel erg naar uit keken om naartoe te gaan. Vandaag vertrekken we naar zo’n plek. We gaan naar Bako National Park. Het kleinste National Park van Maleisisch Borneo en super goed bereikbaar vanaf Kuching.

We vertrekken lekker op tijd. Maar eenmaal bij de haven van Bako city, waar we een bootje richting het park moeten nemen, blijkt het water te laag om te varen. Wachten dan maar. Uiteindelijk zo’n 3 uur! Maar gelukkig hebben we de iPads mee en vermaken de kinderen zich met heen en weer rennen en filmpjes kijken.

We zijn door veel locals voor gek verklaard dat we deze tijd van het jaar naar Bako gaan. Het is regenseizoen en dan is de zee wild. ‘Dangerous now, big waves!’ Maar het weer is rustig en het water ziet er ook vrij glad uit. We gaan ervoor en eenmaal in het bootje lijkt het alles mee te vallen. Het is een klein half uurtje varen, waarvan de eerste 20 minuten door rustig water. We varen een piepklein stukje op open zee. En inderdaad, we maken af en toe rake klappen. De kids schateren van plezier: ‘Lekker ‘jumpen’ mama!’

Het vertrekpunt van de bootjes naar Bako

Het bootje vaart zo ver als gaat richting strand, maar het laatste stukje zullen we echt moeten lopen. Schoenen uit, pijpen opstropen en gaan. Hop de zee in. Ik denk dat onze mond vervolgens 24 uur open heeft gestaan. WAT IS HET HIER MOOI! We slapen een nachtje in een bungalow rondom het hoofdkwartier van het park. We checken in en gaan gelijk op pad. Op zoek naar neusapen, want daar zijn we voor gekomen. We lopen een korte trail en zien er een paar zitten hoog in de bomen. Maar aan het eind van de dag worden we echt goed beloond. Een hele grote groep neusapen in de bomen bij onze bungalow. Er zit een stel rustig van wat bladeren te snoepen op de grond. We kunnen heel dichtbij komen. Zo gaaf! Niet veel later begint het te hozen en slingeren de apen de jungle weer in. Een enorm zwijn met jaloersmakende snor, door onze kinderen omgedoopt tot snorrenzwijn, trekt zich er niks van aan en scharrelt wat rond de huisjes. Wat een topdag! Op naar morgen.

De bungalows in Bako NP midden in de jungle

Wij kregen bezoek van deze prachtige neusapen

Dag 10: Het mooiste strand ter wereld

We worden gewekt door gestommel op het dak van onze bungalow. Meer neusapen! We genieten nog even van deze bijzondere beesten (ze komen alleen op Borneo in het wild voor) en lopen dan naar de kantine om te ontbijten. De kantine is de enige plek op Bako waar gegeten kan worden. Er wordt 3 keer per dag gekookt en er is een winkeltje met drinken en snacks. Het eten is echt heerlijk en is heel goedkoop. Voor een maaltijd betalen we tussen de €1,50 en €3,00.

Vanaf de kantine loop je zo het strand op. En dat is toch wel ons favoriete plekje. Zeker als het water laag staat, zoals nu. Dit moet wel het mooiste strand ter wereld zijn. Een strand waar je niet mag zwemmen. Er kunnen namelijk krokodillen zitten! We lopen nog een korte trail over vlonders door de mangroven. Een hele mooie wandelingen. We spotten kleine krabbetjes en een hele grote groep verzilverde Langurs. Een ranger van het park wijst ons ook nog een moeder met baby aan. Een knaloranje mini aapje wat zich goed vast klemt aan zijn moeder. We krijgen er geen genoeg van. En onze tweeling? Die bouwen liever zandkastelen op het strand. Zich totaal niet bewust van de schoonheid om hen heen.

Het mooiste strand van de wereld?

Verzilverde langurs met baby

Met pijn in ons hart nemen we afscheid van dit mooie stukje natuur. We komen terug. Dat weten we zeker. Als de kinderen ouder zijn en we grotere stukken kunnen lopen. Tot ziens Bako!

