Wenen met kinderen – Tips voor de leukste bezienswaardigheden

Wenen met kinderen – Tips voor de leukste bezienswaardigheden

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en een feest om te bezoeken met kinderen. We nemen je mee op citytrip door de stad van Sissi. Van imposante klassieke gebouwen tot waterspeeltuinen en kindvriendelijke restaurants.


Dag 1: Sightseeing in de oude stad en pretpark Prater


Karlskirche

We beginnen onze eerste dag in Wenen met een bezoekje aan de Karlskirche (kerk). Binnen kun je met een panoramalift naar boven voor mooi zicht op de kerk. Maar ook van buiten is de Karlskirche schitterend. Aan de kant van de vijver ligt een omheinde speeltuin waar Jippe en Abel heerlijk spelen, en op het naastgelegen terras drinken wij een kop koffie met uitzicht op de vijver en de kerk.

Entree Karlskirche: volwassene €8,-, kind tot tien jaar gratis | Speeltuin: gratis

Museumquartier

Vanaf de Karlskirche lopen we in 15 minuten naar het MuseumsQuartier. Daar bevinden zich aantal moderne musea zoals het Leopold Museum en MUMOK. Op het plein staan gekleurde blokken waar de Wenenaren dankbaar gebruik van maken om een boekje te lezen of een dutje te doen. Jippe en Abel zien de blokken vooral als klimtoestellen en kunnen even lekker hun energie kwijt. In een watertje aan het plein liggen in de zomer elektrische bootjes waar je in kunt varen. Een tip voor gezinnen in het MuseumsQuartier is ook het ZOOM Kindermuseum. Vanwege tijdsgebrek komen wij niet verder dan de watertrampoline voor de entree, maar deze is al een groot succes bij onze jongens.

Het enorme waterkussen bij het ZOOM kindermuseum in Wenen - Oostenrijk
Het enorme waterkussen bij het ZOOM kindermuseum
Het Museumquartier in Wenen is leuk om te bezoeken met kinderen

Slenter vanuit het MuseumsQuartier over het meeste indrukwekkende plein van Wenen: Maria-Theresien-Platz, met aan de ene kant het Naturhistorisches Museum en aan de andere kant het Kunsthistorisches Museum.

Lunchen in het park

Het Maria-Theresien-Platz ligt op een paar minuten van het Burggarten Park. We kopen broodjes worst bij één van Wenen’s populairste worstenkramen: Bitzinger Würstelstand. Daarmee ploffen we neer in het park. Jippe en Abel rennen hier heerlijk rond en na 5 minuten hebben ze een jongleur zover dat ze met ballen en kegels mogen oefenen. Zo leuk om te zien hoe snel kinderen, ongeacht de taalbarrière, contact maken met onbekenden.

Würstelstand Bitzinger bei der Albertina: Albertinaplatz 1

Pretpark Prater

Een bezoek aan Prater is een ideale middagactiviteit met kinderen, nadat je een ochtend het klassieke Wenen hebt bezocht. Prater is een pretpark niet ver van het centrum. Het bekende reuzenrad stamt uit 1766 en inmiddels zijn er allerlei attracties bijgekomen voor verschillende leeftijden. Onze favoriet is de zweefmolen, die met 117 meter de hoogste ter wereld is. Het uitzicht over de stad is geweldig. De entree voor het attractiepark is gratis, je betaalt los per attractie. De prijzen voor attracties variëren tussen €2,- en €5,-

Prater is het pretpark in Wenen

Eten bij het Schweizerhaus

Het Schweizerhaus ligt in het Prater en is een begrip in Wenen. Je kunt heerlijk buiten zitten in de enorme biertuin en het staat bekend om de schweinstelze. Een stuk varkenspoot dat, volgens traditioneel Oostenrijks recept, eerst gekookt en vervolgens in de oven gebraden wordt. Klinkt dit een beetje te heftig? Er staan ook genoeg andere gerechten op het menu waaronder een aantal vegetarische. Ook hebben ze een klein kindermenu. Het eten komt lekker snel. Met twee jongens die heel slecht kunnen wachten vind ik dat een groot pluspunt.


