Zien en doen in de Harz met kinderen

Zien en doen in de Harz met kinderen

Naar de Harz met kinderen? Het middelgebergte in het midden van Duitsland ligt op slechts 4,5 uur rijden van Utrecht. Je vindt er pittoreske middeleeuwse stadjes, fantastische natuur en leuke musea. Matthijs, Harmke, Florian (9) en Morris (6) komen regelmatig in de regio en delen hun tips.

Doen in de Harz met kinderen

De middeleeuwse stad Wernigerode

Als wij naar de Harz gaan, verblijven we altijd in de stad Wernigerode. Vanuit daar is er genoeg te doen om je een week te vermaken. De middeleeuwse stad zelf is al prachtig om doorheen te wandelen. In het oude centrum vind je originele vakwerkhuizen en een schitterend raadhuis uit 1521. Ook de kerstmarkt is een aanrader. Wij wandelen ook altijd even langs de oude stadsmuur en het kleinste huis van Wernigerode. 

Bij Altwernigeröder Katoffelhaus in het centrum van Wernigerode eet je vis- en vleesgerechten met aardappel. Het eten is vrij sjiek, maar schappelijk geprijsd. 

Harz met kinderen naar Kasteel Wernigerode

Wandelen naar Kasteel Wernigerode

Als je aan komt rijden zie je het mooie Kasteel Wernigerode al boven het stadje uittorenen. Er gaat een toeristentreintje vanuit het centrum naar het kasteel, maar wij gaan altijd wandelen. Aan de voet van de berg waar het kasteel ligt is een parkeerplaats waar een pad naar het kasteel start. De wandeling is ook met kinderen prima te doen. Boven aangekomen is er een klein dorpje met café, restaurant en een voorplein bij het kasteel met fantastisch uitzicht over Wernigerode en omgeving. Het kasteel kun je ook van binnen bezoeken, maar wij hebben vaak genoeg aan de wandeling, het uitzicht en een drankje op het terras.

Wild Park Wernigerode Christianental 

Een leuk uitje in Wernigerode is het Wild Park Wernigerode Christianental. Een kleinschalig dierenpark met onder andere uilen, fazanten, herten, wasberen en vossen. De toegangsprijs is €1,- en na een wandeling langs de dieren kom je bij een restaurant met haardvuur, terras en een speeltuin. 

Harz met kinderen ritje met de stoomtrein

Ritje met de stoomtrein

Wat niet mag ontbreken tijdens een verblijf in de Harz is een ritje met de stoomtrein, de Harzer Schmalspurbahnen. De stoomtrein vertrekt een paar keer per dag uit Wernigerode en gaat helemaal tot de top van de Brocken, de hoogste berg van de regio. De rit duurt twee uur en op de top van de berg kun je een hapje eten of een kleine wandeling maken en natuurlijk van het uitzicht of de sneeuw genieten. De treinreis is niet goedkoop maar wat ons betreft het geld dubbel en dwars waard.

Tip: Op de Brocken heerst vanwege de hoogte en noordelijke ligging een arctisch klimaat. Dit houdt in dat de gemiddelde temperatuur er 2,9 graden is. In de herfst ligt er zelfs vaak al sneeuw. Neem dus warme kleding mee! En kijk van tevoren even naar het weerbericht, want het is op de berg 306 dagen per jaar mistig. 

Harz met kinderen stoomtrein uitzwaaien

Wandelen met kinderen in de Harz

Wij maken in de Harz ook altijd kleine wandelingen met de kids door de natuur. Er is een uitgebreid wandelnetwerk met goed aangegeven bordjes. Bij het lokale toeristeninformatiepunt kun je een boekje kopen met wandeltochten in de omgeving. Wat bij onze kinderen altijd voor extra motivatie zorgt zijn de speldjes die ze kunnen verzamelen. Bij elke wandeling verdien je een stempel en bij een bepaald aantal stempels krijg je een speldje of stocknagel die je op je (zelf gevonden) wandelstok kan spijkeren. 

Drie leuke korte kindvriendelijke wandelingen:

1. De Ottofelsen

De Ottofelsen is een steile rots midden in het bos waar je na een wandeling van 2 kilometer met een trap op kan klimmen voor een schitterend uitzicht.

2. Gasthaus Steinerne Renne

Gasthaus Steinerne Renne is een opvallend rood vakwerkhuis dat tussen de heuvels en bossen aan de rand van een waterval ligt. Stop hier voor een taartje of proef de soljanka (traditionele Russische soep). Bij het restaurant starten verschillende wandelingen. 

3. Sprookjeswandeltocht

De Wernigeröder Märchenweg is een wandeltocht langs verschillende sprookjes. Je start bij Ferienpark Hasserode en eindigt bij de toren van Rapunzel, waar een lange blonde vlecht naar buiten hangt. Met de stempel die de kinderen verdienen na de wandeling kunnen ze bij het naastgelegen Waldgasthaus een houten medaille ophalen. 

Wandelen in de Harz met kinderen

Thale en de Hexentanzplatz

Op 20 minuten rijden van Wernigerode vind je de stad Thale. Er is een kleinschalig maar charmant DDR Museum waar ook voor kinderen veel te zien is. Daarnaast kan je met een kabelbaan naar de Hexentanzplatz (heksendansplaats) boven op de berg. Hier heb je uitzicht op de Bodevallei en er is van alles te doen voor gezinnen. Zo kun je rodelen, een klein dierenpark bezoeken of naar het kleine attractiepark onderaan de berg.

Charmant stadje Quedlinburg

Het stadje Quedlinburg staat bekend om de vakwerkhuizen en het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Leuk om een ochtendje door de smalle straatjes te struinen. 

Vakantiehuizen – De Harz met kinderen

Matthijs en Harmke huren vaak een vakantiewoning in Wernigerode. Wil je dat ook? Bekijk dan eens dit vakantiehuis met grote tuin en twee slaapkamers, dat aan de rand van Wernigerode ligt.

Zit je liever op een vakantiepark? Bekijk dan Hotelpark Bodetal in Thale, aan de voet van de berg richting de Hexentanzplatz.

Een stuk zuidelijker in de Harz, op een uurtje rijden van Wernigerode ligt ook het Vakantiepark Salztal Paradies.

Meer reisinspiratie?

Ben je vaker op zoek naar kindvriendelijke bestemmingen voor een autovakantie binnen 1.000 kilometer? Koop dan ons boek Op avontuur in Europa.

Bekijk ook alle andere Duitsland-blogs voor meer tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*