Bekijk hier onze vlog over Bako National Park 

Dag 11: Luxe in Kuching

We sluiten onze tijd in Maleisisch Borneo af met een beetje luxe. We boeken voor twee nachten een hotel met zwembad en doen, behalve zwemmen en eten, niet heel veel. Een fijne manier om het eerste deel van de reis af te sluiten.

Het mooie zwembad van het Waterfront Hotel in Kuching

Wat was Kuching en zijn omgeving een verrassing! Wat een lieve mensen, lekker eten en bijzondere natuur. Een stukje zuid-oost Azië wat nog niet overspoeld wordt door toeristen. Een plek om nog eens terug te komen. Maar niet doorvertellen hoor ;-).

Dag 12: Reisdag

Een reisdag vandaag. We vliegen begin van de middag in 1,5 uur van Kuching naar Kuala Lumpur. Een taxi brengt ons naar het appartement wat we gehuurd hebben via Airbnb voor de aankomende vijf nachten. We slapen in ‘The Face’. Een gebouw met 52 verdiepingen (wij slapen op de 28e) wat vooral bekend staat om de infinity pool (zie foto hieronder) met zicht op de Petronas towers. De twin towers van Maleisië. We komen begin van de avond aan en gaan gelijk op zoek naar eten. Wat is het wennen om in de grote stad te zitten. Een eettentje of de supermarkt liggen op een half uur lopen. Niet fijn als je moe bent en twee kinderen bij je hebt die er ook klaar mee zijn. We lopen naar het winkelcentrum van de twin towers met de kids op de rug en eten hier in de foodcourt en doen wat kleine boodschappen in de veel te dure supermarkt. We zitten er een klein beetje doorheen. Verlangen terug naar het dorpse Kuching. Morgen krijgt Kuala Lumpur een nieuwe kans.

Dag 13: Zwemmen

We beginnen de dag met een duik in het beroemde zwembad. We zijn niet de enigen, maar dat kan de pret niet drukken. Het uitzicht is echt waanzinnig. Daarna moeten er boodschappen gedaan worden. We vinden een supermarkt redelijk in de buurt. Het lekkere van een appartement is dat we zelf ontbijt en lunch kunnen maken. We slaan brood, eieren, koekjes, fruit, tomaatjes, komkommer en een pot nutella in.

Geen slecht uitzicht toch!

De kids slapen even bij en ‘s middags gaan we weer richting de Petronas Twin Towers. Met de metro dit keer. Hier is een groot park met enorme speeltuin en een soort zwembad voor kinderen. Het blijkt een hit. De kids maken al snel vriendjes en zijn twee uur zoet met spelen. We gaan weer naar de foodcourt om te eten. Voor wie nog nooit in Azië is geweest; een foodcourt is eigenlijk niks meer dan een hoop eettentjes bij elkaar met in het midden tafeltjes. Het voordeel is dat je overal mag zitten en bij het eettentje je eten haalt. Zo kunnen we allemaal eten wat we lekker vinden. Roos en Siem verslinden allebei een bord spaghetti bolognese en wij gaan voor Thais. En dat alles voor nog geen €10 totaal.

De Petronas Twin Towers

We blijven nog drie dagen in Kuala Lumpur en vertrekken woensdag met de trein richting Ipoh. Mocht je tips hebben laat dan vooral een reactie onder dit bericht achter. Tot volgende week!

<< lees hier het verslag van week 1


Volg je ons al op YouTube? Op ons kanaal posten wij twee keer per week een vlog van deze reis. En abonneer je dan ook gelijk even ;-).

Pin it

2 reacties

  • Femke - thethingswelike.nl zegt:

    Leuk om jullie zo te volgen en een stukje soort van mee te beleven! Die neusapen zijn bijzonder om te zien hé, ik vond dat zulke typische beesten. Hebben jullie ook nog Oerang Oetangs in het wild gespot? Wat een coole plek in Kuala Lumpur hebben jullie, geweldig die infinity pool! (tenzij je hoogtevrees hebt..). Goeie treinreis morgen!

    • Marlieke zegt:

      Bedankt Femke! Nee helaas geen wilde orang oetans, maar de neusapen waren echt te gek! Benieuwd wat Ipoh ons gaat brengen. Ben jij daar ooit geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*