Dag 2 Wenen met kinderen: Paleis van Sissi en waterspeeltuin


Schloss Schönbrunn en de tuinen

Een bezoek aan het paleis van Sissi mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Wenen. Je kunt kiezen uit verschillende tours, de één uitgebreider dan de ander. Wij gaan voor de korte tour met tuinen. Zo zien we de mooiste kamers en voor de kinderen is het lang genoeg. De enorme tuinen zijn ideaal om onze jongens lekker rond te laten rennen. Loop zeker ook door tot het hoogste gedeelte van de tuin, het uitzicht over het paleis wat je hier hebt is geweldig. Voor alle tours is het aan te raden om vooraf online een ticket met een tijdslot te kopen. Ga je op de bonnefooi, dan moet je soms heel lang wachten voordat je naar binnen mag. 

Entree Schloss Schönbrunn: volwassene €16,-, kind €11,50 

Schloss Schönbrunn is een van de mooiste bezienswaardigheden van Wenen
Schloss Schönbrunn is een van de mooiste bezienswaardigheden van Wenen

Waterspeeltuin Donauinsel

In de zomer is het heerlijk om verkoeling te zoeken in de Donau. Het is verboden om in de normale Donau te zwemmen, maar in de Alte of Neue Donau mag dit wel. Wij gaan naar Wasserspielplatz Donauinsel, een waterspeeltuin naast de Alte Donau. 

Entree Wasserspielplatz: gratis
Metrohalte Donauinsel, vanaf hier is het 7 minuten lopen.

Eten en spelen bij Mayer am Pfarrplatz

Bij Wenen denk je misschien niet direct aan wijn, maar in de heuvels rondom Wenen vind je volop wijngaarden. Eén van de plekken waar je wijn kunt proeven én goed kunt eten is Mayer am Pfarrplatz. Wij zaten er buiten op het gezellige terras, terwijl de jongens speelden in het bijbehorende speeltuintje. Ideaal! Neem om hier te komen een taxi of ga met openbaar vervoer, het is te ver om te lopen vanuit het centrum. 

Heuriger Mayer am Pfarrplatz, Pfarrplatz 2. 


Voor wie meer tijd heeft:


Eigenlijk is 36 uur te kort om Wenen te ontdekken. Deze uitjes pasten niet in de dagprogramma’s, maar zijn zeker de moeite waard als je Wenen bezoekt met kinderen.

Sachertorte eten

De bekendste taart van Wenen is Sachertorte. Een chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met glazuur. Wenen telt veel bakkerijen waar ze allerlei varianten op de Sachertorte serveren en waar je gezellig kunt zitten.

Krapfenwaldbad

Wil je zwemmen met uitzicht over Wenen? Dan moet je bij het Krapfenwaldbad zijn. Naast het zwembad zijn er meerdere speeltoestellen en een betonnen speelveldje. Extra leuk om met kinderen naartoe te gaan. Volwassene €6,20, kind €2,10/€3,40

Ronddwalen op een kerstmarkt 

In de weken voor kerst, vanaf half november, is Wenen sprookjesachtig. Overal hangt kerstversiering en er zijn meerdere kerstmarkten zoals die bij het Rathaus. 

Sachertorte eten is een must als je op citytrip bent in Wenen met kinderen
Sachertorte eten is een must als je op citytrip bent in Wenen met kinderen

Kindvriendelijke accommodatie in Wenen

Wij vinden het altijd prettig om in een appartement te verblijven tijdens een citytrip. Zo hebben we genoeg ruimte om ons terug te trekken. En kunnen wij nog even rustig zitten als de kinderen (in hun eigen slaapkamer) op bed liggen.

Tip: Kies voor een locatie dichtbij een metrostation. Zo kun je in een rustige wijk zitten, maar ben je ook zo in het centrum. Zoals dit appartement met twee slaapkamers vlakbij het centrum van Wenen bijvoorbeeld.

Bekijk hier het complete aanbod van hotels en appartementen in Wenen.


Over de auteur

Fotografe Gonda Meurs bezoekt regelmatig de Oostenrijkse hoofdstad Wenen met haar gezin, omdat haar broer hier woont. Voor Kleine Globetrotter zette ze haar favoriete tips op een rij.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is oostenrijk-banner-1024x512.jpg

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*